• No results found

All verksamhet i förskola och skola skall bedrivas så att barn, elever och studerande har möjlighet att nå de nationella målen

In document Verksamhetsberättelser 2017 (pdf) (Page 80-83)

Målet är vid årsbokslutet delvis uppnått.

Det samlade resultatet visar på goda förutsättningar för att bedriva kvalitativ undervisning. Följande styrkeområden ligger till grund för bedömningen:

 Andelen pedagogisk personal med högskoleutbildning är högre än rikets snitt i förskola, fritidshem och grundskola.

 Lärartätheten på fritidshem, i grundskola, grundsärskola och gymnasieskola är högre än rikets snitt.

 Förskolan har minskat antalet barn i grupperna och per heltidsanställd.

 I Öppna jämförelse för 2017 uppvisar gymnasieskolan återigen goda resultat i förhållande till riket. Övervägande del av nyckeltalen är gröna vilket innebär att Nybros gymnasieskola tillhör landets 25 % högst rankade.

Följande utvecklingsområden kan ringas in:

 I SKL:s Öppna jämförelser för grundskolan 2017 tappar Nybro kommun många placeringar

4 och utfallet sjunker på flertalet mätpunkter. Under inledningen av 2018 genomförs en

noggrann genomlysning för att identifiera orsaker och initiera utvecklingsinsatser.

 Trycket på förskoleplatser är fortsatt högt. Vissa orter och vissa stadsdelar är mer efterfrågade än andra men totalt sett behövs fler centralt placerade förskoleavdelningar. I inledningen av 2018 invigs nya förskolan Åkrahäll som under året kommer omfatta totalt 4 avdelningar.

Under hösten 2018 sker inflyttning i nya Guldgruvans lokaler (före detta Skattkistan) men det dröjer in på 2019 innan det genererar fler platser totalt sett. Planering pågår för att inleda nybyggnation av förskolan i Transtorpsområdet, det som idag är Gazellens förskola. Även här kommer det dröja innan det genererar fler tillgängliga platser.

 Även grundskolan har haft och har fortsatt en ökning av antalet elever. Inför läsåret 2017/2018 krävdes anpassningar för att lokalerna skulle räcka till. På Fagerslättskolan har ytan utökats genom att tillfälliga lokaler placerats i anslutning till skolan. Under hösten 2018 förväntas Fagerslättskolan även få tillgång till de lokaler som nu används för förskolan Floran (i samband med förskolans flytt till nya Guldgruvan).

 Elever i förskoleklass kunde inte fullt ut erbjudas önskad skola, här följdes närhetsprincipen vid urval.

 Inför innevarande läsårs åk 7 var det svårt att fördela enligt önskemål och tidigare strukturer.

Alla elever har fått placering enligt önskemål men med följden att maxgränsen för hur många elever som skolan kan ta emot är nära eller möjligen uppnådd.

 Under hösten 2017 genomfördes medborgadialoger kring framtidens skola i Nybro. Ett antal tjänstemannaförslag presenterades för hur framtidens skola i Nybro skulle kunna organiseras och vilka förändringar som krävs för anpassning eller nybyggnation.

 Rekryteringsfrågan är fortsatt högst aktuell. Framför allt är det förskolan som har svårigheter att rekrytera förskollärare i tillräcklig mängd. Även grundskola och fritidshem har svårt att få tag i främst vikarier men även vid tillsvidaretjänster kan det i vissa fall vara svårt att finna rätt kompetens och behörighet.

Planerade och avslutade aktiviteter för att bibehålla och stärka måluppfyllelsen:

 Vid slutet av 2016 inleddes ett omfattande samarbete med Skolverket i syfte att stärka nyanländas lärande. En nulägesanalys har genomförts, en projektledare har anställt, en handlingsplan har upprättats och godkänts vilken genererar 3,4 miljoner kronor för att stärka undervisningen och höja kompetensen. Satsningen pågår till sommaren 2018 och kommer att beröra i stort sett alla som arbetar i förskoleklass till gymnasiet. Utifrån detta har inte några andra större fortbildningar i skolan planerats för läsåret. Läslyftet blir vilande gällande nya grupper och i Formativt förhållningssätt ges en inledande föreläsning med Jesper Ersgård (en uppföljning från föregående läsår) därefter får varje enhet arbeta vidare utifrån arbetsgången som inleddes under läsåret 2016/2017. Under 2018 ansluts förskolans verksamhet till satsningen.

 I Förskolan sker flera stora satsningar. Läslyftet i förskolan involverar samtlig personal. Sju förskollärare utbildas till Språk-, läs- och skrivutvecklare och i september föreläste Ann Åberg för att initiera ett effektivt utvecklingsarbete genom pedagogisk dokumentation. För

grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen återkom föreläsaren Jesper Ersgård på temat formativt förhållningssätt.

Nyckeltal 2017 2016

Andel lärare med pedagogisk

högskoleutbildning i förskola - kommunal regi (Nybro vs riket)

Andel lärare med pedagogisk högskoleutbildning i förskoleklass - kommunal regi (Nybro vs riket)

5

Nyckeltal 2017 2016

Andel lärare med pedagogisk högskoleutbildning i fritidshem - kommunal regi (Nybro vs riket) Andel lärare med pedagogisk högskoleutbildning i grundskola - kommunal regi (Nybro vs riket) Andel lärare med pedagogisk

högskoleutbildning i särskola - kommunal regi (Nybro vs riket)

Andel lärare med pedagogisk högskoleutbildning i gymnasieskola - kommunal regi (Nybro vs riket) Andel lärare med pedagogisk högskoleutbildning i vuxenutbildning - kommunal regi (Nybro vs riket) Antal inskrivna barn per årsarbetare i förskola - kommunal regi (SCB) Lärartäthet, antal elever per lärare i förskoleklass (heltidstj.)

Antal elever per årsarbetare i fritidshem (heltidstjänster) - kommunal regi (SCB) Lärartäthet, antal elever per lärare i grundskola (heltidstj.)

Lärartäthet, antal elever per lärare i särskola (heltidstj.)

Lärartäthet, antal elever per lärare i gymnasieskola (heltidstj.) Lärartäthet, antal elever per lärare i vuxenutbildning (heltidstj.) Antal barn per avdelning i förskola - kommunal regi (SCB)

Antal barn per avdelning i fritidshem - kommunal regi (SCB)

Elevers (åk 8) syn på skolan och undervisningen i relation till riket.

Andel (%) elever i åk 3 som nått godkänd på alla delproven i ämnesproven i svenska och matematik i relation till riket . Andel (%) elever i åk 6 som nått godkänd på alla delproven i ämnesproven i svenska, matematik och engelska i relation till riket . Kommentar

Finns ingen natiomnell statistik för 2016.

18. Andelen behöriga elever till ett yrkesprogram.

21. Andelen elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 4 år inkl IM.

Meritvärde (åk 9) i relation till riket.

Andel (%) elever i Nybro kommun som i relation till riket i åk 9 som nått målen i alla ämnen.

Fullföljd utbildning med examen inom 3 år, andel (%) - Nationella program,

gymnasieskola.

6

Nyckeltal 2017 2016

Fullföljd utbildning med examen inom 3 år, andel (%) - Gymnasieskolan totalt Andel (%) behöriga till eftergymnasiala studier i relation till riket.

- Gymnasieskolan totalt

Genomsnittlig betygspoäng (gy) i relation till riket.

Barn, elever och studerande i förskola och skola som behöver särskilt stöd för

In document Verksamhetsberättelser 2017 (pdf) (Page 80-83)