• No results found

Oděv bude zdoben tradičními prvky, především symboly. Byly vybrány 4 symboly, které budou naplňovat symbolismus oděvu. Těmi symboly jsou: „soyombo“, „vajra“, „nidhana khumba“, „enger“. Dalším tradičním prvkem na mikině bude naznačené zapínání s překladem doprava, které odkazuje na tradiční oděv. Symboly na rukávech a zadní části budou vyšity a na překladu bude nášivka.

„Soyombo“

Tento symbol je velmi rozšířen ve východní kultuře od Indie až po Mongolsko.

V mongolské kultuře se „soyombo“ stalo populární v době prvního Bogdo Chána Dzanabazara v 17. století. Vnímal se jako statní znak Mongolů [26]. V překladu ze sanskrtu znamená „vzniklý sám od sebe“. Tento znak se používal i v buddhismu, ale má zcela jiný význam než v Mongolsku.

V buddhismu tento symbol znázorňuje oheň, jako mystickou sílu, slunce symbolizuje dokonalé metody a půlměsíc je dokonalá moudrost [27]. Ve statním znaku Mongolska má oheň vždy tři plameny, které symbolizují prosperitu, rozkvět a štěstí rodu ve třech časech.

Slunce a měsíc jsou vnímány za praotce a pramatku lidí [26]. Na rozdíl od obyčejného

„soyombo“ tento má řadu dalších významů, které dohromady symbolizují svobodu a nezávislost obr. č. 31 vpravo. Pro návrh se použije varianta se třemi základními prvky oheň, slunce a půlměsíc obr. č. 31. Funkce tohoto znaku vyjadřuje nejvyšší principy života jedince. Tedy jedinec má rozvíjet v sobě takové kvality, jako jsou moudrost, soucit a síla, a usilovat o dosažení dokonalého náhledu.

Tato myšlenka musí být pilířem, a protože v našem těle páteř plní stejnou funkcí, bude umístěna v její oblasti.

42

Obrázek č. 30 „Soyombo“ ze třech prvků a „soyombo“ státní znak Mongolska [26]

„Vajra“

Tento symbol patří ke kultovní skupině symbolů. Není to pouze symbol, ale i rituální atribut v buddhismu, hinduismu, džinismu (obr. č. 33). Samotný pojem „vajra“ se ze sanskrtu překládá jako nezničitelný. Jsou i další významy jako diamant, hromoklín.

Symbol a atribut „vajra“ v buddhismu je ztotožněn se svastikou a vnímá se lidmi jako ochranný symbol [13]. Ve studii specifiky tradičního mongolského oděvu se zjistilo, že dřív měl oděv chránit nejen od nepříznivých přírodních podmínek, ale podle představ Mongolů i od zlých sil. Takovou funkci bude mít i na navrhované mikině. Umístěna bude na levém rameni podle představy Mongolů o přicházení negativní energie a zla z levé strany. „Vajra“ má formu trojzubce do obou stran zahnuté směrem dovnitř.

Obrázek č. 31 "Vajra" kreslená [13] Obrázek č. 32 "Vajra" jako rituální předmět [27]

„Nidhana khumba“

Další symbol, který patří do kultovní skupiny. Je to jeden z 8 symbolů štěstí. Ze sanskrtu se překládá jako váza nevyčerpatelných klenotů. Většinou se říká pouze drahocenná váza.

Symbolizuje realizace všech ctnostných kvalit, je také symbolem prosperity a věří se, že přináší mír, harmonii v okolí a přitahuje všechny dobré síly. Tento symbol je vždy zobrazen jako tradiční indická váza „kumbaki“ s plochým podstavcem, kulatou střední častí a úzkým hrdlem (obr. č. 34). Z hrdla vykoukává jeden nebo tři klenoty splňující přání

„čintamani“. Váza je obvázána kusem látky z říše bohů [13]. Na navrhovaném oděvu bude umístěna na pravém rameni. Stejně jako „vajra" bude plnit funkci, ale tentokrát opačnou, 43

aby přitahovala štěstí, pozitivní energii a sílu dobra.

Obrázek č. 33 Drahocenná váza „nidhana khumba“ [13]

„Enger“

Je to specifický prvek východních Burjatů, kteří žijí v oblastech jezera Bajkal. Je umístěn v oblasti horní části hrudníku (obr. č. 35). Je složen ze třech pruhů různých barev pod sebou ve schodovité linii. První pruh měl většinou modrou barvu, střední pruh černou a dolní pruh červenou. Znak má kromě symbolického významu i funkci zdůraznění rodové příslušnosti. Každá barva má svůj symbolický význam. Horní modrý pruh je symbolem pro ctnost připomínající zákon příčiny a následku. Lidé by tak měli pamatovat na konání ctnostných činů a cvičení buddhistické praxe. Střední černý pruh symbolizuje plodnost půdy, ale podle dnešních představ znamená prosperitu a dostatek. V buddhismu znázorňuje nepřítele, kterým je nevědomost, a klade důraz na cvičení mysli. Dolní červený pruh symbolizuje negativní faktory v mysli a snahu o jejich oslabení až po úplné odstranění. [7] V návrhu bude mít symbolický i zdobný prvek, především bude přímo odkazovat na tradiční oděv. Jeho tvar bude zjednodušen a pruhy budou v přímé linii podobně jako na obr. č. 36.

Obrázek č. 34 "Enger" našitý na

překládanou část kabátu [29] Obrázek č. 35 Originální styl "engeru"

na letní košili [30]

44

„Tradiční zapínaní s překladem“

Tento prvek je velmi charakteristickým pro oděv východních kultur. U Mongolů toto zapínaní plní symbolický význam a má také ochrannou funkci. Směr zapínání doprava je spojen s představou, která byla zmíněna při popisu funkce symbolu“Vajra“. Představa Mongolů je, že když člověk zapíná oděv tak se uzavírá zlým sílám, když rozepíná tak je otevřen přijímat dobré síly[10]. V návrhu mikiny tento prvek bude jen naznačen. A samozřejmě bude plnit i symbolickou funkci ochrany. Na překlad bude našitý „Enger“

v podobě trojitého pruhu s tradičními barvy.

45

8 Technická dokumentace moderní mikiny s tradičními prvky

Technická dokumentace navržené mikiny bude zahrnovat:

• Technický nákres a popis

• Materiálová karta

• Tělesné konstrukční rozměry

• Konstrukce základního střihu v měřítku 1:5

• Modelová úprava základního střihu

• Rozpiska střihových dílů 8.1 Technický nákres a popis

Obrázek č. 36 Technický nákres mikiny Technický popis

Originální panská mikina s tradičními mongolskými prvky. Kapuce se středovým dílem, hlavicové rukávy s manžetou, na ramenech jsou výšivky. Přední díl se sedlem ze dvou častí, které tvoří překládané zapínání na knoflík. Na překlad jsou našity tři pruhy, okraje jsou přizpůsobené okraji překladu. Na zadním dílu v oblasti mezi lopatky je výšivka.

Trupová část oděvu dole končí spodním lemem. Spodní lem a manžety rukávů jsou z žebrovaného úpletu s příměsí elastanu. Mikina je celoplošně podšitá.

46

8.2 Podrobný technický popis

Povrchový přední díl – členěn sedlem ze dvou dílů, které se překládají a tvoří zapínání směrem doprava. Překlad je zapínán na knoflík. Na překladu jsou našité tři pruhy různých barev (modrá, černá, červená). Dole je zakončen spodním lemem šířkou 5 cm.

Povrchový zadní díl – hladký, v oblasti mezi lopatky je výšivka, dole je zakončen spodním lemem šířkou 5 cm.

Povrchový rukáv – nízkohlavicový jednodílný, zakončený manžetou. V oblastech ramene jsou výšivky.

Povrchová kapuce – se středovým dílem šířkou 8 cm. Kraje jsou prošity v šíři 8 mm.

8.3 Materiálová karta

Povrchový materiál: výplňková pletenina, 80% bavlna, 20% polyester. Barva je modrá.

Podšívkový materiál: 100% polyester, jednolícní hladká pletenina.

Šicí nitě: 100 % polyester. Barva – modrá.

Manžeta a spodní lem: žebrovaný úplet s příměsí elastanu.

47

8.4 Tělesné konstrukční rozměry

Tabulka č. 6 Vstupní konstrukční parametry

vp výška postavy 174 cm

Tabulka č. 7 Konstrukční parametry střihu

Konstrukční parametry Konstrukční vztah Výsledná hodnota

(včetně přídavku) Přídavek

8.5 Konstrukce 1:5. Trupová část, rukáv, kapuce, manžeta, spodní lem

Obrázek č. 37 Konstrukce základního střihu

49

8.6 Modelová úprava předního dílu

Obrázek č. 38 Modelová úprava předního dílu

50

8.7 Rozpiska střihových dílů

Tabulka č. 8 Rozpiska střihových dílů mikiny Povrchový materiál

Závěr

Cílem této bakalářské práce bylo seznámení se s historií a specifiky národního mongolského oděvu a na základě této studie navržení novodobý oděv s tradičními prvky.

Pro splnění cíle byly provedeny studie informací o hodnocení somatotypu mongolských mužů, prostudovány národní normy a velikostní sortimenty různých zemí. Také bylo provedeno měření statických a dynamických tělesných parametrů vybraného somatotypu.

Podle těchto měření bylo provedeno studium dynamiky pohybu a následně dynamiky oděvu při určených pohybech. Na základě výsledku těchto studií byly definovány technické parametry konstrukce. Také byly popsány tradiční ozdobné prvky s jejich významem a funkcí v navrženém oděvu. Dále byla vypracována technická dokumentace navrženého oděvu. Následně byl oděvní výrobek uskutečněn ve spolupráci s firmou Parks.cz (Praha), která vede zákaznickou výrobu originálních mikin.

Po dokončení bakalářské práce jsem získal mnoho znalostí o mongolské kultuře odívání, které má svoje specifika. Dalším zjištěním je, že studium dějin odívaní, specifik národních oděvů, může posloužit k inspiraci pro generování nových zajímavých nápadů při navrhování oděvů.

52

Seznam použitých zdrojů

[1] MACNICHOL, Yllone. The GOBI HOME COMPANION. Published privately by members of The Great Dark Horde. N.p, N.d. Dostupné z:

http://www.thescorre.org/literature/Mongol_Garb.htm

[2] YADAMSUREN, Urjingiin. National Costumes of the Mongolian People's Republic.

Ulan Baator: State Publishing House, 1967.

[3] Xiongnu Archaeology Enters a New Century. [online]. [cit. 2014-03-13]. Dostupné z:

http://depts.washington.edu/silkroad/archaeology/mongolia/xiongnu/xiongnuarchhist/xion gnuarchhist.html

[4] DARNLEY, Elizabeth[Sarah Paterson]. Mongol Costume in Art: A Study of Mongol Clothing in Contemporary Art. Dostupné z:

http://www.thescorre.org/literature/Mongol_Garb.htm

[5] ANDREYKO, J.S. Evolution of shape of the buryat suit: from tradition to modernity.

Society. Environment. Development: TERRA HUMANA. 2011, №2. s. 186-191. Dostupné z: http://www.terrahumana.ru/arhiv/11_02/11_02_39.pdf

[6] Mongolian Revolution of 1921. [online]. [cit. 2014-05-13]. Dostupné z:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mongolian_Revolution_of_1921

[7] BADMAEVA, R.D. Buryatskiy Narodnyi Kostyum. Ulan-Ude(Rusko): Buryatskoye Knizhnoye Izdatelstvo, 1987.

[8] Эрэгтэй дээл, хантааз. [online]. [cit. 2014-05-13]. Dostupné z:

http://salonblog_naranshigtgee.miniih.com/index.php/home/post/8

[9] ANDREYKO, J.S. Compositional characteristics of traditional costume of the buryat.

Society. Environment. Development: TERRA HUMANA. 2011, №1, s. 168-172. Dostupné z: http://www.terrahumana.ru/arhiv/11_01/11_01_34.pdf

[10] PAZNIKOV, O.I. Buryatskoye Izobrayitelnoye Isskustvo: Istoriya i sovremennost.

Ulan-Ude(Rusko): Buryatsky Gosudarstvenyi Universitet, 2003.

[11] KONSTANTINOV, M.V a A.G YANKOV. Buryaty: Ponyatiya - Etnografiya i religiya - Buryaty. [online]. [cit. 2014-05-13]. Dostupné z:

http://ez.chita.ru/encycl/person/?id=1909

[12] Remeslo: Buryatsky Ornament. In: Etnos - Buryaty: Materialnaya Kultura [online].

[cit. 2014-05-13]. Dostupné z:

http://tradkulzab.narod.ru/MKBuryat_Remeslo_Ornament.html

[13] BEER, Robert. The encyclopedia of Tibetan symbols and motifs. New York:

Distributed in the United States by Random House, 1999, xviii, 368, [5] p. ISBN 15-706-2416-X.

[14] KOZLOV, Andrew, Galina VERSHUBSKY a Maria KOZLOVA. Indigenous Peoples of Northern Russia: Anthropology and Health: Antropology and Health.

Circumpolar Health Supplements. 2007, vol.66, No 5, s. 1-184. ISSN 1797-237X.

Dostupné z: http://www.circumpolarhealthjournal.net/public/journals/32/chs

[15] YUSUPOV, R.D et al. ETHNIC PARTICULARITIES OF SOMATOMETRIC AND CEPHALOMETRIC PARAMETERS IN MEN OF EASTERN SIBERIA. Modern

problems of science and education. 2013, No 2, s. 1-9. Dostupné z: http://www.science-education.ru/108-8872

[16] GUNDEGMAA, L. Morphofunctional features students Mongolia depending on genetic and environmental factors. Moscow, 2009. Disertační. Russian State University of Physical Education, Sport, Youth and Tourism

[17] Velikost oděvů. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA):

Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-05-13]. Dostupné z:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Velikost_od%C4%9Bv%C5%AF

[18] EN 13402. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA):

53

Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-05-13]. Dostupné z:

http://en.wikipedia.org/wiki/EN_13402

[19] US standard clothing size. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-05-13]. Dostupné z:

http://en.wikipedia.org/wiki/US_standard_clothing_size

[20] ASTM D6240-98-2006. Standard Tables of Body Measurements for Men Sizes Thirty-Four to Sixty (34 to 60) Regular. Reapproved 2006. 100 Barr Harbor Drive, PO Box C700, West Conshohocken, PA 19428-2959, United States.: ASTM International, 1998.

[21] GOST 52774-2007. Classification of standard men’s figures by heights, sizes and full-bodied groups for projection of clothes. ed.2010. Moscow(Russia): Standartinform, 2007. Dostupné z: http://vsegost.com/Catalog/57/5714.shtml

[22] Tibetan Prostration. Mandala: Tibet [online]. [cit. 2014-05-13]. Dostupné z:

http://www.kalachakra.org/articles/prostration.shtml

[23] МОНГОЛЫН ЦАГААН САР-Бэлэгдлийн баяр. In: Orloo [online]. Ulaanbaatar, 2001 [cit. 2014-05-13]. Dostupné z: http://orloo.info/writers/galbadrah/6325-tsagaan-sar [24] Основы стрельбы из лука. In: NEXPLORER: Охота Рыюалка Туризм [online].

2008 [cit. 2014-05-13]. Dostupné z: http://www.ebftour.ru/articles.htm?id=939 [25] MUSILOVÁ, Blažena. Základní střih trupového oděvu Mikina. Liberec, 2013.

[26] Soyombo symbol. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA):

Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-05-13]. Dostupné z:

http://en.wikipedia.org/wiki/Soyombo_symbol

[27] Символика ступы Просветления. In: SORIG: Центр Тибетской Медитации и Целительства [online]. 2010 [cit. 2014-05-13]. Dostupné z:

http://www.sorig.lv/rus/node/40

[28] Homa Ritual Honoring Supreme Pleasure Vajra. In: Chinese Buddhist Encyclopedia [online]. 2013 [cit. 2014-05-13]. Dostupné z:

http://www.chinabuddhismencyclopedia.com/en/index.php?title=Homa_Ritual_Honoring _Supreme_Pleasure_Vajra

[29] Buryat Traditional Clothing. In: Buryat Mongol Homepage: Shamanism, Folklore, and Poetry visions from the land of Baikal and the Sayan Mountains [online]. 2012 [cit.

2014-05-13]. Dostupné z: http://www.tengerism.org/Buryat_Traditional_Costume.html

Seznam obrázků:

Obrázek č. 1 Kostým z hunského kurganu „Noin Ula“[3] ... 10

Obrázek č. 2 Střih kabátu s šikmým překladem[1] ... 10

Obrázek č. 3 Čingischán a jeho synové z perského manuskriptu[4]... 12

Obrázek č. 4 Portrét chána Hülegü [4] ... 12

Obrázek č. 5 Kublai Chán v tunice 13 století [4] ... 12

Obrázek č. 6 Tradiční „deel“ v kombinaci se západní pokrývkou hlavy [6] ... 14

Obrázek č. 7 Mongolský zimní "Deel"[8] ... 15

Obrázek č. 8 Oděvy různých mongolských kmenů [2] ... 16

Obrázek č. 9 Mongolský "Deel" a "hantaaz"[8] ... 16

Obrázek č. 10 Tvar mongolského „Deelu“ [11]... 17

Obrázek č. 11 Zimní čepice Burjatů[2] ... 18

Obrázek č. 12 Dámský soubor oděvů: kabát, vesta, šperk, pokrývka hlavy[7] ... 19

Obrázek č. 13 Oděv západních Burjatů[9] ... 19

Obrázek č. 14 Oděv východních Burjatů[9] ... 19

Obrázek č. 15 Amulet "Guu"[10] ... 20

Obrázek č. 16 Amulet „Holoopshi“[10]... 20

Obrázek č. 17 Oděv burjatského muže[2] ... 21

Obrázek č. 18 Burjatská rodina [11] ... 21

Obrázek č. 19 Skupina geometrických symbolů [13] ... 23

Obrázek č. 20 Skupina zoomorfních symbolů [13] ... 23

Obrázek č. 21 Rostlinné designy [13] ... 24

Obrázek č. 22 Skupina přírodních ornamentů [13] ... 24

Obrázek č. 23 Skupina kultovních symbolů [13] ... 25

Obrázek č. 24 Piktogram označení tělesných parametrů[18]... 31

Obrázek č. 25 Přiklad pro označení oděvu[18] ... 32

Obrázek č. 26 Návrh moderní mikiny s tradičními prvky ... 36

Obrázek č. 27 Pohyby při konání aktivity "murgel ul'dch [22] ... 37

Obrázek č. 28 "Cagaan saryn zolgolt" 20 století, Mongolsko [23] ... 38

Obrázek č. 29 Pohyby vykonávané při lukostřelbě[24] ... 38

Obrázek č. 30 „Soyombo“ ze třech prvků a „Soyombo“ statní znak Mongolska [26] ... 43

Obrázek č. 31 "Vajra" kreslená[13] ... 43

Obrázek č. 32 "Vajra" jako rituální atribut[27] ... 43

Obrázek č. 33 Drahocenná váza „Nidhana Khumba“[13] ... 44 55

Obrázek č. 34 "Enger" našitý na překládanou část kabátu[29] ... 44

Obrázek č. 35 Originální styl "Engeru" na letní košili[30] ... 44

Obrázek č. 36 Technický nákres mikiny ... 46

Obrázek č. 37 Konstrukce základního střihu ... 49

Obrázek č. 38 Modelová úprava předního dílu ... 50

Obrázek č. 39 Díly mikiny ... 51

Seznam tabulek:

Tabulka č. 1 Střední hodnoty somatotypických komponentů „Heath and Carter“[14] ... 27

Tabulka č. 2 Střední hodnoty tělesných rozměrů a BMI studentské mládeže Mongolska[16] ... 30

Tabulka č. 3 Statické a dynamické rozměry vybraného somatotypu ... 39

Tabulka č. 4 Hodnoty dynamického efektu ... 40

Tabulka č. 5 Výsledky testu dynamiky oděvu ... 41

Tabulka č. 6 Vstupní konstrukční parametry ... 48

Tabulka č. 7 Konstrukční parametry střihu ... 48

Tabulka č. 8 Rozpiska střihových dílů mikiny... 51

Seznam příloh:

Příloha č. 1:Velikostní sortimenty a mezomorfní somatotyp Příloha č. 2: Dynamické rozměry D1-D6

Příloha č. 3: Fotodokumentace testu dynamiky mikiny

56

Příloha č. 1:Velikostní sortimenty a mezomorfní somatotyp

Rozměry vybraného somatotypu mongolského muže:

Obvod hrudníku – 97 cm Obvod pasu – 85 cm Výška postavy – 174 cm

Ruský velikostní sortiment dle GOST ГОСТ Р 52774–2007[31]

Písemný kód Číselný kód Primární

rozměr[cm] Sekundární rozměry [cm]

Obvod hrudníku Výška postavy Obvod pasu

S 44-46 86,0-93,9 170-176 74,0-81,9

M 48-50 94,0-101,9 170-176 82,0-89,9

L 52-54 102 – 109,9 170-176 90,0-97,9

Tučně vyznačena velikost vybraného somatotypu dle ruského sortimentu

Americký velikostní sortiment dle ASTM D6240-98-2006[ASTM]

Písemný kód Číselný kód Primární

rozměr[cm] Sekundární rozměry [cm]

Obvod hrudníku Výška postavy Obvod pasu

S 34-37 86,36-93,98 172,09-175,42 71,12-78,78

M 38-41 96,52-104,14 176,21-178,91 81,28-88,90

L 42-45 106,68-113,30 179,55-180,98 91,44-99,70

Tučně vyznačena velikost vybraného somatotypu dle sortimentu ASTM D6240-98-2006

Velikostní tabulky dle EN 13402-3 [onlineconversion]

Písemný kód Primární

Tučně vyznačena velikost vybraného somatotypu dle EN 13402-3

57

Příloha č. 2: Dynamické rozměry D

1

-D

6

D 1 D 2

D 3 D 4

D 5 D 6

58

Příloha č. 3: Fotodokumentace testu dynamiky mikiny

Statická pozice před dynamickou pozicí a

Dynamická pozice a

59

Statická pozice před dynamickou pozicí b

Dynamická pozice b

Statická pozice před dynamickou pozicí c

Dynamická pozice c

60

Related documents