• No results found

3
 Tredje kapitlet

3.4
 Vår planet – Geografi A & B

Marko Sandelin och Karl Anderssons bok Vår planet inleds med ett kapitel som bland annat beskriver geografiämnet och dess tvärvetenskapliga karaktär. De lyfter fram att ämnet med fördel delas in i två kategorier, naturgeografi och kultur- och samhällsgeografi (vilka räknas till samma kategori). Naturgeografin utgörs av de processer som omformar landskapet och enligt bokens författare är det inom naturgeografin som man studerar berggrund, landformer, klimat, vegetation, hydrologi etc.72 Denna del av geografin ligger utanför mitt område och jag kommer istället att fokusera på de delar av boken som omfattar kultur- och samhällsgeografi, den del av geografiområdet där man studerar frågor som rör ekonomi, resurser, energi, miljö,

72

befolkningsfrågor etc. Av bokens 16 kapitel kan nio räknas till indelningen kultur- och sam-hällsgeografi.

I kapitlet ”Den politiska världen förändras” beskrivs hur de europeiska länderna efter år 1415 (då Portugal erövrade och kolonialiserade Cueta i Nordafrika) inledde den omfattande exploateringen och kolonisationen av landområden runt om i världen. Den påföljande slav-handeln beskrivs som en fläck på kolonialmakternas samvete och till diskussionen hör en kar-ta över det koloniala Afrika där de kolonialmakter med kolonier i Afrika liskar-tas. De länder som listas är: Belgien, Frankrike Italien, Portugal, Spanien, Storbritannien och Tyskland.73 Något längre fram i boken diskuteras det koloniala arvet och europeiska kolonialmakter listas än en gång, den här gången utgörs listan av samma länder som ovan förutom Italien.74 Dessa länder tillskrivs alltså kolonialtidens synder och det är dessa länder som i samband med detta fått sitt samvete befläckat. Som konsekvenser av kolonialtiden nämns, förutom de samtida konse-kvenserna (bl.a. att högkulturer plundrades och att slavar togs som arbetskraft), att forna ko-lonier än idag lider av ensidigt jordbruk, infrastruktur som gynnar export och inte den in-hemska marknaden, korruption och ett demokratiskt underskott.75 Den svenska slavhandeln nämns inte och inte heller tillskrivs Sverige någon del av det befläckade samvete som tillskri-vits Europas övriga koloniserande stater.

Vår planet tar upp svenska samer men också i denna bok får samerna endast ett kort stycke

där det står följande:

Sveriges ursprungliga befolkning är samerna som idag består av omkring 20000 personer. Idag är fortfarande de flesta samerna bosatta i Norrland och uppemot 2500 personer lever fortfarande av rennäringen. Allt fler samer har dock flyttat söderut vilket gör att den tradi-tionella samiska kulturen försvagats. Sametinget är en myndighet vilken hanterar ärenden som rör bland annat rennäringen och bevarandet av den samiska kulturen.76

Bredvid texten finns samma bild som i Exposé där två samer demonstrerar vid Brantingmo-numentet i Stockholm, dock står ingenting om varför de demonstrerar eller ens att de demon-strerar. Författarna uttrycker det här som att samernas traditionella kultur försvagats på grund av att allt fler samer flyttat söderut vilket är en förklaring som kan diskuteras. Sett ur ett annat

73

Sandelin & Andersson (2009) s. 353

74

Sandelin & Andersson (2009) s. 374

75

Sandelin & Andersson (2009) s. 374

76

perspektiv skulle en förklaring istället kunna finnas i ett omvänt orsakssammanhang, nämli-gen att den traditionella samiska kulturen, framförallt rennärinnämli-gen, försvagats på grund av jordbrukets ökade utbredning samt ökade politiska spänningar kring samernas näringsverk-samhet. Detta kan i sin tur lett till att allt fler samer tvingats söka sig söderut för att hitta alter-nativa sysselsättningar.

Samerna nämns visserligen även i samband med en förklaring av nationsbegreppet där man skriver att samerna utgör en minoritetsgrupp i Sverige. Därefter påpekas att minoriteter kan ha en svag ställning i samhället, att diskriminering och förföljelser kan förekomma och här tas kurdernas situation i Turkiet och Irak upp som exempel.77 Diskussionen fortsätter sedan med:

Under 1800-talet växte tankar om nationalstaten som den ideala samhällsformen fram, där det egna folket med gemensam historia och kultur sattes i främsta rummet. De här idéerna var grundläggande för nationalromantikens konst och litteratur som ofta skildrade det egna folkets historia i förskönande hjältesagor.78

Härifrån är steget inte långt till att exemplifiera utifrån samernas situation i den svenska 1800-tals historien, de har ju redan varit på tal bara några rader ovan. Samerna som under den svenska nationalromantikens jakt på germanska förfäder gått från att betraktas som Sveriges ursprungsbefolkning till att i stället ses som en invandrad folkgrupp, och egen ras, från norr.79 En ras som dessutom setts som lägre stående än den, vad man istället menade var svenskens ursprung, germanska rasen. Här finns även utrymme för att diskutera rasismen och dess ut-veckling under 18- och 1900-talet. Med tanke på att det är en geografibok hade det kanske legat närmare till hands att utgå från Darwin och socaildarwinism (för att på detta sätt knyta an till dåtidens uppfattning om den naturvetenskapliga världen) för att sedan diskutera rasism. Men någon sådan diskussion sker inte och författarna går inte närmare in på vare sig rasism eller samernas situation i Sverige.

När Sandelin och Andersson behandlar befolkningsfrågan kommer de in på att våldsamma metoder ibland använts för att för att kontrollera populationen under 1900-talet, de syftar då på tvångssteriliseringar i samband med barnbegränsningsansträngningarna i Indien80 men de svenska steriliseringslagarna under samma period lyfts inte vilket får fenomenet att kännas

77

Sandelin & Andersson (2009) s. 343

78

Sandelin & Andersson (2009) s. 343

79

Lundmark (2002) s. 26

80

extremt och avlägset (såväl geografiskt som kulturellt). När den svenska befolkningspolitiken under 1900-talet diskuteras talas det om blomstrande ekonomi och stort behov av arbets-kraftsinvandring, att den svenska befolkningspolitiken under 1900-talets början influerats av rasbiologiska teorier samt ambitioner om folkförädling inte nämns ger en bild av ett Sverige fjärran från förtryck, rasbiologi och diskriminering.81 Inte heller andra världskriget tas upp i boken vilket även innebär att inte heller Sveriges roll under andra världskriget behandlas i boken.

Sammanfattning

Sandelin och Anderssons bok Vår planet tar upp de västeuropeiska ländernas aggressiva ko-lonisation av landområden världen över. Den koloniala verksamheten beskrivs som en fläck på kolonialmakternas samvete men Sveriges delaktighet i denna verksamhet nämns inte och därav förblir det svenska samvetet också i detta avseende obefläckat.

Vad det gäller minoriteter presenteras de svenska samerna i boken men att deras historia präglats av förtryck från majoritetssamhället nämns inte och inte heller görs några kopplingar till den rasistiska behandling som de fått utstå från såväl forsknings- som den politiska värl-den. Precis som i Exposé nämns att minoriteter kan ha en svag ställning i samhället men här exemplifierar författarna med kurdernas situation i Turkiet och Irak, ingen koppling till Sveri-ge görs.

Sandelin och Andersson lyfter tvångssteriliseringar som metod men inte heller här är det det svenska förehavandet som belyses utan författarna nämner metoden i samband med indisk befolkningspolitik.

Related documents