• No results found

Frågeställning 1.4 behandlar vilka icke-värdeskapande aktiviteter som finns i vinflödet. Svaret på denna frågeställning presenteras nedan uppdelat efter de processer som identifierades i början av studien.

6.4.1 LOSSNING

Under lossning sker främst två aktiviteter som inte kan anses vara värdeskapande. Den aktiviteten som sker vid alla lossningar är att köra pallarna till en avlastningsyta. Det är icke- värdeskapande eftersom det inte tillför något värde för hanteringen av kollin utan endast blir ett mellanlager som egentligen skulle kunna elimineras. Istället skulle pallarna kunna köras direkt från lastbilen till sorteringsytan och därmed både minska resursförbrukningen av yta samt resursförbrukningen som sker när pallen måste ställas på avlastningsytan. Anledningen till att pallarna inte körs direkt från lastbilen till sorteringsytan är för att lastbilschauffören inte vill stå och vänta för länge och det tar för lång tid att köra från porten till sorteringsytan. Den andra aktiviteten som är icke-värdeskapande sker endast i samband med leveranser från Kund 1. Godset från Kund 1 levereras med DHL och på lastbilarna är pallarna inte placerade utifrån vart de ska lastas av utan de pallar som ska lastas av vid terminalen i Jönköping kan stå längst in i lastbilen. Det innebär att terminalarbetarna måste lasta av pallar som egentligen inte ska lastas av för att komma åt pallarna som faktiskt ska lastas av. Terminalarbetarna måste sedan även lasta på pallarna som inte ska till Jönköping. Det är icke-värdeskapande eftersom det inte tillför något värde för godset som ska hanteras i terminalen i Jönköping. Det är tidskonsumerande att lasta av pallar som inte ska lastas av och det finns även risk för att fel pallar lastas av.

60 6.4.2 SORTERING

I sorteringsprocessen sker både icke-värdeskapande aktiviteter som är onödiga och icke- värdeskapande aktiviteter som är nödvändiga. Den aktivitet som sker som är icke- värdeskapande och onödig är att hämta pall från avlastningsytan för att sedan ställa in pallen på sorteringsytan. Det är en extra körning med trucken som egentligen inte skulle behöva ske. Anledningen till att det sker är för att lastbilschauffören inte vill vänta för länge på avlastningen och därför används en avlastningsplats. Det innebär att terminalarbetaren måste införa en icke- värdeskapande aktivitet genom att köra med trucken och plocka upp pallen för att sedan köra den till sorteringsytan. Det är icke-värdeskapande eftersom aktiviteten egentligen inte behövs för att kunna hantera godset utan det skulle vara möjligt att köra pallen direkt till sorteringsytan. En aktivitet som är icke-värdeskapande men nödvändig är att hämta och placera ut pallar. Att hämta pallar för att ställa ut dem i U:et görs två gånger för att det inte går att stapla mer än 18 pallar högt. Det är icke-värdeskapande att hämta pallar flera gånger men det är nödvändigt eftersom det inte går att köra alla på en gång utan att välta stapeln. Att placera ut pallarna i ett U för sorteringen är tidskrävande eftersom utplaceringen måste göras med truck. Det bidrar heller egentligen inte till själva sorteringen eftersom det skulle gå att sortera utan att ställa upp pallarna i ett U. Dock anses det som en nödvändig aktivitet eftersom det innebär att terminalarbetarna behöver lyfta kollina kortare och att det därför bidrar till att själva sorteringen går snabbare. Det gör att aktiviteten är icke-värdeskapande men nödvändig.

6.4.3 STÄNGNING

Hela stängningsprocessen är icke-värdeskapande eftersom det inte bidrar till hanteringen av kollina eftersom kollina egentligen lika gärna skulle kunna skickas på helpall och ändå komma fram till konsumenten på samma sätt. Dock måste aktiviteterna i stängningen genomföras även om de är icke-värdeskapande eftersom de bidrar till ökad fyllnadsgrad på lastbilarna som åker ut till diparna vilket gör det mer effektivt för Bring.

6.4.4 PLASTNING

För plastning finns det också icke-värdeskapande aktiviteter. En aktivitet som är icke- värdeskapande är att plasta de pallar som kommer från Kund 1 som redan är sorterade. De kommer in till terminalen och istället för att endast skanna in dem och sedan köra till rätt port måste de plastas med svartplast. Det är icke-värdeskapande eftersom kunden inte kräver att de ska svartplastas utan det är inom Bring som de har som policy att svartplasta pallar med vinsändningar. Det tar mycket tid att svartplasta pallar som redan är plastade och eftersom det inte är nödvändigt eller värdeskapande för kunden kan aktiviteten räknas som icke- värdeskapande.

En annan aktivitet som är icke-värdeskapande är att köra den plastade pallen till en avställningsplats innan den kan köras till rätt port. Det är icke-värdeskapande eftersom det endast är en mellanlagring och inte bidrar till hanteringen av godset.

61 En aktivitet som är icke-värdeskapande är att skriva upp dipnumret på en lapp att sätta på den färdigplastade pallen. Det är dock en nödvändig aktivitet eftersom det är svårt för terminalarbetaren att veta till vilken port som pallen ska till. Därför är aktiviteten icke- värdeskapande men nödvändig och därför behöver den vara kvar. De olika terminalarbetarna arbetar på olika sätt, en del skriver lappen innan de sätter på plastmaskinen, en del skriver lappen under plastning och en del skriver lappen efter plastning. Att skriva lappen under plastning gör att fokus inte är helt på plastningen som i dessa fall tar längre tid och därför går det åt mer plast än nödvändigt vilket i sig kan anses vara icke-värdeskapande.

6.4.5 UTKÖRNING

Under utkörningen sker en icke-värdeskapande aktivitet eftersom pallarna mellanlagras efter att de plastats. Det gör att den totala tiden ökar eftersom terminalarbetaren måste lyfta pallen en extra gång istället för att köra ut den direkt till porten i södra hallen. Mellanlagringen bidrar inte till kundnyttan och därför är aktiviteten icke-värdeskapande.

Related documents