• No results found

Trafikförslaget utökar framkomligheten för både oskyddade trafikanter samt fordon för avlämning och upphämtning. Istället minskar framkomligheten för en fastighet i området då den östra delen av Hagens Prästväg smalnas av till 3,5

meter. I det valda alternativet så uppnås god framkomlighet för fordon vid förskolan samtidigt som trädet kan bevaras.

4 Måluppfyllelse

Trafikförslaget bidrar till en tillfredsställande trafikmiljö för gång- och cykeltrafiken samt för avlämning och upphämtning utanför förskolan, vilket nollalternativet inte hade gjort.

Gatan norr om förskolans fastighet blir inte helt fri från fordonstrafik men

belastningen bedöms som acceptabel då det enbart är en boendefastighet som har ankomstväg här och dess sophämtning sker från östra sidan av fastigheten.

5 Trafikförslag

Den separata dubbelriktade pendelcykelvägen planeras att vara 3,0 m bred med hänsyn till förväntad cykeltrafik 2025 enligt Cykelprogrammet. Mellan hållplats (staket i bakkant) och cykelväg behövs även 0,5 m säkerhetsbredd. Gångbanan planeras att vara 1,7 m bred och placeras närmast den aktuella fastigheten.

Figur 5. Sektionen mellan förskolan och spårvagnsspåren; pendelcykelstråk och gångbana.

Det pågår en utredning om hur spårvagnshållplatsen ska utformas då denna behöver bli längre (45 m). Inom trafikförslaget hålls gång- och cykelbanan konstant minst 0,5 meter från befintligt staket.

Detaljplan för förskola vid Hagens Dnr: 1435/16

Östra delen av Hagens Prästväg, söder/norrgående riktning, smalnas av till att bli en 3,5 meter bred gata. På denna kommer trafikslagen samsas, men antalet fordon på gatan är mycket få och blandtrafik här kan anses som ett säkert alternativ.

Breddminskningen av gatan sker till förmån för yta till förskolan.

Figur 6. Avsmalning av Hagens Prästväg.

Väster om förskolan förläggs en gång- och cykelbana på 2,5 meter, vändplats för Los utan backrörelse samt 6 parkeringsplatser söder om vändplatsen med 0,5 meter buffertzon mot gångbanan i söder. En av parkeringsplatserna är avsedd för rörelsehindrade. Det syns i trafikförslaget markerad plats för leverans. Här krävs reglering med ny lokal trafikföreskrift. Ytan mellan parkeringsplatserna och den kombinerade gång- och cykelbanan kan användas till cykelparkering.

I förslaget är det ca 4,2 meter mellan trädet och svepytan för sopbilen. Hänsyn ska fortsatt tas till trädet i projektering och byggskedet.

I plangränsens sydvästra del går det planerade pendelcykelstråket och gångbanan ihop med befintlig gång- och cykelbana. Pendelcykelbanan och gångbanan separeras med tre skift smågatsten. Observera att pendelcykelstråket inte ska byggas ut i detta projekt, men är med i trafikförslaget för att reservera plats för det tills dess att pendlingscykelstråket ska byggas ut längs hela sträckan.

Trafikförslaget innebär att belysning och rännstensbrunnar behöver flyttas.

Figur 7. Vändplatsens utbredning samt gång och cykelbanor runt förskolan.

På sträckan där det föreslagna pendelcykelstråket passerar spårvagnsperrongen är det i trafikförslaget inte illustrerat några åtgärder för platserna där gående ska korsa cykelbanan. Denna fråga är av vikt och bör studeras närmare i

projekteringsskedet; vilket alternativ och placering som är bäst lämpat. Exempel kan vara vägmarkering som varnar cyklisterna för korsande gångtrafikanter, eller avvikande material på platserna där det är tänkt att man som fotgängare ska ta sig över. En kombination av de två kan också bli aktuellt, eller ytterligare åtgärder.

Sträckan visas i Figur 8 nedan.

Detaljplan för förskola vid Hagens Dnr: 1435/16 Figur 8. Sträckan där pendelcykelstråket passerar spårvagnsperrongen.

6 Konsekvenser av trafikförslag

Trafikförslaget medför en förbättrad tillgänglighet, framkomlighet och

trafiksäkerhet för gång- och cykeltrafikanter på sträckan. Framkomligheten för fordonstrafik för ett bostadshus i området försämras i och med avsmalningen av Hagens Prästväg, men tillgängligheten är fortsatt garanterad. För avlämnande och upphämtande fordon till förskolan förbättras framkomligheten i och med

vändplatsen.

6.1 Samhällspåverkande faktorer 6.1.1 Stadskaraktär

Trafikförslaget bedöms inte påverka stadskaraktären i området.

6.1.2 Trafiksystem

Enligt vad som föreslås i detaljplanen kommer parkeringsplatser tillkomma, vilket kan komma att kräva lokala trafikföreskrifter (LTF). Likaså behövs en LTF för yta för leveransfordon.

6.1.3 Trafikdata

Det finns för tillfället ingen trafikdata för Hagens Prästväg, men den utökade förskolan kommer sannolikt öka antalet fordonsrörelser i området.

6.1.4 Tillgänglighet och framkomlighet

Tillgängligheten för gång- och cykeltrafikanter i området blir bättre, medans den för fordon blir begränsad på Hagens Prästväg i och med att gatan smalnas av.

Vändplatsen ökar dock framkomligheten för avlämnande och leveransfordon.

6.1.5 Trafiksäkerhet

Pendelcykelstråket och gångbanan söder om förskolan separerar gång- och cykelbanorna från varandra, vilket ökar trafiksäkerheten. Väster om förskolan finns en gemensam gång och cykelbana med en bredd på 2,5 meter. Detta är minimistandard men på grund av utrymmesskäl valdes denna utformning.

Den nya vändplatsen möjliggör vändning för Los utan backning, vilket påverkar trafiksäkerheten positivt. Likaså är omdisponeringen av parkeringsplatserna från väster om gatan till söder om vändplatsen positivt för trafiksäkerheten då passage över gatan undviks.

Särskild tillsyn angående gåendes korsande av cykelbana vid spårvagnsperrongen bör tas i projekteringsskedet.

6.1.6 Trygghet

Trafikförslaget bedöms inte påverka tryggheten i området.

6.1.7 Miljö

Trafikförslaget bedöms inte påverka miljön i området.

6.2 Tekniska faktorer 6.2.1 Geoteknik

Trafikförslaget bedöms inte påverka geotekniken i området.

6.2.2 Kablar och ledningar samt belysning

Enligt samlingskartan verkar inga komplikationer uppstå mellan ledningar och trafikförslag. Bortsett från flytt av rännstensbrunnar och belysning bör brunnar och ledningar kunna ligga kvar i befintlig placering.

6.2.3 Markfrågor

Föreslagen utformning sker inom förskolans fastighet eller på redan befintlig gatumark, bortsett från vändslingans utbredning i väster som angränsar till annan kommunal mark. Detta hanteras i detaljplanearbetet.

I detaljplanen justeras förvaltningsgränserna så att trafikytorna förvaltas av Trafikkontoret och parkeringen och cykelparkeringen förvaltas av

Lokalförvaltningen.

7 Bilagor

Bilaga 1 Kostnadsbedömning

Bilaga 2 Ritning Hagens Prästväg, trafikförslag

Torgny Segerstedtsgatan

Yta för förskola utökas

Grafiska vägen 2

Box 1551, 401 51 Göteborg

www.afconsult.com

Tel: 010-505 00 00

ÅF INFRASTRUCTURE

Detaljplan för förskola vid Hagens Prästväg

Trafikförslag

Samrådshandling

740177 E. Borg EB, SN A-S. Sjööquist M. Kärnhagen Wolff

Körbana

Yta för fordon för leverans

Fasat kantstöd

Flytt/ny rännstensbrunn

Ny byggnad (approximerad)

Kombinerad gång-och cykelbana

Parkering/Angöring

Related documents