• No results found

Utvärdering och information

In document Byggprocess med garantiförvaltning (Page 43-51)

I utvecklingsprojektets tredje del ska resultaten från de två inled- ande delarna utvärderas. Man ska utvärdera hur genomförandet av en byggprocess med garantiförvaltning avlöpt vad gäller arbets- former och verktyg samt de inblandade parternas uppfattning om arbetet och dess resultat. Även det ekonomiska utfallet ska följas upp och redovisas under denna del i projektet.

P-märkningen syftar till på förhand bestämd kvalitet i den färdiga byggnaden, enligt de krav som formuleras i programskedet.

Detta kontrolleras genom mätning och observation i den färdiga byggnaden. Kontroll av detta ingår i rutiner för P-märkningen. Utvärderingen i detta fall består därför av granskning och bedöm- ning av dessa mätningar, kontroller och dess resultat.

Redovisning ska även ske av byggnadens energianvändning då detta ingår i projektets garantidel. Simulering av förväntade teore- tiska resultat görs som jämförelse. I samband med precisering av garantiförvaltningsmodellen och dess tillämpning i pilotprojektet i Hammarbyhöjden ska man även göra en mer detaljerad redovis- ning av hur teknisk och ekonomisk utvärdering av projektet ska genomföras.

Varje del i projektet avslutas med aktiviteter för att sprida informa- tion och hämta in synpunkter på projektet och dess delresultat.

I vårt land tillbringar vi stor del av våra liv inomhus. Innemiljön i våra bostäder, kontor, skolor, daghem m.m. måste naturligtvis vara av sådan kvalitet att vi inte drabbas av olika slag av hälsoproblem. Luft, temperatur och ljud är centrala faktorer.

Många människor upplever att de mår dåligt av sin innemiljö. Trötthet, huvudvärk, hudbesvär, irritation i ögon, näsa och hals är några symptom. Alla samband är ännu inte klarlagda men forskningen visar att byggnader som är bristfälligt utformade och utförda eller som förvaltas på ett bristfälligt sätt kan ge upphov till sjukdomar.

Energianvändningen i dessa byggnader är dessutom ofta för hög. Det mesta i Sverige är redan byggt och ska förvaltas. Det är därför viktigt att vidta insatser för en bättre innemiljö i det befintliga beståndet. Ett ledningssystem för att kvalitetssäkra innemiljön i det befintliga bostadsbeståndet har tagits fram i ett utvecklingsprojekt. Systemet kallas Sund Innemiljö. I det projekt som beskrivs i denna skrift är syftet att ta fram en modell för kvalitetssäkring av sund inne- miljö, effektiv energianvändning och långsiktigt låga boendekost- nader vid nyproduktion av bostäder baserat på erfarenheterna från ledningssystemet Sund Innemiljö.

Sund innemiljö i befintliga bostäder

Ledningssystemet Sund Innemiljö tillkom genom ett projekt som startade våren 1997 på initiativ av Sundbom Project AB. Det kom att ingå i programmet God inomhusmiljö som har drivits i samverkan mellan Boverket och dåvarande Byggforskningsrådet inom ramen för Boverkets regeringsuppdrag för ett miljö- och hälsoriktigt byggande och boende, Bygg för hälsa och miljö. Inom programmet genomfördes också ett projekt under ledning av Sveriges Provnings- och forskningsinstitut, (SP) med uppgift att formulera kriterier för sunda byggnader och material (Samuelson, 1998). Resultatet av det arbetet låg till grund för kvalitetssäkringsprojektet vid val av inne- miljöfaktorer, acceptabla nivåer m.m.

Systemet Sund Innemiljö beskrivs i skriften ”Sund Innemiljö – ett sätt att kvalitetssäkra förvaltningen”, BFR T20:2000. Det liknar till formen moderna system för kvalitet och miljöledning. Sund Inne- miljö är ett sammanhållet ledningssystem som har utvecklats för att säkerställa en sund innemiljö. Innemiljön kontrolleras genom verifi- erbara innemiljömål, väl definierade uppföljningsmetoder och löpande egenkontroll samt återkommande tredjepartskontroll. Certifiering av innemiljön

Sund Innemiljö kan tillämpas i kombination med system för certi- fiering av innemiljön. Ett sådant system är P-märkning som tagits fram av SP. Vid P-märkning av innemiljö (SPCR 114) ställer SP krav på två saker, dels en statusbeskrivning/beskrivning av funktionskrav på byggnaden, dels rutiner för dokumentering av förvaltningen av byggnaden enligt modellen Sund Innemiljö.

P-märkning av Svenska Bostäders fastigheter i Förvaltningsområde Kista har lett till följande önskemål:

• P-märkningskrav enligt Sund Innemiljö ska tillämpas även vid nyproduktion.

• Byggnader ska vara lätta att tillse, sköta och underhålla för brukare och förvaltare.

• Byggnader ska vara lätta att ta i drift utan störningar för brukarna. Svenska Bostäder och Poseidon deltar nu i försök med undantag från den obligatoriska ventilationskontrollen, OVK, i fastigheter som innemiljöcertifieras. Försöket ska utvärderas 2005.

Mer om P-märkning finns i Bilaga 2 och 3.

Sund innemiljö och effektiv energianvändning i nya bostäder Som en vidareutveckling av projektet med säkerställande av sund innemiljö i befintliga bostäder tog Sundbom Project AB under 2002 initiativ till projektet Byggprocess med garantiförvaltning. Garanti- förvaltningsmetoden innebär att en sund innemiljö ska säkerställas vid nyproduktion av bostäder. Men det handlar inte enbart om en sund innemiljö. Erfarenheter från projektet som rörde befintliga bostäder har lett till önskemålet att byggnaderna ska vara bättre anpassade till brukarna och hur de använder byggnaden samt till förvaltningen av byggnaderna. Därtill kommer önskemålet att idrift- tagandet ska underlättas samt att uppställda funktionskrav ska kunna verifieras i byggnaden. Krav ska även formuleras för byggna- dens energianvändning samt metoder för mätning och redovisning av medie- och energianvändning. Garantiförvaltningsmetoden ska verka i denna riktning men även bidra till en utveckling för långsik- tigt låga boendekostnader och en resurs- och energieffektiv bygg- sektor i linje med EG-direktivet om byggnaders energiprestanda med tillämpning av tillgänglig teknik (2002/91/EG).

Insatserna ingår i Bygga-bo-dialogen

Svenska Bostäder och NCC deltar i dialogen Bygga, bo och förvalta för framtiden. Det är ett unikt projekt där företag och kommuner gör en frivillig överenskommelse med regeringen för en hållbar utveck- ling av bygg- och fastighetssektorn i Sverige. Tre teman har priorite- rats inom Bygga-bo-dialogen:

– en hälsosam innemiljö – en effektiv energianvändning – en effektiv resursanvändning

Till överenskommelsen inom Bygga-bo-dialogen är knuten ett antal åtaganden om specifika insatser där aktörerna kan välja att göra ett eller flera åtaganden. Åtagandena är indelade i sju områden som sammanfattas i följande uppmaningar:

• Planera för ett hållbart samhällsbyggande!

• Se till helheten och hela byggnadsverkets livscykel!

• Skapa en effektiv och kvalitetsstyrd bygg- och fastighetsförvalt- ningsprocess och nya garantiformer för hållbar utveckling!

• Förvalta byggnadsverk med energi- och miljöhänsyn!

• Klassificera byggnader!

• Forska, utveckla och utbilda för en hållbar bygg- och fastighetssektor!

• Följ upp och utvärdera!

Inom de enskilda åtagandena specificeras ett antal insatser som man åtar sig att genomföra. Svenska Bostäder och NCC har under- tecknat alla sju åtagandena och deras medverkan i projektet Bygg- process med garantiförvaltning är deras bidrag till Bygga-bo-dialogen i detta skede.

Många av åtagandena inom Bygga-bo-dialogen har bäring på pro- jektet. Inom Bygga-bo-dialogen har man bl.a. tagit fram en modell för en kvalitets- och effektivitetsstyrd bygg- och förvaltningsprocess. De företag som undertecknat åtagandet förbinder sig att använda denna modell eller motsvarande i var sitt pilotprojekt. Modellen från Bygga-bo-dialogen används efter viss modifiering i garantiförvalt- ningsprojektet.

Enligt ett annat åtagande ska de som gjort åtagandet utveckla och prova nya garantiformer för en hållbar utveckling. Också detta behandlas inom garantiförvaltningsprojektet. Analyser av funktio- ner, delsystem och byggnadsverk utifrån helhetssyn och livscykel- perspektiv, LCC-analyser vid val av system, utformning av byggnads- verk, tekniska installationer och större komplement är exempel på andra åtaganden inom Bygga-bo-dialogen som nu genomförs av Svenska Bostäder och NCC i Byggprocess med garantiförvaltning.

Läs mer om dialogen Bygga, bo och förvalta för framtiden på webbplatsen: www.byggabodialogen.se

Figur 6. Byggprocessens olika skeden och ansvarsfördelning enligt Bygga-bo-dialogens modell.

BEHOV BEHOVBEHOV

BEHOVBEHOV UTREDNINGUTREDNINGUTREDNINGUTREDNINGUTREDNING PRODUKTPRODUKTPRODUKTPRODUKTPRODUKT--- BESTÄMNING BESTÄMNING BESTÄMNING BESTÄMNING BESTÄMNING PRODUKT PRODUKTPRODUKT PRODUKTPRODUKT--- FRAMSTÄLLNING FRAMSTÄLLNING FRAMSTÄLLNING FRAMSTÄLLNING FRAMSTÄLLNING PRODUKT PRODUKT PRODUKT PRODUKT PRODUKT--- ANVÄNDNING ANVÄNDNING ANVÄNDNING ANVÄNDNING ANVÄNDNING

Fastighetsförvaltningsprocessen – Ägarens/Förvaltarens ansvar

P-märkning är ett sätt att specificera och verifiera krav på innemiljö och i detta projekt även energianvändning. Systemet är framtaget för att tillämpas på befintliga byggnader. P-märkt innemiljö består då av två delar – ett ”märke” för byggnaden och ett certifikat för fastighetsägaren för förvaltningen – vilka utgör dess huvudvillkor. Dels ska byggnaden med dess olika system uppfylla vissa krav avseende sund innemiljö, dels ska den förvaltas på ett godkänt sätt så att sund innemiljö upprätthålls över tiden.

Systemet innebär certifierad förvaltning och märkta byggnader:

• Egenkontroll ger underlag för ständig förbättring och certifiering.

• Opartisk och kompetent certifiering.

• Certifiering av förvaltningsorganisationen och märkning av byggnader.

Inför nyproduktion med en byggprocess med garantiförvaltning till- kommer fler moment och aktörer. Regler för certifiering och märk- ning behöver därför ses över för att tydliggöra ansvar och rutiner. Ansvarsordningen för att säkerställa rätt kvalitet och P-märkning genom processen är: byggherre, entreprenör och fastighetsägare, vilka oftast utgör olika personer.

Föreslagen P-märkningsrutin inleds med att byggherren upprättar ett certifieringsunderlag med beskrivning av byggnaden där de krav som byggnaden ska prövas mot framgår. Kraven ska minst uppfylla villkoren enligt regler för P-märkt innemiljö (SPCR 114). Även andra krav, utöver reglerna, kan anges av byggherren och ingå i certifier- ingsunderlaget, t.ex. krav på energianvändning, allergisäkerhet m.m.

Certifieringsunderlaget granskas och godkänns av certifierande organ efter samråd med byggherre och efter eventuella kompletter- ingar. Är inte byggherren själv entreprenör ska former för upprätt- ande av certifieringsunderlag och ansökan regleras i avtal. Entrepre- nören ansvarar då för dessa enligt byggherrens underlag.

Byggherren eller entreprenören tar, beroende på samverkansform, fram tekniska lösningar för hur P-märkningskraven ska uppfyllas. Lösningarna granskas av certifierade organ för bedömning av risk- lösningar, rekommendationer för utförande, krav på material m.m. Kontroller i tidiga skeden med uppföljning under produktionen minskar behovet av kontroll och besiktning av den färdiga bygg- naden. I samband med slutbesiktningen (entreprenadbesiktning) och inledande drift kontrolleras byggnaden enligt kontrollprogram upprättat av certifierande organ.

Entreprenören är ansvarig för idrifttagande och för överenskomna tekniska arbetsuppgifter i förvaltningen under garantitiden och ansvarar därmed för att byggnaden förvaltas enligt regler för P-märkt innemiljö. I ansvaret ingår att tillse att det finns driftinstruktioner och driftplaner för byggnaden samt att ge personal tillräcklig utbild- ning och kompetens. ”Garantiförvaltaren”, vars högsta ledning

(ansvarig) är entreprenören, ska genom drift av byggnaden enligt fastställda rutiner (drift och skötsel) och omhändertagande av avvikelser säkerställa att P-märkningskraven upprätthålls. Entrepre- nören får efter granskning och godkännande av certifierande organ ett tidsbegränsat certifikat för P-märkning av byggnaden.

För att behålla byggnadens P-märkning efter garantitiden måste fastighetsägaren överta den roll entreprenören haft under garanti- tiden. Garantiförvaltaren kan fortsätta att förvalta byggnaden under fastighetsägarens ledning. Fastighetsägaren måste då granskas och certifieras för P-märkning av certifierande organ.

För pilotprojektet innebär detta att NCC ansöker om P-märkning med de krav som tagits fram i samråd med Svenska Bostäder. Svenska Bostäder genomför sedan en byggprocess med garanti- förvaltning med NCC som ansvarig ledning (för aktuella byggnader). Eftergarantitiden fortsätter förvaltningen enligt Sund Innemiljö men med Svenska Bostäder som ansvarig och ägare av certifikat och märke.

Principer för egenkontroll med komplett och opartisk

In document Byggprocess med garantiförvaltning (Page 43-51)

Related documents