• No results found

Verktyg och analysmetoder

Espon har utvecklat olika verktyg och analysmetoder som kan vara användbara i Sverige för olika aktörer som arbetar med territoriella frågor. De olika verktygen och metoderna har dock olika målgrupper och användningsområden. De är framför allt användbara för nationella aktörer och de som arbetar direkt gentemot Europa, men det finns även verktyg och metoder som passar regionala och kommunala aktörer. Den gemensamma nämnaren i Espon är den territoriella dimensionen som dock är tvärsektoriell, mer eller mindre per definition. Således kan verktygen och analysmetoderna vara användbara inom olika politiska fält och fackområden, till exempel regional och urban utveckling, entreprenör-skap och innovation, landsbygdsutveckling och turism, demografi och migration.

Olika verktyg har framför allt utvecklats inom de så kallade plattformsprojekten (scientific platform), medan olika typer av analysmetoder har utvecklats inom tillämpade

analys-förstnämnda utvecklats och genomförts tillsammans med lokala och regionala partner, vilket innebär att metoderna och analyserna är mer praktiskt orienterade och tillämpbara.

De tillämpade forskningsprojekten bidrar dock med det teoretiska och metodologiska fundamentet och kan vara intressanta för fördjupningar kring koncept och analyser. För att underlätta användandet av Espon har det tagits fram olika guider (hittills tre stycken):

DeTeC-projektet (Detecting Terriorial Potentials and Challenges) har analyserat hur olika analysmetoder inom de tillämpade analysprojekten kan vara användbara för regioner och kommuner. De tio analysmetoderna med störst potential finns sammanställda i en e-handbok som också innehåller ett ramverk bestående av fem så kallade territoriella tillvägagångssätt, och direkta länkar till andra Espon-verktyg. De territoriella tillväga-gångssätten är ett försök att konkretisera kunskap som tagits fram inom Espon.9 Använd-barheten av de olika analysmetoderna illustreras genom fem regionala exempel där bland annat Skåneregionen ingår.

De tio analysmetoderna fokuserar på frågor kring regional utveckling men spänner över olika tematiska nyckelområden inom Espon:

1. Gränsöverskridande institutionell kartläggning (Cross-border Institutional Mapping) 2. Analys av flernivåstyre (Multilevel Governance Analysis)

3. Bedömning av funktionell integration (av policy/insatser) (Assessing Functional Integration)

4. Bedömning av flerkärnighet (Assessing Polycentricity)

5. Flertematisk territoriell analys (Multithematic Territorial Analysis) 6. Förståelse av differentierad tillväxt (Understanding Differential Growth) 7. Urban tillväxtmodellering (Urban Growth Modelling)

8. Spatiala scenarier (Spatial Scenarios)

9. Territoriell konsekvensanalys (Territorial Impact Assessment)

10. Effektuppföljning av territoriell utveckling (Territorial Performance Monitoring).

Dessa tio analysmetoder ger sammantaget en ganska bra bild av vad Espon har att erbjuda.

Metoderna är framför allt kvantitativa men har även vissa kvalitativa inslag. Det finns både metoder för analys av nuläget och metoder kring scenarier, utvärderingar och uppfölj-ningar.

I det s.k. Tango-projektet tog sig Espon an uppdraget att analysera territoriella styrnings-system på ett styrnings-systematiskt sätt. Analysen struktureras genom fem dimensioner:

• samverkan mellan aktörer och institutioner

• integration mellan olika politikområden

• mobilisering av nyckelaktörers deltagande

• anpassningsförmåga till förändrade kontexter

• genomförande av platsbaserade strategier.

9 Smas, Lukas and Schmitt, Peter, Making ESPON Knowledge more tangible for detecting regional potentials and challenges: five territorial approaches. Europa XXI: Applicability of ESPON knowledge in regional and local context, Volume 25, pp. 37-50

Dessa dimensioner analyserades genom att utveckla tolv kvalitativa indikatorer som användes för att sätta poäng och mäta vägen till goda styrformer i olika territoriella styrningssystem.

Tabell 1 Indikatorer för att bedöma territoriell styrning

Fem dimensioner av territoriellt styre Tolv indikatorer för bedömning av förmågan av territoriellt styre 1. Koordinering av aktörers och institutioners

insatser

1.1 Styrningsförmåga 1.2 Ledarskap 1.3 Subsidiaritet

2. Sammankoppling av politik-/ämnesområden 2.1 Samordning av politik på olika nivåer 2.2 Tvärsektoriell synergi

3. Mobilisering av aktörernas deltagande 3.1 Demokratisk legitimitet 3.2 Offentligt ansvar

platsbaserade/territoriella särdrag 5.1 Territoriell relationalitet

5.2 Tillvaratagande av territoriell kunskap Källa: Espon TANGO

En tredje guide handlar om Territorial Impact Assessment (TIA), dvs. den territoriella påverkan av olika policyer och EU-direktiv. ESPON-TIA projektet har även utvecklat en webbaserad version där användaren på ett enkelt sätt kan gå igenom checklistan ”TIA quick check”, till exempel i samband med ett seminarium. Verktyget gör det möjligt att kombinera expertkunskap med ett antal kvantitativa indikatorer som beskriver regionala egenskaper.

USE Espon är ett annat projekt som fokuserade på hur kunskap från Espon kan användas, genom att bland annat tillhandahålla ett elektroniskt bibliotek med kompletterande material kring territoriell utveckling från olika europeiska länder. Biblioteket inkluderar Regering-ens nationella strategi för regional konkurrRegering-enskraft och entreprenörskap (A national strategy for regional competitiveness, entrepreneurship and employment 2007–2013), men projektet hade inga svenska partner och är därmed mindre relevant i detta sammanhang.

Strategin är heller inte aktuell, vilket belyser en svårighet i användandet av Espon: mycket av materialet (såväl policydokument som data) tenderar att snabbt bli inaktuellt.

Det finns svårigheter med att använda och tillämpa de olika Espon-metoderna och -verk-tygen på regional och lokal nivå. Ett underliggande problem är att de flesta analyserna har gjorts på en aggregerad regional nivå och är baserade på regionala data (dvs. NUTS 2).

Detta kan vara utmärkt för att jämföra regioner men hjälper inte de regionala och lokala aktörerna att undersöka eller analysera skillnaderna inom den egna regionen eller kommunen. Analysmetoderna kan dock ofta anpassas till olika skalnivåer och har även använts på mer detaljerad nivå genom de många fallstudierna i de tillämpade analys-projekten. Detta understryker också betydelsen av att inte se NUTS-indelningen som enbart en administrativ åtgärd utan som ett redskap för att följa upp regional utveckling,

De mer generella verktygen och analysmetoderna vänder sig å ena sidan till specialister och analytiker och å andra sidan till beslutsfattare och generalister. För den senare kategorin finns Online MapFinder, ett sökverktyg för att finna och ladda ner kartor producerade inom Espon. Ett annat praktiskt verktyg är HyperAtlas som är mer analytiskt.

Genom det är det möjligt att interaktivt jämföra olika regioner utifrån olika kriterier såsom BNP per invånare och arbetslöshet. Resultatet visualiseras direkt med en Europakarta.

Ett annat interaktivt kartverktyg är Citybench, ett webbaserat kartverktyg som gör det möjligt att jämföra socioekonomiska trender och strukturer mellan de största städerna i Europa. Genom verktyget kan användaren jämföra en viss stad med den stad som är ”mest jämförbar”, dvs. en stad som har liknande karaktärsdrag. På så sätt kan man kontextua-lisera och dra störst möjlig nytta av den statistiska jämförelsen. Verktyget har utvecklats i samarbete med European Investment Bank (EIB) och Eurostat.

Onlineverktyg i urval Online Mapfinder

Detta verktyg gör det möjligt att snabbt och enkelt ta del av Espon-resultat via en serie kartor. Det är möjligt att söka efter kartor via fritext men också utifrån teman, projekt och publikationer.

Användaren kan ladda ner och skriva ut kartorna men också direkt zooma in och ut i verktyget. Det finns även information om tolkningen av kartorna och hur de relaterar till regional policy.

http://mapfinder.espon.eu/

Hyper Atlas

Detta verktyg kan användas för att jämföra och analysera en utvald regions relativa position på olika skalnivåer (europeisk, nationell och lokal) utifrån olika indikatorer såsom BNP, arbetslöshet, demo-grafi och tillgänglighet. Även detta verktyg har två olika lägen: ett för mer standardiserade analyser och ett expertläge med mer avancerade funktioner.

http://hypercarte.espon.eu/HyperCarte/validLicense RIMAP (Rich Internet Mapping Tool)

Detta är ett interaktivt verktyg genom vilket det är möjligt att skapa egna skräddarsydda kartor och diagram. Användare kan välja att kombinera olika indikatorer från Espons databas, visualisera detta och även göra animationer med hjälp av tidsserier. Verktyget har både ett standardutförande och ett expertläge, som det är enkelt att byta mellan. I expertläget, som främst vänder sig till analytiker och forskare, finns större möjligheter att välja indikatorer och justera visualiseringen.

http://rimap.aidico.es/

CityBench Webtool

Verktyget kan användas av såväl politiker och tjänstemän som investerare och forskare för att göra benchmarking-studier som direkt visualiseras i kartor och grafer. I dag innehåller verktyget indikatorer för 171 städer (eller närmare bestämt ”larger urban zones”), och är strukturerat i åtta olika teman. http://espon.geodan.nl/citybench3/

European Monitoring System System (ETMS Tool)

Det så kallade ETMS-verktyget gör det möjligt att kontinuerligt bevaka, utvärdera och kommunicera olika territoriella trender i relation till policyer inom sammanhållningspolitiken. Verktyget kan användas för att hämta kartor, grafer och animationer för att jämföra och analysera regioner utifrån fem olika kategorier av indikatorer. Det innehåller en tidsdimension, vilket gör det möjligt att bevaka utvecklingen kontinuerligt och göra tidsdiagram och trendanalyser.

http://81.47.175.201/etms-project/

Related documents