• No results found

UNDER VARUMÄRKET NORDRUM

BYGGMAX GROUP ÅRS- OCH HÅLLBARHETSREDOVISNING 2021 HÅLLBARHETSRAPPORT

Byggmax Group är en del av samhället, och det är viktigt att företaget bidrar till en långsiktigt hållbar utveckling. Därför arbetar vi strukturerat med att förstärka den positiva påverkan vi har, och minimera vår negativa påverkan. Vår affärsmodell, som utgör ramen för - men också stöds av - allt vårt hållbarhetsarbete, går ut på att sälja ett noga utvalt sortiment av de viktigaste gör-det-själv-produkterna till lägsta möjliga pris.

ÅRETS HÖJDPUNKTER INOM HÅLLBARHETSOMRÅDET

2021 var fortsatt färgat av coronapandemin, och kon-cernen följer alla riktlinjer som myndigheter utfärdar. Allt för att hjälpa till att stävja smittspridningen och av omtanke om medarbetare, kunder, leverantörer och andra kontakter.

Hållbarhetsarbetet under 2021 har präglats av en övergång till att mäta scope 1, 2 och 3 - i enlighet med riktlinjerna i Greenhouse Gas Protocol (GHG).

Under året har vi uppnått att nära 50 procent av våra truckar är el-drivna. Målet är 100 procent till år 2025.

Vi har under året också arbetat hårt med att skapa en god översikt över vad vi kan göra för att skaffa kontroll på de egna utsläppen.

RAPPORTENS OMFATTNING

Vår hållbarhetsrapportering1 omfattar hela Byggmax Groups påverkan när det gäller fokusområde Klimat. De övriga fokusområdena är beräknade utifrån Byggmax-segmentet, som är koncernens väsentliga segment, och som står för 90,6 procent av koncernens omsätt-ning. Den danska verksamheten har vi räknat proportio-nerligt med den svenska, utifrån butik och omsättning.

Right Price Tiles ingår inte då förvärvet genomfördes hösten 2021.

Vi följer upp och mäter vissa mål och de bestäms av vad våra intressenter anser vara väsentliga områden.

Det tar vi reda på genom att ha en ständigt pågående dialog med intressenterna, se sidan 25.

VÄSENTLIGA RISKER INOM HÅLLBARHET Vi har identifierat tre specifika risker inom hållbarhet;

a) Korruption – risken för att medarbetare underblåser eller bidrar till korruption. Företaget har särskilda instruktioner för att tydliggöra hur medarbetare i käns-liga roller får och inte får agera. Det finns också attest-regelverk som försvårar för korruption. Under 2021 upp-täcktes inte något fall.

b) Hot mot säkerhet och hälsa – Regelbundna medar-betarundersökningar genomförs minst varje år och ibland med högre frekvens. Vi bedriver också ett syste-matiskt arbetsmiljöarbete i syfte att förebygga risker och följa upp incidenter.

c) Negativ miljöpåverkan – Långsiktigt är utsläpp av växthusgaser en risk för Byggmax Groups långsiktiga utveckling. Det finns risker kopplade till vår försörjning av träbaserade produkter, då ekosystem riskerar att utsättas för mer stress i en uppvärmd värld. Vidare finns det risk att dagens skogshantering måste förändras för att fokusera på skogens klimattjänster. Med avstamp i bland annat detta har vi valt att sätta klimatfrågan som vårt viktigaste mål inom hållbarhet. Vi verkar också aktivt i samhällsdebatten och gentemot leverantörerna för att förändra skogsbruket mot ett mer hållbart sådant. Att köpa träprodukter som är framtagna på ett hållbart sätt är en viktig prioritet för oss både lång- och kortsiktigt. Läs mer om koncernens risker på sidorna 44–45.

HÅLLBARHETSRAPPORT

1) Hållbarhetsrapporten på sidorna 24–39 är inkluderad i årsredovisningen. Affärsmodell och hållbarhetsramverk presenteras på sid 11–12 samt 24–27. Läs om de fem fokusområdena: Klimat på sidorna 28–31, Inköp på sidorna 32–33, Sociala aspekter på sidorna 34–36, Cirkularitet på sidorna 37–38 samt Hållbart byggande på sidan 39. Mänskliga rättigheter och Anti-korruption behandlas på sidan 27.

Leverantörer

Kunder Starka värderingar och höga

hållbarhetsambitioner Enkelt och effektivt

Fokuserad tillväxt

INNEHÅLL

Intressenter Hur dialogen sker Väsentliga frågor Kunder Vi kommunicerar via reklam och webbplats, samt genom de

anställda i kundtjänst och butik. Denna kommunikation sker dagligen. Vi gör regelbundna Nöjd-Kund-undersökningar i Sverige och Norge. 2020 års mätning av Nöjd-Kund-index visade på 82 i Norge och årets mätning i Sverige visade 81 (81). Ingen mätning gjordes under 2021 i Norge, Danmark och Finland.

Produkternas kvalitet, pris och miljöpåverkan.

Anställningsförhållanden och arbetsvillkor hos oss och hos leverantörer, samt vår miljöpåverkan.

Leverantörer Företaget köper produkter från cirka 400 noggrant utvalda leverantörer. Dialog med dem sker dagligen via den centrala inköpsfunktionen. Utöver det, arrangerar vi årligen så kallade leverantörsveckor, då vi träffar en majoritet av våra leverantörer.

Då diskuterar vi hållbarhet till största delen med avseende på produkternas egenskaper och samarbetsavtal. Målsättningen är att alla leverantörer ska ha signerat koden, och den 31 december 2021 hade vi uppnått 100 (98) procent.

Vår stabilitet samt storlek som kund.

Medarbetare Vi kommunicerar via intranätet, genom chefsstrukturen i bolaget och genom utbildningar. Denna kommunikation sker dagligen. Vidare har vi, sedan 2011, med jämna mellanrum genomfört medarbetarundersökningar med det för oss så viktiga engagemangs-indexet stabilt runt 80 av maximalt 100. Under 2021 genomfördes medarbetarundersökningen, och indexet blev då 82 (80). En stor del av ökningen till-skrivs det faktum att vi förbättrat ledningskommunikation under pandemin.

Vår stabilitet och attrakti-vitet som arbetsgivare.

Anställningsförhållanden och arbetsvillkor.

Ägare Vi kommunicerar med våra ägare genom kvartalsrapporter, årsredovisningar och pressreleaser. Därtill träffar vi investerare i samband med kvartalsrapporter samt bjuder in aktieägarna till den årliga bolagsstämman.

Koncernens framtida vinstutdelning samt ett hållbart företagande.

Anställningsförhållanden och arbetsvillkor hos oss och hos leverantörer.

Politiker Företagets kontakt med politiska organ och talespersoner är relativt liten. Bolaget är med i den europeiska samarbets-organisationen, EDRA, som har kontakter på EU-nivå.

Koncernen deltar i EDRA:s två till fyra möten per år.

Vår stabilitet som arbets-givare och bidrag till sam-hället i stort, samt vår miljöpåverkan.

INTRESSENTER OCH INTRESSENTDIALOG

Byggmax Group har regelbunden kontakt med ett antal olika intressenter, varav de främsta är kunder, leverantörer, medarbetare, aktieägare och politiker. Nedan följer en beskrivning av hur vi kommunicerar med de viktigaste intressenterna.

VINJETT BYGGMAX GROUP ÅRS- OCH HÅLLBARHETSREDOVISNING 2021

VÅRA FEM FOKUSOMRÅDEN

Under 2019 tog koncernen fram en hållbarhetsstrategi som syftar till att identifiera de för Byggmax Group mest väsentliga områdena för vårt hållbarhetsarbete. Strate-gin kompletterar vår ambition att förflytta vår varumär-kesposition till att kunderna ska känna att de får värde för pengarna då de handlar hos oss.

Med utgångspunkt i intressentdialogen, väsentlig-hetsanalysen, strategiarbetet 2019, samt FN:s globala hållbarhetsmål har vi identifierat fem fokusområden att bygga vårt hållbarhetsarbete kring.

• Klimat

• Inköp