• No results found

Význam osobních barev v mandale

In document 1. DESIGN A UŽITÉ UMĚNÍ (Page 24-29)

4. VNÍMÁNÍ BAREV

4.2 Význam osobních barev v mandale

Pro každého člověka mají barvy jiný, specifický význam. Mohou být spojené s emocionálním zážitkem nebo vzpomínkou z dětství a vyvolávají v nás kladné nebo záporné pocity. Kromě našich osobních pocitů, které v nás barvy vyvolávají, také nesou významy kultur, ve kterých žijeme a jsou v nich velmi zakořeněné. Protože symbolika barev je rozsáhlé téma, je zde uvedena krátká ukázka významu barev osobních mandal.

ČERNÁ

Mnoho kultur považuje černou za barvu smutku, nicméně je také spjata s porodem a stvořením vesmíru. Symbolizuje jak konec, tak i začátek. Například známé černé madony v katolické Evropě jsou pokračováním tradice z antického Řecka, kdy v Efezu byla bohyně Artemis vyobrazena s černou tváří a černýma rukama, toto zobrazení vychází ještě ze starší tradice oslav bohyně plodnosti, které byly často prováděny v jeskyních a dalších tmavých, temných místech.

Černá znamená obrat k sobě samému. Pokud se v mandale objevuje více černé, může znamenat depresi, ale pokud je s ní vědomě pracováno, může nás dovést až k novému pochopení sama sebe. „Temnota“ se může stát místem zrodu nové kapitoly našeho života.

BÍLÁ

Bílá je protipólem černé, zatímco černá všechno světlo pohlcuje, bílá všechny frekvence světla odráží. Bílá je napříč kulturami symbolem začátku a stvoření, v náboženství představuje božské vědomí. Zobrazuje čistotu, spravedlnost, bezelstnost a dětství. Velké množství bílé může působit sterilně, chladně až přechází v pocit marnosti.

Je to barva úsvitu, přechodu mezi dnem a nocí. Pokud se v mandale větší množství bílé může signalizovat přechod do nové etapy našeho života.

ČERVENÁ

Červená je jednou ze základních barev spektra. Může vyvolávat tělesné reakce, jako zrychlení tepové frekvence, zvýšení krevního tlaku nebo metabolismu, čímž je schopná dokonce vyvolávat pocit hladu a toho využívají například restaurace. Je to barva ohně, vášně, tepla, představuje také smrt. Ve středověku tuto barvu oblékali kati a

přítomnost této barvy v neolitických hrobech měla pomoci zemřelému v posmrtném životě. Červená je rovněž barvou lásky, Indii a dalších západních kulturách se používala pro povzbuzení vášně. V negativním smyslu červená vyzařuje hněv, násilí, brutalitu.

Pokud se červená vyskytuje v naší mandale, má různé významy v kontextu s ostatními barvami.

MODRÁ

Modrá je další základní barvou, ve spektru se nachází mezi zelenou a fialovou.

Na lidský mozek má uklidňující a tišící účinky. Snižuje krevní tlak, tlumí dechovou i tepovou frekvenci. Je spjata s oblohou, chladem, přináší mír a zároveň potřebu vyjádřit se. Ve starověkém Egyptě modrá barva představovala ducha pravdy a účelu. Tmavé modré odstíny, například indigová, v mandalách mohou odkazovat na komplikovaný vztah s matkou z raného dětství nebo také představuje velikost a sílu přírody. Je také barvou nekonečna. Bleděmodrá je barvou představivosti, denního světla a vědomí.

ŽLUTÁ

Žlutá je základní barvou, ležící ve spektru mezi zelenou a oranžovou. Je nejteplejší, expanzivní a zářivá, je to barva mládí a síly. Stala se symbolem nejrozšířenějšího kultu, kultu slunce, viz řecký Apollon nebo egyptský Re. Žlutá je barvou idealismu, proslunění, ale je také spojována s násilím, závistí a zradou.

Negativně může ovlivnit kojence, kteří ve žlutě vymalovaných místnostech více pláčou, a starším lidem může způsobit třes, protože ovlivňuje pohyb. Význam této barvy je velmi komplikovaný, symbolizuje zbabělost, opatrnost a strach, ale zároveň teplo, energii a záři. Pokud je obsažena v našich mandalách je pravděpodobné, že vstupujeme do aktivnější etapy života. Vyjadřuje také potenciál v nitru osobnosti.

ZELENÁ

Zelená je sekundární barvou, nachází se mezi žlutou a modrou. Je barvou pozemskosti, hmatatelnosti, rostoucích věcí a ukazuje schopnost smyslového vnímání.

Je uklidňující, svěží, přináší dobrou náladu a naději. V indiánské kultuře zelená byla barvou nevinnosti, blízkosti s přírodou, důvěry a bystrých smyslů. Představuje schopnost oceňovat a přijímat druhé, takové jací jsou. Pokud se tato barva vyskytuje v naší mandale, předznamenává obrození po těžkém životním období.

ORANŽOVÁ

Oranžová je sekundární barva, která se nachází mezi červenou a žlutou. Je stupněm mezi emocionálně nabitou červenou a duchovně založenou žlutou. Na podzim tato barva převažuje a představuje rozklad všech věcí a chaos, v mnoha kulturách tedy byla spojována s ukončením určitého cyklu. Je také odstínem odvržení, oranžové roucho nosil například Buddha na znamení toho, že se všeho vzdává i přes své velké bohatství a stal se odvržencem, aby našel osvícení. Pokud se vyskytuje v naší mandale, předznamenává náš zápas o rovnováhu mezi nižším a vyšším vědomím.

FIALOVÁ A PURPUROVÁ

Tyto barvy jsou kombinací červené a modré. Představují citlivost, intimitu a fantazii. Jsou oblíbené u mladých dívek, avšak pro chlapce působí až jako příliš dívčí.

Ve světě dospělých je spojována s královskou mocí a autoritou, protože tuto barvu si mohli dovolit jen ti nejbohatší, například byzantští a římští vládcové. Kombinace červené a modré tvoří barvu, jež zklidňuje emoce a rozvíjí duchovnost. Pokud se purpurová objevuje v mandale, znamená to naše otevření duchovním zážitkům. Tyto dvě barvy ve svém negativním aspektu značí nerovnováhu ducha, narcisismus a autoritářství.

LEVANDULOVÁ

I tato barva je kombinací červené s modrou, ale je zde příměs bílé, která odstín zesvětlí. Této barvě je přiřknuta až posvátná vlastnost: barva levandule a dalších křehkých květin jako je šeřík, orchidej a jiné, je považována za drahocennou. Bývá také spojována s pozitivním duchovním rozvojem a na druhé straně vyjadřuje nezakořeněnost a odtrženost od reality. Pokud se objevuje v naší mandale, znamená něco jedinečného, co nám přichází do života.

RŮŽOVÁ

Růžová je kombinací červené a bílé. Je tradiční barvou vyjadřující ženskost, to je také důvodem proč růžový pásek se stal celosvětovým symbolem boje proti rakovině prsu. Podle Jungovy psychologie přítomnost růžové barvy v mandale představuje ženskost ať už je to mandala ženy nebo muže. Protikladem toho je Japonsko, kde vyjadřuje barvu mladých samurajů, kteří zemřeli na počátku života. Je to barva spojována s tělem a emocemi, potřeby péče o sebe, pokud se tedy objevuje v naší mandale, naznačuje nám potřebu naučit se o sebe více starat a snižovat stres relaxací.

BROSKVOVÁ

Pro tvorbu této barvy se do růžové přidá trochu žluté, vyjadřuje sexualitu a smyslnost. Rovněž také značí sílu, sebejistotu, dobré zdraví a ochranu. V Asii i Evropě bývá symbolem ženských pohlavních orgánů a ve středověku se o broskvích tvrdilo, že jsou afrodiziakem. V naší mandale může znamenat empatii, harmonii, návrat zdraví po nemoci, ale také touhu po erotičnu.

MAGENTA

Je to nová barva v historii lidstva, je syntetická, poprvé vyrobena roku 1858 ve Francii. Nejdříve byla nazývána „fuchsiovou“ podle podobně zbarvené květiny, ale brzy byla přejmenována podle města v severní Itálii na „magentu“. Je to jediná barva, která se vyskytuje ve více vlnových délkách, je sice funkcí světla, ale její vnímání závisí na našem mozku. Tato barva značí dominanci mysli, modernost, pohyb a vitalitu. Pokud se například do této barvy oblečeme, podpoří dojem sebejistoty, kreativity a individualismu, ale může také působit odvážně až dramaticky. Formovat názory, začínat nové věci a schopnost učit se je jejím pozitivním významem v našich mandalách.

Naopak negativní stránkou je její obhroublost, zaměřenost na sebe a agresivní individualita.

HNĚDÁ

Pro vytvoření hnědé barvy musíme zkombinovat jednu ze základních barev s její barvou doplňkovou. Hnědá je bohatě zastoupena v přírodě, například v půdě, stejně jako v srsti zvířat, ptačím peří i lidské kůži a vlasech. Na někoho může působit smutně až zasněně, je barvou melancholie. V našich mandalách však může projevovat nízké sebevědomí a pocit bezcennosti. Hnědá hovoří o zemi a jednoduchosti, spolehlivosti a pevnosti a dává naději k růstu nových věcí. Naopak její negativní výklad je spojován s podsvětím a válkou, například je spojována s nacistickým Německem.

TYRKYSOVÁ

Je kombinací modré a zelené, ale záleží na vzájemném poměru těchto barev, jaký vytvoří konečný odstín. Občas je nazývána „akvamarínovou“, což je odvozenina od stejnojmenného minerálu, který je celá staletí považován za posvátný. Například pohřební maska faraona Tutanchamona jím byla bohatě zdobena. Na blízkém východě je užíván proti uřknutí, původní Američané ho brali jako symbol prosperity, Tibeťané si ho váží pro jeho léčivé síly, a proto jej tibetské děti dostávají jako ochranu před pádem.

Tyrkysová je barvou soucitu, pomáhá harmonizovat nevyváženou osobnost, představuje formu porozumění a učí člověka dávat a brát. Pokud se vyskytuje v našich mandalách, může značit nutnost zvýšení naší pozornosti vůči našemu duchovnímu zdraví a emocím.

ŠEDÁ

Je neutrální barvou, tvořící přechod mezi černou a bílou. Některý odstíny šedé jsou zcela bez barevnosti, jiné mají chladnější nebo teplejší nádech. V přírodě vyjadřuje barvu popela, kamene a zamračené oblohy. Proto jsou kameny v mnoha kulturách posvátné, například kamenné keltské kruhy značily posvátná území, zatímco Číňané a Japonci je umisťovali do zahrad, jejich šedá barva pomáhá zklidnění mysli a kontemplaci. Šedá barva je často spojena s moudrostí starých a schopností rozeznat, že svět není černo-bílý, ale má mnoho odstínů šedi. V našich mandalách může naznačovat depresi, stárnutí nebo nedostatečnost emocí, ale také to že se pokoušíme odříznout od svých emocí nebo pocitů viny za svou přirozenost. [5]

In document 1. DESIGN A UŽITÉ UMĚNÍ (Page 24-29)

Related documents