• No results found

Insatserna ska utgå från beställningen och anpassas efter den enskildes önskemål och utformas i samförstånd mellan den enskilde och utföraren. Den enskilde ska i

möjligaste mån delta i utförandet av insatsen, i syfte att behålla funktioner och därmed självständigheten.

Insatserna utförs som punktinsatser. Det innebär att personal inte kan stationeras hos enskild brukare, men täta insatser kan förekomma.

I uppdraget ingår följande:

15.1. Personlig omvårdnad

Med personlig omvårdnad menas sådana personliga insatser som behövs för att tillgodose fysiska, psykiska och sociala behov:

• Personlig hygien

• Stöd och hjälp vid dusch och hårvård, insatsen ges i normalfallet upp till två gånger per vecka. Vid daglig hjälp med hygien kan dusch ges dagligen inom ramen för beviljad tid.

• Hjälp vid toalettbesök

• Bäddning dagligen samt byte av sänglinne var 14: dag eller vid behov

• Hjälp att ta av och på kläder och personliga hjälpmedel.

• Enklare skötsel av hjälpmedel

• Förflyttningar t ex från rullstol till säng

• Måltidsstöd

• Underlätta kommunikation och förståelse

• Hjälp till egenvård

15.2. Sociala insatser och social verksamhet

Utföraren ska bidra till att skapa meningsfullhet i vardagen för den enskilde och medverka till att den enskilde aktivt kan delta i samhällslivet.

Insatserna syftar till att motverka ofrivillig ensamhet och isolering samt bidra till minskad oro. Insatserna ska bidra till den enskildes sociala hälsa.

Utföraren ska bedriva social verksamhet, Träffpunkter, för personer med

hemtjänstinsatser, se avsnitt ”Volym och ersättning”. Träffpunkterna ska ha öppet

14

minst två timmar per vecka året runt. Brukarna ska ha möjlighet att påverka

innehållet i verksamheten. Information om social samvaro (Träffpunkter) ska delges brukare i hemtjänstområdet.

Utföraren ska verkställa beställning i form av:

• Ledsagning

• Följeslagare

• Utevistelse

• Social samvaro i eller i anslutning till hemmet. I första hand ska social samvaro ske vid Träffpunkt när sådan finns.

Utöver aktiviteter i utförarens regi ska utföraren medverka till att social samvaro anordnas genom frivilliga insatser från organisationer och enskilda när så är möjligt.

15.3. Ledsagning till dagverksamhet

Utföraren ansvarar för att ledsaga brukaren till och från dagverksamhet för personer med demenssjukdom. Denna insats utförs i samverkan mellan personal från

hemtjänsten och dagverksamheten.

15.4. Måltider

Mat är en av grundförutsättningarna för hälsa och välbefinnande. Måltiden skapar flera värden för den enskilde som har betydelse för livskvaliteten. Social samvaro och sinnesstimulans är exempel på några sådana värden.

Utföraren ansvarar för leverans av matlåda till brukarens bostad och att matens temperatur ligger inom godkända nivåer, enligt rutin. Hemtjänstpersonalen ska erbjuda brukaren två alternativa rätter minst måndag till fredag.

Den enskilde kan på egen hand ta sig till matlag eller hemtjänstlokal för att hämta sin matlåda som sedan intas i hemmet.

Utföraren ansvarar för att enskild med beslut om måltidsstöd får tillräcklig hjälp vid måltidssituationen. Måltidsstöd kan innefatta t ex framplockning och servering av måltiden samt diskning och av uppsnyggning renhållning vid matplatsen men också matning, sällskap under hela eller delar av måltiden för att stimulera lusten att äta.

Utföraren ska tillreda enklare måltid i brukarens hem t.ex. koka gröt, ägg, värma hel/halvfabrikat om detta framgår av biståndshandläggarens beställning.

Utföraren ska erbjuda måltidsgemenskap i närmsta geografiskt belägna matlag, se avsnitt ”Volym och ersättning”, under lunchtid måndag – fredag till personer med beslut om matlag.

Måltidsmiljön i matlaget ska vara lugn och inbjudande. Dukning och uppläggning ska stimulera lusten att äta. Gästerna ska ha möjlighet att välja mellan två rätter.

Hantering av livsmedel i matlag ska ske enligt livsmedelslagstiftningen och utföraren ska ha ett egenkontrollprogram för måltidsverksamhet som visar att livsmedelslagens krav uppfylls.

15

Lokalerna för matlag ska registreras hos Miljö- och räddningstjänstförvaltningen.

15.5. Trygghetsskapande insatser

Den enskilde ska i möjligaste mån uppleva livskvalitet i form av trygghet i sitt hem.

Utföraren ska verkställa beslut om trygghetsskapande insatser i form av:

• Telefonservice/trygghetsringning

• Trygghetsbesök

• Trygghetslarm

Syftet med trygghetslarm är att skapa trygghet i hemmet och är avsett att användas vid oförutsedda brådskande behov.

Utföraren ska

• tillhandahålla trygghetslarm för analog telefoni till enskild över 18 år, som beviljats insatsen. Den enskilde ansvarar för telefonabonnemang.

• Bedriva försöksverksamhet för alternativ telefoni samt tydliggöra kriterier för deltagande i försöksverksamhet

• ansvara för att trygghetslarmen underhålls och är driftsäkras i nödvändig omfattning

• installera larm inom 5 vardagar efter överlämnad beställning

• vid brådskande fall, vilket ska framgå av beställningen, ska larm installeras larm inom 2 vardagar efter överlämnad beställning under förutsättning att nycklar finns att tillgå.

• åtgärda larm från larmcentral skyndsamt, insats påbörjas senast 40 min från det att larmet inkommit från larmcentral. För brukare som bor i

landsbygdsområden kan inställelsetiden vara längre.

• prioritera andning, hjärta, fall och så kallade tysta larm, där larmabonnenten inte svarar.

Larmgruppen ska även åtgärda akuta hjälpbehov som aktualiseras av socialjouren hos personer som saknar larm.

15.6. Nattinsatser

Utföraren ansvarar för att brukare med beslut om nattinsatser, oavsett ålder, får dessa utförda av vuxenförvaltningens omvårdnadspatruller natt under förutsättning att brukaren kan överlämna extranyckel. Vid brådskande ärenden där brukaren redan har larm samt nyckel och biståndshandläggaren bedömt att nattinsats ska prioriteras ska nyckelfrågan lösas mellan natt- och larmpatrullen i avvaktan på att flera nycklar lämnas.

Omvårdnadspatrullerna nattetid arbetar huvudsakligen med planerade hembesök, men besök vid oförutsedda behov kan förekomma.

16

15.7. Vård i livets slut

Utföraren ska tillhandahålla en god och säker vård och omsorg i livets slutskede.

Samarbete med anhöriga, hälso- och sjukvårdspersonal och övriga berörda ska ske för att säkra en god omvårdnad och ett gott omhändertagande, enligt rutin.

15.8. Anhörigstöd och avlösning

Hemtjänsten ska uppmärksamma anhörigas behov och vid behov kunna informera anhöriga om andra hjälpinstanser och insatser. Särskilt utbildade anhörigstödjare ska finnas i varje hemtjänstgrupp.

Utföraren ska, utifrån beställningen om avlösning, kunna ge anhörig avlösning alla dagar mellan kl. 7.00 - 23.00. Avlösning 2-3 timmar dagtid vardagar ska verkställas med en dags varsel. Avlösning på tid därutöver ska verkställas med fem dagars varsel.

Beställd avlösning kan sägas ifrån med två dagars varsel och anhörig kan använda timmarna vid annat tillfälle. Vid akut händelse/sjukdom behövs ingen varseltid.

15.9. Närståendeanställning

När det bedöms lämpligt och brukarens behov inte kan tillgodoses med utförarens personal, kan utföraren för Eskilstuna kommuns räkning anställa anhörig för utförande av hemtjänstinsats till sin närstående. Anhöriganställd ska följa

Överenskommelse med uppdragsbeskrivning för hjälp i hemmet. Utföraren ansvarar för anställningsförfarandet.

15.10. Hantering av sopor (miljö)

Sopor kastas eller källsorteras i närmaste sorteringskärl i eller i anslutning till fastigheten.

15.11. Hushållsärenden (inköp mm)

Inköp av icke skrymmande eller tunga varor sker i närmaste dagligvaruaffär, i normalfallet en gång i veckan.

Vid inköp och apoteksärenden kan hemtjänst i undantagsfall åta sig att hantera

”fickpengar” för den enskilde, när det inte kan tillgodoses på annat sätt. I dessa fall ska vuxenförvaltningens rutin för kontanthantering följas. En mycket restriktiv hållning ska tillämpas när det gäller hantering av brukarens medel.

15.12. Tvätt och klädvård

Utföraren ansvarar för tvätt och strykning av den enskildes personliga kläder, sänglinne, handdukar m.m.

15.13. Städning

Utföraren ansvarar för att den enskildes bostad städas så att krav på god trivsel och hygien upprätthålls, i normalfallet var tredje vecka.

15.14. Enstaka insats

Utföraren ska verkställa beslut om enstaka insats enligt beställningen.

17

Utföraren ska vara brukaren behjälplig vid flytt till särskilt boende så att de viktigaste personliga tillhörigheterna kommer med vid flytten, när detta inte kan tillgodoses på annat sätt. Signal om i vilka fall detta är aktuellt ska komma från berörd enhetschef på det särskilda boendet och förmedlas till berörd enhetschef i hemtjänst.

15.15. Hälso- och sjukvård i hemmet

Enhetschef i verksamheten och ansvarig sjuksköterska ska, tillsammans med övriga yrkesprofessioner, samverka för att samordna hälso- och sjukvårds - och sociala insatser runt brukaren.

Omvårdnadspersonal ska efter delegering och eller instruktion på uppdrag av legitimerad personal utföra hälso- och sjukvårdsinsatser.

Utförarens enhetschefer ansvarar för att ha tillräckligt med omvårdnadspersonal med grundkompetens för att kunna utföra delegerade /instruerade hälso- och

sjukvårdsinsatser, dygnet runt, årets alla dagar.

Arbetsterapeut, sjukgymnast och sjuksköterska ansvarar för handleda/ge instruktion till omvårdnadspersonal för utförande av hälso- och sjukvård.

All personal ska delta i patientsäkerhetsarbetet vilket kan innebära faktainsamling, registrering, åtgärder och uppföljning gällande de nationella registren.

Related documents