• No results found

VIII SÄRSKILDA BESTÄMMELSER

39 § Principen om kontinuerliga förhandlingar

Avtalsparterna konstaterar att förhandlingar under avtalsperioden kan inledas för att reda ut eller utveckla någon del av kollektivavtalet. Om det under avtalsperioden finns behov av att förhandla om kvalitativa frågor i arbetslivet, t.ex. i samband med en vittgående arbetsmarknadsuppgörelse eller i samband med betydande lagändringar som gäller avtalsbranschen, kan parterna lägga fram de förslag som behövs. Frågor som man genom förhandlingar kommit överens om kan träda i kraft under avtalsperioden.

40 § Samarbete på arbetsplatsen

Samarbetet mellan arbetsgivaren och arbetstagarna inverkar i betydande grad på atmosfären i arbetet. Genom samarbete kan man få

arbetstagarna att trivas bättre i arbetet, sänka sjukfrånvaron och minska övriga produktionsstörningar. Ett gott samarbete gör arbetet mera produktivt och höjer kvaliteten. Detta gör företagets verksamhet mera lönsam och ökar företagets förmåga att betala ut lön.

Undertecknade organisationer rekommenderar därför att man i

pälsproduktionsbranschens företag fäster uppmärksamhet vid vad gott samarbete betyder och att man försöker upprätthålla och utveckla ett sådant.

41 § Lokala avtal

Lokala avtal eller lokala överenskommelser, som i detta avtal nämns i flera kollektivavtalsbestämmelser, avser att arbetsgivaren eller en företrädare för honom och en företrädare för arbetstagarna, eller om ingen sådan har utsetts, arbetsgivaren och arbetstagaren avtalar om något. Ett avtal som ingåtts med en företrädare för arbetstagarna binder de arbetstagare som företrädaren anses representera.

Ett avtal kan ingås för en viss tid eller så att det är i kraft tills vidare. Ett avtal som gäller tills vidare kan sägas upp med en uppsägningstid på tre månader, om inget annat har överenskommits i fråga om

uppsägningstiden. Ett avtal görs skriftligt om någon av avtalsparterna begär det. De lokala avtal som avses här utgör en del av det gällande kollektivavtalet.

42 § Förtroendemän

I ärenden angående förtroendemän följs förtroendemannaavtalet som ingåtts mellan förbunden.

43 § Organisationernas ombud

Undertecknade organisationers befullmäktigade ombud har, efter gjord överenskommelse med arbetsgivaren eller i tid inlämnat meddelande till denna, rätt att besöka arbetsplats som berörs av detta avtal, för att följa tillämpningen av avtalet.

44 § Uppbörd av medlemsavgifter

Arbetsgivareförbundet rekommenderar, att man efter överenskommelse på det lokala planet och med beaktande av de möjligheter företagets kontorsfunktioner ger, uppbär medlemsavgiften till Trä- och

specialbranschernas förbund i enlighet med följande anvisningar:

Ifall arbetstagaren har gett sitt samtycke därtill, innehåller arbetsgivaren per likvidperiod från arbetstagarens lön, medlemsavgifterna och överför penningarna till det bankkonto förbundet anvisat samt tillställer Trä- och specialbranschernas förbund en personlig specifikation över

medlemsavgifterna enligt anvisningar som han fått.

Vid årets slut eller då anställningsförhållandet upphört, ges till beskattaren en utredning över den innehållna penningsumman.

45 § Avtalets tolkning och medling av meningsskiljaktigheter

1. Ifall arbetstagare har något att påpeka angående tolkning och tillämpning av detta avtal eller angående andra avtal i anslutning till detta avtal, bör han omedelbart meddela arbetsgivaren härom.

2. Om enighet inte nås i underhandlingar mellan arbetsgivaren och

arbetstagaren, förvisas meningsskiljaktigheten till förtroendemannens och arbetsgivarens behandling, vilka utan dröjsmål bör förhandla. Ifall det inte

finns förtroendeman på arbetsplatsen kan arbetstagaren förvisa meningsskiljaktigheten efter förhandling mellan arbetsgivare och arbetstagare till kollektivavtalsparternas utredning.

3. Om meningsskiljaktigheten inte på lokal nivå blir klar, förvisas den till kollektivavtalsparternas utredning. Med tanke på detta skall över

underhandlingar förda på lokal nivå skriftliga anteckningar göras, där det framgår meningsskiljaktighetens anledning och därtill framförda

synpunkter. Anteckningarna bör vidarebefordras till vardera avtalsparten.

4. Om meningsskiljaktigheter har uppstått mellan arbetsgivaren och arbetstagaren av andra än i punkt 1. av denna paragraf omnämnda orsaker, bör, innan andra åtgärder får vidtas, försök göras att genom underhandlingar nå enighet mellan vederbörande och ifall dessa inte når enighet, skall frågan förvisas till kollektivavtalsparterna för avgörande.

5. Då någondera av kollektivavtalsparterna föreslår underhandlingar om ovan nämnda frågor, skall underhandlingarna påbörjas och slutföras utan dröjsmål.

6. I så fall, att kollektivavtalsparterna inte kunnat nå enighet beträffande meningsskiljaktigheten kan den förvisas till arbetsdomstolen för avgörande eller om frågan inte hör till arbetsdomstolens behörighet, förvisas den till underrätt för avgörande.

46 § Avtalets giltighetstid

1. Detta avtal är i kraft 1.2.2014 – 31.1.2017

2. Medan förhandlingar om nytt kollektivavtal pågår är bestämmelserna i detta kollektivavtal gällande tills nytt kollektivavtal ingåtts eller

avtalsförhandlingarna annars upphört.

3. Detta avtal har uppgjorts i tvenne likalydande exemplar, ett för vardera parten.

Helsingfors den 6 februari 2014

LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND Lars-Erik Nyman Veli-Matti Rekola TRÄ- OCH SPECIALBRANSCHERNAS FÖRBUND Sakari Lepola Jyrki Alapartanen

LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TRÄ- OCH SPECIALBRANSCHERNAS FÖRBUND UNDERTECKNINGSPROTOKOLL 1(9)

PROTOKOLL OM REVIDERING AV KOLLEKTIVAVTALET FÖR PÄLSPRODUKTIONSBRANSCHEN

Tid: 25.10.2013

Plats: Trä- och specialbranschernas förbunds kansli Aspnäsgatan 7-9 B, Helsingfors

Närvarande: Landsbygdens Arbetsgivareförbunds förhandlare Trä- och specialbranschernas förbunds förhandlare

Landsbygdens Arbetsgivareförbund och Trä- och specialbranschernas förbund har kommit överens om följande:

1 AVTALETS GILTIGHET

Pälsproduktionsbranschens kollektivavtal 2012 – 2014 upphör att gälla 31.1.2014 och fr.o.m. 1.2.2014 tillämpas det kollektivavtal som nu undertecknats samt bestämmelserna i detta underteckningsprotokoll.

Giltighetstiden för det reviderade kollektivavtalet 2014 - 2017 är 1.2.2014 - 31.1.2017, från vilken dag avtalet fortsätter att gälla ett år i taget, såvida det inte skriftligen sagts upp av någondera parten två månader före giltighetstidens slut.

Om de centrala arbetsmarknadsorganisationerna inte uppnår enighet i förhandlingarna om löneförhöjningar under avtalsperiodens andra period, förhandlar och överenskommer kollektivavtalets parter om

löneförhöjningarna.

Om enighet inte uppnås i dessa förhandlingar, upphör kollektivavtalet att gälla 30.11.2015.

2 FÖRHÖJNING AV LÖNERNA 2014 2.1 Allmän förhöjning

Lönerna höjs 1.6.2014 eller från början av den löneutbetalningsperiod som börjar närmast därefter med en allmän förhöjning som är 12 cent/timme eller 20 euro/månad.

2.2 Kravgruppernas timlöner, 16 §

Kravgruppernas timlöner höjs 1.6.2014 eller från början av den löneutbetalningsperiod som börjar närmast därefter så att det lägsta

lönetalet i lönetabellen höjs med 10 cent och de andra lönetalen beräknas i samma förhållande.

Kravgruppernas timlöner är 1.6.2014 eller från början av den löneutbetalningsperiod som börjar närmast därefter följande:

Kravgrupp euro/h

1 8,54

2 9,34

3 10,17

2.3 Cent- eurobestämda tillägg

De cent- och eurobestämda tilläggen i kollektivavtalet är fr.o.m. 1.6.2014 eller från början av den löneutbetalningsperiod som börjar närmast därefter följande:

2.3.1 Yrkesexamenspenning, 17a §, 106 euro per examen 2.3.2 Pälsningstillägget, 31 §, från texten tas orden "fast

anställd" bort, 45 cent/h 2.3.3 Tjänsteårstillägg, 31 §

8 – 11 år 85,00 euro

12 – 15 år 168,00 euro

16 – 19 år 252,00 euro

20 år eller längre 333,00 euro 3 FÖRHÖJNING AV LÖNERNA 2015

3.1 Allmän förhöjning

Lönerna höjs 1.6.2015 eller från början av den löneutbetalningsperiod som börjar närmast därefter med en allmän förhöjning som är 0,4 %.

3.2 Kravgruppernas timlöner, 16 §

Kravgruppernas timlöner höjs så att det lägsta lönetalet i lönetabellen höjs med 7 cent och de andra lönetalen beräknas i samma förhållande.

Kravgruppernas timlöner är 1.6.2015 eller från början av den löneutbetalningsperiod som börjar närmast därefter följande:

Kravgrupp euro/h

1 8,61

2 9,42

3 10,25

4 AVTALSENLIG HÖJNING UNDER DEN ANDRA AVTALSPERIODEN

Related documents