• No results found

Verksamhetschefs godkännande av datainsamling Jag, Heléne Ärlegård, studerar på mastersnivå med inriktning a

preventionsvetenskap/psykologi på Örebro Universitet och avser nu slutföra min

masterexamen där ett del moment är att skriva ett Självständigt arbete 15 hp. Mitt syfte med uppsatsen är att få kunskap och öka förståelsen för vilka konsekvenser ett långvarigt

bidragsberoende får för individens psykosociala hälsa.

Jag skulle vilja få möjlighet att intervjua sex personer som erhåller ekonomiskt bistånd och gjort så i minst 10 månader. Min avsikt är inte att nå en generaliserbar kunskap utan söka få inblick i hur individer upplever sin situation som bidragstagare av ekonomiskt bistånd. Tanken är heller inte att studera handläggares bemötande och handläggning utan individens egen syn på sig själv och känsla av att vara beroende av bidrag och vilka eventuella konsekvenser det får. För att få en bredd i informationen önskar jag komma i kontakt med personer i olika åldrar, kön och etnicitet. Det är viktigt att intervjupersonerna har lätt för att prata och uttrycka sig. Jag skulle vara väldigt tacksam om du med hjälp av din medarbetare kan bistå mig med relevanta kontakter och kontaktuppgifter för att nå ut till rätt personer.

Intervjuerna kommer att genomföras av undertecknad student under perioden september- oktober 2019 och sker centralt i Kumla eller enligt överenskommelse. Beräknad tidsåtgång är 1- 1,5 per intervju. Deltagarna kommer att informeras muntligt och skriftligt om syftet med uppsatsen och hur intervjuerna ska genomföras. Intervjuerna kommer att spelas in och skrivas ut ordagrant. Material avidentifieras och både det inspelade materialet och skriftliga materialet kommer att förvaras utan åtkomst för obehöriga. Intervjuerna är frivilliga och deltagarna kan när som helst avbryta utan förklaring.

Min handledare i examensarbetet heter Jan Carlsson, universitetslektor på institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete på Örebro universitet. Vid eventuella frågor går det att kontakta handledaren på telefon 019 - 301023 eller e-mail: jan.carlsson@oru.se

Med vänliga hälsningar

_______________________________ Heléne Ärlegård

arlegard@hotmail.com

070 – 792 52 95 Godkännande

Undertecknad verksamhetschef godkänner härmed att Heléne Ärlegård genomför datainsamling inom ramen för vad som ovan beskrivits.

Ort och Datum:____________________________

37 Bilaga 1 2(2)

Hej!

Heléne Ärlegård heter jag och studerar på mastersnivå med inriktning av preventionsvetenskap/psykologi på Örebro Universitet.

Jag gör en studie / skriver en uppsats om människors upplevelse av att under en längre period leva på ekonomiskt bistånd. Hur detta påverkar hälsa, välmående samt känsla av delaktighet i samhället.

För att få kunskap om de erfarenheter som personer som lever på ekonomiskt bistånd upplever planerar jag att genomföra intervjuer med personer som fått ekonomiskt bistånd under minst 10 månader.

Du är en av dem som jag gärna skulle vilja träffa för en intervju och det skulle vara värdefullt om du vill berätta om dina upplevelser av att leva på ekonomiskt bistånd.

Intervjuerna kommer att ta ca. 1 timma och spelas in. Deltagandet är frivilligt och anonymt, vilket innebär att det inte går att identifiera enskilda personer i resultatredovisningen. Du deltar frivilligt och kan när som helst under studiens genomförande avbryta ditt deltagande utan att ange skäl till detta.

Information om studiens genomförande, tid och plats för intervjuerna, får du när du anmäler ditt intresse av att delta i studien. Intresseanmälan görs via SMS eller mejl.

Kontakta gärna mig om du har frågor eller vill ha mer information om studien.

Heléne Ärlegård arlegard@hotmail.com 070 - 792 52 95

38 Bilaga 2 1(2)

Intervjuguide

Information om studien, inspelning, hantering av data och samtyckesblankett Antal månader av ekonomiskt bistånd. Första gången du sökte ?

Upplevelse av levnadsnivå

Hur skulle du vilja beskriva din levnadsnivå.

• Hur gör du prioriteringar, vad väljer du att göra/inte göra • Hur tror du att dessa prioriteringar påverkar dig.

• Upplever du att det görs en individuell prövning utifrån din situation/din hälsa. Kan du ge exempel på något tillfälle där du upplevt att stödet var anpassat till dig.

Känsla av delaktighet i samhället

Om du jämför dig med andra i din omgivning hur tänker du kring din situation. Finns det situationer du undviker på grund av ekonomi. Kan du ge något exempel.

• Vilka jämför du dig med -Varför • Hur påverkar det bilden av dig själv

Känsla av att kunna påverka sin situation

Beskriv, Ge exempel, på vilket/vilka sätt du kan påverka din situation/ vad begränsar dig/ • Hur tror du att det påverkar dig.

Tror du att din ekonomiska situation kommer att förändras. • Hur/ Vad krävs för att den ska förändras /

• När upplevde du senast att du hade pengar kvar i slutet av månaden. • Vad skulle du göra om du hade ”pengar” att göra precis vad du vill. • Vad tror du känslan skulle vara efter att du gjort det

Känner du att du har en ekonomisk trygghet • Vad innebär ekonomisk trygghet för dig. • Hur tror du att den känslan påverkar dig

39

Bilaga 2 2(2)

Följdfrågor / Kompletteringar

Kommer du ihåg vad du kände första gången du sökte ekonomiskt bistånd?

Tänker du att det skiljer sig i hur man upplever sin situation om man definieras som låginkomsttagare eller bidragstagare?

Finns det något/någon situation som fått dig att känna dig stärkt – vad gör skillnad. Har du någon uppfattning vad som gjort att du idag är beroende av ekonomiskt bistånd?

Hur länge (månader) var din uppfattning att du skulle behöva söka bidrag?

Hur ser din livssituation ut (önskat scenario) om; 6 månader

12 månader 5 år

Vad krävs för att det ska bli den förändring du önskar? - vad kan du göra.

(individuellt)

- vilket stöd/insats skulle behövas. (strukturellt)

40 Bilaga 3 1(2)

Related documents