• No results found

Utvecklingssamarbeta Ryssland

In document Årsredovisning 2014 (Page 56-59)

SSM har inom ramen för sitt miljösamarbete medverkat till att förstärka utbildnings- och forskningskapaciteten inom icke-spridningsområdet vid universiteten i Tomsk-, Ural- och S:t Petersburgregionerna. Målgruppen har varit såväl lärare som studenter knutna till regionala huvuduniversitet och tekniska högskolor i de ”stängda städer” som ingick i f.d. Sovjetunionens kärnvapenkomplex. Utvecklingssamarbetet har resulterat i en utökad undervisning inom specifika ickespridningsområden genom för deltagarna speciellt utformade seminarier och workshops samt medverkan i internationella kurser och nätverk.

Med internationellt stöd genomför Ryssland ett omfattande program för att ta hand om utbränt kärnbränsle och radioaktivt avfall från de militära ubåtsbaserna på Kolahalvön. Kärnavfallet fraktas med fartyg till ett tillfälligt förvar i Murmansk för att sedan

transporteras med tåg till slutdestinationen i sibiriska Mayak. Tillsammans med Norge har SSM bidragit till att höja säkerheten till internationell standard genom att bygga upp det fysiska skyddet på ett av de två transportfartygen.

Vidare har SSM bidragit till att bygga en station för kontroll av strålning för personer och transportbilar till och från området vid ubåtsbasen i Andrejevabukten. Insatsen innebär att anläggningen får ökad kontroll över in- och utförsel av kärnavfall och radioaktivt material samt bättre strålskydd för personalen. SSM har dessutom bidragit med projektering av elförsörjningen på anläggningen, vilket är nödvändigt för kommande hantering och utförsel av kärnavfallet.

SSM:s samarbete med de ryska kärnkraftverken vid S:t Petersburg och på Kolahalvön har i stort genomförts enligt plan. Projekt har genomförts som stärker kärnkraftverkens hantering av radioaktivt avfall och förmåga att identifiera hantera säkerhetsrisker. Under 2014 har Rosenergoatom signalerat att de vill fortsätta samarbetet men med en annan inriktning. De betonar ömsesidigt utbyte snarare än bistånd. SSM har under året vidareutvecklat ett samarbete med den ryska kärnkraftsindustrin och den övergripande organisationen Rosatom då det gäller haveriberedskap och rapporteringsskyldighet vid radiologiska olyckor och incidenter. I samband med detta deltog fem representanter från SSM som observatörer vid en större övning i Murmansk.

Den politiska situationen i Ryssland har påverkat SSM:s möjligheter att genomföra projekt i tid och medfört begränsat tillgänglighet till anläggningarna för inspektioner av genomförda samarbetsprojekt. Frågor som rör illegal transport och handel med nukleärt och radioaktivt material samt den mänskliga faktorn som säkerhetsrisk är fortfarande högaktuella i Ryssland och kräver internationell uppmärksamhet.

En del av de mötesaktiviteter som planerats i Ryssland har flyttats till Sverige och orsakat ökade kostnader för SSM. Den rådande situationen har även satt spår i ett projekt som startades 2014 avseende svenska insatser vid den internationella kärnbränslebanken i Angarsk. Den planerade resan till Angarsk kunde inte genomföras och projektets framtid är för närvarande oklar.

Östeuropa

I sitt bilaterala arbete har SSM fortsatt att fokusera på utvecklingen av samarbetet mellan länderna i Svartahavsregionen.

Ukraina

Efter Rysslands annektering av Krim har SSM avbrutit stödet till Sevastopol National University for Nuclear Energy. Inom exportkontrollområdet har SSM:s insatser riktats mot att fortsätta anpassa det ukrainska exportkontrollsystemet till EU:s normer och standarder. SSM ger fortsatt stöd till kompetensutveckling inom

kärnämneskontrollområdet samt implementering av IAEA:s safeguardsystem vid den ukrainska strålsäkerhetsmyndigheten (SNRIU).

För femte året i rad genomförde SSM sommarskola i Odessa. Årets tema för deltagarna från Ukraina, Moldavien och Georgien var regionala utmaningar inom nukleär icke- spridning samt Ukrainas situation efter Krimannekteringen. Sett över åren har deltagarnas kompetens ökat. SSM har även bidragit till erfarenhetsutbyte mellan Odessas universitet och olika internationella forskningscentrum inom icke-spridning.

Hanteringen av en halv miljon uttjänta strålkällor i Ukraina har brister. SSM har bidragit till en förstudie för att hitta den optimala lösningen för hantering av strålkällor från ”borrhålslager”.

SSM:s verksamhet har anpassats för att möta regeringens initiativ om ökat stöd till Ukraina i samband med Nuclear Security Summit i Haag. Efter möten mellan SSM och SNRIU beslutades att starta två nya projekt för reaktorsäkerhet i Ukraina. Projekten är samfinansierade med Strålevernet (NRPA) i Norge.

SSM har bistått SNRIU med granskning av nya föreskrifter gentemot internationella regelverk avseende åldring av reaktorer.

Georgien

SSM har finansierat en utbildning för journalister i Georgien. Syftet var att öka kunskapen om hur illegal handel med radioaktiva ämnen fungerar och bekämpas i Georgien och internationellt. SSM har bidragit till att förbättra det fysiska skyddet vid anläggningen för radioaktiva källor i Mtscheta i Georgien. Dessutom har SSM i samarbete med den amerikanska myndigheten National Nuclear Security Administration (NNSA) genomfört insatser för att förbättra arbetsförhållandena för vakterna vid anläggningen.

Moldavien

I Moldavien har SSM arbetat med att stärka landets kapacitet inom strålskydd och beredskap. SSM har möjliggjort för personal vid den moldaviska

strålsäkerhetsmyndigheten NARNRA att delta i internationella kurser och konferenser. SSM har även bidragit till att etablera ett center för kärnsäkerhetsfrågor vid tekniska universitetet i Chisinau.

Volymer och kostnader

Volym (antal) Kostnad per år (tkr)

Prestation 2014 2013 2012 2011 2010 2014 2013 2012 2011 2010 Säkerställa kunskap och

kompetens 18 416 Deltagande i internationellt samarbete 14 798 10 586 8 234 i.u Utvecklingssamarbeta 10 861 12 534 19 586 18 697 i.u. Ryssland 21 29 28 19 i.u. Ukraina 21 16 13 15 i.u. Georgien 3 4 4 2 i.u. Moldavien 4 3 4 3 i.u.

Tabell 12: Volymer och kostnader, Strålsäkerhet internationellt.

Från och med 2014 har SSM valt att redovisa samtliga kostnader endast på huvudprocessnivå.

Tabellen anger antalet projekt i de olika länder som SSM samarbetar med. För 2014 där det är fler genomförda projekt i Ukraina och färre i Ryssland. Detta speglar en

budgetreduktion för samarbetet med Ryssland. Vad avser Ukraina har konflikten och krisen i förhållande till Ryssland gjort att ukrainska organisationer och aktörer haft svårt att lyfta större uppgifter och projekt, medan det uppstått fler och mer akuta behov som SSM tillsammans med framförallt norska motsvarigheter försöker åtgärda.

In document Årsredovisning 2014 (Page 56-59)

Related documents