• No results found

Vatten/avlopp & el/energisystem/värme

In document ”Vi ska göra en stad!” (Page 30-33)

För att få fram en diskussion om olika el- och vattensystem fick barnen lite hjälp genom frågor som ledde dem in på det ämnet, till exempel hur gatlam-porna de ritat kunde lysa. De fick även hjälp att fortsätta att resonera hur de olika systemen hängde ihop genom frågor som byggde vidare på det uttryckt, för att få fram en så sann bild som möjligt om hur mycket kunskap om de olika fenomenen de hade eller om hur systemen hängde samman. Däremot fick de aldrig någon hjälp med att komma på olika saker utan de fick bara frågor som ledde dem in på spår som senare fick dem att komma på olika saker som de tyckte var viktiga.

Det fanns lite skilda uppfattningar om hur man får el/ström, men gemensamt för de båda grupperna med barn var att sladdar på något sätt är inblandade, men vart ifrån elen kom hade barnen ingen större kunskap om men ett av bar-nen hade en teori om hur det går till.

24

Jens - ”Ah men det är jättelätt att få el.” Jenny - ”Jaha?”

Jens -” Man gör bara elkablar. Så blir det el.”

Ett av barnen i den andra barngruppen visste dock att elen kom från en fabrik som gjorde el men hur tillverkningen av el gick till var ännu ett mysterium.

Jenny - ”Hur kan det komma el från fabriken? Hur gör dom el?” Alfred - ”Ja dom gör el. Ingen vet hur man gör dom. ”

Jenny - ”Ni vet inte det?” Alfred - ”Nej. Ingen vet. ”

Däremot var det solklart för alla barnen att det var elen som gjorde att lamporna i gatlyktorna lyste gult och de hade erfarenhet av att lamporna längs vägen bara var tända när det var mörkt, för att hjälpa oss att se i mörkret. De hade också kunskap och erfarenhet av att gatlyktor var en viktig del i vårt samhälle och att de oftast finns längs vägar. Maria förklarade vad hon lagt märke till med dom där stolparna som sitter fast längs vägen.

Maria – ”Men du vet dom som sitter fast på vägen dom har när man åker förbi på kvällen med bilen, dom har jag sett.”

Jenny – ”Ja?”

Maria– ”Såna som står upp, det är såna lampor som eh på kväl-larna är dom tända och på natten och på morgonen är de släckta. För att man ska se! ”

När det kommer till olika sätt att få värme i husen var det nästan uteslutande att tända en brasa inne som barnen tänkte på kunde ge värme. De hade även kunskap om att det krävdes en skorsten för att det skulle fungera. Alfred kom att tänka på att det går att ha element hemma för att få värme men Lucas hade en egen ide om hur det skulle gå att få värme.

Lucas – ”En riktig drake! Som kan elda och värma våra element så dom blir varma.”

Lucas ser lite finurlig ut när han pratar om draken och min tolkning av uttalan-det var mer som att uttalan-det var ett skämt, men uttalan-det var hans bidrag till diskussionen kring hur vi får värme i husen.

När det kommer till vatten och avlopp hade barnen i den ena gruppen tankar om att alla avlopp leder till haven på något sätt medan ett av barnen på den

25

andra förskolan hade en ganska detaljerad bild av hur det fungerar. Frågan ställs vad som händer när man spolar på toaletten, Alfred förklarar att då kom-mer det vatten, han får ytterligare frågor om var vattnet komkom-mer ifrån och Al-fred svarar att det kommer från rör och en vattenfabrik. Uttalandet imponerar och en nyfikenhet väcks hos mig om han har ytterligare kunskap om hur av-loppsystemet fungerar och ställer därför ingen ledande fråga utan ser bara lite frågande och nyfiken ut och då förklarar Alfred vidare och pekar på vattnet han målat på bilden.

Alfred – ” Typ som det här lilla vattnet. Det åker till rör.” Sen förklarar han vidare vad som händer när vattnet kommer till fabriken.

Alfred– ”Då åker det vidare i rör. För då måste det vattnet åka och rengöras. Sen så fortsätter det ut i rör i vida världen till hus, till hus, till hus, till hus.”

Diskussionen stannar inte där utan Lucas och Wilma ansluter och visar på er-farenhet av vad som kan hända om något fastnar i rören som finns i toaletten, till exempel om man slänger för mycket papper samtidigt eller tappar en lek-sak.

Wilma- ”Vet du om man slänger jättemycket papper, då rinner allt vatten ut från toaletten.”

Jenny – ”Oj blir det stopp då?”

Wilma – ”Ja då måste man, eh, ringa till den som lagar toan.” Alfred påpekar att om det skulle hända att en leksak fastnar blir det kaos och röret kan sprängas och att vi då inte får något vatten längre. Lucas lägger till att då händer det något annat jobbigt också.

Lucas– ”Då försvinner allt bajs på golvet.”

En sammanfattning av vatten/avlopp & el/energisystem/värme är att det fanns varierande kunskaper hos de två barngrupperna hur vi får ström, värme och vad som händer när vi spolar. Den ena gruppen hade lite mer erfarenhet av olika typer av fabriker och hade kunskaper om att dessa är inblandade för att vi ska kunna få vatten, värme eller el. Den andra gruppen hade lite mindre kunskap om vad som händer när vi spolar och trodde att avloppet gick direkt ut i havet och att ström får man enbart genom elkablar eller sladdar.

26

In document ”Vi ska göra en stad!” (Page 30-33)

Related documents