• No results found

Värdering av miljöaspekter

FMEA står för Failure Mode and Eect Analysis och används när man vill utreda vilka miljöaspekter inom verksamheten som är betydande. Får en miljöaspekt över 20 på pro-dukten av sannolikhet och konsekvens räknas den som en betydande miljöaspekt och bör prioriteras vid beslut om åtgärder (IVF-skrift 93816). Sannolikheten baseras på hur ofta miljöaspekten inträar. Sannorlikheten har en skala mellan 2 och 6, där 2 är ytterst os-annolikt och 6 är inträar alltid. Konsekvensen baseras på miljöaspektens ELU-värde och har en skala mellan 1 och 10, där 1 är mycket liten miljöpåverkan med max 100 ELU/år medan 10 är strider mot lagkrav, strängt kundkrav eller miljöpolicy med mer än 1 000 000 ELU/år. Nedan i tabell 27 visas endast det miljöaspekter som är betydande och som har fått högst produkt. För en mer utförlig miljö-FMEA se bilaga I.

Tabell 27:Miljö-FMEA.

Utsläpp till luft 269 315 6 7 42

Produkter 1, 31 ∗ 1010

ton km Resursförbr.

Utsläpp till luft. 2, 12 ∗ 108 6 10 60

Tjänsteresor

Med yg 203 430 km Resursförbr.

Utsläpp till luft 12 154 6 5 30

Med bil 243 510 km Resursförbr.

Utsläpp till luft 11 523 6 5 30

Resor till och från arbetet

Ensam i bil 372 040,5 km Resursförbr.

Utsläpp till luft 29 500 6 6 36

Råvaror och komponenter Galvat stål, Lackad

plat, Högprols plåt 31 790 ton Resursförbr. 66212,2 6 6 36

Resursförbrukning Förbrukning av

eld-ningsolja 92 m3 Resursförbrukning 79 354 6 7 42

Energiförbrukning 1713530

kWh Energiförbrukning 39 802 6 7 42

Vattenförbrukning 11991 kbm Resursförbrukning 35 973 6 7 42

Oljor 17 162 liter Resursförbrukning 7 680 6 4 24

4 Miljökvalitetsmålen och Llentab

Llentab är ett industriföretag som tillverkar och monterar stålproler i olika storlekar.

Företaget, liksom andra industriföretag påverkar miljön på ett eller annat sätt i olika grad beroende på vilken verksamhet man uträttar. Llentabs verksamheter påverkar di-rekt miljökvalitetsmålen Begränsad klimatpåverkan, Frisk luft, Bara naturlig försurning, Ingen övergödning, Levande skogar och God bebyggd miljö. Sedan nns det även en del miljökvalitetsmål som Llentab påverkar indirekt och dessa är Levande sjöar och vattendrag, Grundvatten av god kvalitet, Hav i balans samt levande kust och skärgård. Den största orsaken till att Llentab innefattar och påverkar alla dessa miljökvalitetsmål är deras trans-porter som genererar utsläpp i form av koldioxid och kvävedioxider. Inköp från andra länder samt transporter till och från byggarbetsplatserna bidrar till många kilometer med både båt och lastbil. Men även transporterna resulterar i buller som kan leda till olägenheter för människors hälsa. För att man ska kunna nå miljökvalitetsmålen så är det viktigt att man arbetar på en internationell nivå med delmålen. Detta gäller då både myndigheter, konsumenter och även verksamhetsutövare. Llentab har nu tagit sitt ansvar med denna miljöutredning och även med sitt fortsatta miljöarbete för att jobba mot en hållbar miljö.

5 Diskussion

5.1 Övergripande resultat

Llentab faller mitt emellan företagskategorierna tillverkning och byggnation. De är inte enbart ett tillverkande företag och inte heller enbart ett byggnadsföretag. Produktionen som sker vid huvudkontoret i Kungshamn är inte på någon avancerad nivå och kräver inte heller tillstånd från miljödomstolen. Llentab har som så många andra företag engagerats sig i det viktiga arbetet mot en bra miljö. Detta gör att Llentab måste gå igenom sin verksamhet för att utreda var i verksamheten som det kan nnas betydande miljöaspekter. Detta för att kunna avgöra vart man ska sätta in åtgärder för att minimera miljöbelastningen. I och med denna miljöutredning är nu detta miljöarbete påbörjat. Llentabs mest betydande miljöaspekt är deras transporter i och utanför Sverige. Transporterna är en svår aspekt att ge direkta och konkreta förbättringsförslag till, då det inte nns bra ersättningsalternativ.

Till och från byggarbetsplatser i Sverige och under transporter med färdiga stålproler till Polen och Tjeckien, kördes det 1, 31 ∗ 1010 tonkilometer under år 2008. Vilket en mycket stor mängd transporter. Då är inte transporter av råvaror och annat material inräknat i den summan. Bara råvarutransporterna av galvat stål uppgår till 48 188 000 tonkilometer vilket skulle kunna minskas om man istället enbart köpte stålet från närmare leverantörer än Korea. Tjänsteresorna och resorna till och från arbetet var under 2008 tillsammans 446 910 km varav ungefär hälften var ygresor. Personalens resor till och från arbetet domineras av att ensam köra i bil. Alla företagsbilar, ygresor samt personalens resor med bil bidrar till en negativ miljöpåverkan, dock har tjänsteresor med bil och yg tillsammans mindre ELU-värde än personalens resor till och från arbetet.

Det används idag väldigt många olika sorters kemikalier i verksamheten. En del av de mest miljöbelastande kemikalierna är redan utfasade men er behöver fasas ut. Reparationer och underhåll till så väl maskiner samt byggnader gör behovet av kemikalier stort men detta går att samordna bättre. På byggplatserna används det mycket fogmedel och kem-ankare som innehåller miljöfarliga ämnen. De är inte klassade som miljöfarliga men de innehåller dock fortfarande ämnen som är det. Eldningsoljan är den största miljöaspekten inom kemikalier då den används i stora mängder och är klassad som miljöfarlig. Eldningsoljan är ett fossilt bränsle vilket ökar den negativa påverkan på miljön avsevärt vid viktning till ELU.

En stor mängd olika komponenter och råvaror används årligen i företaget. De största kvan-titeterna hittar man bland det material som går till byggarbetsplatserna, så som

stålpro-ler, isolering, betongelement, skruv och sandwichpaneler med mera. På området i Kung-shamn är det svetstråd, handelsstål, reservdelar och montagetillbehör förutom galvat stål som används mest. Det är väldigt många olika produkter som köps in till verksamheten varje år. För att det ska bli ett bra miljöarbete på företaget bör en genomgång och revider-ing av artiklar göras för att se om alla artiklar verkligen används. Detta gör att man på ett enkelt sätt kan hitta artikeln vid granskningsbehov. Genom viktningen av galvat stål och betong syns det tydligt hur mycket några av de produkter som Llentab använder sig av i sina hallar påverkar miljön.

Llentab har sortering av sitt avfall och det fungerar bra i vissa byggnader. Det nns en miljöstation för farligt avfall och avtal med omhändertagare nns. Det blir mycket stålskrot men eftersom stålspillet inte kan gå tillbaka in i produktionen måste detta bli avfall. Det är fortfarande mycket blandat avfall som lämnar företaget även om sorteringsmöjligheter

nns.

Verksamheten i Kungshamn förbrukade 11 991 000 kg vatten under 2008, vilket är mycket.

Fordonstvätten är en anledning eftersom det är en tvätthall med handtvätt och inte med den nyaste utrustningen. Tvättvattnet från biltvätten går via oljeavskiljare ut i kommunens avloppsnät vidare till det kommunala reningsverket. Det lossnar tungmetaller från fordon vilka idag hamnar i kommunens avlopp och reningsverk. Det släpps ut en del svetsrök och avgaser från svetsning och truckar i produktionen. Även användningen av färg och oljor i produktionen är stor. Vilket leder till att lösningsmedel frigörs och oljedimma bildas i lokalerna som förs vidare ut från lokalerna utan rening. Bullermätning är genomförd och Llentab klarar riktlinjerna från Naturvårdsverket.

Personalens syn på det bentliga miljöarbetet var överlag positiv. De esta ansåg att det fanns möjlighet till källsortering och de esta i undersökningen stängde av sina datorer under nätterna. Det saknades dock kunskap eller möjlighet att skriva ut dubbelsidiga sidor.

Related documents