• No results found

Utvärdering av valt alternativ

5. ALTERNATIVA LÖSNINGAR

5.6. Utvärdering av valt alternativ

5.6.1. Måluppfyllelse

Nedanstående

beskriver hur väl det valda alternativet, med den detaljeringsgrad som framgår i kap 5.5, uppfyller målbilden och vad som återstår att göra för att uppnå den helt.

5.6.2. Effekter och konsekvenser

Trafikering och resenärer

I och med tunnelbanans utbyggnad till Barkarby och en ny kollektivtrafiknod i Barkarby station kan det ske en omfördelning av resenärer mellan trafikslagen. En omfördelning mellan transportslag kan ske åt alla håll. Resenärer som tidigare åkte buss kan flytta över till tunnelbanan. Samtidigt kan potentiellt fler åka buss till Barkarby station för att ansluta till tunnelbana och pendeltåg. Viss mängd resenärer förväntas också flyttas över från pendeltåg till tunnelbana, samtidigt som det kan bli fler som åker pendeltåg eftersom upptagningsområdet blir större.

Trafiken på Mälarbanan kommer att påverkas av bygget av den del av stationen som ska ligga under spåren. Det är därför av stor vikt att konstruktionen för den delen samordnas projekt Mälarbanan så att påverkan kan minimeras.

En station som innebär smidiga byten mellan trafikslagen och trivsamma miljöer att röra sig och vänta i kommer att innebära en förbättring jämfört med dagens Barkarby station, där spärrlinjen är trång och väderskyddade väntutrymmen är få.

Om målbilden uppnås förbättras tillgängligheten från omlandet i och med väl tilltagna gång- och cykelförbindelser och cykelparkering både i markplan och i garage.

Miljö

En effektiv kollektivtrafiknod med tunnelbana, pendeltåg och buss ökar attraktiviteten för kollektivtrafiken, vilket bör leda till att fler väljer att åka kollektivt istället för bil.

Stationen byggs på redan exploaterad mark och påverkar därför inte någon orörd eller känslig natur.

Bussterminalen flyttas och kommer, enligt kommunens planer, att ligga nära bostadsbebyggelse. Utsläpp och buller från bussar ska utgöra en aspekt vid planering av både bussterminalen och omkringliggande bebyggelse.

Samhällsutveckling

Kollektivtrafiknära lägen är attraktiva för både bostäder och verksamheter. Stockholmsöverenskommelsen förbinder redan kommunen att bygga ca 14 000 bostäder i anslutning till stationerna Barkarbystaden och Barkarby station. Dessutom planerar kommunen för utbildningsverksamhet, kontor och icke-störande verksamheter. Kundunderlaget för handel och service kring Barkarby station ökar i och med den nya stationen.

Utvecklingen av Barkarby station skulle kunna innebära negativa konsekvenser för Jakobsberg, där kommunens centrum och stora bussterminal ligger idag. Utvecklingen av Barkarby station kan leda till att näringsidkare ser det som en mer attraktiv plats för etablering. Kommunens planerade befolkningsökning, i och med de nya bostäderna, kommer dock troligtvis att innebära att

kundunderlaget räcker till både bibehållen verksamhet i Jakobsberg och tillkommande i Barkarby. Hur fördelningen av busstrafiken mellan Jakobsberg och Barkarby ska ske är en uppgift för kommunen och Trafikförvaltningen att gemensamt ta sig an.

Tabell 3. Beskrivning av hur långt valt alternativ uppfyller målbilden. Grönt innebär att målet uppfylls till fullo, gul innebär att målet bör uppnås utan problem om parterna påminns om målbilden i fortsatt arbete. Orange innebär att målet kan uppfyllas genom hänsyn till målbilden i fortsatt arbete, men det kan finnas motstridande intressen. Rött innebär att det finns överhängande risk att målet inte uppnås pga. motstridande intressen.

ANGÖRING OCH ÅTKOMST STATIONENS KOPPLING TILL SÖDRA VEDDESTA & BARKARBYSTADEN

M

ÅL

Färdtjänst, taxi och ”kiss & ride”

Det ska finnas ytor för korttidsangöring, hämtning och lämning för såväl färdtjänst och taxi som privatpersoner.

Infartsparkering cykel/bil

Infartsparkering för cykel ska ligga i nära anslutning till spärrlinjen för tunnelbana och pendeltåg. Det är viktigt att cykelparkeringen ligger närmare stationen än vad infartsparkeringen för bil gör. Gångtrafik

Barkarby station ska vara tillgänglig för alla, liksom det ska vara tillgängligt för alla att röra sig mellan Södra Veddesta och Barkarbystaden genom/förbi Barkarby station.

Cykel

För att det ska bli en effektiv passage för cyklisterna ska de inte blandas med övriga trafikslag (inklusive gångtrafikanter). Kollektivtrafik Framkomligheten för stombusstrafiken ska prioriteras över annan trafik. Lokala busslinjer är viktiga för att förstärka kopplingen mellan Veddesta och Barkarbystaden samt för att utöka upptagningsområde t för knutpunkten Barkarby station. Bil Veddestabrons utformning måste ta hänsyn till både privatbilismen och yrkestrafiken. KO MM EN TA R

Det finns inget utpekat utrymme för färdtjänst, taxi och ”kiss & ride”.

Förslag på utrymme för viss cykelparkering finns. Mer kan dock komma att behövas. Det finns inget utpekat utrymme för parkering för bil, och kommunen ser hellre att marken nära stationen används till annat.

Utformning av bron är inte fastslagen men en förutsättning är att utformningen ska uppfylla målbilden. Viktigt att beakta fotgängarens trafiksäkerhet och vistelsemiljö på bron, ex väderskyddade stråk, buller etc. Ett cykelstråk är inritat längst med det västra spårområdet. Övriga cykelstråk är inte studerade inom åtgärdsvalsstudien. I fortsatt planering bör goda lösningar för cykel hanteras. Linjedragningen för busstrafiken är inte helt fastställd. Viktig fråga att ta med vid utformning av Veddestabron samt planering av omkringliggande vägnät. Veddestabron projekteras enligt prognostiserad trafikmängd. 32

EN ATTRAKTIV OCH FUNKTIONELL BYTESPUNKT KOLLEKTIVTRAFIKNOD

M

ÅL

Smidiga och effektiva byten

Resenärer ska helst kunna byta mellan tunnelbana och pendeltåg utan att behöva passera en spärrlinje. Det ska finnas bekväma och trevliga utrymmen för alla resenärer, inklusive väntutrymmen.

Service och handel i anslutning till stationsområdet

Handeln ska förläggas så att den bidrar till områdets attraktivitet och trygghet.

Tillgänglighet

Barkarby station ska vara tillgänglig för alla typer av resenärer och från ett stort omland.

Säkerhet/trygghet

Det är viktigt att upprätthålla den allmänna säkerheten inom hela stationsområdet. Den upplevda tryggheten och säkerheten är också viktig och påverkas i hög grad av stationsområdets utformning. Stor vikt ska därför läggas på att skapa en miljö som är överblickbar, ljus och öppen samt undvika skymda vrår, prång eller passager. Trafikinformation Information för alla transportslag ska finnas samlad på strategiska platser inom stationsområdet, vara enhetligt utformad och lätt att känna igen. Det ska också finnas trafikinformation som är anpassad för personer med synnedsättning. Pendeltågsstation Entréer till pendeltågsplattfor m ska finnas både i norra och södra änden, där den norra entrén ligger i direkt anslutning till tunnelban och buss. Tunnelbanestation

Stationen ska utformas så att det finns möjlighet att förlänga tunnelbanan västerut mot Hjulsta eller Viksjö.

Tunnelbanestationens ena entré ska kopplas till pendeltågsstationens norra ände och med möjlighet att byta till/från pendeltåg.

Bussterminal

Bussterminalen ska ligga i anslutning till den norra änden av pendeltågsplattformen, och ha en gen och effektiv anslutning till pendeltåg och tunnelbana. Det ska även finnas möjlighet att utöka terminalen för den kapacitet som kan behövas fram till 2050.

Regional-/fjärrtågtrafik

De stationsåtgärder som genomförs innan regionaltåg gör uppehåll i Barkarby ska vara

dimensionerade för ett eventuellt framtida regional-/fjärrtågsstopp. KO M M EN TA R Inriktning är gemensam spärrlinje för tunnelbana och pendeltå. Det ska finnas väntutrymmen på pendeltågsplattformarna och i anslutning till bussterminalen. Hur dessa utformas avgörs i nästa skede.

Service och handel har varit svårt att definiera eftersom det till stor del är upp till privata aktörer. Förslag på utrymmen på nivå +5 finns.

Att säkra tillgänglighet för alla typer av resenärer är viktigt vid fortsatt

utformningsarbete. Gångtiden från Barkarbystaden till pendeltåg och buss hade varit kortare med alternativ 1, men kan avhjälpas något om alternativ 3+, med trappa från

Veddestabron till östra regionaltågsplattformen genomförs.

Stationens har utformats med en bred biljetthall

under Mälarbanan, för att skapa siktlinjer mellan de olika kollektivtrafikslagen. Utformningen har även medgett

dagsljusinsläpp.

Trafikinformation har inte diskuterats i detalj inom åtgärdsvalsstudien. För att få en resenärsvänlig bytespunkt är det något som parterna bör samarbeta om framöver.

Pendeltåget kommer att ha entré både i norra och södra änden, med anslutning till tunnelbanan i den norra. Den möjliga förlängningen regleras i tunnelbanans järnvägsplan. Tunnelbanan kommer ha en gemensam bytespunkt med pendeltåget. En effektiv anslutning till pendeltåg och tunnelbanan uppfylls genom ett lyftpaket direkt från bussterminalen till stationen. Möjlig utökning av terminalen avgörs i förstudie för bussterminalen. Förberedande åtgärder för framtida regional-/fjärrtågsplattformar genomförs. 33

5.6.3. Risker

För att få en enhetlig, tydlig och väl fungerande station för alla resenärer krävs att parterna fortsätter att samarbeta även efter åtgärdsvalsstudiens slut. Risken är annars att ansvarsgränserna synliggörs genom varierande utformning, vilket motverkar intrycket av en gemensam, sammanhängande bytespunkt.

Ambitionen är att tunnelbanan ska öppna år 2021. Då ska också övriga delar (förutom regionaltågsplattformar) vara klara. Det är en tight tidplan och

parterna har inte finansiering klar för alla delar. Om finansiering skulle saknas för någon del riskerar det inte finnas en komplett kollektivtrafiknod 2021, vilket innebär att bytespunkten blir mindre attraktiv ut resandesynpunkt.

Related documents