• No results found

2.1 Omfattning

Krossteknik planerar att starta upp en ny täktverksamhet där brytning av berg- och moränmaterial kommer ske. Bolaget har även för avsikt att bedriva en

återvinningsverksamhet inom det planerade verksamhetsområdet.

Det producerade materialet kommer att nyttjas till bygg-, väg- och anläggningsarbeten.

Verksamheten kommer att bedrivas inom ett cirka 49 hektar (ha) stort verksamhetsområde.

Brytområdet kommer att uppgå till cirka 32 ha, se figur 2.1.1.

Sida 7 av 21

Den årliga produktionen bergmaterial som Krossteknik avser att ansöka om beräknas som högst uppgå till 500 000 ton per år och totalt 5 000 000 ton under den sökta perioden.

Medeluttaget beräknas ligga på cirka 250 000 ton per år. Den årliga produktionen

moränmaterial som bolaget avser att ansöka om beräknas som mest uppgå till 30 000 ton per år och totalt 600 000 ton under den sökta perioden.

Avbaningsmassor kommer att säljas alternativt sparas inom verksamhetsområdet för att nyttjas till uppförande av bullervallar samt därefter vid efterbehandling av området.

Ansökan kommer att avse en verksamhet om 20 år.

Inom återvinningsverksamheten kommer ca 30 000 ton material att bearbetas och återvinnas per år.

Figur 2.1.1. Planerat verksamhets- och brytområde.

2.2 Täktverksamhet

Verksamheten kommer att avse avbaning, borrning, sprängning, knackning, krossning, sortering, lastning samt upplagshantering och borttransport av material från täkten. Berget borras och sprängs i omgångar allt eftersom brytningen i täkten fortgår. Uppsamling av det

Sida 8 av 21

lossade bergmaterialet kommer att ske med grävmaskin eller hjullastare till en mobil krossanläggning. Materialet krossas och sorteras i flera steg till olika fraktioner innan det läggs i upplag. Krossning pågår i cirka en månad i anslutning till varje sprängning. Från upplagen levereras materialet ut till kund.

2.3 Återvinningsverksamhet

Inom verksamheten kommer även mottagning och bearbetning att ske av bland annat schaktmassor, asfalt, betong och tegel. Efter att miljökontroll utförts lossas det inkomna materialet på anläggningen vid anvisad plats för det specifika materialet i väntan på att personalen ska behandla och hantera materialet. Det mottagna materialet kommer bearbetas, sorteras, mellanlagras, återvinns och omlastas. Bearbetning och sortering kommer att ske med mobila anläggningar.

De materialslag som kommer att mottas är klassade som icke-farligt avfall. I tabell 1 presenteras materialtyperna som kommer att utgöras av de mottagna materialen inom anläggningen.

Tabell 1. Avfallskoder samt material som kommer att mottas. Avfallsförordningen (2011:927).

Avfallsslag Avfallskod

Betongavfall 17 01 01

Tegel 17 01 02

Klinker och keramik 17 01 03

Andra blandningar av betong, tegel, klinker och keramik än det som anges i 17 01 06

17 01 07

Asfalt 17 03 02

Schaktmassor 17 05 04

Jord och sten 20 02 02

Det material som mottas och hanteras kommer för alla gånger att utgöras av icke-farligt avfall. för allt avfall som mottas inom anläggningen ska mottagningsformulär om införsel fyllas i och överlämnas till bolagets VD eller av denna utsedda verksamhetsansvarig för godkännande innan det deklarerade avfallet kan köras in på anläggningen.

2.4 Sevesoverksamhet

Vid sprängning kan mer än 10 ton sprängmedel komma att nyttjas per salva. Det innebär att verksamheten kommer att bedrivas på sådant sätt att den omfattas av Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, s.k.

Sida 9 av 21

Sevesolagstiftningen. Lagstiftningen innefattar två kravnivåer, beroende på vilken mängd kemikalier som ska hanteras. För båda nivåerna finns dock krav gällande att delge

allmänheten information om risker i verksamheten samt hur dessa hanteras. Planerad verksamhet kommer att omfattas av den lägre kravnivån.

Krossteknik kommer att ta fram ett handlingsprogram som bifogas kommande ansökan. I handlingsprogrammet kommer risker identifieras samt vilka försiktighetsmått som kommer iakttas inom den planerade verksamheten.

2.5 Maskinpark

Följande maskinella utrustning kommer att nyttjas inom den planerade verksamheten:

- Borrmaskin för att kunna losshålla berg

- Krossanläggning bestående av för- och efterkross - Sikt-/sorteringsanläggning

- Hjullastare för lastningsarbeten samt undanbärning

- Grävmaskin för bl.a. matning, grävning, knackning, lastning av material men även i samband med avbaningsarbeten.

2.6 Kemikalie- och avfallshantering

De kemikalier som kommer att förekomma på anläggningen är dieselolja, motorolja och hydraulolja för drift av maskinerna samt sprängämnen. Kemikalierna kommer att förvaras i en miljöbod och diesel i en dubbelmantlad tank. Sprängämnen kommer inte att förvaras inom verksamheten utan transporteras till täkten i samband med att sprängning ska äga rum.

Gällande tankning inom verksamheten så kommer detta att ske från bränsletanken som kommer att vara belägen på en bädd med stenmjöl.

Eventuellt brännbart avfall som uppkommer inom verksamheten kommer att slängas i sopkärl och vid behov transporteras till närmsta deponianläggning/sorteringsplats.

Miljöfarligt avfall kommer förvaras inomhus i låst container i väntan på vidare transport och omhändertagande. Samtliga transporter av avfall kommer att ske av godkända

transportörer. Skulle spill eller läckage uppstå kommer detta omedelbart samlas upp i kärl eller oljetunnor som sedan placeras i den låsta containern avsedd för sådan förvaring.

Vilken typ av avfall som uppkommer samt mängd kommer att journalföras.

Anteckningarna kommer att sparas på arbetsplatsen. Farligt avfall kommer även att rapporteras in till Naturvårdsverkets avfallsregister.

Sida 10 av 21

2.7 Arbetstider

Arbetstiderna som planeras är primärt helgfri måndag till fredag klockan 06.00 – 20.00.

Borrning kommer enbart ske under dagtid mellan klockan 07.00-17.00.

Verksamheten kan komma att bedrivas under vissa kvällar och helger.

2.8 Transporter

Transporter kommer att ske österut till riksväg 35. Bedömningen är att cirka 90 % av materialet från täkten kommer att transporteras i norrgående riktning mot Linköping och resterande 10 % bedöms transporteras i södergående riktning. Enligt statistik som Trafikverket har tagit fram från 2018 trafikeras väg 35 av 6 160 fordon per dygn i årsmedelvärde. Avseende tung trafik passerar cirka 560 stycken fordon per dygn.

Krossteknik ser idag fyra olika alternativ till in- och uttransport från verksamheten till riksväg 35. De olika alternativen ses i figur 2.8.1.

Figur 2.8.1. Alternativa in- och utfartsvägar.

Sida 11 av 21

2.9 Efterbehandling

Efterbehandling av täkten planeras ske successivt vartefter brytning sker och

efterbehandling är möjlig. Då täkten avslutas ska området städas av och alla maskiner, upplag och eventuella anordningar för verksamheten tas bort.

Då verksamheten är belägen i relativ närhet till bostadshus kommer efterbehandling ske genom att anpassa området till omgivande terräng och få det att smälta in så gott som det går i omgivande natur. Detta planeras ske genom att slänta ner eventuella brottkanter och i övrigt anpassa området mjukt till omkringliggande terräng. Därefter föreslås att området skogsplanteras.

Förslag till efterbehandling av verksamhetsområdet kommer att bifogas kommande ansökningshandlingar.

Related documents