• No results found

Våldsbejakande islamistisk extremism

4 Vad innebär våldsbejakande islamistisk

4.7 Våldsbejakande islamistisk extremism

I detta avsnitt ges en kort utblick över hur våldsbejakande islamistisk extremism yttrar sig i länder i Sveriges närområde. Länderna har valts utifrån geografisk närhet och generella kulturella likheter, samt för att

de har en öppet konstaterad förekomst av våldsbejakande islamistisk extremism. Informationen i avsnittet är enbart hämtad från allmänt tillgängliga, offentliga källor. Avsikten är inte att göra en formell jämförelse mellan olika länder, och är därför enbart inkluderade i illustrativt syfte.

4.7.1 Danmark

I likhet med Sverige bedöms den våldsbejakande islamistiska miljön i Danmark bestå av förhållandevis få personer. På samma sätt som i Sverige bedöms också det största hotet komma från personer som är födda och/

eller uppvuxna i Danmark (CTA 2008a). En tredje likhet med Sverige är det potentiella hotet från personer som reser för att ansluta sig till ut-ländska våldsbejakande islamistiska extremistgrupper och i deras regi delta i träningsläger och i vissa fall olagliga våldshandlingar (CTA 2010).

I december 2009 utförde exempelvis en man som vuxit upp i Danmark ett självmordsattentat på ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu som krävde över 20 människors liv, däribland fyra ministrar från den soma-liska övergångsregeringen (Somalisk minister dog efter attack 2010).

Attentatsplanering och attentatsförsök har även ägt rum i Danmark, bland annat mot tecknaren Kurt Vestergaard i januari 2010 (CTA 2010).

Dessutom förekommer finansiering av terrorism i och från Danmark. Det finansiella stödet går huvudsakligen till utländska grupper, men det före-kommer även ekonomiskt stöd till våldsbejakande extremistaktiviteter i Danmark (CTA 2008b).

4.7.2 Norge

Liksom i Sverige och Danmark bedöms relativt få personer tillhöra vålds-bejakande islamistiska extremistmiljöer i Norge. En förändring som i likhet med Sverige har skett de senaste åren är att våldsbejakande islamistiska nätverk och miljöer har blivit mer etniskt heterogena. Verk-samheten är i stort sett inriktad på att stödja våldsbejakande islamistiska extremistgrupper i utlandet, oftast med en lokal eller regional agenda.

Mer konkret innebär stödet att samla in och överföra pengar till utländ-ska islamistiutländ-ska extremistgrupper. Stödnätverken arbetar även med att sprida propaganda, bidra med förfalskning av identitetshandlingar samt bidra med material (PST 2010b). Den 8 juli 2010 greps i Norge tre personer misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Ärendet uppges ha kopp-lingar till USA och Storbritannien och de tre personerna ska ha band till al-Qaida (PST 2010a).

4.7.3 Tyskland

Den tyska säkerhetstjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), be-dömer i sin senaste årsrapport att det största hotet mot landets inre säker- het fortfarande kommer från våldsbejakande islamistisk extremism.

En förändring som skett under senare år är att fler och fler av de ak-tiva personerna i våldsbejakande islamistiska nätverk är födda el-ler uppvuxna i Tyskland. Detta ligger i linje med den svenska si-tuationen, där flertalet aktiva är födda eller uppvuxna i Sverige. I likhet med Sverige och Danmark finns också i Tyskland ett allvarligt problem med att personer reser för att ansluta sig till väpnade isla-mistiska extremistgrupper och delta i träning, och i vissa fall även utföra olagliga våldshandlingar. Under 2009 ökade antalet personer i våldsbejakande islamistiska miljöer som reste från Tyskland till Pakistan, och vissa av dem misstänks ha genomgått utbildning med koppling till terrorism i gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan. Det totala antalet personer som under de två senaste årtiondena har rest från Tysk-land i syfte att genomgå utbildning med koppling till terrorism bedöms vara runt 200. För 65 av de 200 finns konkret information om att de ska ha slutfört utbildningen (BMI 2009).

4.7.4 Nederländerna

I Nederländerna har lokala nätverk som stödjer terroristaktiviteter inom landets gränser försvagats och visar en minskad aktivitet. Vissa nätverk har ändrat inriktning och fokuserar huvudsakligen på att stödja vålds-bejakande extremism utanför Nederländerna, exempelvis genom att resa och ansluta sig till väpnade islamistiska extremistgrupper eller att stödja dessa grupper finansiellt. Precis som i Tyskland, men till skillnad från Sverige, har flertalet personer från Nederländerna rest till gränsom-rådet mellan Afghanistan och Pakistan. Under 2009 uppmärksammade dock den nederländska underrättelse- och säkerhetstjänsten Algemene Inlichtigen- en Veiligheidsdienst (AIVD), att väpnade islamistiska extre-mistgrupper i Somalia får stöd från personer i Nederländerna. Somalia ses numera som ett möjligt och attraktivt resmål för de unga personer som vill ansluta sig till en utländsk våldsbejakande islamistisk extremist-grupp (AIVD 2010a).

Den nuvarande situationen i Nederländerna har förändrats i jämförelse med den för några år sedan, då en trend av ökande radikalisering ob-serverades i våldsbejakande islamistiska miljöer i landet. Denna ut-veckling tog sig bland annat uttryck i mordet på Theo van Gogh i november 2004. Sedan 2006 har emellertid hotet från dessa miljöer mins-kat trots förekomsten av nya upplevda kränkningar av islam, exempelvis Geert Wilders film Fitna och nederländsk militär närvaro i Afghanistan.

Sannolikt beror utvecklingen på flera faktorer. De våldsbejakande islamistiska nätverken i Nederländerna har tidigare haft en mycket stark lokal förankring och existerat runt ett antal starka karismatiska ledar-figurer. Flera av dessa ledare har de senaste åren gripits, utvisats eller frivilligt lämnat landet, vilket påtagligt har minskat nyrekryteringen till nätverken. Moskéer bedöms också ha blivit mer uppmärksamma på misstänkt radikaliseringsverksamhet och har offentligt tagit avstånd från sådan verksamhet (AIVD 2010b).

4.7.5 Storbritannien

Till skillnad från Sverige, men också från övriga länder i avsnitt 4.7, präglas den brittiska situationen av attentatsförsök och attentats- planering riktade mot inhemska mål. I Storbritannien har över ett dus-sintal försök till terroristattentat i landet förhindrats sedan 2001. Hotet bedöms framför allt komma från al-Qaida och al-Qaida-relaterade grupper, samt grupper som delar al-Qaidas ideologi men saknar direkta kontakter. al-Qaida har bland annat rekryterat personer från Storbritannien som har genomgått träningsläger i Pakistan för att där-efter återvända till Storbritannien och etablera nya nätverk. Attentatet mot Londons tunnelbana i juli 2005 var det första islamistiskt moti-verade självmordsattentatet i Storbritannien och är ett exempel på brittiska gärningsmän som efter träning i Pakistan genomfört attentat på hemmaplan (Pursue prevent protect prepare 2009).