• No results found

Vattenmyndigheternas samråd inom vattenförvaltning i Västerhavets vattendistrikt

Sammanfattning

Länsstyrelsen i Västra Götaland, som är en del av Vattenmyndighet i Västerhavets vatten-distrikt, har tagit fram förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram, miljökvalitetsnormer och en delförvaltningsplan med åtgärder mot vattenbrist och torka, inför vattenförvaltning-ens cykel 2021-2027. Remissmaterialet är omfattande. Förvaltningarnas bedömning är att de åtgärder som föreslås i åtgärdsprogrammet är mest relevanta att ta ställning till, eftersom dessa blir juridiskt bindande, varför detta är i fokus i förslaget till remissvar. Förslag till remissvar har tagits fram i samarbete mellan enhet strategisk planering, miljöenheten och Herrljunga Vatten. Synpunkter har även inkommit från Lantbrukarnas riksförbund, vilka delvis kunnat hanteras i remissvaret, och delvis behöver hanteras separat från denna remiss.

Synpunkter skall lämnas i särskild enkät. Förslag till svar bifogas, markerade med gult i

”Vattenmyndigheternas samråd – enkätfrågor: förslag till svar”. Förvaltningarna och

bolaget bedömer att förslaget kan få relativt omfattande konsekvenser för behovet av tillsyn och planering i kommunen i framtiden. Bland annat föreslås att kommunerna ska

genomföra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån ett avrinningsperspektiv som säkerställer att miljökvalitetsnormerna för vatten beaktas i alla tillämpliga delar av kommunens verksamhet. Till viss del bedömer förvaltningarna att det finns en motsättning mellan några av de förslag som anges i åtgärdsprogrammet, vilka blir juridiskt bindande, och miljöbalkens nuvarande bestämmelser.

Beslutsunderlag

• Remiss inklusive missiv, inkom till kommunen 2020-10-31. I samrådet ingår förslag till förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt, förslag till miljö-kvalitetsnormer för Västerhavets vattendistrikt, förslag till åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt, förslag till delförvaltningsplan med åtgärder mot vattenbrist och torka, miljökonsekvensbeskrivning samt underlagsmaterial

presenterat i VISS (Vatteninformationssystem Sverige). Samrådshandlingarna finns tillgängliga via www.vattenmyndigheterna.se/samrad

• Tjänsteskrivelse i ärendet, daterad 2021-04-01

• Vattenmyndigheternas samråd – enkätfrågor: förslag till svar Förslag till beslut

Förslag till remissvar godkänns och förvaltningen får i uppdrag att skicka svaret till vattenmyndigheterna.

Maja Sallander Elaine Larsson

Samhällsutvecklare Miljöchef

Ärende 4

KOMMUNSTYRELSENS

Vattendirektivet (2000/60/EG) infördes för att långsiktigt säkra en hållbar vattenförvaltning inom EU och syftet är att skydda och förbättra alla vattenförekomster i EU. I Sverige har vattenmyndigheterna ett utpekat ansvar för att tillgodose att vattendistriktens sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten förvaltas på ett hållbart sätt. Vattenmyndigheterna ska var sjätte år ta fram ett åtgärdsprogram för varje vattendistrikt där de redovisar vad Sveriges myndigheter och kommuner behöver göra inom sina respektive ansvarsområden för att följa miljökvalitetsnormerna för yt- och grundvatten. Grunden för de åtgärder som ingår i åtgärdsprogrammet är ett omfattande arbete med att kartlägga och analysera alla vattenförekomster, vilket redovisas i förvaltningsplanen. Åtgärderna i åtgärdsprogrammet är sådana som vattenmyndigheten bedömer behövs för att vattenförekomsterna i distriktet ska nå den kvalitet som miljökvalitetsnormerna (MKN) anger. De åtgärder som anges i åtgärdsprogrammet blir juridiskt bindande. I första hand syftar åtgärdsprogrammet till att åtgärda vattenförekomster med problem, det vill säga de som inte uppnår så kallad god vattenstatus. Förslag på fysiska åtgärder i enskilda vattendrag redovisas i VISS

(Vatteninformationssystem Sverige), dessa åtgärdsförslag är inte juridiskt bindande, men är sådant som vattenmyndigheten bedömer behöver genomföras för att vattendraget skall uppnå och bibehålla god vattenstatus.

Remissmaterialet är omfattande. Förvaltningarnas bedömning är att de åtgärder som före-slås i åtgärdsprogrammet är mest relevanta att ta ställning till, eftersom dessa blir juridiskt bindande, varför detta är i fokus i förslaget till remissvar. Förslag till remissvar har tagits fram i samarbete mellan tjänstepersoner på enhet strategisk planering, miljöenheten och Herrljunga Vatten. Synpunkter har även inkommit från Lantbrukarnas riksförbund, vilka delvis kunnat hanteras i remissvaret, och delvis behöver hanteras separat från denna remiss då de berör utgångspunkten för den analys som föregått förslaget. Synpunkter skall lämnas i särskild enkät. Förslag till svar bifogas, markerade med gult i ”Vattenmyndigheternas samråd – enkätfrågor: förslag till svar”. Förvaltningarna och bolaget bedömer att förslaget kan få relativt omfattande konsekvenser för behovet av tillsyn och planering i kommunen i framtiden. Bland annat föreslås att kommunerna ska genomföra en förvaltningsövergrip-ande vattenplanering med en helhetssyn utifrån ett avrinningsperspektiv som säkerställer att miljökvalitetsnormerna för vatten beaktas i alla tillämpliga delar av kommunens verksam-het.

Ekonomisk bedömning

Att inkomma med remissvar innebär ingen tillkommande ekonomisk belastning för kommunen. Däremot kan förslagets konsekvenser ha betydelse för kommunens budget i framtiden, både i form av samhällsekonomiska nyttor till följd av minskad övergödning och minskad föroreningsproblematik, och i form av kostnader för genomförande av åtgärder.

Dessa nyttor och kostnader utreds i förslag till åtgärdsprogram för Västerhavets vattendis-trikt, kapitel 3 (Åtgärdsprogrammets konsekvenser). Vilken typ av kostnader som antas landa på kommunerna redovisas i kapitel 3.4 (Fördelning av kostnad per aktör). Det rör sig om kostnader för administrativa åtgärder (framtagande av planer, program, föreskrifter m.m.) och kostnader för fysiska åtgärder i vatten (främst kopplat till dagvattenhantering,

Ärende 4

KOMMUNSTYRELSENS kan uppstå för en enskild kommun. Det är därför svårt att utan en närmare utredning

redovisa förslagets konsekvenser för kommunens budget. Förvaltningen bedömer att kostnaderna för genomförande i viss mån kommer att öka jämfört med dagsläget. Detta kan komma att belasta budgeten för kommunstyrelsen, bygg- och miljönämnden, Herrljunga Vatten och eventuellt även tekniska nämnden.

Juridisk bedömning

Grunden för arbetet med vattenförvaltningen är EU’s vattendirektiv ((2000/60/EG), som syftar till att alla vattenförekomster i EU ska uppnå god vattenstatus vid ett satt målår (som kan skilja sig åt mellan olika vattenförekomster). Direktivet infördes i svensk lagstiftning år 2004 genom 5 kapitlet miljöbalken, förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön samt förordning (2017:868) med länsstyrelseinstruktion. Åtgärdsprogrammet är juridiskt bindande enligt miljöbalk (1998:808) (MB). Varje åtgärdsmyndighet och kommun ansvarar för att genomföra sina åtgärder. Till viss del bedömer förvaltningarna att det finns en motsättning mellan några av de förslag som anges i åtgärdsprogrammet och miljöbalkens nuvarande bestämmelser, främst när det kommer till miljöbalkens krav på helhetssyn kontra åtgärdsprogrammets ensidiga fokus på vattenfrågor.

Miljökonsekvensbeskrivning

I samrådsmaterialet ingår en miljökonsekvensbeskrivning som vattenmyndigheterna tagit fram för aktuellt åtgärdsprogram. Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2021–2027 bedöms enligt denna medföra övervägande positiva effekter för samhälle och miljö.

Åtgärder som vattenmyndigheterna anser kan bedömas som negativa gentemot andra intressen berör främst kulturmiljö och energisektorn, men dessa anges vara beroende av hur genomförandet av den nationella planen för moderna miljövillkor för vattenkraften sker och de avvägningar som görs inom ramen för de processerna. Förvaltningarna bedömer inte att Herrljunga kommuns remissvar har avgörande effekt på förslagets miljökonsekvenser.

Motivering av förslag till beslut

Då åtgärdsprogrammets åtgärder blir juridiskt bindande är det avgörande att de är relevanta och genomförbara. Förvaltningarna har därför tagit ställning till hur förslag till

åtgärdsprogram förhåller sig till kommunens uppdrag, och i detta analysarbete även fått stöd från kommunens VA-huvudman, Herrljunga Vatten. Eftersom materialet är mycket omfattande har analysen i första hand fokuserat på de åtgärder som blir juridiskt bindande för kommunen och kommunala bolag att genomföra. Förvaltningarna bedömer att det är viktigt att kommunen inkommer med synpunkter i ärendet. Förvaltningens förslag på synpunkter framgår av ”Vattenmyndigheternas samråd – enkätfrågor: förslag till svar”.

Ärende 4

1

Vattenmyndigheternas samrådsmaterial

Tack för att du lämnar synpunkter på vattenmyndigheternas samrådsmaterial!

Nu är det dags att tycka till om de kommande sex årens vattenförvaltning. Synpunkter kan lämnas på förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram, föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster och delförvaltningsplan med åtgärder mot vattenbrist och torka för ett eller flera av Sveriges vattendistrikt.

Tillsammans värnar vi vattnets värden

Det här Word-dokumentet är framtaget som ett verktyg för dig som arbetar i en kommun eller annan

organisation där synpunkter på samrådsmaterialet kan komma från flera personer. Vi ser helst att ni skickar in synpunkterna på samrådsmaterialet via webbenkäten. Genom att du använder webbenkäten underlättar du hanteringen av inkomna samrådssvar och vi kan fokusera på att förbättra innehållet i dokumenten.

Webbenkäten hittar du på https://webropol.com/s/vattensamrad

Dina synpunkter ska ha kommit in till vattenmyndigheterna senast den 30 april 2021.

Formuläret är uppdelat i flera avsnitt:

 Uppgifter om dig som besvarar frågorna

 Vilket eller vilka vattendistrikt synpunkterna gäller 1. Frågor om förslag till förvaltningsplan

2. Frågor om förslag till åtgärdsprogram 3. Frågor om föreskrift om miljökvalitetsnormer

4. Frågor om förslag till delförvaltningsplan med åtgärder mot torka och vattenbrist 5. Frågor om tillhörande bilagor till samrådsmaterialet

6. Fråga om miljökonsekvensbeskrivning 7. Övriga synpunkter

Om du vill lämna synpunkter på bedömningar av enskilda vattenförekomster och åtgärdsförslag för dessa kan du göra det direkt i Vatten Informations System Sverige, VISS.

Instruktioner

Du kan lämna synpunkter på alla delar av materialet men det är inte nödvändigt att svara på alla frågor för att kunna skicka in svar. Välj ut de delar som du eller din organisation är berörda av. Som ett stöd för att

underlätta processen med att ta fram synpunkter finns alla frågor samlade i detta Word-dokument. Ett tips är att arbeta i Word-dokumentet och sedan kopiera in svaren i webbenkäten på aktuellt ställe. På

www.vattenmyndigheterna.se/samrad hittar ni webbenkäten, adresser samt allt samrådsmaterial.

För kännedom så visar denna Word-enkät samtliga frågor för samtliga vattendistrikt. I webbenkäten kommer endast de frågor visas som hör till det eller de vattendistrikt som du valt att svara för.

Mer information om hur vi hanterar personuppgifter och handlingar som kommer in till vattenmyndigheterna finns på vattenmyndigheternas webbplats (länk).

Läsanvisning: Förslag till svar markeras i gult.

Ärende 4

2

Vattenmyndigheternas samrådsmaterial