• No results found

Navilo AB

Navilo AB franchisar fem Mc Donald´s restauranger, det vill säga Navilo AB har lincens för att få driva restauranger i Mc Donald’s namn. Enligt årsredovisningen 2009-2010 omsatte Navilo AB cirka 71,7 miljoner kronor. Verksamheten går ut på att sälja mat till gästerna på ett snabbt och trevligt sätt. Gästupplevelsen är en viktig del för företaget. Allt från renlighet runt om restaurangen till personlig service har en stor betydelse för företaget. Verksamheten innebär även att restaurangen ska finnas där för gästerna. Navilo AB gör sig tillgänglig genom bland annat bra öppettider.

Eftersom Navilo AB hyr en annan organisations namn innebär det att Navilo AB måste följa delar av Mc Donald´s bestämmelser inom verksamhetsstyrning såsom vision och vissa mål.

Samtidigt har Navilo AB en egen vision och egna mål. Navilo AB har till exempel valt att inte ha samma organisationsstruktur som övriga företag inom Mc Donald´s. Navilo AB har valt att inte låta restaurangerna styras av en restaurangchef utan genom tre system managers.

En ur personalen på Navilo AB är Molin som är anställd som Area manager (områdes chef).

Molins huvudsyssla är att utveckla personalen. Hans största arbetsuppgifter är att utveckla nya ledare, restaurangchefer och arbetsledare. Molin är även involverad i den operationella driften av restaurangerna. Han beskriver det som att han arbetar med att styra medarbetare som i sin tur styr andra medarbetare. Det förekommer även att Molin står i köket och steker hamburgare emellanåt. En av Molins lärlingar är Piechowicz. Piechowicz har titeln System manager eller 1:a assistent. Piechowicz arbete innebär att han är Molins högra hand och han hjälper till att styra en av restaurangerna som ingår i Navilo AB.

Stadium AB

Stadium ABs butiker säljer sport och sportmode. Stadium AB är en internationell och nationell kedja som finns i Sverige, Norge och Danmark. Inom Stadium AB finns det 114 butiker och de har en omsättning på 4,4 miljarder kronor (Årsredovisning, 2009-2010).

Stadium AB är ett privatägt företag där det är butikscheferna på de olika orterna som är ansvariga för driften. Khrinde är butikschef för en av Stadium ABs butiker i Kalmar. Han var med och byggde upp den första butiken i Kalmar. Johansson är en av de anställda som arbetar med Khrinde. Johansson har arbetat på Stadium AB i mer än sju år och är ansvarig för skoavdelningen.

22 Coop Forum

En av kedjorna som finns inom Coop världen är Coop Forum. Modern är KF, Kooperativa Förbundet, som driver detaljhandel. Detaljhandeln drivs i fyra olika kedjor, Coop Forum, Coop Extra, Coop Konsum och Coop Nära. Tillsammans omsätter butikerna cirka 22,3

miljarder kronor (Årsredovisning, 2009-2010). Företagets uppgift är att bedriva detaljhandel och är en av de stora aktörerna på marknaden i Sverige. Kunderna ska kunna komma till Coop och handla det kunden behöver, allt under samma tak. På Coop Forum i Kalmar

arbetar Stake som är stormarknadschef. Stake har ansvaret för helheten, att stormarknaden ska fungera när det gäller personal, ekonomi och marknadsföring. På Coop Forum arbetar även Thor. Hon är inköpsansvarig och arbetar på matavdelningen sedan 12-13 år tillbaka.

Thor har arbetat på Coop Forum i totalt 16 år.

Siba AB

Siba AB är ett detaljhandelsföretag inom hemelektronikbranschen. Företaget är familjeägt och har funnits i 60 år. Enligt årsredovisningen 2009-2010 omsatte Siba AB cirka 3,1 miljarder kronor. På Siba AB arbetar Herrala som är regionchef för den södra avdelningen och han ansvarar för nio Sibabutiker. På en av de butiker som Herrala ansvarar för arbetar Henriksson. Henriksson är ansvarig för dataavdelningen på Siba i Kalmar. Han har arbetat i butiken sedan december år 2007.

4.2 Icke finansiella mål

Navilo AB

Det finns icke finansiella mål inom Navilo AB. Målen kan till exempel handla om

medarbetare, jämställdhet och arbetsmiljö. Ett exempel på ett icke finansiellt mål är att restaurangerna inom Navilo AB ska klara 24-25 % på CSO. CSO står för Customer satisfaction opportunities och är hemliga besök på restaurangerna. Vid de hemliga besöken är det en gäst som bedömer olika delar inom kvalitet, renlighet, service och värde.

Piechowicz nämner de hemliga besöken som ett icke finansiellt mål. Men han poängterar att det finns alltid en ekonomisk fråga i det icke finansiella. Vid de hemliga besöken uppstår frågan om bemanning. För att göra ett bra arbete behöver det arbeta tillräckligt många på restaurangen. Bemanningen kostar pengar. Det finns även ett bonussystem på Navilo AB.

Bonussystemet är en tävling där den medarbetare som har varit med på flest godkända hemliga besök vinner en viss summa pengar. Det är en medarbetare från varje restaurang som varje halvår vinner priset. Målen som rör personalarbete följs upp genom

uppföljningssamtal, avstämningssamtal och individuella samtal som genomförs efter ett visst intervall.

23 Under våren har Navilo AB satsat mycket på gästerna. De har startat två utbildningsprogram, ett för alla medarbetare och ett för alla ledare av olika slag på restaurangen. Programmen handlar bland annat om hur medarbetarna ska bete sig mot gästerna. Detta ses som ett icke finansiellt mål, men det finns inte nedskrivet utan är snarare något som de bara gör på restaurangerna.

Det finns dagliga mål som inte är finansiella. Dessa mål sätt av arbetsledaren när denne inleder sitt skift. Exempel på mål kan vara att det ska ta 45 sekunder i kassan för gästen att beställa, betala och få maten.

Piechowicz förklarar att högre upp i organisationen handlar det mer om ekonomi, att det inte finns så mycket icke finansiella mål.

”Vi gör det inte bara för att det är kul, det är det ju också, men det kostar ju och vi måste hämta in det i försäljning. Så enkelt är det ju.” (Ola Molin, 2011-04-21)

Molin beskriver att syftet med de icke finansiella målen är att de ska mynna ut finansiella termer. Det handlar om att skapa transaktioner, nya gäster och vara bättre än

konkurrenterna. De har inte icke finansiella mål enbart för att det är rolig. De icke finansiella målen kostar och kostnaderna måste jämnas ut genom intäkter i form av försäljning. För att kunna slå sina konkurrenter måste de överträffa vad kunden förväntar sig.

För att förmedla de olika målen till personalen finns det flera vägar att gå. Till exempel via medarbetarmöten, anslagstavla eller företagets intranät. På Navilo AB har de även

assistentmöten, där alla arbetsledare får information som de sprider vidare till övriga medarbetare. Molin påpekar att det finns många sätt att sprida informationen men att det i slutänden handlar om vilket intresse den enskilde personen har om de väljer att ta till sig det eller inte. Molins erfarenhet är att de flesta medarbetare brukar vara medvetna om de olika målen. De har inte förhör med de anställda angående målen, däremot diskuteras de icke finansiella målen under personalens individuella samtal.

Eftersom Navilo AB verkar i en stor koncern är många av målen toppstyrda. Detta ser inte Molin som någon nackdel, det ger möjlighet till bra idéer. Sedan är det till stor del upp till de enskilda restaurangerna att avgöra vad just de kan dra nytta av och använda av alla dessa idéer. Det handlar om magkänsla. Det är flera olika faktorer som spelar in när målen ska fastställas. Molin säger även att det är sällan som de gör en affärsplan i januari som de sedan följer till punkt och pricka 12 månader framåt. Förändringar sker beroende på vad som händer.

24 Stadium AB

På Stadium AB har de flera icke finansiella mål, men Khrinde tycker alltid att det är svårt att sätta tydliga mål. De icke finansiella målen på koncernnivå har att göra med frisknärvaro.

Men i övrigt är de svåra att hitta och han har svårt att ge exempel på mål. Han ser visionen som en form av icke finansiellt mål. Ett annat mål är att folk ska trivas hos dem. De ska vara en utav Sveriges bästa arbetsgivare och de ska ha en hierarkilös organisation med tydliga ansvarsområden och med respekt. Stadium AB har även mål rörande kunderna. Ibland skickas det ut kundundersökningar i samband med att en kund handlar i butiken.

Stadium AB följer upp delar av de icke finansiella målen. De finansiella målen är lättare att följa upp eftersom de är mer fysiskt närvarande. Stadium AB följer upp de mål som sitter i handlingsplanen samt utbildningsmålen. Alla ska bli bättre på allt kan också vara ett icke finansiellt mål, ingen är oumbärlig och de ska kunna mycket om lite. Syftet med de icke finansiella målen är gemenskap, trygghet, att känna sig igenkänd och behövd.

”De mjuka målen handlar om sunt bondförnuft.” (Magnus Khrinde, 2011-04-27)

Khrinde jobbar i en mellanstor butik och de är många som har arbetat tillsammans under en lång tid och har företagskulturen i sig. De har varit med medan Stadium AB har vuxit och var med från början när Stadium AB var litet och hade 8-12 butiker och nu är det 114 butiker.

Dessa personer har de icke finansiella målen och värderingarna i sig. Kommer det nytt folk till en ny butik där allt är nytt kan det vara svårt att få grepp om detta. De icke finansiella målen är viktiga enligt Khrinde. De finansiella målen är en förutsättning för att företaget ska leva och de icke finansiella målen är en förutsättning för att de ska trivas. De icke finansiella målen förmedlas till de nyanställda genom den vanliga introduktionen, de kommer in i gänget och förstår hur det fungerar. Khrinde ser det som ett problem hur de ska bevara

”Stadium andan” eftersom de har växt och fortfarande växer så fort. Hur företaget ska göra för att behålla sina grundvärderingar anser Khrinde är en viktig fråga. Nyligen arbetat de med frågan om varför personalen väljer att arbeta på Stadium AB och i den butik som Khrinde ansvarar för. Svaren handlade om personalens trivsel med sina arbetskamrater och personlig utveckling. Personalen vill även arbeta på Stadium AB för att de trivs med att göra kunder glada. Lönen är även betydelsefull för personalen.

Oftast är det Khrinde själv som bestämmer vilka icke finansiella mål de ska ha. Khrinde är även den som gör handlingsplanen. Ibland gör han handlingsplanen i samråd med

personalen, och då gör de den på ett personalmöte.

Khrinde tror att Stadium AB har blivit ett så pass stort företag tack vare att de har tydliga mål och en stark företagskultur. Företaget har alltid arbetat mycket med olika typer av icke finansiella mål. Många av de icke finansiella målen blir i slutänden hårda mål, det vill säga att

25 de resulterar i finansiella termer. Khrinde anser att det trots allt är de finansiella målen som är de mest intressanta.

Coop Forum

Företaget har icke finansiella mål och i dessa ingår bland annat de ska göra nytta, särskilt ur ekologisk synvinkel, att de ska vara rädda om vår jord. Stake ser deras värdegrund som deras icke finansiella mål. De ska ha ett stort och brett sortiment så att deras kunder kan välja. De ska även vara noga med deras leverantörer så de inte köper varor som tillverkas genom barnarbete. Deras värdegrunder är mål som inte är rent ekonomiska.

Syftet med de icke finansiella målen är att kunna ge kunden en möjlighet att välja mellan olika bra alternativ. Coop Forum ska jobba för långsiktig hållbarhet. De vill att deras kunder ska se att Coop Forum är bäst på detta bland de stora aktörerna på marknaden. Kunden ska välja Coop Forum för att de känner sig trygga med att företaget arbetar för långsiktig hållbarhet. Coop Forum satsar mycket på att arbeta med miljöfrågor. Miljöfrågorna rör allt från hur maten transporteras till själva maten. De har nyligen skapa en hörna i butiken med kravmärkta frukter och grönsaker.

Coop Forum arbetar mycket med de icke finansiella målen. Målen bestäms inte lokalt utan de gäller hela Kooperativa Förbundet. De icke finansiella mål förmedlas till medarbetarna och det är något som de jobbar med dagligen. Medarbetarna är medvetna om vad Coop Forum står för och de tar egna initiativ för att visa detta för kunderna på olika sätt i butiken.

Uppföljningen sker genom företagets ekonomiska rapportsystem. Där kan de gå in och se till exempel hur mycket av de ekologiska produkterna som har sålts. Det mäts centralt, men inte varje dag. När det gäller icke finansiella mål säger Stake att deras främsta mål är det

ekologiska.

Stake säger först att hon inte tror att de icke finansiella målen påverkar lönsamheten, utan att de snarare är något som företag bara ska ha med. Stake säger sedan att det på långsikt skulle kunna leda till ökad lönsamhet eftersom det kan bidra till att fler kunder och

medlemmar väljer att handla på Coop Forum. Ökningen kommer då att bero på att kunderna anser att Coop Forums värdegrunder är viktigare än priset på varorna.

Siba AB

Även om det finns icke finansiella mål i Siba AB handlar det i grund och botten om att alla företag vill göra resultat. Siba AB har ett stort mål som inte är finansiellt som förkortas SBSIH, Skandinaviens bästa säljare inom hemelektronik. Målet är uppbyggt utifrån vilken marknad Siba AB ska satsa på, Skandinavien, vilken affärside/vision de har, bästa säljare, samt en avgränsning de ska hålla sig inom, inom hemelektronik. Uppbyggnaden är gjord för att få ett mer konkret och mätbartmål. I Siba ABs mål innebär det att utveckla personal.

26

4.3 Vision

Navilo AB

Eftersom Navilo AB är ett franchiseföretag har de sina egna mål och visioner. Det finns även nationella mål och visioner som de måste anpassa sig till. Vissa delar måste följas till punkt och pricka, andra delar kan de strunta i.

Vision innebär att det är viktigt att kunna vara stolt över det företaget representerar.

Visionen handlar även om att följa med i utvecklingen och vara i framkanten i branschen.

Trots att Molin anser att visionen är viktig är det inget de regelbundet pratar om på företaget. Hans beskrivning av visionen är att det är ett pappersark någonstans i en

affärsplan som få har sett. Mc Donald´s vision är: att servera snabb och god mat, hög kvalitet och nöjda gäster. Navilo ABs vision är: att driva ett framgångsrikt bolag och kunna upprätta kvalitet och service för gästen. Den bästa gästupplevelsen.

Piechowicz nämner ett exempel som visar på att en av restaurangerna inom Navilo AB är på rätt väg för att uppnå sin vision. Restaurangen som ligger vid Giraffens köpcentrum har blivit en utbildningsrestaurang. Det är bara de bästa restaurangerna som får bli en

utbildningsrestaurang. En del av Navilo ABs vision är att få vara bland de fem bästa restaurangerna i Sverige.

Molin beskriver vision som:

”Ett mål dit vi vill nå, sikta mot och gärna högt så att man kommer halvhögt.” (Ola Molin, 2011-04-21)

Det är viktigt att ha en vision för att orka med det dagliga arbetet och ta sig igenom veckan.

Genom visionen kan personalen veta vad arbetet ska mynna ut i. Molin säger dock att det är möjligt att visionen har fått för lite kontakt med de anställda. Det beror troligtvis på den stora personalomsättningen som företaget har. Företaget försöker därför bryta ner visionen i delmål. Dessa mål kan handla till exempel om var företaget vill vara till sommaren eller julen. Det handlar om att sätta upp lite kortare mål med visionen i åtanke.

Stadium AB

Visionen på Stadium AB är att: de vill inspirera till ett aktivt och hälsosamt och roligt liv. De försöker arbeta aktivt med sin vision och den finns alltid med i bakgrunden som en slogan.

Den kallas för ”join the movment”, och det är en förlängning av visionen. Visionen talar om att Stadium AB inte enbart finns för att sälja, utan även för att ge folk ett aktivt, roligt och hälsosamt liv, de vill hjälpa människor. Visionen finns med i marknadsföringen samt i deras veckobrev. De försöker även i den mån det går att leva ett sådant liv själva, hälsosamt, roligt och aktivt. Visionen försöker de förmedla till sina medarbetare, både nya och gamla. Khrinde tycker alltid att det finns en risk för att visionen blir en klyscha, vilket de försöker undvika.

27 Visionen finns för att de ska kunna stärka sig i sitt arbete, att de säljer bra produkter som kan göra livet bättre för andra människor.

Coop Forum

Coop Forum har en uttalad vision, men Stake kan den inte utantill. Stake säger att Coop Forum ska vara det bästa alternativet och ett prisvärt alternativ för barnfamiljer eller storköpskunder. Bra kvalitet på ett prisvärt sätt. Stake säger att Coop Forum även har en vision som handlar om att Coop Forum ska ha de bästa ekologiska alternativen till kunden.

Visionen är ingenting som de arbetar med i det dagliga arbetet. På företaget pratar de inte om visionen därför tror Stake inte heller att så många av medarbetarna är medvetna om den. Visionen om hållbarhet tror hon kan hjälpa dem att knyta till sig fler kunder. Thor beskriver visionen som något de pratar om ibland men inte allt för ofta på företaget.

Riktlinjerna för KF-koncernens medarbetare finns nedskrivna i ett häfte som har skickats ut till butikerna. Häfte är något som alla anställda får ta del av. Bland annat står företagets vision som är: att vara det ledande och mest innovativa detaljhandelsföretaget och branschens främsta språkrör och inspirationskälla för hållbarkonsumtion.

Siba AB

Siba ABs vision är: att bättre än annan konkurrent tillgodose marknadens behov inom bild och ljud, data och telefoni samt kök och tvätt. Visionen mynnar ut i en målsättning som lyder att Siba AB ska erbjuda bästa kombination av pris och service. Målsättningen sammanfattas i en slogan: lägre priser, bättre service. Siba ABs slogan är något arbetar aktivt med för att uppnå. De sätter alltid kundens krav och önskemål i centrum.

Visionen förmedlas till de anställda. De försöker få varje medarbetare att ha affärsidén i ryggraden, oavsett vilken position de anställda har. Att ha visionen i ryggraden ska underlätta beslutsfattandet på medarbetarnivå.

Sammanfattning

Samtliga respondenter är överens om att vision handlar om något i framtiden. Det kan vara ett framtida drömscenario (Elisabeth Stake). Visionen kan även vara något att sträva mot för att orka med det dagliga arbetet (Ola Molin). Visionen beskrivs även som en målsättning framåt, något som företaget vill (Magnus Khrinde). Henriksson beskrev även visionen som det företaget vill uppnå med värderingarna.

28

4.4 Företagskultur

Navilo AB

Företagskulturen på Navilo AB sitter i väggarna. Det finns det både för- och nackdelar med företagskultur. Fördelar är bland annat språket och uniformen som de anställda använder.

Uniformen sänder bra signaler till gästerna, dels genom matsäkerhet, dels genom

jämställdhet. Ibland kan företagskulturen inkludera omedvetet beteende som inte alltid är bra. Det omedvetna beteendet kan vara svårt att ändra. På Navilo AB finns det mallar för hur personalen ska agera. Mallarna hjälper till att undvika omedvetna beteenden som kan påverka gäster och anställda negativt. Det finns dock en risk att mallarna hindrar spontaniteten, men då gäller det att hitta nya vägar för att bryta det inlärda mönstret.

Företagskulturen arbetar de med för att förändra, men inte aktivt. Personalen på Navilo AB upplever företagskulturen som något positivt. Dels genom det interna språket, dels genom att det finns en positiv stämning på arbetsplatsen. Enligt Piechowicz är företagskulturen något som de arbetar med på företaget. Den lyfts fram på olika former av möten.

Stadium AB

Stadium AB har en stark företagskultur. Det kan bero på att många har varit anställda på företaget under en längre tid. De vet vad syftet var innan och vad syftet är nu. Khrinde anser inte att han behöver arbeta aktiv med företagskulturen, den finns. Han tror dock att de arbetar mer med företagskulturen på koncernnivå eftersom företagets storlek har ökat.

Stadium AB har växt genom att många nya butiker har öppnats. Det medför att ny personal har anställts. Den nya personalen har inte gjort samma resa som andra inom företaget har gjort. För dessa nya personer måste Stadium AB försöka implementera företagskulturen.

För de anställda som har arbetat länge i Stadium AB är företagskulturen viktig. Känslan av att de har varit med och byggt upp Stadium AB, att de har varit delaktiga i att företaget har blivit

För de anställda som har arbetat länge i Stadium AB är företagskulturen viktig. Känslan av att de har varit med och byggt upp Stadium AB, att de har varit delaktiga i att företaget har blivit

Related documents