• No results found

Väsentlighets- och riskanalys

VÄNs flerårsstrategi 2014-2016

1.1 Väsentlighets- och riskanalys

1.1.1 Samhällsutveckling på nationell nivå

Ny lagstiftning SOSFS 2012:12

Från och med 31 mars 2015 gäller en ny författning (SOSFS 2012:12) som kräver att

socialnämnden ska säkerställa att varje särskilt boende där en person med demenssjukdom bor är bemannat på ett sådant sätt det finns närhet till personal dygnet runt, för att kravet på god vård och omsorg ska uppfyllas. Den nya författningen ställer även krav på att det ska göras en biståndsbedömning för de som beviljas särskilt boende och varje boende ska få insatser efter sina behov och inte efter vilken bemanning som finns på boendet.

4 Förvaltningen arbetar för att detta krav ska kunna lösas på ett lämpligt och resurseffektivt sätt.

Inför verksamhetsår 2014 har vård och äldreomsorgsnämnden tilldelats fem miljoner kronor med uppdrag av kommunfullmäktige att förbereda arbetet mot Socialstyrelsens föreskrifter.

Pensioner

Under 2014 beräknas pensionerna i Sverige minska med i genomsnitt 100 kr per månad efter skatt, vilket medför ett minskat avgiftsutrymme och kan påverka avgiftsintäkterna negativt.

Nationell värdegrund

Socialstyrelsen utkom 2012 med allmänna råd om värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre (SOSFS 2012:3), som gäller alla kommuner och verksamheter som utför

äldreomsorg enligt socialtjänstlagen. Värdegrundsarbetet ska leda till att alla personer som får äldreomsorg ska leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Under 2013 har arbete pågått att utbilda äldreomsorgens dokumentationsombud i denna nationella värdegrund.

Under 2014 kommer all personal som arbetar inom förvaltningen att beröras av implementeringarbetet.

E-hälsa

Sveriges kommuner och Landstings styrelse har rekommenderat kommuner att anta en handlingsplan för eHälso området för perioden 2013-2018. I den föreslås samarbete inom IT-området som kommer att ställa krav på medfinansiering och i sin förlängning anslutning till gemensamma landstingskommunala system. Nationell E-hälsa innebär tillgänglig och säker information inom vård och omsorg. Socialstyrelsen har tidigare utkommit med modellen Äldres behov i centrum, ÄBIC, med vilken varje individs behov kan beskrivas utifrån den internationella klassifikationen av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa, ICF. Det övergripande målet för klassifikationen är att erbjuda ett samlat och standardiserat språk och en struktur för att beskriva hälsa och hälsorelaterade tillstånd. Arbete utifrån ICF gör det lättare och tydligare att beskriva individens behov. Ett gemensamt fackspråk befrämjar att äldreomsorgen blir mer likvärdig och rättssäker.

Teknisk utveckling

För att hantera ökningen av andelen äldre med omsorgsbehov behöver välfärdsteknologin utvecklas. Det finns även ett ökat teknikintresse hos äldre och anhöriga. Tekniken kan på många sätt göra vardagen enklare och tillgängligheten kan öka. Smarta produkter och enkla hjälpmedel kan vara till stor hjälp för både anhöriga och den äldre. För att möta behoven av att alltfler äldre väljer att bo kvar i hemmet, trots stora vårdbehov, krävs en satsning inom teknikområdet för att tillgängliga resurser ska räcka till för att uppnå en god vård och omsorg.

Utvecklingen av ny teknik som underlättar arbetet, som exempelvis nyckelfria lås, övervakning via webbkamera, med mera kommer att öka under perioden 2014-2016.

1.1.2 Samhällsutveckling på regional och lokal nivå

Vård- och omsorg i hemmen

Sjukhusen har ändrat sin inriktning och alltmer vård flyttar ut till hemmet och vårdtiderna på sjukhuset kortas. Under de senaste åren har nämnden haft som mål att öka kvarboende vilket innebär att fler insatser ges i hemmet. Detta har lett till att vård- och omsorgsinsatserna

5 i hemmiljö har ökat med 8% per år de senaste åren, det vill säga betydligt större ökning än vad andelen äldre i kommunen ökat med. De demografiska förändringarna under kommande år 2012 – 2015 innebär en relativt liten förändring av äldre över 80 år.

Förvaltningen har förändrat sina rutiner och arbetssätt för hemtjänst och delegerade hälso- och sjukvård, vilket har bidragit till att hemtjänsttimmarnas ökningstakt bromsats. För att ytterligare bromsa ökningstakten kan arbetet fortsätta genom att arbeta för att begränsa möjligheten att få stora hemtjänstinsatser i ordinärt boende.

För att möta behoven av att alltfler äldre väljer att bo kvar i hemmet, trots stora vårdbehov, krävs fungerande samverkansformer mellan sjukvårdshuvudmän och vårdgivare. Vården kräver att vårdpersonalen har tillgång till allt fler IT-system. Detta i sin tur kräver fler bärbara datorer/läsplattor, säkrare uppkopplingar samt högre IT-kompetens hos personalen.

Satsning på de mest sjuka äldre

Kommunerna i Västra Götaland har tillsammans med regionen arbetat fram ett

handlingsprogram för att förbättra vården för de mest sjuka äldre. För att de allt fler äldre med bristande hälsa ska kunna leva ett gott liv fordras att vård och omsorg är

sammanhållen, och att äldreomsorg, hemsjukvård, primärvård och sjukhus samverkar runt de sjuka äldre.

Målet för äldresatsningen 2011-2014 är att skapa samverkan och samordning, god hälsa, vård och omsorg, god och säker läkemedelsanvändning, god vård i livets slutskede, god vård vid demenssjukdom, bättre tillvarata individens och anhörigas resurser och synpunkter samt att utveckla kunskap, kvalitet och kompetens. Vård och äldreomsorgsnämnden kommer att påverkas av denna satsning och det kommer medföra förändrade arbetssätt och en mer gränsöverskridande verksamhet.

1.1.3 Intern utveckling

Volymförändringar boende och hemtjänst

Äldreomsorgsnämndens verksamhet genomgår en volymökning av antalet personer som har hemtjänst och av antalet personer som får beslut om särskilt boende. På särskilt boende har medelboendetiden minskat och därigenom har antalet platser kunnat minskas. Stöd för att kunna bo kvar i hemmiljön i form av fler trygghetsboenden, närstående-/anhörigstöd, flexibel växelvård med hotellbokningssystem, avgiftsfri avlösning är exempel på satsningar som medfört att äldres möjligheter att bo kvar längre hemma ökat.

Dimensionering av platser i särskilt boende

Behovet av särskilt boende för åren 2013-2016 beräknas vara tillgodosett genom den volym äldreboendeplatser som finns idag om man räknar in vilande enheter. För att uppnå

ekonomiska effekter och schemamässiga fördelar krävs dock ombyggnationer till större enheter, då de nya platserna blir mer kostnadseffektiva. Omstruktureringar av verksamhet och boenden de närmaste åren kan medföra att nämnden behöver avyttra eller överlåta lokaler. Vård och äldreomsorgsnämnden avser vidare att arbeta för att samverka kring fastighetsbeståndet med t.ex. Socialnämnden kring samnyttjande av nämndernas boendeformer.

6 Förvaltningen behöver se över arbetssätt och rutiner för att förkorta tiden som lägenheter i särskilda boende står tomma. Det har framkommit att det i denna process kan finnas en förbättringspotential, vilket kan leda till att fler personer får tillgång till boende snabbare.

Detta leder i sin tur till minskade kostnader.

Ökad kvalitet i vård och omsorg

Förvaltningen arbetar aktivt med att förbättra kvaliteten i vård och omsorg bl.a. genom ett införande av teamarbete och använding av kvalitetsregistret Senior Alert för att öka

insatserna för de äldre som kan komma att falla, få trycksår, bli undernärd eller drabbas av ohälsa i munnen. När ett systematiskt preventivt arbetsätt införs i vård och omsorg har det blivit tydligt för många verksamheter att prevention är ett tillsammans-uppdrag. Teamet ger möjlighet att ha ett gemensamt mål och att göra rätt saker varje gång för varje äldre som vi möter inom vård och omsorg.

Införande av nationella kvalitetssystem och öka it-användningen som arbetsverktyg är ytterligare insatser för att öka vård- och omsorgskvaliteten. Under 2014 går Alingsås kommun med i det rikstäckande kvalitetsregistret Nationell patientöversikt, NPÖ, för att underlätta informationsöverföringen mellan hälso- och sjukvårdens olika instanser.

Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens, BPSD, kommer att införas under 2014 som ett led i en mer kvalitetssäkrad demensvård som ger högre livskvalitet för personer med demenssjukdom.

Måltidsservice i hemtjänsten

Ett projekt har genomförts på förvaltningen i syfte att öka valfriheten för de som har behov av att få hjälp med maten inom hemtjänsten. Genomförande sker under 2014 och innebär att det är den enskilde själv som väljer vilken mat han/hon ska äta och därmed ansvarar för maten. Det kan innebära matlagning i hemmet till dem som verkligen behöver det, hjälp med hemleverans av dagligvaror, uppvärmning av färdigrätter från butik eller hjälp att ta sig till en restaurang. Den äldre som behöver stöd med planering, inköp, tillagning och/eller servering av måltider kan beviljas denna hjälp från kommunen. Den nya mathanteringen medför vissa ekonomiska osäkerheter beroende på de enskilda vårdtagarnas önskemål och val.

Upphandling av verksamhet

Avtalet med Attendo Care som driver Ängabogården och Kaptenen förlängs inte 2014 och en ny upphandling har inletts. Det nya driftsavtalet beräknas gälla från hösten 2014 och medför en högre ersättning till utföraren, samt eventuella övergångskostnader under 2014. I

samband med upphandlingen införs nya krav för kvalitet inom särskilda boenden.

Mötesplatser

I Vision 2019 framhålls att Alingsås skall vara den moderna mötesplatsen. Mötesplatser kan vara vitt skilda platser arenor så som utvecklade stadsmiljöer eller möten i kultur- och

föreningsliv. Bostaden och omgivningen påverkar den äldres möjlighet att kunna bo kvar i sitt boende samt känsla av trygghet. Trygghet kan vara att det finns hjälp och stöd att få i

hemmet samt möjlighet till sociala kontakter. Nämnden arbetar för en utveckling av fler träffpunkter för äldre i samverkan med andra aktörer. Målet är att kunna öka andelen äldre som kan bo kvar i sin invanda bostadsmiljö med bibehållen trygghet genom möjlighet till social gemenskap i sin närmiljö.

7 Trygghetsboenden

För att främja god samhällsutveckling som ger möjligheter till god hälsa arbetar nämnden i samverkan med andra aktörer och deltar i bostadsplaneringen för att utveckla trygga bostäder samt en trygg närmiljö för äldre. Förvaltningen arbetar för att konvertera om delar av befintliga boenden till trygghetsboenden och samarbetar med privata aktörer kring byggnation av nya trygghetsboenden.

Bemanning

Alingsås kommun har upphandlat ett schema- och bemanningssystem för optimal

bemanningsplanering, TimeCare Planering. Systemet ska bidra till att Alingsås kommun blir mer attraktiv som arbetsgivare, både för befintlig och ny personal, genom att erbjuda

önskade sysselsättningsgrader och större påverkan vid arbetstidens förläggning. Ett förändrat arbetssätt innebär ökad flexibilitet, t ex genom att arbeta vid flera enheter. De vidtagna förändringarna ska komma brukaren/vårdtagaren/barnet till del genom en ökad kontinuitet. Implementeringen av TimeCare Optimal bemanning medför en viss ekonomisk osäkerhet då personalen ges möjlighet att själva välja sysselsättningsgrad.

År 2013 startade kommunen en central bemanningsfunktion kallad Bemanningsservice.

Bemanningsfunktionens uppdrag är att ansvara för all akut- och korttidsrekrytering upp till 3 veckor för barn- och ungdomsförvaltningen, vård- och äldreomsorgsförvaltningen och socialförvaltningen. Den samordnade funktionen ska bidra till att tidsåtgången för

vikariehantering vid förvaltningar och vid löneenheten minskar med 50% vilket ska frigöra resurser som kan användas på annat sätt.

Med början på år 2014 är tanken att bemanningsservice kommer att utökas och även innefatta en central vikarierekryteringsfunktionen. Funktionen kommer att ta över förvaltningens arbete med rekrytering av timvikarier. Målet är att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringen genom en väg in.

Miljöarbete

Kommunen strävar efter en energieffektivisering för att minimera vår negativa inverkan på miljön. Som en del i en energieffektiv omställning ska energibehovet för kommunens egna transporter minska.

8

Related documents