• No results found

Värdering av andra versionen med testanvändare

6.3 Värdering

6.3.7 Värdering av andra versionen med testanvändare

Till värderingen av andra versionen av gränssnittet använde vi tre testan- vändare: en medelålders kvinna, en yngre man och en yngre kvinna. Båda testerna gick till så att användaren fick en instruktion om att skapa, redi- gera och publicera en enkätundersökning, varefter en av oss instruerade och observerade medan den andra antecknade och observerade.

Värdering med första testanvändaren

Den första var en kvinna i femtioårsåldern med lite mindre datoranvän- darvana, stor erfarenhet av enkätundersökningar inom sjukvården och som även forskar inom vården.

Begreppsförvirring Testanvändaren hade uppenbara problem med att förstå vår terminologi där en enkätundersökning består av en enkät och en målgrupp. Troligen blir detta problem ännu större när användaren inte själv konstruerar frågorna i enkäten, eller ens kan se dem i programmet. Dessa missförstånd ledde till att vi i gränssnittet istället numera använder oss av ”frågor” istället för ”enkät” samt ”enkät” istället för ”undersök- ning”.

Meddelandet Ett annat problem som vi upptäckte vid denna utvärde- ring var att det i vyn för skapande av enkätundersökningar är svårt att veta vad som händer med meddelandet och vilken information som bör stå där. Vår testanvändare funderade länge och väl över detta även om hon hade läst instruktionerna noga. Hon undrade om hon behövde skriva information om hur man skulle besvara den, om man skulle svara snabbt, om man skulle svara på alla frågorna eller bara några, samt om hon skulle

6.3. Värdering 55

locka med någon prisutdelning för att få fler svarande. När vi förklarade att meddelandet endast ska sätta en personlig prägel på e-postutskicket gick det bättre, men meddelandet blev ändå lite instruerande, till exem- pel skrev hon ”svara snabbt och hoppa inte över någon fråga”. Det sena- re finns ju inbyggt i systemet, och det hade blivit motsägelsefullt om vår testanvändare istället hade skrivit ”svara på det du kan”, vilket hon lika gärna kunde ha valt att göra.

Avsaknaden av frågorna När vi, efter att hon hade skapat en enkätun- dersökning, påminde henne om att hon skulle publicera den, hade hon inte förstått att hon hade skapat en enkätundersökning. ”Jag har ju inte sett några frågor”, sade hon. Hon hade inte skrivit in några frågor och såg inte det som hon trodde var en undersökning, det vill säga ett antal frågor med alternativ.

Granskningen När hon fått förklarat för sig än en gång vad vi avsåg med en undersökning skulle hon publicera en enkätundersökning. I steg 1 var det svårt att förstå att hon efter att ha valt en enkätundersökning i den utfällningsbara menyn var tvungen att trycka på en knapp för att bekräfta valet. I steg 2 där vi har tänkt att man ska kunna granska enkät- undersökningen förstod hon inte hur hon skulle göra det, återigen såg hon inga frågor att granska. Då fick vi förklara hur det fungerade. Hon hade tänkt sig att granskningen skulle vara mera utförlig.

Ifyllnad av formulär Efter att ha granskat och publicerat visade vi hen- ne inbjudningen som skickats via e-post samt den sida där respondenter- na kan lämna svar. Hon kände inte till hur radioknappar och kryssrutor funkade och valde konsekvent bara ett alternativ vid flervalsfrågor. När hon fyllt i ett decimaltal i det numeriska fältet som bara tillåter heltal läste hon felmeddelandet slarvigt och förstod inte vad som var fel. Det löste sig dock efter att vi förklarat.

Värdering med andra testanvändaren

Efter att ha åtgärdat det mest akuta problemet med begreppsförvirring- en utvärderade vi återigen den andra versionen av gränssnittet. Vi hade då ändrat så att ”enkät” blev ”frågor”, ”undersökning” blev ”enkät” och att vi i brödtexten använde ordet ”enkätundersökning” istället för ”en- kät”. Denna utvärdering syftade främst till att se hur väl vi hade anpassat

gränssnittet till synskadade användare, men vi provade även förståelsen för systemet.

Denna testanvändare var en blind, 26-årig man med medelgod dato- ranvändarvana. Vid testtillfället använde han sig av en punktdisplay med 40 tecken, tangentbord, talsyntes och programvaran Jaws1 som läser av skärmen för att använda datorn. Ofta använder han en display med 80 tecken vilket förbättrar översikten och förmågan att tillgodogöra sig webb- platsens innehåll.

Navigaton och rubriker Att navigera runt på webbplatsen var inga pro- blem, han hoppade mellan länkarna med tabulator-tangenten och kunde välja länkar med retur-tangenten. För att inte behöva tabba igenom hela menyn varje gång kunde han trycka en viss tangent, h-knappen, för att navigera mellan rubrikerna. Han kunde även se vilken rubriknivå en ru- brik tillhörde. Detta fungerar dock bara om Jaws används.

Formuläranvändning Det gick även bra att ändra i formulär och till ex- empel välja bland utfällningsbara menyer och skriva texter i textfält. Nå- got som upplevdes lite förvirrande var att text låg kvar i formuläret för enkätundersökningsskapande även efter att formulärdatat hade skickats in. Det hade nog varit bättre om det hade tömts. Även denna testanvän- dare upplevde det som att en enkätundersökning redan hade valts när den hade valts i den utfällningsbara menyn och förstod inte vitsen med en knapp som bekräftade detta val. Användaren kunde både redigera en en- kätundersökning och publicera den, men även han undrade var frågorna kom in i bilden.

Testanvändaren ansåg sammanfattningsvis att webbplatsen var till- räckligt väl anpassad för hans behov och hjälpmedel.

Värdering med tredje testanvändaren

Denna testanvändare var en kvinna i tjugoårsåldern med medelgod da- torvana. Hon klarade av att utföra testscenariot utan problem, men hade ändå några synpunkter på programmet. Hon tyckte att det var lite väl ab- rupt att man direkt efter att ha loggat in hamnade i fliksystemet för att skapa en ny enkät. Dessutom tyckte hon att designapplikationen skulle vara mer guidande för nya användare, till exempel genom att införa en välkomstsida med en kort introduktion samt att det i närheten av fråge-

1URL: http://www.freedomscientific.com/fs_products/software_

6.3. Värdering 57

och målgruppslistorna skulle finnas information om att dessa kunde ska- pas under respektive flik.