• No results found

UTVECKLINING AV DEN PRIVATA SEKTORN

ARTIKEL 84

Tillämpningsområde och mål

1. Samarbete om utveckling av den privata sektorn ska omfatta främjande av investeringar och företagsutveckling.

2. Målen i denna avdelning är att

a) skapa ett gynnsamt klimat för främjandet av investeringar och privata företag, inklusive utveckling av nya industrier, utländska direktinvesteringar och tekniköverföring,

b) öka utbudskapacitet, konkurrenskraft och mervärde,

c) förbättra tillgången till investeringsfinansiering från EU:s finansinstitut såsom Europeiska investeringsbanken,

d) bygga upp kapacitet och tillhandahålla institutionellt stöd för utvecklingsinstitutioner i den privata sektorn, såsom investeringsfrämjande organ, apex-organ, handelskammare, föreningar, kontaktpunkter och institutioner för förenklade handelsprocedurer,

e) utveckla och/eller stärka en politisk, rättslig och reglerande ram som främjar och skyddar investeringar,

f) förbättra stöd- och genomförandemekanismer för att den privata sektorn från gemensamma AVS–EU-institutionerna, inbegripet bl.a. Centrum för jordbruksutveckling, för att främja investeringar i EAC-partnerländerna, g) skapa och stärka partnerskap, samriskföretag, utkontraktering, utlokalisering

och förbindelser.

ARTIKEL 85

Främjande av investeringar

Parterna är överens om att främja investeringar inom EAC-partnerstaterna på följande områden:

a) Stöd till reformer av de politiska, rättsliga och regleringsmässiga ramarna.

b) Stöd till förbättring av den institutionella kapaciteten, i synnerhet kapacitetsuppbyggnad för investeringsfrämjande organ i EAC-partnerstaterna och andra institutioner som är arbetar med att främja och underlätta utländska och lokala investeringar.

c) Stöd till inrättandet av lämpliga administrativa strukturer, inbegripet gemensamma kontaktpunkter, för inflöde och främjande av investeringar.

d) Stöd till att skapa ett förutsägbart och säkert investeringsklimat med kontinuitet.

e) Stöd till EAC-partnerstaternas insatser att utforma intäktsgenererande instrument för att mobilisera investeringsresurser.

f) Upprättande och stöd till riskförebyggande försäkringssystem i syfte att öka investerarnas förtroende för EAC-partnerstaterna.

g) Stöd till inrättandet av mekanismer för informationsutbyte mellan EAC-partnerstaternas investeringsorgan och deras motsvarigheter i EU.

h) Uppmuntra investeringar från EU:s privata sektor i EAC-partnerstaterna.

i) Stöd till inrättandet av finansiella ramar och instrument som anpassats till investeringsbehoven i små och medelstora företag.

j) Underlättande av partnerskap genom samriskföretag och kapitalfinansiering.

ARTIKEL 86 Företagsutveckling

Parterna är överens om att samarbeta om företagsutveckling inom EAC-partnerstaterna genom att stödja följande:

a) Främjande av dialog, samarbete och partnerskap mellan företag i den privata sektorn mellan EAC och EU.

b) Insatser för att främja och integrera mikroföretag och små och medelstora företag i reguljär affärsverksamhet.

c) Främja effektiv produktion och saluföring i EAC-partnerstaternas företag.

d) Genomföra EAC-partnerstaterna utvecklingsstrategier för den privata sektorn.

e) Främja en gynnsam miljö för utveckling och tillväxt av mikroföretag och små och medelstora företag.

f) Kapacitet i privata organisationer att efterleva internationella standarder.

g) Skydda innovationer mot piratverksamhet.

h) Kapacitet i EAC-partnerstaterna för prospektering, utvinning och saluföring av naturliga resurser.

AVDELNING IV: FISKE

ARTIKEL 87 Områden för samarbetet

Samarbetet i fiskerisektorn ska omfatta fiske till havs, inlandsfiske och vattenbruk.

ARTIKEL 88

Områden för samarbete inom havsfiskerisektorn 1. Samarbete inom havsfiskerisektorn ska omfatta följande:

a) Förvaltning och bevarande av fiskeresurser.

b) Förvaltning av fartyg och former för omhändertagande efter fångst.

c) Finansiella och handelspolitiska åtgärder.

d) Utveckling av fiske och fiskeprodukter och vattenbruk till havs.

2. EU ska till att mobilisera resurser för genomförande av de angivna samarbetsområdena på nationell och regional nivå, vilket även omfattar stöd till regional kapacitetsuppbyggnad.

3. Om inte annat följer av del III i detta avtal och artikel 75 är parterna överens om att samarbeta på följande områden:

a) Utveckling och förbättring av infrastruktur för lagring, saluföring och distribution av fisk och fiskprodukter.

b) Kapacitetsuppbyggnad på nationell och regional nivå för att uppfylla de tekniska kraven rörande sanitära och fytosanitära åtgärder, tekniska handelshinder, faroanalys och kritiska styrpunkter (SPS/TBT/HACCP-systemet), utveckling av system för övervakning och kontroll av EAC-partnerstaternas exklusiva ekonomiska zoner och införande och förvaltning av certifieringssystem för särskilt havsfiske.

c) Investeringar och tekniköverföring inom fiske, beredning av fisk, hamntjänster, utveckling och förbättring av hamnanläggningar samt diversifiering av fisket till att omfatta andra arter än tonfisk som är underutnyttjade eller inte utnyttjade.

d) Samriskföretag och förbindelser, särskilt med mikroföretag, små och medelstora företag och småskaligt fiske i fiskeleveranskedjan.

e) Ökat mervärde för fisk.

f) Forskning och utveckling om beståndsbedömning och hållbara nivåer.

4. Parterna förbinder sig att samarbeta för att främja inrättandet av samriskföretag inom fiske, beredning av fisk, hamntjänster, ökad produktionskapacitet, ökad konkurrenskraft för fisket och relaterade näringsgrenar och tjänster, efterföljande behandling, utveckling och förbättring av hamnanläggningar samt diversifiering av fisket till att omfatta andra arter än tonfisk som är underutnyttjade eller inte utnyttjade.

ARTIKEL 89

Utveckling av inlandsfiske och vattenbruk

Samarbete om utveckling av inlandsfiske och vattenbruk ska omfatta EU:s bidrag till följande områden:

a) Kapacitetsuppbyggnad och utveckling av exportmarknaden genom följande:

i) Bygga upp kapacitet inom industriell och hantverksmässig produktion, behandling och produktdiversifiering som stärker konkurrenskraften för regionens inlandsfiske och vattenbruk. Detta kan bland annat uppnås genom inrättandet av forsknings- och utvecklingscentra för utveckling av vattenbruk för kommersiella fiskodlingar.

ii) Bygga upp kapacitet för förvaltning av exportmarknadskedjor, inbegripet införande och förvaltning av certifieringssystem för särskilda produktsortiment, samt marknadsföring, ökat mervärde och minskade förluster efter fångst för fiskeprodukter.

iii) Öka kapaciteten i regionen, bland annat genom att förbättra behöriga fiskemyndigheter, branschorganisationer för handlare och fiskare i syfte att delta i fiskehandel med EU-parten och i utbildningsprogram för produktutveckling och varumärkning.

b) Infrastruktur genom följande:

i) Utveckling och förbättring av infrastruktur för inlandsfiske och vattenbruk.

ii) Enklare tillgång till finansiering av infrastruktur, inklusive alla former av utrustning.

c) Teknik genom följande:

i) Bidrag till utvecklingen av teknisk kapacitet, inbegripet främjandet av mervärdesskapande teknik exempelvis genom överföring av fisketeknik från EU till EAC-partnerstaterna.

ii) Förbättring av regionens fiskeförvaltningskapacitet, exempelvis genom forskning och system för uppgiftsinsamling och bidrag till lämplig fångstteknik och omhändertagande efter fångst.

d) Rättslig och reglerande ram genom följande:

i) Utveckling av lagstiftning om inlandsfiske och vattenbruk samt system för övervakning och kontroll.

ii) Utveckling av lämpliga immaterialrättsliga lagar och föreskrifter samt kapacitetsuppbyggnad för tillämpningen av dessa i internationell handel.

iii) Skydd av miljömärkning och immaterialrättsligt skydd.

e) Investeringar och finansiering genom följande:

i) Främja samriskföretag och andra former av blandade investeringar mellan intressenter i parterstaterna, exempelvis genom inrättande av mekanismer för att identifiera investerare för samriskföretag inom inlandsfiske och vattenbruk.

ii) Erbjuda tillgång till krediter för utveckling av små och medelstora företag samt inlandsfiske i industriell skala.

f) Miljöskydd och bevarande av fiskbestånden genom följande:

i) Åtgärder för säkerställande av att fiskhandeln stödjer miljöbevarande åtgärder och skydd mot utfiskning samt att biologisk mångfald bevaras och exotiska arter införs med försiktighet i vattenbruket, t.ex. genom att exotiska arter endast införs i övervakade eller inhägnade områden i samråd med alla berörda grannländer.

g) Socioekonomiska åtgärder och fattigdomsbekämpning genom följande:

i) Främjandet av små och medelstora fiskeriföretag, bearbetningsföretag och fiskhandlare genom att EAC-partnerstaternas kapacitet att delta i handeln med EU byggs upp.

ii) Deltagande av marginaliserade grupper i fiskerinäringen, främjande av jämställdhet i fisket och kapacitetutveckling för kvinnliga handlare som är eller avser att bli aktiva i fiskesektorn. Andra missgynnade grupper som skulle kunna delta i fisket för att uppnå en hållbar socioekonomisk utveckling kommer också att omfattas av sådana processer.

Related documents