• No results found

Värdering av andra versionen av programmen uti-

6.3 Värdering

6.3.6 Värdering av andra versionen av programmen uti-

Denna gång utgick vi först från kraven i vår kravspecifikation vid utvärde- ringen. De krav som vi själva inte kunde verifiera testade vi på ytterligare testanvändare.

Våra krav på användbarhet är de icke-funktionella kraven nummer fem till elva, se stycke 3.2. Nedan diskuteras hur vi anser att våra använd- barhetskrav är uppfyllda. I den teoretiska delen har vi diskuterat hur de skulle kunna uppfyllas, se stycke 5.1.2.

Krav 5: Användargränssnittet ska vara att lätt att förstå och använda för personer med grundläggande datorvana.

Detta krav hade inte uppfyllts helt i den första versionen, därför gjorde vi en andra version. Vi var tvungna att testa både överskådligheten samt om det blev enklare att förstå vad en enkätundersökning är, med hjälp av testanvändare. Vi har små instruerande texter som vi anser berättar allt

man behöver veta om respektive vy, men problemet har varit att använ- darna inte läser dem. Det har inte funnits några problem med att särskilja element i programmet.

Vi provade att via en webbtjänst lägga på olika färgblindfilter på vår webbapplikation och försökte även kontrollera webbapplikationens han- dikapptillgänglighet. Resultatet blev till belåtenhet.

Detta krav testades med testanvändare, se stycke 6.3.8.

Krav 6: Systemets användare ska tydligt informeras om vad som har hänt och vad som pågår i systemet.

Efter varje utförd händelse i programmet, såsom skapande av en ny enkät- undersökning, visas bekräftelser på att det har fungerat bra. Publicering och inbjudan föregås av flera steg för att säkerställa att användarna vet vad de gör, vad som kommer att hända och vilka andra som berörs av deras val.

När felaktiga indata har givits av användaren uppmärksammas han eller hon på det genom ett kort, tydligt markerat meddelande.

Vi anser härmed att krav sex är uppfyllt.

Krav 7: Val av begrepp, koncept och metaforer ska upplevas konsekvent med användarnas verklighet.

Vi hade som sagt ett problem med begreppsvalen, men trodde att detta hade försvunnit eftersom vi har utökat gränssnittet till att gälla hela det tänkta programmet. Detta kunde vi dock inte veta innan vi hade testat programmet igen med hjälp av testanvändare.

Detta krav testades med testanvändare, se stycke 6.3.8.

Krav 8: Användaren ska ha möjlighet att återställa misstag.

Vi lade till en metod för att ta bort en enkätundersökning för att man ska kunna ta bort felaktiga enkätundersökningar, vilket gör att det går att ång- ra en skapad enkätundersökning. Men varken operationerna redigera, ta bort eller publicera går att ångra. Men dessa tre föregås av flera steg där man först väljer en enkätundersökning och sedan kan se innehållet i den för att försäkra sig om att man valde rätt. Vid publiceringen finns dess- utom en extra kontroll i och med en bekräftelsedialog.

6.3. Värdering 53 Krav 9: Applikationerna ska förhindra fel från användarens sida i möj- ligaste mån genom att tydliggöra när händelser aktiveras.

Hur detta krav uppfylls för redigering, borttagning och publicering har vi beskrivit under krav åtta, det vill säga med hjälp av flera steg för de mest kritiska funktionerna, så att vi försäkrar oss om att användaren vet vad han eller hon gör.

Vi använder konsekvent en knapp längst ner på webbsidorna som an- vänds för att initiera operationen. Denna knapp har alltid en tydlig text, som svarar mot flikens namn. Knappar som används för att göra återkal- leliga val, såsom att välja en enkätundersökning att utföra en operation på, förekommer endast högre upp på sidan och har alltid tydliga namn, se figur F.4 i bilaga F.

Vi anser härmed att detta krav är uppfyllt.

Krav 10: Användaren ska inte behöva ha onödigt mycket information i huvudet, utan all nödvändig information ska finnas lätt tillgänglig i systemet.

I och med användandet av ett grafiskt gränssnitt är möjligheterna goda att underlätta för användaren vad gäller minnesanvändning. För att använ- daren hela tiden ska se, utan att behöva komma ihåg, var han eller hon befinner sig i systemet visas vilken vy som är aktiv med hjälp av ett flik- system. Den valda fliken markeras med ljusare färg och flikens namn står med fet stil. Även om en flik, under en annan flik, är vald kan menyn i sin helhet alltid ses.

I de fall där operationer görs i flera steg hålls tidigare val kvar fram till att hela operationen är slutförd. Till exempel visas den valda enkätunder- sökningen hela tiden i den utfällbara menyn i publicera-vyn, se F.4 i bilaga F.

Användaren gör konsekvent sina val i utfällbara menyer där till exem- pel enkätundersökningens titel visas. Där enkätundersökningar väljs visas även datum och tid för när de skapades så att användaren lätt ska kunna välja rätt undersökning.

Krav 11: Antalet interaktioner mellan användare och systemet för att utföra en uppgift ska minimeras, men inte på bekostnad av något annat användbarhetskrav.

Vid inloggning kommer användaren direkt till vyn för att skapa en enkät- undersökning eftersom vi trodde att användaren oftast skulle vilja göra detta.

I två vyer, ta bort- och publicera-vyerna, används ett steg mer än vad som är nödvändigt för att funktionen ska kunna utföras. Vi gjorde bedöm- ningen att detta var nödvändigt för att uppfylla krav åtta och nio.

Vi anser härmed att detta krav är uppfyllt.