• No results found

Verksamhetens mål Övergripande mål

In document Handlingar, samlade (Page 42-55)

Verksamhetsplan för elevhälsans medicinska insats

5. Verksamhetens mål Övergripande mål

Alla elever skall ha tillgång till EMI, på lika villkor och utifrån den enskildes behov. EMI skall förebygga, upptäcka och arbeta för att förbättra fysisk och psykisk hälsa hos varje elev samt ge individuellt stöd i skolsituationen. Det förebyggande arbetet utgår ifrån kunskapen om vad som orsakar ohälsa och vilka faktorer som leder till ohälsa eller svårigheter att nå utbildningens mål.

Hälsobesök

I skollagens 2: a kapitel § 27 stadgas att varje elev i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska erbjudas minst ett hälsobesök som innefattar en allmän hälsokontroll. Hälsobesöken är frivilliga.

Mål Antalet genomförda hälsobesök ska uppgå till 90 %.

Innehållet i samtalen ska utvecklas. Svaren ska användas för att arbeta med riktade insatser i det förebyggande och hälsofrämjande arbetet.

Uppföljning/mätning Föra statistik över utlämnade hälsoenkäter, samt genomförda hälsobesök. Ta ut rapporter ur PMO.

Genomförande Arbeta med att utveckla hälsosamtalets innehåll.

Via hälsosamtalet identifiera faktorer som är ett hinder för lärande på individnivå samt genomföra generella insatser på gruppnivå med utgångspunkt från identifierade problemområden.

Återkoppla sammanfattning till skolans ledningsgrupp i syfte att analysera resultatet där prioriterade mål och särskilda insatser fastställs inför kommande läsår?

Kompletterande fortbildning inom metoden för motiverande samtal (MI) planeras och genomförs för nyanställda skolsköterskor.

Ansvar Skolsköterskorna ansvarar för metodutveckling och att föra statistik.

MLA ansvarar för att fortbildning inom MI genomförs.

Hälsosamtal

Hälsosamtalet är det viktigaste instrumentet för EMI, för att hälsobesöket skall bli meningsfullt för eleverna och därmed också upplevs ha en hög kvalitet. Att genomföra hälsosamtalet professionellt och på ett likvärdigt sätt förutsätter att samtalen har en gemensam struktur samt att skolsköterskorna har en god kompetens i samtalsmetodik.

Hälsosamtalet förbereds genom ett informationsbrev och att en hälsoenkät fylls i av eleverna i första årskursen.

Kalmarsunds gymnasieförbund Datum Ärendebeteckning 2020-08-10 GYF 2020/0327-01.02

6 (8)

Journalsystem/Dokumentation

Inom hälso- och sjukvårdens område finns en lagstadgad skyldighet att föra journal. En förutsättning för detta är ett väl fungerande journalsystem. Förbundet ingår som en part i ett elektroniskt journalsystem som omfattar länets samtliga tolv kommuner.

God dokumentation i skolhälsojournalerna garanterar en god och säker vård. Ur en korrekt dokumentation finns underlag till jämförbar statistik. En likvärdig dokumentation är också nödvändig för att garantera våra elevers rättssäkerhet.

Mål Hälso- och sjukvårdspersonal inom gymnasieförbundet ska dokumentera på ett enhetligt och likvärdigt sätt i hälsojournalerna.

Uppföljning/mätning Skolsköterskegruppen analyserar i samband med nätverksträffarna ett urval av journaler som förts under verksamhetsåret. Skolpsykolog gör detsamma vid nätverksträffar med kollegor.Kollegial granskning.

Genomförande Regelbunden utbildning i PMO en gång per termin.

Följ rutin för journalhantering.

Ansvar MLA och berörda rektorer ansvarar för att utbildningen genomförs. MLA ansvarar för att rutin finns och efterföljs. För psykolog ligger ansvaret på PLA och verksamhetschef.

Kontinuerlig yrkesspecifik fortbildning/ kompetensutveckling för skolhälsovårdens professioner

För att kompetensen ska kunna upprätthållas är det önskvärt att arbetet för skolpsykolog, skolläkare och skolsköterskor planeras så att det ger möjlighet till kontinuitet på tjänsterna, handledning, fortbildning, forsknings- och utvecklingsarbete.

Verksamhetschefens uppgift är att se till att personalens kompetens upprätthålls genom adekvata vidareutbildningsinsatser.

Utbildning som är nödvändig för EMI:s verksamhet/personal för att upprätthålla god och säker vård baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet. Utbildning som håller personalen medveten om samhällsutvecklingen vad gäller livsstilsfrågor såsom övervikt, sex- och samlevnad och ANDT, ”Internetbeteende” och dessutom uppdatering i gällande lagar, förordningar föreskrifter och allmänna råd.

Mål Säkerställa att all personal inom EMI får kontinuerlig och likvärdig fortbildning för att upprätthålla lagstadgat kompetenskrav kopplat till legitimerade yrkesgrupper.

Uppföljning/mätning Redovisas i patientsäkerhetsberättelsen.

Genomförande Skolsköterskorna deltar i den årligen återkommande Skolsköterskekongressen som anordnas av

Riksföreningen för skolsköterskor (ideell fackligt

obunden förening som arbetar med bl a branschspecifik utbildning för skolsköterskor).

Skolsköterskorna deltar årligen vid kompetensutveck-lingsdagar med EMI i hela Kalmar kommun två dagar under v.44 där man gemensamt går igenom utveck-lingsbehov och kompetenshöjande behov inom EMI.

Kalmarsunds gymnasieförbund Datum Ärendebeteckning 2020-08-10 GYF 2020/0327-01.02

7 (8)

Individuella kompetensutvecklingsplan finns även för skolpsykolog.

Ansvar Verksamhetschef och berörda rektorer.

Att främja fysisk hälsa för att motverka psykisk ohälsa

Sambandet mellan lärande, fysisk och psykisk hälsa är ett centralt område för alla yrkesgrupper inom EMI. Elevers helhetssyn på sin hälsa har stor betydelse för

skolprestationer, inte minst det fysiska välbefinnandet och den psykiska hälsan. Elevens egen livsstil har stor betydelse för måendet och elevens måluppfyllelse.

Mål Skolsköterskorna inom EMI ska öka sin kompetens i hur vi kan hjälpa eleverna att öka sin fysiska och psykiska hälsa och förbättra elevens livsstilskunskap. (Öka elevernas medvetenhet om vikten av fysiska hälsans positiva påverkan på studierna.)

Uppföljning/mätning Redovisas i patientsäkerhetsberättelsen.

Genomförande Fortbildningsinsats och utvecklingsarbete.

Utvecklingsdagar hösten 2020 samt i yrkesnätverket.

Ansvar Verksamhetschef och MLA.

Kvalitetsmått personalresurser inom EMI

Hälso- och sjukvårdslagen anger att där det bedrivs hälso- och sjukvård skall det finnas den personal som behövs för att en god vård skall kunna ges. Socialstyrelsen anger inga specifika mått på tillräckliga personalresurser utan det är upp till varje huvudman att avgöra. Skollagen har slagit fast vilka kompetenser som ska finnas tillgängliga inom elevhälsan men inte heller specificerat omfattning på dessa. I Kalmarsunds

gymnasieförbund är det respektive skolledning som avgör omfattningen av EMI på respektive skola.

Svenska skolläkarföreningen rekommenderar ett elevunderlag motsvarande 4 000 elever per heltidsanställd skolläkare.

Vidare har styrelsen för Riksföreningen för skolsköterskor återkopplat följande faktorer som bör beaktas vid resursfördelning i gymnasieverksamheter.

• Elevunderlagets socioekonomiska sammansättning

• Antal skolor/skolsköterska

• Antal hälsobesök

• Antal vaccinationer

• Antal uppföljningar

• Antal rektorer att samarbeta med och antal EHT att närvara vid

• Antal elever i gymnasiesärskola

• Antal nyanlända elever

Psykologförbundet och föreningen för skolpsykologer (PSIFOS) rekommenderar 500 elever per heltidsanställd psykolog. Här finns dock en hög grad av variationsbredd i arbetsuppgifterna mellan olika skolformer och skolhuvudmän.

Kalmarsunds gymnasieförbund Datum Ärendebeteckning 2020-08-10 GYF 2020/0327-01.02

8 (8)

Vad gäller likvärdiga resurser inom förbundets skolor baserat på elevantal och elevgrupp, bör branschorganisationernas rekommendationer vara vägledande när resursbehov inom EMI bedöms.

Mål Alla förbundets gymnasieskolor ska ha likvärdiga resurser inom EMI.

Uppföljning/mätning Redovisas i patientsäkerhetsberättelsen.

Genomförande Kartlägg resurser inom EMI på respektive skola.

Ansvar Verksamhetschef och berörda rektorer.

In document Handlingar, samlade (Page 42-55)

Related documents