• No results found

@ Vänersborgs kommun

1 (3) 2015~01-6-':r'-"-"'~--~'-" -- . -- ,-... _____ ~~

'VANERS80R(i~:; KOMMUN!

Bm'l1-~(:h uilgd:~illsntilTindtm -j

"II, (J!. ,:O.O~t),

'7'1-Ank, 1'~'.':i

<11 '

'1 '/ !

Barn- och

utbiIdttingsnämn~", cc:" ~g~~~:':~:;!::EI

Tillskapande av lokalytor inom grundskolan för högre måluppfyllelse, likvärdighet och integration:

wlnhyrning av paviljonger Förslag till beslut

Barn- och utbildningsnämnden föreslås besluta

1, Att tillfälligt för en treårsperiod förhyra moduler med placering vid Öxnereds skola, Norra skolan, Granås skola, Rål11lUmS skola samt Onsjöskolan inför höstterminen 2015 samt

2, Att begära av Samhällsbygglladsnämllden att projektera och upp-handla denna beställning.

Bakgrund

Kommunfullmäktige har beslutat att befintlig skol struktur med existerande enheter ska bestå. Samtidigt sker demografiska förändringar och verksam~

hetsförändringal' som påverkar skolenheternas förutsättningar.

Skolenheter som är dimensionerade som enparallelliga skolenheter kan be-höva dela vissa årskullar i två klasser beroende på naturliga variationer.

Åven om en årskull i genomsnitt består av 20-25 barn är det normalt att vissa årskullar kan bestå av ca 35 barn. Då detta är för många för att utgöra en klass behövs ett klassrum ytterligare, Även med en måttlig elevökning inom ett område kan effekten bli att ett större antal av årskullarna får delas så att antalet klasser ökar drastiskt. Större skolenheter med flera klasser i samma årskull är mindre känsliga föl' förändringar i elevtalen

En successiv verksamhetsförändrillg vid skolenheterna uppkommer geno111 att antalet elever inom fritidshemmen ökat. Det är normalt att två tredjedelar av skolbarnen ino111 F-6-skolorna är inskrivna vid fritidshemmen. Vid vissa skolenheter har detta medfört att ungefär en tredjedel av klassrummen an-vänds för fritidshe111sverksamhet. Åven om både klassrum och fritidshem-mens lokaler används flexibelt under hela dagen är behoven av lokalyta an-norlunda än då skolorna byggdes. Då många äldre skolbyggnader även har brist på grupprum försvåras flexibla organisationsfonner och ett effektivt nyttjande av lokal ytorna. En mindre undervisningsgrupp kan tvingas an-vända utrymmen S0111 är dimensionerade för en hel klass.

Både demografiska förändringar och verksamhetsförändringar har bidragit till att det uppkommer lokalbrist vid flera skolenheter, För fem enheter är behovet av ytterligare lokal yta akut inför höstterminen 2015.

B (1'---)iLn

f-" j

Dm:

2 Bedömning

Öxnered skola har, beroende på lokalbrist inom Blåsuts skola, tagit emot fler elever än vad som bor i närområdet. För att klara skolenheternas totala elevmängd på ca 60 barn per årskull, har dessa delats i tre klasser och ett år har Blåsut haft två klasser och andra år har Öxnereds skola dubblerat antalet klasser. Ingen av skolenheterna är tillräckligt stOl' för att ta emot två klasser i samtliga årskullar. Nuvarande sexårsgrupp vid Öxnereds skola är så stor att den kräver två klasser i årskurs ett hösten 2015. Det finns emellertid endast ett klassrum disponibelt inför läsåret. Samtidigt är fritidshemsgrupperna stora och har begränsat utrymme. Elevökningen vid skolan genererar också fler barn i fritidshem, varför även ytorna för den verksamheten behöver utö-kas. Därför föreslås att en modul motsvarande två klassrum förhyrs under en treårsperiod för att nyttjas flexibelt mellan skola och fritidshem.

Rånnums skola har en liknande situation. Åven om området har en måttlig elevökning, har det fria skolvalet, där främst elever från Hallebergsområdet sökt sig till skolan, medfört att några årskullar delats i två klasser. Kom-mande årskurs ett, som bestäl' av ca 34 elever behövel' två klassrum, men det finns endast ett tillgängligt. Fritidshemmen har successivt vuxit och en av-delning består idag av ca 75 barn. Då mellan 25-30 av eleve1'1la i årskurs ett förväntas ingå i fritidshemsvel'ksamheten behöver även den ett lokaltillskott.

Därför föreslås samma lösning som för Öxnereds skola.

För Granås skola har elevutveckHngen varit stabil och antalet klasser har inte ökat då barnen från Hallebergsområdet fått plats vid Rånnums skola. Då Rånnum inte längre kan ta emot dessa kommer årskullarna vid Granås att öka i någon mån de kommande åren från höstterminen 2015. Det innebär fler klasser även om elevökningen är måttlig. Samtidigt hal' fritidsverksam-heten l'edan vuxit så, att klassrum och specialsalar tagits i anspråk för fritids-hemmen. Precis som Rånnum har Granås en av fritidshemsavdelningarna som består av 75 barn. Granåsskolan är i akut behov av två salar för skol-verksamhet och/eller fritidshem.

Onsjöskolan har haft ett stabilt elevunderlag med 22-24 elever per klass.

Fritidshemsvel'ksamheten har emellertid successivt utökats och sju av 20 klassrum används idag för verksamheten. En specialsal har under det sen-aste året använts till vanligt klassl'um för att få plats med befintligt antal klasser och fritidshem Trots detta saknas minst ett klassl'um då kommande årskurs ett hösten 2015 måste delas i tre klasser när årskullen är ovanligt stor. Även Onsjöskolan är därmed i akut behov av ett lokaltillskott motsva-rande två klassrum inför läsåret 2015-16.

Norra skolan är inte dimensionerad för att ta emot samtliga barn boende i centrum. Då det fria skolvalet inneburit att färre barn sökt sig till skolan har det hittills varit möjligt att ta emot samtliga sökande, även om det krävt okonventionella lösningar. Skolan hal' t ex haft upp till 38 elever i någon klass, men då naturligtvis skapat flexibla mindre undervisningsgrupper. Un-der senare år har emellertid allt fler elever boende i Torpaområdet sökt sig till Norra skolan. Då bostadssegregationen inneburit att andelen bam med invandrarbakgrund koncentrerats till framför allt Tärnan, har detta mönster uppmuntrats för att underlätta integrationen. Under innevarande läsår har ca

Dm:

3

20 barn boende i Torpaområdet beviljats plats i Norra skolan. Det ökande elevtalet innebär också att vissa gemensamhets y tor som t ex matsal är över-belagda. Likaså har ett av fritidshemmen 75 barn som har sin huvudsakliga verksamhet förlagt tiII skyddsrum i källaren. Ett annat fritidshem är förlagt till undermåliga lokaler i f d vaktmästarbostaden. Norra skolan är i akut be-hov av ett lokaltillskott motsvarande två klassrum inför läsåret 2015-16.

Situationen är för tillfället osäker för flertalet av ovanstående skolor. Ett medborgarförslag till Kommunfullmäktige föreslår en utredning om de framtida skolorna inom Öxnered och Blåsut. Barn- och ungdomsnämnden ställde sig hösten 2014 positiv till motionen och då en sådan utredning även kan få effekter för Norra skolan bör centrum ingå i utredningsuppdraget.

Onsjöområdet har prioriterats upp och ett fyrtiotal nya villor och radhus kan komma att byggas i området inom en snar framtid. Sannolikt kommer anta-let barn vid skolan öka med ca 60 stycken. Åven om ökningen per årskull stannar vid ca 10 elever kan effekten bli att det krävs ytterligare en klass per årskull. Sex till sju klasser till ryms inte i befintliga lokaler.

Vargöns befolkning är relativt stabil med en liten ökning. Samtidigt är i syn-nerhet Rållllums flexibilitet begränsad. Dels har skolan nått sitt kapacitetstak och dels har en viss ökning av sökande från andra områden ökat. En försvå-rande omständighet är att järnvägen utgör en naturlig gräns mellan de båda Vargöskolorna och som barn inte böl' passexa på sin skolväg. En långsiktig strategi behövs för att inte båda skolenheterna återkommande ska behöva ha tillfälliga akuta lokallösningar .

För att tillgodose elevernas och personalens behov av lokaler föreslås att moduler hyrs in för en treårsperiod och placeras vid Öxnereds skola, Rån-nums skola, Granås skola, Onsjöskolan och Norra skolan.

Årshyran per modul beräknas till ca 350 000 kronor. Etablerings- och av-vecklingskostnaderna bedöms uppgå till ca en miljon per modul och ska för-delas på hyresperiodens längd. Med ett treårigt hyresavtal bedöms den totala hyreskostnaden uppgå till ca 680 000 kronor exklusive underhåll och städ-kostnader.

~. ~~~ c/ft;/}~

Sven-Eric Sjöbergh ( / - "

Förvaltningschef Utvecklillgsledare

Related documents