• No results found

Verksamhetsmål/uppdrag, mål/uppdragsuppföljning samt

In document DR 2-RAPPORT 2013 MED BOKSLUT (Page 9-14)

3.1.1 Mål

Stadsdelsfullmäktiges övergripande styrdokument är Mål för stadsdelsfullmäktige 2013 samt Verksamhet och Ekonomi 2013 beslutade i stadsdelsfullmäktige 2012-10-31 re-spektive 2012-12-19. Förutom de 27 kommunövergripande mål som antagits av kom-munfullmäktige, har också stadsdelsfullmäktige antagit 25 lokala mål. Dessa är ordnade under de målområden som kommunfullmäktige antagit. Förvaltningen har i det sist-nämnda dokumentet brutit ned målen till en konkretiserad nivå vilket formulerats under bidrag till måluppfyllelse som ska följas upp.

Nämndens jämställdhets- och mångfaldsplan 2013 innehåller också mål och indikatorer som i flera fall kan kopplas till målområdet Malmö stad som arbetsgivare.

Limhamn-Bunkeflo stadsdelsfullmäktiges mål 2013

 Stadsdelen ska ha en god dialog och ett gott samarbete med näringslivet.

 Andelen flickor och pojkar som tycker att deras skola är bra ska öka.

 Alla vuxna som arbetar i förskola och grundskola ska aktivt och tydligt agera mot alla former a våld, mobbning, kränkningar och sexuella trakasserier.

 Stadsdelsfullmäktige ska underlätta medborgardialogen i syfte att öka medborgarnas delaktighet och inflytande.

 Andelen elever som använder alkohol, tobak och narkotika ska minska.

 Minska barnfattigdomen genom att särskilt stödja hushåll, som uppburit försörj-ningsstöd under lång tid, att uppnå självförsörjning.

 Alla flickor och pojkar som är placerade i familjehem och på institution ska erhålla god samhällsvård med fokus på skolgång och hälsa.

 Vårdtagare och anhöriga inom äldreomsorgen ska uppleva att de är nöjda med den vård och omsorg som ges i särskilt boende och i ordinärt boende.

 Andelen brukare på LSS gruppbostäder som är delaktiga i utformningen av sin ge-nomförandeplan ska öka.

 De äldre ska erbjudas individuellt stöd för att främja kvarboende i det egna hemmet.

 Stadsdelen ska delta i den kommunövergripande satsningen "Lärande för hållbar utveckling", i syfte att utveckla miljöarbetet.

 Andelen inköpta ekologiska livsmedel och etiskt certifierade produkter ska öka.

 Stadsdelens verksamheter ska sortera sitt matavfall för att bidra till en ekologiskt hållbar stadsutveckling.

 Stadsdelen ska påverka Region Skåne i syfte att åstadkomma bättre kollektivtrafik för hela stadsdelen.

 Behovet av mötesplatser för unga ska följas i syfte att möta ökad efterfrågan.

 Biblioteken ska vara mötesplatser tillgängliga för alla invånare i stadsdelen och ska erbjuda ett brett och kvalitativt utbud.

 Fritidsverksamheten ska utformas i samarbete med stadsdelens invånare, förenings- och kulturliv och skola och socialtjänst.

 Stadsdelen ska ha ett aktivt samarbete med föreningar som verkar inom Limhamn-Bunkeflo i syfte att skapa mervärde för barn och vuxna.

 Stadsdelsförvaltningens lokaler ska i ökad grad kunna användas som tillgängliga mötesplatser.

 Föreningarna ska uppmuntras att bidra till medborgarnas fritid genom särskilt inrik-tade aktiviteter.

 Samarbetet med Malmös kulturinstitutioner ska förstärkas för att få fler kulturar-rangemang till stadsdelen. De lokala föreningarna ska involveras.

 Stadsdelen ska ha en låg andel arbetsskador och tillbud.

 Öka andelen anställda med utländsk bakgrund på alla nivåer till att motsvara ande-len av Malmös totala befolkning.

 Stadsdelen ska ha en låg sjukfrånvaro.

 Personaltätheten inom alla verksamheter ska så långt det är möjligt återspegla beho-vet i verksamheterna.

3.1.2 Uppdrag budget 2013

I budgeten för 2013 framkommer att från och med nu ändrar budgettexten karaktär och ska bli ett tydligare styrdokument. Undantaget förordet, ska endast planer och priorite-ringar för 2013 beskrivas i texten. Alla skrivningar ska följas upp och resultatet bedö-mas, även de delar av texten som styr nämndernas verksamhet.

"Planer och prioriteringar" benämns av stadskontoret uppdrag. Stadskontoret har identi-fierat sammanlagt 155 uppdrag. Dessa har sedan av stadskontorets ledning gåtts igenom och fördelats på nämnderna utifrån vilken nämnd som ska göra vad. Uppföljning ska göras i halvårsrapport och årsanalys.

Anvisningar för uppföljning av uppdragen från stadskontoret har varit följande: ”Fokus i uppföljningen ska vara på eventuella hinder som nämnden stött på i arbetet med upp-draget. Syftet med uppföljningen är att ge kommunstyrelsen underlag för eventuella beslut om omprioriteringar, korrigerande åtgärder, förtydligande av uppdrag etc.”

Det finns ett flertal uppdrag där måluppfyllelsen per 2013-06-30 har varit svår att be-döma eller inte har uppnåtts.

3.1.3 Mål/uppdragsuppföljning och mål/uppdragsuppfyllelse

Enligt stadskontorets anvisningar 2013-05-16 för delårsbokslut 2013-06-30 ska enligt tidplan DR 2-rapport samt uppföljning av kommunfullmäktiges uppdrag vara klar i Stratsys 2013-09-03. Uppföljning av kommunfullmäktiges och stadsdelsfullmäktiges mål 2013 har beslutats i stadsdelsfullmäktige 2013-06-19.

Kommunfullmäktiges mål 2013

Kommunfullmäktige har antagit 27 kommunövergripande mål. Dessa mål har brutits ned i ”bidrag till måluppfyllelse”18 av dessa har uppfyllts. 4 mål är på väg att uppfyllas.

Nedan redovisas de 2 mål som inte har uppfyllts och de 3 mål som ännu inte går att följa upp:

Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande. Antalet hushåll med försörj-ningsstöd 10 månader eller mer ska minska och den genomsnittliga bidragstiden ska vara oförändrad i jämförelse med 2012. Antal hushåll med försörjningsstöd med 10 må-nader eller mer har ökat från 76 till 84 hushåll för samma period i jämförelse med 2012.

Bidrag till måluppfyllelse är inte uppfyllt men förbättringsåtgärder anges.

Förskolan ska erbjuda en trygg och pedagogisk miljö där personalen har tid att se varje barn och dess unika behov. Andelen förskollärare i verksamheten ska öka. Bidrag till måluppfyllelse går ännu inte att följa upp.

Den socialt betingade hemlösheten ska minska. Antalet hemlösa av socialt betingade skäl ska vara färre än 13 vid kartläggningen i oktober 2013. Bidrag till måluppfyllelse går ännu inte att följa upp.

Andelen timavlönade timmar, utförda av medarbetare som önskar längre vikariat eller tillsvidareanställning, ska minska till förmån för tillsvidareanställningar. Andelen tim-avlönade timmar ska minska. Ett arbete inom vård och omsorg har påbörjats för att un-dersöka olika möjligheter att införa arbetstidsmodeller som på sikt förväntas leda till att andel timavlönade minskar. Bidrag till måluppfyllelse är inte uppfyllt.

Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyr-ningsrådets kriterier. Andelen inköpta ekologiska och etiskt certifierade produkter ska öka till motsvarande genomsnittet för stadsdelarna. Bidrag till måluppfyllelse går ännu inte att följa upp.

Limhamn-Bunkeflo stadsdelsfullmäktiges mål 2013

Stadsdelsfullmäktige har antagit 25 lokala mål för verksamheten. Dessa mål har brutits ned i ”bidrag till måluppfyllelse”. 14 av dessa har uppfyllts. 1 mål är på väg att uppfyl-las. Nedan redovisas de 5 mål som inte har uppfyllts och de 5 mål som ännu inte går att följa upp:

Andelen flickor och pojkar som tycker att deras skola är bra ska öka. Elevernas upple-velse ska följas i attitydundersökningen och resultatet för frågan om deras skola är bra ska öka. Bidrag till måluppfyllelse och mål går ännu inte att följa upp på grund av att undersökningen genomförs först under hösten 2013.

Minska barnfattigdomen genom att särskilt stödja hushåll, som uppburit försörjnings-stöd under lång tid, att uppnå självförsörjning. 25 % av de barnfamiljer som varit aktu-ella 10 månader eller mer 2013-01-01 ska vara självförsörjande 2013-12-31. Under första kvartalet 2013 har inga av de aktuella hushållen uppnått målet självförsörjning.

Bidrag till måluppfyllelse är inte uppfyllt men förbättringsåtgärder anges.

Alla flickor och pojkar som är placerade i familjehem och på institution ska erhålla god samhällsvård med fokus på skolgång och hälsa. Alla barn i skolåldern placerade i sam-hällsvård ska ha uppnått minst riksgenomsnittet i de nationella proven i ämnena svenska och matematik i årskurs 3 samt i ämnena svenska, matematik och engelska i årskurs 6 och 9. Bidrag till måluppfyllelse går ännu inte att följa upp.

Andelen brukare på LSS gruppbostäder som är delaktiga i utformningen av sin genom-förandeplan ska öka. Utifrån 2012 års mätning ska andelen delaktiga i utformningen av den egna genomförandeplanen öka. Bidrag till måluppfyllelse går ännu inte att följa upp, eftersom mätningen kommer att genomföras först i december 2013.

De äldre ska erbjudas individuellt stöd för att främja kvarboende i det egna hemmet.

Antalet ansökningar till särskilt boende ska minska. Bidrag till måluppfyllelse går ännu inte att följa upp.

Stadsdelen ska delta i den kommunövergripande satsningen ”Lärande för hållbar ut-veckling”, i syfte att utveckla miljöarbetet. Samtliga förskolepedagoger ska erbjudas utbildning i ekologisk mathållning. Bidrag till måluppfyllelse är inte uppfyllt.

Andelen inköpta ekologiska livsmedel och etiskt certifierade produkter ska öka. Ande-len inköpta ekologiska och etiskt certifierade produkter ska öka till motsvarande ge-nomsnittet för stadsdelarna. Bidrag till måluppfyllelse går ännu inte att följa upp.

Stadsdelens verksamheter ska sortera sitt matavfall för att bidra till en ekologiskt hållbar stadsutveckling. Alla verksamheter ska påbörja matavfallssortering under året. Bidrag till måluppfyllelse är inte uppfyllt.

Stadsdelen ska påverka Region Skåne i syfte att åstadkomma bättre kollektivtrafik för hela stadsdelen. Bidrag till måluppfyllelse är inte uppfyllt.

Stadsdelens lokaler ska i ökad grad kunna användas som tillgängliga mötesplatser. In-ventering av lokaler som idag är/kan göras tillgängliga genomförs under våren. Förslag på ytterligare lokaler som kan tillgängliggöras tas fram. Bidrag till måluppfyllelse är inte uppfyllt på grund av den pågående omorganisationen.

Uppdragsuppföljning budget 2013

Limhamn-Bunkeflo stadsdelsfullmäktige har under första halvåret följt upp 45 uppdrag inom områdena

 Barn och unga

 Trygghet och kvinnofrid

 Hemlöshet

 Arbetsmarknad och ekonomiskt stöd

 Personalpolitik

 Upphandling, konsument och livsstil

 Vård och omsorg

 Översyn av taxor och avgifter

Nedan redovisas de uppdrag som inte bedöms vara uppfyllda:

Utvidgat språkval till fler språk. Uppdraget är inte genomfört. Ansvar för genomförande överförs till grundskole- och gymnasienämnden. Förslag om att införa fler valmöjlig-heter avseende språkval diskuteras på kommuncentral nivå.

Minska barngruppernas storlek inom förskolan. Uppdraget är inte genomfört. Arbetet kommer att fortsätta under ansvar av förskolenämnden. Stadsdelens hyreskostnader är höga genom de tillfälliga lösningar som stadsdelen måste ta till på grund av att beställda objekt är ständigt försenade.

Fler utredningar kring rätt till plats i särskola. Uppdraget är inte genomfört. Arbetet kommer att fortsätta under ansvar av grundskolenämnden. Ansvaret för särskoleutred-ningar ligger hos Särskolans resursteam.

Utveckla förebyggande arbete med barn/unga som riskerar att utsättas för hedersrelate-rat våld. Uppdraget kommer inte att genomföras under året. Stadsdelen har haft en för-hållandevis liten volym av ärenden av detta slag.

Aktivts arbete mot hatbrott (samarbete med polisen) inom stadens verksamheter. Upp-draget kommer inte att genomföras under året. Arbetet ligger på kommunövergripande nivå.

Förebygga och motverka hemlöshet (den sociala investeringsfonden). Uppdraget kom-mer inte att genomföras under året. Det pågår förberedelse av ansökan till sociala inve-steringsfonden. Utifrån utfall av ansökan kan arbetet komma att påbörjas.

In document DR 2-RAPPORT 2013 MED BOKSLUT (Page 9-14)

Related documents