• No results found

Zeinab är en kvinna som kommer från Mellanöstern och har läst 4 år på universitet i Engelsk litteratur och som säger att hennes certifikat är godkänt i Sverige. Hon har fått besked om att hon inte behöver läsa mer engelska för att få undervisa i engelska i Sverige. Zeinab har arbetat som lärare på högskolan i Mellanöstern i sju år och efter kriget flyttade hon till ett annat land och jobbade där i som engelsklärare och supervisor.

Zeinabs man hjälpte henne att gå till SFI-verket. Och där fyllde de i blanketter och de träffade en person som gjorde en intervju. Zeinab säger att de på vägledningscentrum

”bestämde att det är bättre om du studerar intensivkurs för att du kan prata engelska bra. Och jag väntade tre månader och efter tre månader de skickade mig ett brev att jag ska börja studera den 28 februari”

Zeinab blev erbjuden många olika skolor av vägledaren på vägledningscentrum, men Zeinab vill gå på komvux. Vägledaren berättade på engelska att hon kunde studera intensivkurs eftersom hon hade sitt certifikat och för att hon behärskar engelska språket bra. Det skulle innebära SFI kunde avslutas snabbt och att Zeinab snabbare skulle kunna komma ut i arbete.

Zeinab vill inte längre arbeta som lärare, som hon tycker hon är trött på det och vill ha ett lugnare jobb. Hon vill hellre jobba på till exempel försäkringskassan, socialen eller på arbetsförmedlingen, men om inte det går är hon inställd på att arbeta som lärare igen. Hon tycker om att jobba och hon vill inte stanna hemma. På en skala ett till fem säger Zeinab fem att hon vill börja arbeta i Sverige. Annan personal på skolan har sagt till Zeinab att hon kan arbeta som lärare i arabiska och engelska. Men först måste hon

32

avsluta SFI för innan hon kan söka jobb eftersom hon först måste kunna svenska språket. I övrigt säger Zeinab sig vara nöjd med hjälpen hon fick hos vägledaren.

Fatima, som är 25 år, kommer från mellanöstern och har läst halva utbildningen till arkitekt i i sitt hemland. Hon varit i Sverige i nästan fyra år, och haft uppehållstillstånd i fem månader. Fatima har inte arbetat i sitt hemland men i Sverige har hon arbetat inom hotell och restaurang och för sin man i hans pizzeria. Fatima kom i kontakt med vägledning första gången när hon skulle skriva in sig på SFI. Hon säger att

”Jag hade ett lätt prov och det var en tjej som pratade om skola och hon sa jag kan välja vilken skola jag vill studera vid. Jag gjorde ett prov också och hon bestämde att jag måste börja med B-kursen (SFI) inte C. Jag studerar nu i C-kursen. Sen skickade de ett brev till mig”

Fatima fick också berätta om sina tidigare utbildningar, men hon känner att hon behöver gå dit igen eftersom hon inte vet vad hon ska göra efter att hon gått SFI-studierna klart och fråga mer om utbildningar. Fatima uppfattade det som att de kunde hjälpa henne om hon ville fortsätta på arkitektutbildning i Sverige och vägledarna kunde välja vilken kurs som var bäst för henne. Hon fick också information om SFI-bonusen och hoppas klara vid nästa testtillfälle. Fatima ansåg att hon inte visste något om den svenska skolan och tyckte informationen från vägledarna var viktig. I framtiden funderar hon på att först studera, men inser att hon först behöver träna upp sin svenska ” för att jag vet ingenting och jag måste fråga hela tiden.” Men Fatima drömmer om ett eget företag och ser ljust på framtiden i Sverige som ger henne möjlighet att bli självständig på ett sätt hon inte hade i sitt hemland.

You- Li kommer från Sydostasien och har en lång utbildning inom informationsteknik och hon har utbildat sig både i Asien och i Europa. Hon har jobbat med informationsteknik på ett företag som tillverkar mobiltelefoner. I Sverige har inte jobbat utan bara studerat. När You-Li skulle börja på SFI fick hon hjälp av sin pojkvän och de sökte själv information på internet. You-Li tog sedan kontakt med vägledningscentrum och fick där anmäla sig till SFI studierna. På vägledningscentrum frågade de mycket om hennes utbildningar och hur långa de var. Hon fick sedan ett brev där om vilken tid och plats SFI-kurserna startade och nu har hon gått på SFI i tre månader. I framtiden efter SFI vill You-Li arbeta med det hon är utbildad till, inom informationsteknik.

33

You-Li säger

”Tidigare sökte jag jobbet också och jag skickade mitt CV men den första frågan de frågade mig, kan du prata svenska om jag inte kan prata svenska, om jag inte kan svenska så läser de inte mitt CV”

Jasmine som kommer från ett krigsdrabbat land i Mellanöstern har varit i Sverige i 5 år och hon har två utbildningar, en i administration/business och en specialutbildning för barn med svårigheter. Hon har jobbat med barn mellan 6-12 år i sitt hemland och med administrativa arbetsuppgifter på en klinik. Hon har inte jobbat i Sverige utan varit mammaledig med sina tvillingar.

Jasmine anmälde sig på vägledningscentrums SFI-center när hon skulle börja läsa svenska språket. Där fick hon hjälp att anmäla sig och Jasmine säger att:

- Jasmine: de förklarade allting att du ska börja med SFI och sen när du gått SFI ska du fortsätta med grund.

- Intervjuaren: hur kändes det?

- Jasmine: Att jag har mycket att göra innan jag hittar jobb

- Intervjuaren: att det var mycket att göra innan du kunde hitta ett jobb, en lång väg?

- Jasmine: Ja, absolut.

Innan Jasmine kom till Sverige tänkte hon att hon att hon skulle jobba direkt men fick klart för sig att hon först måste studera svenska.

”Jo jag tänkte att jag kunde börja direkt när jag kom till Sverige, jag planerade att för ett år att läsa och där börjar jobba men när jag kom hit jag måste studera svenska i många år”

Jasimine upplevde att hon fick bra hjälp av vägledaren, som förklarade allting. Jasmine blev medveten om att hon har flera steg att ta innan hon är klar, för i början förstod hon ingenting. Hon känner att de hjälpte henne framåt. Men Jasmine säger att hon har ett problem.

”Ja, jag har ett problem, när jag anmälde till SFI och de frågade vad jag skulle göra när du slutar. Jag har sagt att jag kan jobba som lärare men nu har jag barn och det är mycket svårt och jag blir mycket trött med dem. Nu kan jag inte jobba med barn igen, jag hoppas att[…]Ja jag pratade med min lärare och hon sa att jag måste byta mitt mål, jag vet inte vad jag ska byta (till) Jag gick till vägledningscentrum och pratade med dem att måste byta till något inom dator, och jag säger nej. Du måste inte byta ingenting, vi skriver inget… Efter att mina barn, de är tre efter det jag tror inte jag kan lära mer. Jag jobbar mycket med dem. Mina båda är tre. …Ja de har mycket svårt därför vill jag inte jobba som lärare”

34

Om framtiden säger Jasmine såhär:

”Jag ska sluta SFI och ta tolkutbildning det är bra för att det finns mycket folk som kommer från utlandet som behöver tolk”

Related documents