• No results found

Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021

Diarienummer RS 2020-05683 Beslut

Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta följande:

1. Regionfullmäktige ställer sig bakom regionstyrelsens förslag till inriktning för arbetet med hanteringen av konsekvenser av Covid-19 under 2021 i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

2. Regionfullmäktige beslutar att inget återställande av negativt eget kapital för nämnder och styrelser behöver ske under 2021.

3. Regionfullmäktige godkänner Kollektivtrafiknämndens budgeterade obalans om 106 miljoner kronor.

4. Regionfullmäktige godkänner styrelsens för Kulturutveckling ansökan om att använda tre miljoner kronor av eget kapital.

5. Regionfullmäktige beslutar att Styrelsens för Hälsan och Stressmedicin ansökan om att använda eget kapital, 2,5 miljoner kronor godkänns

6. Regionfullmäktige beslutar att godkänna Servicenämndens ansökan om att använda 11 miljoner kronor av eget kapital för vidare införande av MiV (Materiel i vården) 2.0. och medger samtidigt nämnden att nyttja ytterligare 20 mnkr av eget kapital för finansiering av att en prisuppräkning på två procent för patientmåltider inte täcker kostnaderna.

7. Regionfullmäktige beslutar att Styrelsens för Regionhälsan ansökan om att använda eget kapital, 0,5 miljoner kronor, godkänns för vidareutbildning av barnsjuksköterskor samt PTP-platser (praktisk tjänstgöring psykolog), 2,1 1. Miljoner kronor. Ansökan om finansiering av eget kapital, 10 miljoner

kronor, för införande av Framtidens vårdmiljö (FVM) godkänns.

Regionstyrelsen beslutar för egen del:

1. Regionstyrelsen godkänner Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021.

2. Regionstyrelsen fastställer inriktning för arbetet med hanteringen av

konsekvenser av Covid-19 under 2021 i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

3. Regionstyrelsen avvaktar statens beslut om befintliga och tillkommande statsbidrag och avser därmed återkomma med vidare beslut om finansiering för Västtrafik AB, Göteborgs Operan AB, Göteborgs Symfoniker AB samt Kollektivtrafiknämnden.

Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 - SKAS 2021-00095-1 Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 : Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde den 9 februari 2021 - Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021.pdf

Protokoll från regionstyrelsen, 2021-02-09

Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

7 (40)

4. Regionstyrelsen beviljar kapitaltäckningsgaranti om 12 mnkr till Göteborgs Symfoniker AB samt 77 miljoner kronor till GöteborgsOperan AB.

5. Regionstyrelsen uppmanar styrelserna för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, NU-sjukvården, Skaraborgs sjukhus, Södra Älvsborgs sjukhus och sjukhusen i Väster att senast den 30 april 2021 inkomma med en handlingsplan för att säkerställa en ekonomi och verksamhet i balans under våren 2022.

6. Regionstyrelsen fastställer tekniska budgetjusteringar om 22 miljoner kronor i enlighet med tabell i detta tjänsteutlåtande.

7. Regionstyrelsen godkänner att Naturbruksstyrelsens verksamhetsstyrda ram för fastighetsinvesteringar ökar med 2,2 miljoner kronor och att den

ägarstyrda ramen minskas med samma belopp.

8. Regionstyrelsen beslutar om omedelbar justering av ärendet.

Reservationer och protokollsanteckningar

Protokollsanteckning från samtliga närvarande ledamöter från (S) och (V) bifogas protokollet.

Reservation från samtliga närvarande ledamöter från (SD).

Sammanfattning av ärendet

I regionfullmäktiges beslut om budget 2021 anges utmaningar, mål och fokusområden samt grundläggande ekonomiska förutsättningarna för Västra Götalandsregionens (VGR) verksamheter utifrån ett normaldriftläge. Detta har varit utgångspunkten för nämnder och styrelser i deras detaljbudgetarbete.

Regionfullmäktige har också avsatt särskilda medel för tillgänglighet i en så kallad projektbudget. I budgeten anges att ”det övergripande målet med projektet är att under våren 2022 ha en god tillgänglighet och en hållbar ekonomi med verksamheterna i balans”.

Det kan nu konstateras att pandemin fortsatt starkt påverkar VGR och att styrelser och nämnder befinner sig i en mycket ansträngd situation som kommer påverka både ekonomi och verksamhet på kort och lång sikt. Omprövning, anpassning och förändring av den planerade verksamheten pågår för att hantera den uppkomna situationen. En omfattande analys av möjlig dimensionering (omfallsplanering) avseende dimensionering av planerad vård pågår. I planeringen ingår att säkra akutvård, covid-vård och högprioriterad vård. Även inom kollektivtrafikområdet pågår arbete med att kartlägga pandemins effekter.

Den rådande situationen har inneburit att flera nämnder och styrelser än normalt vänt sig till regionstyrelsen med framställningar för att klara en ekonomi och verksamhet i balans. I ljuset av pandemin kommer den planerade verksamheten

Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 - SKAS 2021-00095-1 Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 : Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde den 9 februari 2021 - Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021.pdf

Protokoll från regionstyrelsen, 2021-02-09

Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

8 (40)

behöva omprövas och kompletterande beslut fattas. I detta tjänsteutlåtande ges inriktning kring hur effekterna av pandemin ska hanteras under 2021. Inriktning som regionstyrelsen la fast under våren 2020 (RS 2020–01994) ligger i allt väsentligt fast. Regionstyrelsen föreslår att effekterna av pandemin hanteras på ett liknande sätt under 2021 och att de ekonomiska konsekvenserna i stor

utsträckning hanteras gemensamt när situationen stabiliserats.

Utöver genomgång av styrelser och nämnders detaljbudgetar har koncernkontoret haft särskild dialog med förvaltningsledningarna inom hälso- och sjukvården. I och med att pandemin fortsatt påverkar gör koncernkontoret bedömningen att sjukhusen, även om de lyckas genomföra delar av de åtgärder som beskrivs i deras budgetar, kommer ha ett betydande underskott i under 2021. Sjukhusens styrelser bör senast den 30 april inkomma med en handlingsplan för ekonomi och verksamhet i balans under våren 2022 samt en prognos för resultatet för 2021.

Utifrån dessa planer avser koncernkontoret att göra en värdering av rimligheten i budgeterade resultat och lämna en bedömning till regionstyrelse om frågan bör föras till regionfullmäktige om att godkänna eventuella budgetavvikelser för sjukhusen. Vid behov kommer även särskilda riktlinjer från regionstyrelsen lämnas till styrelserna.

Regionfullmäktige beslutade i december 2020 om budgeten för 2021 med ett resultat på 611 mnkr. Till detta läggs nämnders och styrelsers budgeterade resultat. Om samtliga beslut fattas i enlighet med detta tjänsteutlåtande blir det budgeterade resultatet 473,8 miljoner kronor.

Beslutsunderlag

• Tjänsteutlåtande daterat 2021-02-02

• Detaljbudget 2021 Yrkanden på sammanträdet

Heikki Klaavuniemi (SD) yrkar följande:

Tilläggsyrkande under beslutspunkt 2: Regionfullmäktige skriver av det negativa egna kapitalet för sjukhusen. Yrkandet i sin helhet bifogas protokollet.

Beslutsgång

Ordföranden ställer Heikki Klaavuniemi (SD) yrkande mot avslag och finner att regionstyrelsen avslagit yrkandet.

Skickas till

• Samtliga styrelser och nämnder

Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 - SKAS 2021-00095-1 Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 : Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde den 9 februari 2021 - Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021.pdf

Protokoll från regionstyrelsen, 2021-02-09

Justerare: Justerare: Justerare: Rätt utdraget intygar:

9 (40)

Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 - SKAS 2021-00095-1 Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 : Yrkande (SD) §46 regionstyrelsen.pdf

Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 - SKAS 2021-00095-1 Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 : Protokollsanteckning (S) § 46 regionstyrelsen.pdf

PROTOKOLLSANTECKNING 2021-02-09

Ärende 1

Dnr: RS 2020-05683

Till

Regionstyrelsen

Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021

Förslaget till detaljbudget för 2021 är en konsekvens av den grönblåa budgeten som antogs av regionfullmäktige i december 2020. En budget som återigen inte gav den uppräkning för sjukvården som SKR rekommenderar och heller inte innehöll några satsningar på personalens löner för att komma upp till snittet bland Sveriges regioner.

Tack vare statsbidrag från den Socialdemokratiska regeringen av aldrig tidigare skådad omfattning så kan sjukhusen stänga sina böcker för 2020 utan negativa resultat. Det hade då varit ett

ypperligt tillfälle att ge sjukhusen ekonomiska förutsättningar för så att de hade kunnat ha helt fokus på Covid-vård och att öka tillgängligheten och minska de långa köerna till både besök och behandling.

Socialdemokraterna har vid upprepade tillfällen påpekat att de grönblå budgetförslagen leder åt fel håll. Vi har krävt långsiktiga och förutsägbara satsningar på personalens löner, villkor och arbetsmiljö. Dessa krav har antingen mötts med kalla handen, eller kontrats med otillräckliga och senfärdiga satsningar.

I våra budgetförslag för 2021 presenterades våra förslag till hur steg mot balans i ekonomi och verksamhet kan tas. Vi föreslog bland annat en förstärkning av hälso- och sjukvårdsnämndernas resurser i syfte att bidra till ekonomisk stabilitet, ökad egen produktion och kortare väntetider samt minskad köpt vård. Vi hade också en stor satsning på höjda löner för regionens personal.

Förslag som lämnades utan bifall.

Med det nu presenterade förslaget till detaljbudget saknar svar på frågan om hur sjukhusen ska få en långsiktig hållbar finansiering och hur vår personal ska få konkurrenskraftiga löner.

Vi instämmer i de flesta av beslutspunkterna när det gäller hantering av konsekvenserna av Covid-19 men eftersom detaljbudgeten bygger på den grönblå budgeten så väljer vi att avstå från att delta i beslutet.

Helén Eliasson (S)

Regionråd i opposition

Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 - SKAS 2021-00095-1 Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 : Protokollsanteckning (V) § 46 regionstyrelsen.pdf

Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen Regionstyrelsen

Protokollsanteckning 2021-02-09

Ärende 1 RS 2020-05863

Detaljbudget 2021

Pandemins andra fas har ikullkastat det mesta av planerna på att få hälso- och sjukvården i balans. Istället för att vara mitt inne i ett arbete med att arbeta bort vårdskulden är vi istället mitt inne i ett ansträngt läge med covidvård, växande vårdköer av icke genomförd vård och ett stort återhämtningsbehov för vårdpersonalen. Till detta har vi den osynliga vårdskulden med till exempel oupptäckt cancersjukdom och inställd vård för kroniskt sjuka patienter.

Vi instämmer i det som står i tjänsteutlåtandet att det högst prioriterade är att klara pandemin, tillgängligheten och att påbörja arbetet med att uppfylla vårdgarantin, tillsammans med att genomföra omställningen med fokus på nära vård och digitalisering.

Sjukhusen måste därför prioritera att klara det viktigaste och att under 2021 befrias från krav på ekonomi i balans och krav på att lägga åtgärdsplaner för att nå ekonomi i balans under våren 2022. Vi tycker också tidigare ekonomiska underskott ska skrivas av för att inte skapa en situation där sjukhusen ska återbetala 600 miljoner totalt under 2022. Vi kommer att återkomma vid behandlingen av årsredovisning 2020 med ett förslag att skriva av sjukhusens ekonomiska underskott.

Vi anser att den blågröna budgeten beslutad i juni 2020 och projektbudgeten från november, bägge sätter sjukhusen i en omöjlig situation om de ska ha kravet att uppnå ekonomi i balans våren 2022. Det som behövs är istället att återkomma med en budget som ger dem bättre förutsättningar för 2022. Vi vill också framhäva att Regionstyrelsen i december 2020 fattade det viktiga beslutet att befria sjukhusstyrelserna från kravet att minska antalet årsarbetare.

I vår egen budget för 2021, hade vi helt andra budgetförutsättningar och en helt annan styrning av hälso- och sjukvården.

Vi väljer att inte delta i beslutet om Detaljbudget 2021.

Eva Olofsson

Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 - SKAS 2021-00095-1 Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 : Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021.pdf Telefon: 070-082 57 26

E-post: emil.gisslow@vgregion.se

Till regionstyrelsen

Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021

Förslag till beslut

Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta följande:

1. Regionfullmäktige ställer sig bakom regionstyrelsens förslag till inriktning för arbetet med hanteringen av konsekvenser av Covid-19 under 2021 i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

2. Regionfullmäktige beslutar att inget återställande av negativt eget kapital för nämnder och styrelser behöver ske under 2021.

3. Regionfullmäktige godkänner Kollektivtrafiknämndens budgeterade obalans om 106 mnkr.

4. Regionfullmäktige godkänner styrelsens för Kulturutveckling ansökan om att använda tre miljoner kronor av eget kapital.

5. Regionfullmäktige beslutar att Styrelsens för Hälsan och Stressmedicin ansökan om att använda eget kapital, 2,5 mnkr godkänns

6. Regionfullmäktige beslutar att godkänna Servicenämndens ansökan om att använda 11 mnkr av eget kapital för vidare införande av MiV (Materiel i vården) 2.0. och medger samtidigt nämnden att nyttja ytterligare 20 mnkr av eget kapital för finansiering av att en prisuppräkning på två procent för patientmåltider inte täcker kostnaderna.

7. Regionfullmäktige beslutar att Styrelsens för Regionhälsan ansökan om att använda eget kapital, 0,5 mnkr, godkänns för vidareutbildning av

barnsjuksköterskor samt PTP-platser (praktisk tjänstgöring psykolog), 2,1 mnkr. Ansökan om finansiering av eget kapital, 10 mnkr, för införande av Framtidens vårdmiljö (FVM) godkänns.

Regionstyrelsen beslutar för egen del:

1. Regionstyrelsen godkänner Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021.

Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 - SKAS 2021-00095-1 Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 : Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021.pdf

Datum 2021-02-02

Diarienummer RS 2020-05683 2 (10)

2. Regionstyrelsen fastställer inriktning för arbetet med hanteringen av konsekvenser av Covid-19 under 2021 i enlighet med detta

tjänsteutlåtande.

3. Regionstyrelsen avvaktar statens beslut om befintliga och tillkommande statsbidrag och avser därmed återkomma med vidare beslut om

finansiering för Västtrafik AB, Göteborgs Operan AB, Göteborgs Symfoniker AB samt Kollektivtrafiknämnden.

4. Regionstyrelsen beviljar kapitaltäckningsgaranti om 12 mnkr till Göteborgs Symfoniker AB samt 77 mnkr till GöteborgsOperan AB.

5. Regionstyrelsen uppmanar styrelserna för Sahlgrenska

Universitetssjukhuset, NU-sjukvården, Skaraborgs sjukhus, Södra Älvsborgs sjukhus och sjukhusen i Väster att senast den 30 april 2021 inkomma med en handlingsplan för att säkerställa en ekonomi och verksamhet i balans under våren 2022.

6. Regionstyrelsen fastställer tekniska budgetjusteringar om 22 mnkr i enlighet med tabell i detta tjänsteutlåtande.

7. Regionstyrelsen godkänner att Naturbruksstyrelsens verksamhetsstyrda ram för fastighetsinvesteringar ökar med 2,2 mnkr och att den ägarstyrda ramen minskas med samma belopp.

8. Regionstyrelsen beslutar om omedelbar justering

Sammanfattning av ärendet

I regionfullmäktiges beslut om budget 2021 anges utmaningar, mål och fokusområden samt grundläggande ekonomiska förutsättningarna för Västra Götalandsregionens (VGR) verksamheter utifrån ett normaldriftläge. Detta har varit utgångspunkten för nämnder och styrelser i deras detaljbudgetarbete. Regionfullmäktige har också avsatt särskilda medel för tillgänglighet i en så kallad projektbudget. I budgeten anges att ”det övergripande målet med projektet är att under våren 2022 ha en god tillgänglighet och en hållbar ekonomi med verksamheterna i balans”.

Det kan nu konstateras att pandemin fortsatt starkt påverkar VGR och att styrelser och nämnder befinner sig i en mycket ansträngd situation som kommer påverka både ekonomi och verksamhet på kort och lång sikt. Omprövning, anpassning och förändring av den planerade verksamheten pågår för att hantera den uppkomna situationen. En omfattande analys av möjlig dimensionering (omfallsplanering) avseende

dimensionering av planerad vård pågår. I planeringen ingår att säkra akutvård, covid-vård och högprioriterad covid-vård. Även inom kollektivtrafikområdet pågår arbete med att kartlägga pandemins effekter.

Den rådande situationen har inneburit att flera nämnder och styrelser än normalt vänt sig till regionstyrelsen med framställningar för att klara en ekonomi och verksamhet i balans. I ljuset av pandemin kommer den planerade verksamheten behöva omprövas och

Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 - SKAS 2021-00095-1 Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 : Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021.pdf

Datum 2021-02-02

Diarienummer RS 2020-05683 3 (10)

kompletterande beslut fattas. I detta tjänsteutlåtande ges inriktning kring hur effekterna av pandemin ska hanteras under 2021. Inriktning som regionstyrelsen la fast under våren 2020 (RS 2020–01994) ligger i allt väsentligt fast. Regionstyrelsen föreslår att effekterna av pandemin hanteras på ett liknande sätt under 2021 och att de ekonomiska konsekvenserna i stor utsträckning hanteras gemensamt när situationen stabiliserats.

Utöver genomgång av styrelser och nämnders detaljbudgetar har koncernkontoret haft särskild dialog med förvaltningsledningarna inom hälso- och sjukvården. I och med att pandemin fortsatt påverkar gör koncernkontoret bedömningen att sjukhusen, även om de lyckas genomföra delar av de åtgärder som beskrivs i deras budgetar, kommer ha ett betydande underskott i under 2021. Sjukhusens styrelser bör senast den 30 april

inkomma med en handlingsplan för ekonomi och verksamhet i balans under våren 2022 samt en prognos för resultatet för 2021. Utifrån dessa planer avser koncernkontoret att göra en värdering av rimligheten i budgeterade resultat och lämna en bedömning till regionstyrelse om frågan bör föras till regionfullmäktige om att godkänna eventuella budgetavvikelser för sjukhusen. Vid behov kommer även särskilda riktlinjer från regionstyrelsen lämnas till styrelserna.

Regionfullmäktige beslutade i december 2020 om budgeten för 2021 med ett resultat på 611 mnkr. Till detta läggs nämnders och styrelsers budgeterade resultat. Om samtliga beslut fattas i enlighet med detta tjänsteutlåtande blir det budgeterade resultatet 473,8 mnkr.

Fördjupad beskrivning av ärendet

Inriktning för verksamheternas planering och omplanering under 2021 Nämnder och styrelser har planerat sin verksamhet utifrån ett ”normaldriftläge”.

Samtidigt befinner sig VGR i ett extraordinärt läge som kräver extraordinära insatser.

Planerade verksamheten kommer behöva omprövas och kompletterande beslut fattas.

Covid-19 och andra osäkerheter kommer att få konsekvenser för både Västra

Götalandsregionens (VGR) verksamheter som drivs i egen regi och verksamheter som VGR finansierar. Som sjukvårds- och kollektivtrafikhuvudman har VGR en helt central roll i att upprätthålla dessa viktiga samhällsfunktioner. Både ekonomin för styrelser och nämnder och tillgänglighet till vård kommer att påverkas. De ekonomiska

konsekvenserna kommer i stor utsträckning att hanteras gemensamt när situationen stabiliserats.

Omprövning, anpassning och förändring av den planerade verksamheten pågår kontinuerligt. En omfattande omplanering avseende dimensionering av planerad vård pågår. I planeringen ingår att säkra akutvård, covid-vård och högprioriterad vård.

I samband med den andra vågen av pandemin visade sjukvården att den fungerade mer effektivt vid sidan av covid. Dock ledde den långdragna belastningen till att mängden planerad vård begränsades kraftigt i december och även under hela januari. Det fanns då en risk att prioriterad vård skulle kunna behöva strykas. Med detta som bakgrund

Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 - SKAS 2021-00095-1 Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 : Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021.pdf

Datum 2021-02-02

Diarienummer RS 2020-05683 4 (10)

tillsattes en regiongemensam övervakning av den prioriterade vården. Uppföljningen visar att vården i allt väsentligt inte begränsats i den omfattning att medicinsk säkerhet riskerats. Med vikande belastning på intensivvården under slutet av januari börjar verksamheterna åter öka mängden planerad vård.

Det uppdämda vårdbehovet har ökat sedan hösten 2020 och uppskattades vid årsskiftet till 18 000 operationer och 10 000 besök. Utöver dessa volymer finns det uppdämda vårdbehov även inom andra områden, såsom exempelvis tandvård och enskilda öppenvårdsverksamheter inom specialistvården. Den uppskattade kostnaden för att komma ikapp med det uppdämda behovet har därmed ökat från ca 650 mnkr till ca 875 mnkr. VGR har troligen ett uppdämt vårdbehov kvar att hantera även under

2022. Utmaningen att komma ikapp med operationer kommer vara större än att komma ikapp med besök.

Under 2020 har söktrycket på sjukvården för planerad vård varit lägre än normalt.

Remisserna till sjukhusen har minskat som en effekt av minskat antal besök på

vårdcentralerna, därtill har första besöken på sjukhusen minskat som i sin tur lett till färre operationsanmälningar. Samtidigt har vården ställt om kraftfullt mot nya arbetssätt som digitala besök vilket minimerat effekterna på tillgängligheten till besök. Så bilden över hur många besök det uppdämda behovet består av är inte tydlig, men bedöms i dagsläget uppgå till ca 10 000 besök.

Mot bakgrund av den höga arbetsbelastning inom stora delar av vården på grund av pandemin är det viktigt att säkerställa att medarbetare får den återhämtning de behöver för att må bra och ha en hållbar arbetssituation. I arbetet med omplanering är det därför viktigt att planera för medarbetarnas möjlighet till återhämning.

Västtrafiks driftbidrag 2021 motsvarar tidigare gjorda planer och bedömningar för hur kollektivtrafiken i Västra Götaland skulle utvecklas. Konsekvenserna av covid -19 belastatar dock Västtrafik med ett intäktsbortfall på ca 1 miljard kronor. I slutet av oktober skärptes restriktionerna ytterligare vilket återigen försämrade trenden för intäkterna och resandet. De två sista månaderna 2020 visade på nivåer som var lägre än under våren. I prognos 1 som Västtrafik precis färdigställt så bedöms ytterligare

försämring av intäkterna under våren för att sedan återgå till den i budgeten bedömda återhämtningen under hösten.

Regionstyrelsens förslag till inriktning för arbetet med hanteringen av konsekvenser av Covid-19

Den inriktning som regionstyrelsen la fast under våren 2020 (RS 2020–01994) ligger i allt väsentligt fast. Regionstyrelsen föreslår att osäkerheterna och de direkta effekterna av pandemin hanteras på ett liknande sätt under 2021.

• Sjukvården behöver fokusera på att säkra beredskap och vård. Möten och uppföljningar ska därför fortsatt begränsas för att avlasta förvaltningar inom sjukvården.

Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 - SKAS 2021-00095-1 Regionstyrelsens beslut om Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021 : Västra Götalandsregionens detaljbudget 2021.pdf

Datum 2021-02-02

Diarienummer RS 2020-05683 5 (10)

• Tillgängligheten påverkas negativt när planerade besök och operationer behöver ställas in. Hälso- och sjukvårdsnämnderna uppmanas därför fortsatt att se över och nyttja upphandlade avtal i den utsträckning det är möjligt, utan att det påverkar den planering som utgår från behov av intensivvård, vårdplatser och materielförsörjning i VGR.

• Uppkomna extrakostnader och eventuellt uteblivna intäkter kopplade till covid-19

• Uppkomna extrakostnader och eventuellt uteblivna intäkter kopplade till covid-19