• No results found

UTVECKLING AV TALAN

In document HÖGSTA DOMSTOLENS DOM (Page 22-41)

Anette Bergenström

Innebörden av parternas avtal

Försäkringskassan var initialt av uppfattningen att Anette Bergenström inte hade rätt till arbetsskadelivränta. Zurich uppgav att bolaget inte hade någon annan uppfattning än Försäkringskassan avseende ersättning för inkomstförlust. Anette Bergenström be-gärde därför prövning i Trafikskadenämnden. I Trafikskadenämnden yttrade sig en sakkunnig, professorn och specialisten i ortopedi Urban Lindgren, som redogjorde för sin bedömning i ett utlåtande daterat den 22 mars 2004. Urban Lindgren bedömde att skadan till följd av olyckan motsvarade en medicinsk invaliditet om tio procent och att den uppkomna arbetsoförmågan i sin helhet var skadebetingad.

Av brev från Zurich den 15 april 2004 och den 23 augusti 2005 (i samband med att det slutliga avtalet mellan Anette Bergenström och Zurich slöts) framgår att ärendet hade slutprövats av Trafikskadenämnden och att Zurich accepterade att slutreglera ärendet i enlighet med Urban Lindgrens utlåtande, dvs. Anette Bergenström fick rätt till ersätt-ning motsvarande tio procent medicinsk invaliditet och Zurich accepterade att eventu-ell inkomstförlust i sin helhet var orsakad av truckolyckan. Någon ersättning för in-komstförlust utgick dock inte eftersom Anette Bergenström var överkompenserad bl.a.

genom beviljad arbetsskadelivränta.

Parternas ingångna avtal innebär att Zurich har accepterat och är bundet av att det föreligger ett orsakssamband mellan truckolyckan och Anette Bergenströms

arbets-7

STOCKHOLMS TINGSRÄTT

DOM

2017-05-03

T 9336-15

oförmåga. Vid en omprövning ska frågan om orsakssamband därför inte prövas på nytt. Omständigheter som var kända i samband med att avtalet ingicks och som åberopades innan avtalet ingicks ska och får inte åberopas eller tillmätas någon betydelse vid en omprövning.

Anette Bergenströms hälsotillstånd före truckolyckan

Före truckolyckan den 24 oktober 2000 var Anette Bergenström pigg och stark. Anette Bergenström började arbeta på CEPA i Lund i maj 1999. Hon var inblandad i en trafik-olycka år 1999. Hon sökte dock inte vård efter trafiktrafik-olyckan eftersom hon inte ådrog sig några skador. Hon var inte heller sjukskriven efter trafikolyckan. Av joumalanteck-ning från Konviktens läkargrupp den 9 juli 2001 framgår att nackbesvären efter trafik-olyckan år 1999 var av lindrig karaktär och inte gav upphov till några arbetshinder. Att olyckan inte gav upphov till några arbetshinder bekräftas även av ett utlåtande från professorn i ortopedi UlfNilsonne den 1 oktober 2003.

Om truckolyckan och Anette Bergenströms efterföljande besvär

Anette Bergenström var 35 år när truckolyckan inträffade. De närmare omständighet-erna vid olyckan var följande. Anette Bergenström arbetade på utleveransen i CEPA i Lund. Hon färdades på truck och hade truckens gafflar för lågt ställda vilket medförde att hon körde in i en tröskel med truckgafflarna. Det tog tvärstopp eftersom det inte fanns någon dämpning i trucken. Anette Bergenströms huvud kastades mot truckens ruta. Hon åkte

in

i rutan med en sådan kraft att rutan sprack. I direkt anslutning till olyckan fick Anette Bergenström ont i huvudet och i nacken samt blev stel i nacke och axlar.

Anette Bergenström uppsökte vård en vecka efter olyckstillfället. Av enjoumalanteck-ning upprättad av en sjukgymnast i anslutenjoumalanteck-ning därtill framgår att Anette Bergenström till följd av truckolyckan har fått smärtor i nacken, att hon har smärta hela tiden och vaknar med stelhet. Anette Bergenström ordinerades bl.a. akupunktur. Av journal-anteckning från samma sjukgymnast den 27 december 2000 framgår att Anette

STOCKHOLMS TINGSRÄTT

DOM

2017-05-03

T 9336-15

Bergenström inte har upplevt någon förbättring efter akupunkturen beträffande

nacksmärtan. Av joumalanteckning från läkarhuset i Lund den 1 november 2000 fram-går att Anette Bergenström har fått en "pisksnärtsrörelse" och att nacken är smärtsam och styv, främst vid rörelse. Av Konviktens läkargrupps joumalanteckning den 9 juli 2001 framgår att Anette Bergenström har fått en nackdistorsion i samband med truck-olyckan år 2000, att krocken var stum och att hon röntgade halsryggen en vecka efter händelsen och hade ont i nacken, smärta ut i vänster armbåge och domningar ut i båda lillfingrarna.

Anette Bergenström fortsatte att arbeta på CEP A efter olyckan. Hon var nyanställd, ville göra ett bra intryck och försökte "bita ihop". Eftersom hon hade värk i nacken efter truckolyckan försökte CEP A anpassa arbetet till hennes besvär, bl.a. köpte bola-get in en ny truck med dämpning och backspeglar.

Heltidsarbete fungerade dock inte och Anette Bergenström blev halvtidssjukskriven från den 8 februari 2001. Av joumalanteckning från den 8 februari 2001 framgår att Anette Bergenström sjukskrevs på grund av nackrelaterade besvär. Sjukskrivningen övergick senare till en heltidssjukskrivning.

Försäkringskassan avslog initialt Anette Bergenströms begäran om arbetsskadeliv-ränta. Anette Bergenström överklagade Försäkringskassans beslut. I överklagandet hänvisade Anette Bergenström till ett utlåtande från Zurich sakkunnige läkare, orto-pedspecialisten GustafNeander, som hade bedömt att det förelåg en skadebetingad medicinsk invaliditet motsvarande sex till sju procent. Av utlåtandet framgick vidare att GustafNeander fann det märkligt att Försäkringskassan avslog ett samband när det fanns ett adekvat våld, en tidig dokumentation och kontinuitet i besvären.

Länsrätten i Skåne län meddelade i dom den 26 februari 2004 att Anette Bergenström hade rätt till arbetsskadelivränta då övervägande skäl talade för att de besvär som Anette Bergenström ådragit sig hade orsakats av truckolyckan ..

9

STOCKHOLMS TINGSRÄTT

DOM

2017-05-03

T 9336-15

Av utlåtande från professor i ortopedi Ulf Nilsonne den 1 oktober 2003 framgår bl.a.

följande. Anette Bergenström har fått en kraftig "slungskada" mot nacken vid truck-olyckan. Skadan hon har ådragit sig kan utveckla whiplashskadesymptom. Röntgen-bilder som har tagits efter truckolyckan har inte visat att Anette Bergenström har fått någon fraktur eller luxation, däremot syns att Anette Bergenström har en del degenera-tiva förändringar. Förändringarna har dock inte framkallats av truckolyckan utan har utgjort ett "befintligt skick" och har förstärkt whiplashskadeeffekten. Anette Bergen-ströms arbetsoförmåga är i sin helhet relaterad till truckolyckan.

Anette Bergenström var inblandad i en trafikolycka år 2004 då en lätt lastbil körde in i hennes bil vid ett oövervakat övergångsställe. Vid tiden för olyckan uppbar hon sjuk-ersättning och arbetsskadelivränta. Av joumalanteckning från Falu lasarett den 15 april 2008 framgår att Anette Bergenströms symptom och besvär från truckolyckan, såsom domningar i armarna och huvudvärk har ökat i och med trafikolyckan.

Av journalanteckningar från anestesimottagningen på Falu lasarett den 23 september 2008 framgår att Anette Bergenström har medicinerats med smärtstillande medicin på grund av sina besvär sedan truckolyckan. Av vårdcentralen Solsidans journalanteck-ningar den 13 januari 2010 framgår vidare att Anette Bergenström är begränsad på grund av värk och stelhet, att hon har kronisk värk från nacke och rygg och att hon får lindring med hjälp av smärtstillande medicin.

Försäkringskassan omprövade Anette Bergenströms rätt till livränta och beslutade att Anette Bergenström inte hade rätt till arbetsskadelivränta. Anette Bergenström över-klagade beslutet. Länsrätten i Dalarnas län meddelade i dom den 20 maj 2009 att Anette Bergenström hade rätt till arbetsskadelivränta eftersom övervägande skäl talade för att de nackbesvär som Anette Bergenström hade och som satte ned hennes arbets-förmåga var en följd av truckolyckan år 2000. Länsrätten anförde bl.a. att det inte fanns någon utredning som visade att Anette Bergenströms nackbesvär skulle bero på degenerativa förändringar eller andra konkurrerade faktorer. Domen överklagades av Försäkringskassan.

STOCKHOLMS TINGSRÄTT

DOM

2017-05-03

T 9336-15

Kammarrätten i Sundsvall meddelade i dom den 26 augusti 2010 att Anette Bergen-ström inte hade rätt till fortsatt arbetsskadelivränta. Kammarrätten anförde dock att symptomen som Anette Bergenström hade i maj 2006 var desamma som från truck-olyckan. Kammarrätten anförde även att Anette Bergenströms kontinuitet i besvären talade för att nuvarande arbetsoförmåga orsakats av truckolyckan.

Till följd av kammarrättens dom bortföll en samordningsförmån. Anette Bergenström begärde därför omprövning i Trafikskadenämnden.

Trafikskadenämnden bedömde i yttranden den 11 februari 2013 och den 25 november 2014 att det fanns orsakssamband mellan truckolyckan och Anette Bergenströms arbetsoförmåga samt förordnade därför att Zurich skulle utge ersättning för inkomst-förlust. Trafikskadenämnden anförde bl.a. att Anette Bergenströms besvär inte hade förbättrats och att Anette Bergenströms arbetsoförmåga, oaktat senare uppkomna kon-kurrerande besvär, även fortsättningsvis fick tillskrivas besvären efter truckolyckan.

Anette Bergenströms arbets- och inkomstförhållanden

Anette Bergenström studerade distribution och kontor under gymnasiet. Eftersom hon ville bli verkstadsarbetare genomgick hon därefter en arbetsmarknadsutbildning med inriktning svarv. Inom ramen för den utbildningen fick hon även utbildning som CNC-operatör. Anette Bergenström arbetade därefter under perioder som bl.a. CNC-opera-tör, deltid på städfirma, hade egen verksamhet som svetsare samt arbetade som tågvär-dinna på SJ. Under år 1995 arbetade hon med CNC-maskiner och blev rekommenderad ett arbete hos CEP A. Anette Bergenström började arbeta på CEPA i Grängesberg år

1999.

Efter truckolyckan har Anette Bergenström arbetstränat via Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Anette Bergenström har förklarat att hon är öppen för nya utmaningar förutsatt att hon är frisk. Hennes mål på CEP A var att bli programmerare eller förman.

11

STOCKHOLMS TINGSRÄTT

Zurich

Allmänt om whiplashskador

DOM

2017-05-03

T 9336-15

En whiplashskada är en mjukdelsskada. Vid bedömningen av om samband föreligger mellan mjukdelsskador och tidigare trauman utgår försäkringsbolagen från vetenskap -och beprövad erfarenhet innefattande en biologisk grundprincip. Av utdrag från Whip-lashkornrnissionens slutrapport framgår bl.a. att smärta oftast uppstår direkt i anslut-ning till våldet eller traumat, ibland inom något eller några dygn för att sedan nå sin kulmen. Då är behovet av en eventuell sjukskrivning som störst. Efter en tid avtar vär-ken och i de flesta fall försvinner smärtan helt och personen blir återställd. I vissa fall lämnas ett resttillstånd, en invaliditet som går att gradera. Resttillståndet är konstant och kan inte förvärras som en följd av det tidigare traumat. Besvär som förvärras efter att tillståndet har blivit stationärt saknar alltså samband med traumat. Samma sak gäller om det uppstår nya besvär. Ett sådant förlopp är typiskt sett ett sjukdomsförlopp.

Innebörden av parternas avtal

Zurich bedrev sedvanlig skadereglering i ärendet efter att en skadeanrnälan kommit in från Anette Bergenström. Zurich accepterade att utge ersättning för lyte och men mot-svarande en medicinsk invaliditet om tio procent efter det att bolaget hade fått del av professorn i ortopedi Urban Lindgrens utlåtande. Zurich tillskrev Anette Bergenström ett ersättningserbjudande. Av brevet framgick att det inte var aktuellt att utge någon ersättning för inkomstförlust men att Zurich valde att följa Trafikskadenämndens be-dömning gällande ersättning för lyte och men samt kostnader och olägenheter. Anette Bergenström accepterade Zurich förslag och parterna ingick därefter ett avtal. I fråga om inkomstförlust var det ett s.k. nollavtal. Avtalet innebar inte att Zurich hade ändrat sin initiala inställning ifråga om arbetsoförmågan eller om och i vilken mån den skulle ha samband med truckolyckan. Zurich har således inte accepterat att olyckan har med-fört någon arbetsoförmåga. Zurich hade också kvar sin uppfattning att olyckan medmed-fört en medicinsk invaliditet om ca sex-sju procent.

STOCKHOLMS TINGSRÄTT

DOM

2017-05-03

Anette Bergenströms hälsotillstånd före truckolyckan

T 9336-15

Av journalanteckningar från läkarhuset i Lund den 15 november 1999 och den 23 nov-ember 1999 framkommer bl.a. att Anette Bergenström har haft sömn- och magbesvär.

Därutöver har hon varit inblandad i ridolyckor vid flera tillfällen. Hon har även varit med om en trafikolycka under år 1999 då det fordon som hon färdades i blev påkört bakifrån. Anette Bergenström har även missbrukat alkohol tiden före truckolyckan.

Av journalanteckning från besök hos sjukgymnast efter truckolyckan, den 7 november 2000 framgår bl.a. att Anette Bergenström har haft ont i nacken sedan länge.

Om truckolyckan och Anette Bergenströms efterföljande besvär

Truckolyckan den 24 oktober 2000 gav upphov till lindriga besvär. Anette ström sökte inte akut vård och hon fortsatte att arbeta resten av dagen. Anette Bergen-ström stannade inte heller hemma från arbetet dagarna efter truckolyckan.

Anette Bergenström var på läkarundersökning dagen efter truckolyckan i ett annat ärende. Av journalanteckningen från det besöket finns ingen notering om nackbesvär eller truckolycka. Av journalanteckningar från läkarbesök en vecka efter truckolyckan och med anledning av denna framkommer att Anette Bergenströms allmänstatus är gott och opåverkat samt att Anette Bergenström inte har någon utstrålning i armarna, händ-erna eller fingrarna. Röntgen påvisade inte någon fraktur eller luxation, däremot syntes en del degenerativa förändringar. Skadeanmälan hos CEPA upprättades först den 22 november 2000.

Anette Bergenströms symptom ökade och blev värre med tiden. Hon sjukskrevs på halvtid från den 8 februari 2001, dvs. tre och en halv månad efter truckolyckan. Av journalanteckningar i samband med sjukskrivningen framgår att Anette Bergenström hade fått besvär i form av utstrålande smärta i armarna och händerna samt domningar ner i fingrarna. Av journalanteckning från Slottstadens läkargrupps ortopedmottagning den 18 december 2001 framgår att Anette Bergenström har fått ont i nacken, strålande

13

STOCKHOLMS TINGSRÄTT

DOM

2017-05-03

T 9336-15

smärta över hjässan, stickningar och domningar ut i händerna och domning i stortån.

Sjukskrivningen utökades till hel sjukskrivning i juni 2001. Av journalanteckning från den 3 juni 2002 framgår att Anette Bergenström har fått diskbråck.

I maj 2004 råkade Anette Bergenström ut för en trafikolycka varefter mer besvär och en ständig värk i nacken uppkom. Att det skedde en försämring av nackbesvären efter trafikolyckan framgår bl.a. av journalanteckning från vårdcentralen Solsidan den

12 februari 2007.

Ett yttrande från försäkringsläkare Christer Holm inhämtades i samband med ompröv-ningen av Anette Bergenströms rätt till arbetsskadelivränta. Av yttrandet framgår bl.a.

följande. Den medicinska utredningen har påvisat förekomst av degenerativa föränd-ringar i nacken inklusive diskbråck. Förändföränd-ringarna har inte orsakats av truckolyckan utan har utvecklats under lång tid, bl.a. är diskbråck ett led i en degenerativ process.

Vidare är det osannolikt att direkta effekter av en sådan lindrig truckolycka har orsakat en bestående smärtproblematik.

Av en föredragningspromemoria som Försäkringskassan har upprättat den 25 juni 2007 framgår bl.a. att Anette Bergenström har ständig värk i nacke, axlar och huvud.

Det framgår vidare att hon inte är lika stark som tidigare, har problem med att hitta ord och lokalisera sig.

Av magnetröntgen av halsryggen den 24 september 2007 och av journalanteckning från den 23 oktober 2007 framgår att Anette Bergenström har fått ett nytt diskbråck, att hon har en kraftig diskdegeneration och har fått besvär med smärta i nacken.

Anette Bergenström har även konsumerat en mycket stor mängd opiater. Hon har vid flera tillfällen ringt till sjukvården och önskat mer smärtstillande. Av journalanteck-ning från anestesimottagjournalanteck-ningen i Falun den 12 november 2008 och 24 februari 2009 framgår att Anette Bergenström har tagit mer tabletter än vad som är föreskrivet och att hon har svårt att hålla sig till medicineringen. Av joumalanteckning från den 11

STOCKHOLMS TINGSRÄTT

DOM

2017-05-03

T 9336-15

mars 2008 och 17 mars 2008 framgår att Anette Bergenström vill ha mer medicin och att hon bl.a. har en migränliknande huvudvärk, yrsel, ett lätt illamående, synbesvär och klump i halsen.

Anette Bergenström har haft kontakt med vuxenpsykiatrin. Av journalanteckningar därifrån framgår bl.a. att hon tidigare har haft ett alkoholmissbruk och tagit amfetamin.

Anette Bergenström har år 2009 fått diagnosen ADHD.

Kammarrätten i Sundsvall meddelade i dom den 26 augusti 2010 att övervägande skäl inte talade för ett samband mellan truckolyckan och Anette Bergenströms arbetsoför-måga. Hon beviljades därför inte fortsatt arbetsskadelivränta. Vid prövningen i Kam-marrätten tillämpas i förevarande fall ett lägre beviskrav än inom civilrätten.

Anette Bergenströms arbets- och inkomstförhållanden

Anette Bergenström skulle som fullt arbetsför inte ha tillgodofört sig högre inkomster än vad hon har gjort. Anette Bergenström har inte varit fast förankrad på arbetsmark-naden utan har sedan mitten av 1980-talet haft många olika kortvariga anställningar.

Anette Bergenström har även under perioder varit arbetslös och haft sjukpenning. Till detta kommer att hon har råkat ut för flera olyckor såsom trafik- och ridolyckor.

Anette Bergenströms inkomster år 1995-1999, dvs. före truckolyckan, var i genomsnitt cirka 145 000 kr per år.

BEVISNING

Anette Bergenström har hörts under sanningsförsäkran. På hennes begäran har vittnes-förhör hållits med sakkunnig rehabkonsulenten Maria Grund, arbetsförmedlaren Åke Gustafsson och ombudsmannen Olof Långberg samt de sakkunniga läkarna Urban Lindgren, Leif Öjesjö och Pierre Campenfeldt. På Zurichs begäran har vittnesförhör hållits med de sakkunniga läkarna GustafNeander, Rolf Lindgren, Anne Veiderma och Torbjörn Ahl. Skriftliga bevis har genomgåtts.

15

STOCKHOLMS TINGSRÄTT

DOMSKÄL

DOM

2017-05-03

T 9336-15

Är Zurich vid omprövningen bundet av en medicinsk invaliditet om tio procent och av att den uppkomna arbetsoförmågan i sin helhet är skadebetingad?

Enligt 5 kap. 5 § skadeståndslagen kan en slutligt avgjord ersättningsfråga omprövas om förhållanden som låg till grund för ersättningen har ändrats väsentligt. Eftersom en samordningsförmån, arbetsskadelivränta, har helt bortfallit är parterna ense om att för-utsättningar för omprövning enligt nämnda lagrum föreligger.

Anette Bergenström har gjort gällande att Zurich har blivit bundet av en överenskom-melse som innebär dels att Anette Bergenströms medicinska invaliditet till följd av truckolyckan uppgår till tio procent, dels att hennes arbetsoförmåga i sin helhet är skadebetingad. Zurich har bestritt att parterna har träffat en överenskommelse med så-dan innebörd. Zurich har anfört att bolaget vid en omprövning inte under några förhåll-anden är bundet av tidigare bedömningar eller ställningstagförhåll-anden utan att ärendet vid en omprövning ska förutsättningslöst prövas på nytt i alla hänseenden av betydelse för frågan om ersättningen.

Av den brevväxling som har förevarit mellan parterna i samband med att avtalet in-gicks år 2005 framgår att Zurich accepterade att utge ersättning för lyte och men efter en invaliditetsgrad om tio procent samt att Anette Bergenström lämnades ett förbehåll att återkomma för att få frågan om ersättning för anspänning i arbete prövad. Vidare framgår att det inte var aktuellt att utge ersättning för inkomstförlust eftersom Anette Bergenström hade blivit överkompenserad genom utgiven ersättning bl.a. i form av arbetsskadelivränta. Tingsrätten finner att Zurich genom det erbjudande som bolaget lämnade till Anette Bergenström inte har gjort ett åtagande som kan anses innebära att Zurich även accepterat att Anette Bergenströms arbetsoförmåga till någon del är skade-betingad.

Zurich är vid en omprövning inte heller bundet av en medicinsk invaliditetsgrad om tio procent, dvs. den invaliditetsgrad som professorn i ortopedi Urban Lindgren bedömde

STOCKHOLMS TINGSRÄTT

DOM

2017-05-03

T 9336-15

att Anette Bergenström hade ådragit sig genom olyckan när avtalet ingicks mellan parterna år 2005. De medicinska bedömningar som gjordes då utgör i stället en del av den bevisning som ligger till grund för den bedömning som nu ska göras om huruvida Anette Bergenströms besvär har samband med truckolyckan.

Vid en omprövning enligt 5 kap. 5 § skadeståndslagen ska således en ny prövning gör-as med hänsyn tagen till samtliga faktorer som påverkar ersättningens storlek, såsom det aktuella läget i fråga om medicinsk status, arbetsförhållande och samordningsför-måner. Vid tillämpningen av bestämmelsen ska det sålunda prövas bl.a. om det före-ligger ett samband mellan truckolyckan och Anette Bergenströms arbetsoförmåga.

Frågan tingsrätten har att ta ställning till är alltså huruvida Anette Bergenström vid

Frågan tingsrätten har att ta ställning till är alltså huruvida Anette Bergenström vid

In document HÖGSTA DOMSTOLENS DOM (Page 22-41)

Related documents