• No results found

7.4 Implementering och utvärdering

7.4.1 Utvärdering

Den enda lösningen som går att utvärdera än så länge är lagerhanteringen.

Efter att den infördes har felen minskat från cirka 2–3 fel i månaden till cirka 0–1 fel, detta resultat visar att det har förbättrats avsevärt och de ser fortsatt framgång med det. Det ses som ett väldigt lyckat resultat att det på så kort tid minskat felen med 70–100%.

8 Diskussion

Mitt arbete med olika problemlösningar på företaget Pexymek i Falkenberg kan verka litet i ett sånt här projekt. I mitt arbete har jag därför gått in lite mer i teorier som finns i produktionsledet. För min egen del har jag fått en inblick i ett företag med dess personal och hur det fungerar i verkligheten.

Ett utav problemen som fanns i logistiken löstes direkt på plats när vi gick igenom alla steg i produktionen. Detta visar hur bra det är att få in någon utifrån som kan se andra lösningar och möjligheter som ibland kan vara enkla att lösa.

Mitt arbete blev längre än planerat, därav har Gantt-schemat reviderats för att stämma in med verkligheten.

För att detta examensarbete skulle gått bättre borde jag varit ute tidigare med att söka information och på så sätt kunna göra en bättre plan om hur det skulle utföras. Jag har även upptäckt att jag är mycket bättre på att jobba i grupp än att jobba enskilt när det gäller att skriva rapporter. Det uppenbaras på det sätt att jag oftast skriver kort om varje sak och har svårt att gå in i detalj och beskriva varje fas.

8.1.1 Val av maskin

Jag tyckte att det var den lösningen som löste problemet absolut bäst och när jag och Peter diskuterade om lösningar och detta togs fram tyckte han att det var en väldigt bra förbättring.

Denna lösning kan göra att arbete inte blir lika stimulerande för personalen då de inte får använda sin kunskap utan blir tillsagda vilken maskin och verktyg som skall användas.

Ifall företaget växer och produktionen blir större så kan inte heller produktionschefen själv sköta detta fortsättningsvis. Om det händer är det bättre med en större maskinkkännedom bland personalen.

8.1.2 Oövervakad produktion

När brainstorming om lösningar till detta utfördes framkom det tidigt att det var bara lösningar om olika sorters kontroll, vare sig det handlar om egenkontroll eller en arbetsledare som kontrollerar arbetet.

Lösningen som blev den slutgiltiga är en blandning mellan självkontroll och utomstående kontroll. Självkontrollen kan öka deras ansvarskänsla för sin arbetsstation i produktionen.

8.1.3 Lager

Detta problem kan vara det viktigaste bland dessa problem, dels såklart för de får extra fraktkostnader men speciellt för kunderna. Ifall inte en kund får alla de produkter de beställt samtidigt eller kanske till och med behöver ringa efter de sista produkterna, ger detta inget bra intryck till kunden och de kanske inte

22

9 Slutsatser

Syftet med detta arbete var att analysera produktionen. Utefter analysen studera deras produktion och uppmärksamma problem de har i produktionen och på så sätt förbättra produktionen och minska antalet fel.

Genom analysen var målet att hitta lösningsförslag som minskar antalet fel som uppstår i produktionen hos Pexymek och skall inte vara ett arbetsamt moment för personalen. De tre lösningarna som framkommit skapar en säkrare produktion, varav en är redan testad och minskade misstagen med 70–100%. Lösningarna skapar heller inte något extra påfrestande moment, det moment som kan uppfattas som jobbigt är på paketeringen där de får skriva artikelnummer på utsidan av kollit. Detta moment kan minska i påfrestning genom att använda sig av en etikettskrivare.

Att hålla kurser är ett moment som kräver både tid och pengar, men har bra effekt.

Alla lösningar som framtagits löser de krav som fanns på kravspecifikationen där de skulle vara ekonomiska, inte för stor omställning och minska antalet fel i produktionen.

Referenser

Boghard, M., Karlsson, S., Lovén, E., Mikaelsson, L. Å., Mårtensson, L., Osvalder, A. L., Rose, L., Ulfvengren, P. (2011). Arbete och teknik på människans villkor. (2.

uppl.) Stockholm: Prevent.

Storhagen, N. G., (2011). Logistik – grunder och möjligheter. (4. uppl.) Malmö:

Liber AB.

Bellgran, M. & Säfsten, K. (2005). Produktionsutveckling. (Ny utg.) Lund:

Studentlitteratur

Svedberg, L. (2012). Gruppsykologi: om grupper, organisationer och ledarskap.

(5. uppl.) Lund: Studentlitteratur

Lennéer-Axelsson, B. (2005). Arbetsgruppen psykologi. (4. uppl.) Stockholm:

Natur och kultur

Pexymek AB (2016). Historia om Pexymek.

http://www.pexymek.se/httpdocs/index.php/press/historia, Hämtad 2016-01-

14-Sederblad, P. (2013). Lean i arbetslivet. (Ny utg.) Stockholm: Liber AB

Lumsden, K. (2012). Logistikens grunder. (3. uppl.) Lund: Studentlitteratur AB

Petersson, P. (2008). Lean – Gör avvikelser till framgång. (Ny utg.) Bromma: Part Development.

Foldspang, L., Hjort, L-R., Langholz-Carstensen, C., & Mark, M. (2014). Working environment and productivity: A register-based analysis of Nordic enterprises.

(TemaNord, ISSN 0908-6692; 2014:546) Copenhagen: Nordisk Ministerråd.

Hämtad från

http://norden.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A731771&dswid=-633

Bilaga A Intervju

Intervju med Peter Stenberg

Peter

Roterar ni runt på era positioner? Ifall ni gör hur länge stannar man på varje position?

Nej, de finns de som roterar på positioner men inget schema.

Har ni några som kan mer än de andra? Jobbar ni skift? Har ni mycket övertid?

Nej, princip 2 man. För smått för att utbilda på flera. 20 anställda. Tyvärr inte men har i åtanke. Inget helgjobb. Kan ta till ifall det behövs, var väldig längesen sen senast.

När upptäcks felet på artikeln? Efter slutförd batch eller upptäcks det under arbetetsgången?

Oftast hinner batchen bli färdigkörd. När de ska monteras brukar de upptäckas.

Jobbigare när det bara är ett steg inne på produktionen då hinner de inte ha egenkontroll utan skickar iväg det utan att ha märkt felet. När det är flera steg inne i produktionen hittas det oftast på nästkommande station att man t.ex.

missat en stansning eller bockat åt fel håll.

Hur ofta görs det fel?

Inte varje vecka men lite för ofta. Stora fel 2–3 ggr, dyra saker. Händer ibland på fredagar innan man lämnar arbetsplatsen att man sätter igång en

produktion och hinner inte se första artikeln och på det sättet inte upptäcker felet.

Blir även fel för små saker kan vara svåra att upptäcka på cad-ritningen för folk som har problem att läsa cad-ritningar.

Från paketering till lager. Klistrar packsedeln på fel pall. Omärkt efter paketering, står på lådorna bara vad som är i. Inte övergripande

Lösning? Göra orderlappen som en klisterlapp sätta på vid packetring.

Bilaga B, Ganttschema

Bilaga C, Nuvarande

CAD-ritning

Bilaga D, Exempel på

lösning till CAD-ritning

Bilaga E, Intervjufrågor för personalen.

Hur får du arbetsordern?

Hur går du tillväga när du fått din order?

Hur detaljerad är din order med hur den skall göras (verktyg, maskiner m.m)?

Känner du dig säker på varje artikel i erat eget sortiment?

Skulle du vilja ha rotation på olika arbetsuppgifter?

Upplever du jobbet som stressigt?

Related documents