• No results found

5. Diskussion

5.2 Vidare forskning

Jag tycker att det skulle vara väldigt intressant att forska vidare inom detta område. Det man då kan göra är att jobba med drama som verktyg i värdegrundssyfte i en längre tid i en förskoleklass, skolklass eller förskola. Då kan man se hur eleverna/barnen utvecklas

personlighetsmässigt och gruppmässigt. Hur deras sociala kompetens, empati och förmåga till att lösa konflikter utvecklas. Då kan man eventuellt jämföra med en barngrupp/klass som inte alls jobbar med detta. Kan man då se några skillnader i gruppsammanhållning, hur barnen är gentemot varandra och så vidare.

Det skulle även vara intressant att ha ett projekt där man tillämpar drama i de obligatoriska ämnena som exempel svenska och matematik. Man kan då studera hur det fungerar som inlärningsmetod och om det är ett effektivt sätt att integrera dramapedagogik för att främja kunskapsinlärning.

33

Referenslista

Tryckta källor

Byréus, Katrin, 2004, Du har huvudrollen i ditt liv, Malmö, Liber AB

Grünbaum, Anita 2009, Lika och Unika - dramapedagogik om minoriteter, Göteborg, Daidalos AB

Grünbaum, Anita, Lepp, Margret 2005, Dracon i skolan - Drama, konflikthantering och

medling, Lund, Studentlitteratur AB

Hägglund, Kent Fredin, Kirsten 2011, Dramabok, Stockholm, Liber AB

Kimber, Birgitta, Petré, Carina, 2008, SET i förskolan - handbok i konsten att praktisera

social och emotionell träning, Dalby, Epago/Gleerups Utbildning AB.

Kimber, Birgitta, 2001, Livsviktigt- med SET social och emotionell träning i skolan, Solna, Ekelunds Förlag AB.

Patel, Runa Davidsson, Bo 2003, Forskningsmetodikens grunder - att planera, genomföra och

rapportera en undersökning, Lund, Studentlitteratur AB

Sevéus, Valentin, Livskunskap på schemat - om skolan, riksdagen och lusten att berätta, 2010, Stockholm, Seveus.

Skolverket, 2011, Läroplan för grundskolan, förskolan och fritidshemmet. Trost, Jan, 2010, Kvalitativa intervjuer, Lund, Studentlitteratur AB

Trost, Jan, 2012, Enkätboken, Lund, Studentlitteratur AB

Wedin, Lage, Sandell, Rolf 2004, Psykologiska undersökningsmetoder - en introduktion, Lund, Studentlitteratur AB

Otryckta källor

Enkät utförd i september 2012 med eleverna som deltog i projektet Enkätmaterial, intervjumaterial och sammanställningar i författarens ägo Muntliga källor

34

Intervju med Anna, 2012-10-01

Intervju med Ann-Catrine, 2012- 09- 13 Intervju med Ewa, 2012- 09-14

Bilaga 1

Enkät med förskoleklassen

Hur kändes det att jobba med drama

Har du lärt dig något när du jobbat med drama

Tycker du att det varit svårt att jobba med drama

Har det varit jobbigt att göra vissa dramaövningar

Tycker du att det varit roligt att jobba med drama

Känner du att du blivit en bättre kompis när vi arbetat med drama

Har du lärt dig samarbeta när vi jobbat med drama

Bilaga 2

Intervjufrågor

1. Hur länge har du jobbat i förskoleklass?

2. I vilken utsträckning jobbar du med värdegrundsarbete i förskoleklassen? - Hur brukar det se ut?

- Ser du någon positiv effekt på eleverna i arbetet med värdegrund?

3. På vilket sätt använder du drama i undervisningen med förskoleklassen?

- Vad tycker eleverna om drama?

- Uppmärksammar du för eleverna att det är drama ni håller på med, hur då? - Vad tycker du drama är bra för i undervisningen?

4. Har du använt drama som pedagogiskt verktyg i värdegrundarbeten? - Kan du berätta hur det gått till?

- Anser du att det är ett bra arbetssätt?

- Tror du eleverna tar till sig arbetet med värdegrund på ett bra sätt genom att involvera drama? Hur då?

- Har du sett positiv effekt på barnen genom att tillämpa detta arbetssätt? Om nej:

- Är det någon speciell anledning till varför du inte gjort det?

- Hur skulle du kunna tänkta dig att använda drama som ett verktyg i värdegrundsarbeten?

Bilaga 3

Planering projektveckan

Dag 1

Dramapass 1

Namnlek: Alla står i en ring. Jag börjar med att säga mitt namn och komma på en rörelse. Alla barnen säger mitt namn och härmar min rörelse. Sedan går man runt så alla barn får säga sitt namn och hitta på en rörelse.

Lek, Trollstaven: Jag är en trollkarl och trollar barnen till olika djur och till olika miljöer. De går runt i rummet och gestaltar djuren eller miljön de befinner sig i. Lek: Alla barn sitter på stolar och jag står i mitten och sa t.ex. alla barn som har blåa

strumpor byter plats. Efter en stund utvecklas leken med att den som står i mitten ska försöka ta en plats av någon annan när de byter och den som blev kvar fick blir den som får vara i mitten.

Samarbetslek: Jag sätter på musik och när den är igång dansar de runt i rummet. Under tiden tar jag bort några stolar och nu gäller det för barnen att få plats på alla de

resterande stolarna. Samarbetsförmågan blir större och större under övningens gång då det blir mindre och mindre stolar kvar.

Dramapass 2

Namnlek: Står i ring, man går i turordning, barnen får säga vad de heter och säga vad de tycker om att göra. Sedan ska alla säga hej … (namnet) och agera med kroppen vad de andra tyckte om att göra.

Massagering: Vi stod alltså i en ring så att alla kunde få massage och ge massage samtidigt.

Spegelövning: Dela in barnen i par två och två. Man håller upp händerna mot varandra, de ska inte stöta i varandra men de ska vara nära, man tittar varandra i ögonen och sedan ska en i paret leda händerna medan den andra följer. De ska testa och leda och följa.

Berättarövning: Dela upp dem i två grupper. Alla barn får ett varsitt kort med ett djur/naturföremål på, de ska beskriva vad som var på bilden utan att säga vad det är. Tycker man att det var svårt så får kompisarna fråga frågor som t.ex. Vad har det för färg?

Dag 2

Dramapass 1

Diskussion om vad samarbete är.

Samarbetsövning: Alla barn får en varsin ballong. Jag sätter på glad musik och då ska alla ballongerna vara i luften. Barnen ska samarbeta och försöka hålla ballongerna i luften så länge som möjligt alltså inte bara sin egen ballong. När en ballong hamnar i marken stängs musiken av. Jag ska utmana barnen att försöka hålla ballongerna i luften längre och längre för varje gång, genom att ta tid på dem. Efter en stund kan man förminska utrymmet de får röra sig på, i mitt fall hålla sig på en rund matta. Blir det lättare eller svårare att hålla ballongerna i luften då?

Samarbetsövning: Dela upp barnen i två grupper. De ska ställa sig på led sig på ett led. De får fyra dynor och med hjälp av dem ska de förflytta sig till andra sidan rummet med hjälp av dynorna, de ska inte stöta i golvet utan bara stå på dynorna. Här får de samarbeta så att alla får plats.

Samarbetsövning: Två grupper, barnen står på ett led, nu gäller det att barnen ställer sig i en viss ordning efter mina direktiv, ex. den längsta längst fram i ledet, eller den med mörkast hår längst bak i ledet.

Dramapass 2

Diskussion om vad trygghet är.

Tillitsövning: Barnen jobbar två och två. De ska stå på ett led, personen längst fram blundar och den bakom håller personen på axlarna. Personen som står bakom ska följa personen sakta och försiktigt runt i rummet. Efteråt pratar vi om hur det kändes, var

det läskigt eller kände de sig trygga hos sin kompis. Barnen får leda och bli ledda. Testa om det känns tryggare eller läskigare om man håller i handen istället för på axlarna.

Tillitsövning: Barnen är indelade två och två. Här ska de försöka att resa sig och sätta sig tillsammans både med ryggarna mot varandra och i armkrok. Vi testar även att göra detta hela gruppen, alla fattar händerna i varandra, det är viktigt att man inte får både sina händer hos samma person. Sedan sätter vi oss och ställer oss hela ringen samtidigt.

Tillitsövning trygghetsringen: Alla står i en ring, en person ska stå i mitten och gå runt sakta i rummet, vi som står runt bildar en skyddande ring och ser till att det inte händer personen något.

Dag 3

Dramapass 1

Läsa en Muselina saga från boken Set i förskolan. Diskutera sagan med barnen.

Jag ska sätta upp lappar runt om i hela gympasalen som föreställer Muselina när hon har olika känslor, barnen får leta reda på alla lapparna. Sedan prata om de olika känslorna t.ex. hur känns de? Hur ser man ut när man har känslan? Ska ha med sju olika känslor: Arg, ledsen, glad, rädd, sur, blyg och busig.

Lägga ut bilder på de olika känslorna, barnen får ställa på känslan de känner sig idag. De får berätta varför om de vill.

Dansstopp med känslor: Barnen rör sig runt i rummet och agerar en viss känsla. Passande musik till känslorna spelas. Jag ropar vilken känsla vi ska vara och då får barnen agera med sitt kroppsspråk och ansiktsuttryck. När jag ropar stopp ska barnen frysa i en staty som tydligt visar den känsla de gestaltat.

Kull med känslor: Barnen står två och två i armkrok i en ring. Personen som jagar är arg och ska visa det med kroppen och ansiktsuttryck samtidigt som barnet ska låta pip

pip på ett argt sätt. Den mus som blir jagad är en rädd mus och ska visa det med kroppen och ansiktsuttrycket samtidigt som den skulle låta pip pip, fast som när man är rädd. För att komma i bo ska man ta armkrok med någon i ringen och den som då är på andra sidan blir den som är jagad. Blir man tagen så byter man roller, den jagade blir jagaren och tvärtom.

Dramapass 2

Läsa en ny Muselina saga för barnen med en ny känsla, diskutera sagan. Efteråt läser jag sagan igen och barnen får agera till sagan. De ska tänkta att de är Muselina och visa med sitt kroppsspråk och ansiktsuttryck vad hon gör och känner.

Charad: Barnen får dra en lapp med en bild på Muselina där hon visar en känsla. Detta ska de nu gestalta för de andra barnen och de får gissa vilken känsla det är.

Berättarövning: Jag skickar runt Muselina som ett mjukisdjur. Barnen får berätta: Jag blir ledsen när….. Jag blir arg när ….. osv.

Dag 4

4-hörnövning: Barnen får ett påstående, Ex. Vilken egenskap är den viktigaste hos en vän? Barnen får nu fyra olika svarsalternativ som man markerar i rummets fyra hörn eller i mitt fall hörnen på mattan. De ska alltid finnas ett öppet hörn om man tycker något annat än de givna alternativen. Man diskuterar alltid efter varje påstående.

Komplimanger: Här ska barnen få öva på att ge komplimanger, ett barn sitter på en stol medans de andra barnen säger något bra om personen.

Heta stolen: Alla barnen sitter på stolar i en ring. Jag ger dem ett påstående och om de håller med påståendet ska de byta plats med någon. De första påståendena ska var enkla exempel: jag gillar päron. Efter att jag värmt upp med några sådana påståenden går jag över till påståenden om värdegrund. Det handlade om vänskap, utanförskap och genus. Barnen får ge förslag på påståenden på slutet. Här får man också diskutera sina åsikter om man vill.

Dag 5

Dramapass 1

Forumspel: Jag spelade upp två konflikter. En handlade om svartsjuka och den andra om utanförskap. Spelar upp scenen igen och då får barnen gå in och ropa stopp byta ut en roll i spelet och göra så det blir ett bättre slut på forumspelet.

Dramapass 2

Muselina saga, diskussion. Dansstopp med känslor.

Related documents