• No results found

Vidåkersskolan

In document Sammanträdesprotokoll (Page 34-50)

Kommunfullmäktiges beslut

 Kommunfullmäktige beslutar att ärendet återremitteras till kommunstyrelsen.

Beskrivning av ärendet

Fredrik Appelgren (VTL) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om återinförande av praktisk yrkeslivsorientering för eleverna på Vidåkersskolan. Där framförs bland annat följande: Syftet med praktisk yrkeslivsorientering är att ge eleven kunskaper om arbetslivet. Inget annat kan överträffa att få vistas på en arbetsplats, vara en del i ett lag och ha vuxenkontakt under minst en veckas tid.

Praktisk yrkeslivsorientering bidrar även till en ökad kontakt mellan olika generationer.

Barn- och utbildningsnämnden instämmer i motionärens beskrivning av positiva effekter med praktisk yrkeslivsorientering och skulle gärna se att förslaget var genomförbart. Det är emellertid redan nu mycket svårt att få fram praktikplatser till våra gymnasieelever och de elever som går på introduktionsprogrammet. En anledning till att praktisk yrkeslivsorientering upphörde för våra högstadieelever var just svårigheten att finna praktikplatser och att man ofta fick lita till elevens egna kontakter. Barn- och utbildningsnämnden uppfattar det inte som

genomförbart att även erbjuda högstadieelever, som inte själva kan skaffa plats via egna kontakter, en praktikplats. Syftet vore förfelat om bara de som redan har personliga kontakter i lämplig bransch skulle erbjudas möjligheten till praktisk yrkeslivsorientering.

Inlägg

I ärendet yttrar sig Stefan Westin (S), Fredrik Appelgren (VTL), Björn Andersson (M), Caroline Helmersson Olsson (S), Jörgen Larsson (S), Pernilla Hagberg (MP), Monica Widén (S) och Frida Skoogh (S).

Yrkanden

Björn Andersson (M) yrkar på att motionen ska återremitteras till

kommunstyrelsen, detta för att utreda motionen ur ett näringslivspolitiskt perspektiv.

Forts.

Jörgen Larsson (S), Fredrik Appelgren (VTL) och Caroline Helmersson Olsson (S) yrkar bifall till Björn Anderssons yrkande om återremiss.

Presidiet yrkar att kommunstyrelsens förslag ska avslås.

Propositionsordning

Ordföranden föreslår följande propositionsordning, först tar kommunfullmäktige ställning till om ärendet ska avgöras idag eller senare. Därefter tar

kommunfullmäktige ställning till om ärendet ska återremitteras eller om beslut tas i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

Ordföranden finner att ärendet ska avgöras senare, vilket innebär att kommunstyrelsens förslag har fallit och att kommunfullmäktige beslutar att ärendet ska återremitteras till kommunstyrelsen.

Beslutsunderlag Motion, 2013-02-04

Barn- och utbildningsnämndens protokoll 2013-08-28, § 52 Tjänsteutlåtande, 2013-05-30

Kommunstyrelsen 2013-10-28, § 180 _____

Expediering Kommunstyrelsen

Kommunfullmäktiges beslut

 Kommunfullmäktige förklarar motionen besvarad.

Beskrivning av ärendet

2012-10-01 inkom en motion om ”Införande av Barnkonventionen fullt ut i Vingåkers kommun” där Martin Larsson (VTL) yrkar att kommunfullmäktige fattar beslut om att följa Barnkonventionen fullt ut på kommunal nivå.

Kommunledningsförvaltningen har berett ärendet och kommit fram till följande ståndpunkt: Sverige har ratificerat Barnkonventionen och därmed har även kommunerna i Sverige ratificerat den. Att ta ytterligare beslut inom kommunen om att följa Barnkonventionen anses inte nödvändigt. Istället vore det bättre att den personal inom Vingåkers kommun som arbetar med barn fick de verktyg bl.a.

genom utbildning som behövs för att implementera Barnkonventionen i sitt dagliga arbete i Vingåkers kommun.

Inlägg

I ärendet yttrar sig Martin Larsson (VTL) och Pernilla Hagberg (MP).

Yrkande

Martin Larsson (VTL) och Pernilla Hagberg (MP) yrkar att motionen ska bifallas.

Propositionsordning

Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag mot yrkande om att bifalla motionen och finner att kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

Reservation

Martin Larsson (VTL), Fredrik Appelgren (VTL), Jan Bergström (SD), Lars- Gunnar Karlsson (FP), Kjell Rosén (MP), Pernilla Hagberg (MP), Roger Fredman (VTL) och Linda Heed Bergsland (VTL) reserverar sig mot beslutet.

Beslutsunderlag Motion, 2012-10-01

Tjänsteutlåtande, 2013-09-17

Kommunstyrelsen 2013-10-28, § 181 _____

Kommunfullmäktiges beslut

 Kommunfullmäktige förklarar motionen besvarad.

Beskrivning av ärendet

Fredrik Appelgren (VTL) föreslår i sin motion att det bör ställas utökade krav vid upphandling av animaliska livsmedel. Han föreslår att följande krav ställs vid kommande upphandling av animaliska livsmedel:

1. Ingen antibiotikaanvändning i tillväxt- eller förebyggande syfte 2. Maximalt åtta timmars transport från uppfödning till slakteri 3. Alla djur skall bedövas vid slakt.

Krav 1 och 3 fanns med i den senaste livsmedelsupphandlingen, det gjorde inte krav 2. Nästkommande livsmedelsupphandling kommer att ske i samverkan med Katrineholms kommun. Det är i dagsläget inte klart vilka krav som kommer ställas i den nya livsmedelsupphandlingen.

I svar på liknande motion som lämnades till Katrineholms kommun skriver kostenheten följande gällande krav 2: ”Vi har i vår upphandling inte valt att ställa krav på transporter. Det för att det finns undantag att få transportera djur upp till 10 timmar. Detta krav är lätt för länder i Europa att klara. Men vi anser det svårt för delar av Sverige att klara det då slakterier läggs ner och det sker långa

transporter då i främst norra Sverige”. Förvaltningen föreslår att motionen förklaras besvarad utifrån givet svar.

Inlägg

I ärendet yttrar sig Fredrik Appelgren (VTL), Björn Andersson (M), Gunnar Österberg (C) och Martin Larsson (VTL).

Beslutsunderlag Motion, 2012-04-12

Tjänsteutlåtande, 2013-09-13

Kommunstyrelsen 2013-10-28, § 182 _____

protokollförs

Kommunfullmäktiges beslut

 Kommunfullmäktige förklarar motionen besvarad.

Beskrivning av ärendet

Martin Larsson (VTL) har inkommit med motion om att kommunfullmäktiges sammanträden för 2013 ska protokollföras. Förvaltningen föreslår att

sammanträdestider för kommunfullmäktige hädanefter protokollförs, precis som det har gjorts under tidigare år. Därmed är förslaget att förklara motionen besvarad.

Beslutsunderlag Motion, 2013-03-12

Tjänsteutlåtande, 2013-09-23 _____

Kommunfullmäktiges beslut

 Kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till redan vidtagna åtgärder med ombyggnation av Baggetorps förskola.

Beskrivning av ärendet

I motion från Roger Fredman (VTL), Linda Heed Bergsland (VTL), Martin Larsson (VTL), Fredrik Appelgren (VTL), Lars-Gunnar Karlsson (FP), Åke Tholin (V), Kjell Rosén (MP) och Pernilla Hagberg (MP) yrkas det att man omprövar sitt beslut om försäljning av Baggetorps skola. I motionen yrkas att det ska undersökas om barnen på förskolan snarast ska flytta in i f.d. skollokalerna.

Förvaltningens ståndpunkt är att med hänvisning till att tillbyggnaden av förskolan nu i princip är färdigställd finns ingen anledning att återigen göra en förnyad utredning. Kommunledningsförvaltningen föreslår att motionen avslås.

Beslutsunderlag Motion, 2013-03-11

Tjänsteutlåtande, 2013-08-22 _____

Kommunfullmäktiges beslut

 Kommunfullmäktige bifaller motionen.

Beskrivning av ärendet

Fredrik Appelgren (VTL) har inkommit med en motion om att utvidga perspektivet i utredningen om lokalanvändningen på Vidåkersskolan.

Kommunfullmäktige beslutade 2012-10-01 att överlämna motionen till

kommunstyrelsen för vidare beredning. Kommunstyrelsen beslutade 2012-12-17 skicka motionen till barn- och utbildningsnämnden för beredning.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2013-08-19 att återremittera ärendet till barn- och utbildningsnämnden för att få ett förtydligande om motionen anses besvarad, bifallen eller avslagen.

Förvaltningen instämmer i motionen avseende yrkandet om en långsiktig plan inför ombyggnationen/ renoveringen av Vidåkersskolan. Förvaltningen betonar vikten av att ett helhetsgrepp tas, där även övriga verksamhetslokaler i

centralorten beaktas inklusive möjligheter till samnyttjande.

Beslutsunderlag Motion, 2012-10-01

Barn- och utbildningsnämnden 2013-09-18, § 64 Tjänsteutlåtande, 2013-09-05

_____

Expediering

Barn- och utbildningsnämnden

Kommunfullmäktiges beslut

 Kommunfullmäktige lägger redovisningen till handlingarna och förutsätter att utredningsarbetet med anledning av motionerna fortsätter och redovisas till fullmäktige.

Beskrivning av ärendet

Med hänvisning till kommunfullmäktiges arbetsordning § 29 redovisas de motioner som inte beretts färdigt.

Inlägg

I ärendet yttrar sig Fredrik Appelgren (VTL).

Beslutsunderlag

Redovisning av motioner som inte beretts färdigt, 2013-10-09 _____

färdigt

Kommunfullmäktiges beslut

 Kommunfullmäktige lägger redovisningen till handlingarna och förutsätter att utredningsarbetet med anledning av medborgarförslagen fortsätter och redovisas till fullmäktige.

Beskrivning av ärendet

Med hänvisning till kommunfullmäktiges arbetsordning § 30 redovisas de medborgarförslag som inte beretts färdigt.

Beslutsunderlag

Redovisning av medborgarförslag som inte beretts färdigt, 2013-10-09 _____

Kommunfullmäktiges beslut

 Kommunfullmäktige antar förslag till detaljplan för Rörvik 3:8, Läppe, Vingåkers kommun.

Beskrivning av ärendet

Ett förslag till detaljplan för Rörvik 3:8 har upprättats. Planen handläggs med enkelt förfarande. Planområdet är beläget i Rörviks fritidsområde nära Hjälmaren, ca 12 km norr om Vingåker. Inom fastigheten Rörvik 3:8 finns ett behov av att förändra detaljplanen så att den på fastigheten uppförda byggnaden kommer att inrymmas inom gällande detaljplan. Byggnaden har uppförts i strid med gällande detaljplan men i enlighet med då beviljat bygglov. På grund av avvikelser i det material som låg till grund för bygglovsbeslutet har Länsstyrelsen efter överklagan upphävt bygglovet. Inget bygglov kan således ges för byggnaden på tomten med hänvisning till gällande detaljplan. Syftet med ändringen av detaljplanen är att anpassa en del av gällande byggnadsplan till dagens förhållanden vad gäller faktiskt uppförda byggnader och plantekniska termer.

Förslaget har varit utsänt på samråd under perioden 2013-05-31–2013-06-21.

Inkomna synpunkter har inte föranlett några förändringar av förslaget.

Inlägg

I ärendet yttrar sig Håkan Persson (S).

Beslutsunderlag

Protokoll samhällsbyggnadsnämnden 2013-08-27, § 85 Samrådsredogörelse, 2013-07-09

Fastighetsägare till Rörvik 3:15

Kommunfullmäktiges beslut

 Kommunfullmäktige godkänner förslag till exploateringsavtal.

Beskrivning av ärendet

Österåkers sockenråd har i samverkan med SWEECORP Citizenship Stockholm AB och Sjötorps Bygg AB i ett projekt för att utreda förutsättningarna för byggnation av energismarta hus i Österåkers kyrkby. Projektet fortsätter nu med lansering och marknadsföring av husen.

Exploateringen omfattar byggnation på fastigheten del av Lindberga 1:2 enligt detaljplan fastställd 1994 av Kommunfullmäktige. Omfattningen är enligt

gestaltningsplan 15 energismarthus. Kommunledningsförvaltningen har upprättat ett exploateringsavtal som har redovisats och accepterats av Sjötorps Bygg AB.

Kommunen upplåter mark och bekostar iordningsställande av avgrusade vägar och ytterbelysning samt anslutningsväg till riksvägen.

Jäv

Martin Larsson (VTL) anmäler jäv och deltar därmed inte i ärendet.

Inlägg

Jörgen Larsson (S), Fredrik Appelgren (VTL), Björn Andersson (M) och Monica Widén (S) yttrar sig i ärendet.

Yrkande

Jörgen Larsson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2013-10-01 Förslag på exploateringsavtal _____

Expediering

Samhällsbyggnadsnämnden Sjötorps Bygg AB

Kommunfullmäktiges beslut

 Kommunfullmäktige antar förslag på sammanträdestider för kommunfullmäktige 2014.

 Kommunfullmäktige låter införa kommunfullmäktiges kungörelser i Katrineholmskuriren.

Beskrivning av ärendet

Följande sammanträdestider för 2014 föreslås.

Månad KS:s arbetsutskott

Måndagar kl. 10.00 Kommunstyrelsen

Måndagar kl. 14.00 Kommunfullmäktige

Måndagar kl. 14.00 Personalutskottet Måndagar, i

anslutning till KS:s au, vid behov.

Jan 13 27

Feb 3 24 10

Mars 10, årsbokslut

31, tema 24, årsbokslut 17

Sep 1, delårsbokslut

29, tema 15, delårsbokslut

Okt 13, budget 27, budget (kl. 09.00) 6, delårsbokslut

Nedan redovisas föreslagna budget- och bokslutsdagar under 2014.

Bokslut Budget

Ekonomidagar 4 mars 23 september

Kommunstyrelsens planeringsdag sker tillsammans med chefs- och

ordförandeträffen i mars 2014. Sedan kommer även en chefs- och ordförandeträff att äga rum i oktober 2014.

Inlägg

Gunnar Österberg (C) yttrar sig i ärendet och framhåller att man bör se över val av tider för politiska sammanträden. Man bör överväga möjligheten att lägga dessa senare på dagen.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2013-10-02

Kommunstyrelsen 2013-10-28, § 189 _____

Expediering Samtliga nämnder Nämndservice

valen

Kommunfullmäktiges beslut

 Motionen skickas vidare till kommunstyrelsen för beredning.

Beskrivning av ärendet

Martin Larsson (VTL) inkommer med en motion att underlätta för röstberättigade att delta i valen genom att införa ”valbussar”.

Han skriver följande i motionen: ”Jag yrkar att kommunfullmäktige beslutar att utreda möjligheten och konsekvenserna av att införa ”valbussar” under valdagen i syfte att underlätta för röstberättigade att ta sig till och från vallokalen.”

Martin Larsson (VTL) föredrar motionen.

Beslutsunderlag Motion, 2013-10-03 _____

Expediering Kommunstyrelsen

Delgivningar

Utlåtande från revisorerna avseende delårsrapport 2013 för Västra Sörmlands Räddningstjänst, 2013-09-26

_____

Kommunfullmäktiges beslut

 Begäran om entledigande beviljas.

Beskrivning av ärendet

Kaisa Komulainen-Nilsson (V) begär om entledigande från uppdrag som ersättare i samhällsbyggnadsnämnden och arvodesberedningen.

Beslutsunderlag

Begäran om entledigande, 2013-11-04 _____

Expediering

Förtroendemannaregistret

In document Sammanträdesprotokoll (Page 34-50)

Related documents