• No results found

Vägledarens arbetsrum 20 kvm

In document Perspektiv i vägledningsrummet (Page 32-36)

Beskrivning av rummets möblering och estetik?

Rummet är nästan helt kvadratiskt till sin form och vi upplever det som rymligt. Rakt fram från ingången finns ett hörnskrivbord med kontorsstol, dator, tangentbord, skrivare, radio, samt pärmar och informationsmaterial. På andra sidan av skrivbordet finns två stolar placerade som ger möjlighet för samtal. Till vänster från ingången finns ett stort runt bord med fyra stolar som möjliggör för samtal. Det finns ett roterbart katalogställ som går att förflytta. Förvaringsskåp och bokhylla med pärmar och kataloger finns i ena hörnet. Det finns tillgång till fria ytor i rummet som kan utgöra en möjlighet för olika aktiviteter.

Väggarna är målade med vit färg. Det hänger en anslagstavla, en stor tavla med runda ringar, whiteboardtavla, almanacka och en klocka. Golvet är täckt av en gråaktig plastmatta. På vardera kortsidan av rummet finns mindre fönster placerat i huvudhöjd som förenas med intilliggande rum. Ovanför skrivbordet finns ett takfönster som kan ge ett visst insläpp av dagsljus samt en lysrörsarmatur.

33

Hur placerar sig vägledaren i rummet vid samtal?

Eleven sitter här mitt emot mig vid vägledningssamtal. Det blir en naturlig placering eftersom jag redan sitter här och eleverna går inte och sätter sig någon annanstans. Jag kan ibland känna att det även blir en viss trygghet för eleven att man vet var man ska sitta. Annars hade det blivit så att, ”ohh, var ska jag sitta någonstans”, ja, ”du får välja själv”. Det blir inte den problematiken som det kan bli för vissa i andra fall. Det hänger ihop med att jag vill ju kunna se ut mot dörren, men personen som sitter framför mig vill väl inte ha dörren i ryggen. Flyttar jag så att eleven hamnar bredvid mig, då blir det inte det där avståndet som vissa elever kanske vill ha. Behöver man vidare en arbetsyta så blir det med problematiskt. Positivt nu är att jag hela tiden kan se hela personens kroppsspråk och alla små miner, vilket är svårt när man sitter vid sidan av varandra, det blir så väldigt mycket profil. Det finns nu fördelar men samtidigt ett avstånd med en bordsskiva emellan sig. Ja, jag vet inte, jag är väldigt kluven i detta.

Vid samtal har vägledaren och eleven en placering med en skrivbordskiva emellan. Vägledaren talar om de positiva aspekterna med att se elevens kroppsspråk och miner samt att det nu finns en arbetsyta. Negativt är att det finns ett avstånd. Vägledaren beskriver sin nuvarande arbetssituation där både positiva och negativa aspekter lyfts fram.

En del elever söker närhet och kontakt, andra ett avstånd för att känna sig fria, och

någon vill hellre vara ifred (Nilsson, Waldemarson 1994).

Vägledarens beskrivning av estetiken i rummet:

… växter saknar jag jättemycket, jag är en sån där växtmänniska. Hade räckt med en liten grej och hade man haft ett fönster ut skulle jag kunna tänka mig en liten grön växt på bokhyllan, så man inte orsakar några allergichocker heller. När man för in levande saker i ett rum blir det oftast mer positivt, det känns då mer hemtrevligt.

Vägledaren saknar växter i rummet och är även medveten om att vissa personer kan vara allergiska. Vägledaren kan tänka sig att införskaffa växter om det funnits ett fönster och berättar vidare att levandes saker i rummet kan bli både positivt och trevligt.

Det är bra med vita väggar i rummet, det blir en fräsch känsla, men kanske lite intetsägande. Men om man ska sitta och tänka ut vad man vill bli, så tror jag inte att det gynnar dig om det hänger tusen distraherande saker på väggarna.

34

Känslan av vita väggar upplever vägledaren utifrån två olika perspektiv och betonar

samtidigt att för mycket detaljer på väggarna kan vara störande för elever. En form av

tolkning av de intryck som vi objektivt mottar bearbetas för att skapa en subjektiv reaktion av vad vi varseblir. Vägledaren visar utifrån sitt uttalande att för mycket detaljer kan vara ett hinder för elevernas tankeprocesser.

Vilka aspekter i rummet är viktiga för vägledarens upplevda arbetsmiljö?

Stänger man dörren blir det tyst i rummet. Väldigt bra isolerat, tyst, trots krig utanför. Finns en soffa utanför rummet, där eleverna som blivit avvisade från ex cafeterian sätter sig och fortsätter att vara jobbiga. Detta upplever jag som störande och det riskerar dessutom att andra personer inte vågar komma hit.

Det finns inget direkt solljus i rummet men jag saknar inte direkt solljus egentligen. Det känns nu som att alla arbetsdagarna får samma form istället, för ser man t.ex. att ”nu går solen ned”, då är man sugen på att gå hem och så är det kanske tre-fyra timmar kvar då på vinterhalvåret och så sitter man där ”jag vill hem”. Nu när man är här inne, då är man ingen annanstans än just här och man kan inte ens längta sig ut med ögonen. Jag stör mig inte jättemycket. Det är ju trevligt att se ut, visst är det och ha en plats att sätta blommorna, men i det stora hela så spelar det ingen

jätteroll.

Det finns en möjlighet att få tyst i rummet genom stängd dörr och soffan utanför kan utgöra ett hinder av att andra elever inte vågar komma till vägledarens arbetsrum. Vägledaren visar på att det finns positiva aspekter med en avsaknad av fönster och tillgången till solljus. Man riskerar inte att börja få hemlängtan eller påverkas av hur vädret ter sig utanför.

35

Intervju av vägledare 6

Vägledarens arbetsrum 13 kvm

Beskrivning av rummets möblering och estetik?

Rummet är rektangulärt till sin form. När man kliver in i rummet finns till vänster en stol, ett bord och en kort förvaringsbokhylla. På bordet står en krukväxt, en skrivare och det ligger även kataloger och informationsmaterial. Rakt fram står en större och en mindre bokhylla med pärmar, böcker och broschyrer. Till höger från ingången står en stol och en liten förvaringsbokhylla som ger möjlighet för samtal.

Här finns även ett hörnskrivbord med dator, tangentbord, radio, telefon, två krukväxter, pärmar och informationsmaterial. Det finns ett fönster vid skrivbordet med sikt ut mot innergården och innanför hänger det en gardin med olika kulörer. Golvet består av en gråvit plastmatta och väggarna har en gräddvit nyans. På väggarna hänger en anslagstavla och en kalender. Finns en viss tillgång till fria ytor i rummet.

Hur placerar sig vägledaren i rummet vid samtal?

På min förra arbetsplats fick jag möblera om från början, det byggdes om i skolan och då fick jag köpa möbler mm. Då hade jag skrivbordet mera utskjutet där jag kunde ha lite arbetsmaterial och så satt eleven mer snett mitt emot, då var det ännu bättre. Det går bra nu med. Jag tycker att detta är det bästa sättet att sitta vid vägledningssamtal.

Vägledaren sitter i sin kontorsstol mitt emot eleven vid vägledningssamtal men berättar samtidigt att på en tidigare arbetsplats var placeringen ännu bättre. Enligt vägledaren fanns tidigare möjligheten att kunna sitta mer snett mitt emot eleven vid samtal och samtidigt ha utrymme till arbetsmaterial.

36

Vi har i teorin benämnt hur vägledarens placering kan ge olika budskap beroende på om vägledaren sitter vid ett överbelastat skrivbord eller mitt emot klienten enligt (Crafoord 2007). Vi kan här se att vägledaren sitter mer mitt emot eleven vid samtal och där skrivbordet inte är i vägen för rörelser i vägledningssituationen.

In document Perspektiv i vägledningsrummet (Page 32-36)

Related documents