• No results found

Viktiga redovisningsprinciper

In document 7 Översikt 8 Mål och strategi (Page 35-41)

Noter till koncernredovisningen

Not 3. Viktiga redovisningsprinciper

De huvudsakliga redovisningsprinciper nedan har tillämpats kon-sekvent på samtliga perioder som presenteras i denna koncern-redovisning och har tillämpats konsekvent av koncernenheterna, förutom vad som förklaras i not 2 (e) som tar upp förändringar i redovisningsprinciper.

(a) Grunder för konsolidering (i) Rörelseförvärv

Koncernen har ändrat redovisningsprincip avseende redovisning av rörelseförvärv. Se not 2 (e) (i) för mer information.

(ii) Dotterbolag

Dotterbolag är bolag som kontrolleras av koncernen. Boksluten för dotterbolagen ingår i de konsoliderade finansiella rappor-terna från den dag då kontrollen påbörjades fram till den dag det bestämmande inflytandet upphör. Redovisningsprinciperna för  dotterbolag har ändrats när det ansetts nödvändigt att anpassa dem till de principer som antagits av koncernen.

Kontroll föreligger då koncernen har rätt att utforma de finan-siella och operativa strategierna i ett företag i syfte att erhålla ekonomiska fördelar från dess verksamhet. Vid bedömningen av kontroll, beaktas potentiella rösträtter som för närvarande utnyttjas.

(iii) Investeringar i intressebolag (redovisningsmetod för intressebolag)

Intressebolag är de bolag där koncernen har ett betydande infly-Investeringar i intressebolag redovisas enligt kapitalandels-metoden och redovisas initialt till anskaffningsvärde. Koncernens investeringar inkluderar goodwill som identifierats vid för-värv, med avdrag för eventuella ackumulerade nedskrivningar.

Koncernredovisningen omfattar koncernens andel av kostnader och intäkter samt förändringar i eget kapital i det redovisade bolaget, efter justeringar för att anpassa redovisningsprinciperna med koncernens, från den dag då ett betydande inflytande inleds  fram till dess att betydande inflytande upphör. När koncernens  andel av förluster överstiger dess innehav i ett bolag, är det redo-visade värdet av detta innehav, inklusive eventuella långsiktiga investeringar, reducerat till noll och redovisningen av fortsatta för-luster upphör utom i den mån koncernen har en förpliktelse eller har gjort betalningar på uppdrag av bolaget.

(iv) Transaktioner som elimineras vid konsolidering Koncerninterna balanser och transaktioner, samt eventuella orealiserade intäkter och kostnader som härrör från koncern-interna transaktioner elimineras i framställandet av koncernredo-visningen. Orealiserade vinster uppkomna från transaktioner med intressebolag elimineras mot investeringen, motsvarande koncernens intresse i bolaget. Orealiserade förluster elimineras på samma sätt som orealiserade vinster, men endast i den utsträck-ning det inte finns några nedskrivutsträck-ningsbehov.

(b) Utländsk valuta

(i) Transaktioner i utländsk valuta

Transaktioner i utländska valutor omräknas till respektive koncern enhets valuta med valutakurser som gäller vid tidpunkten för transaktionerna. Monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta omräknas på balansdagen till den funktionella valutan med den valutakurs som gäller vid denna tidpunkt. Den utländska valutavinst eller förlust på monetära poster beräknas som skillna-den mellan upplupet anskaffningsvärde i skillna-den funktionella valutan i början av perioden, justerat för effektiv ränta och betalningar under perioden och upplupet anskaffningsvärde i utländsk valuta omräknas till valutakurs vid slutet av rapporteringsperioden. Icke-monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta som värderas till verkligt värde återförs till den funktionella valutan till den valuta-kurs som gäller vid det datum då det verkliga värdet fastställdes.

Valutakursdifferenser som uppstår vid omräkning redovisas i resultaträkningen, utom valutakursdifferenser som uppkom-mer vid omräkning av tillgångar tillgängliga för försäljning, en finansiell skuld avsedd som en säkring av nettoinvesteringen i en utlandsverksamhet, eller kvalificerade kassaflödessäkringar, vilka  redovisas i övrigt totalresultat. Icke-monetära poster som värderas i enligt anskaffningsvärde i en utländsk valuta omräknas till valu-takursen som gäller vid tidpunkten för transaktionen.

(ii) Utländska verksamheter

Tillgångarna och skulderna i utländska verksamheter, inklusive goodwill och justeringar till verkligt värde som uppkommer vid förvärv, omräknas till RUB till valutakurser gällande på balansda-gen. Intäkterna och kostnaderna i utländska verksamheter, exklu-sive utländska verksamheter i höginflationsländer, omräknas till  RUB till valutakurser gällande vid tidpunkten för transaktionerna.

Intäkterna och kostnaderna i utländska verksamheter i hög-inflationsländer omräknas till RUB till den valutakurs som gäller  på balansdagen. Före omräkning av finansiella rapporter från utländska verksamheter i höginflationsländer, korrigeras deras  finansiella rapporter för den aktuella perioden med beaktande av ändringar i den allmänna köpkraften i den lokala valutan.

Omräkningen baseras på relevanta prisindex på balansdagen.

Valutakursdifferenser som uppstår redovisas i övrigt totalre-sultat. Sedan den 1 januari 2008, tidpunkten för koncernens över-gång till IFRS, har sådana skillnader redovisats i omräkningsreser-ven för den utländska valutan (omräkningsreserv, eller FCTR). När en utländsk verksamhet avyttras, delvis eller i sin helhet, överförs motsvarande belopp i FCTR till resultaträkningen som en del av vinst eller förlust vid avyttring.

När reglering av en monetär post, erhållen från eller betalad till en utländsk verksamhet, inte är planerad eller antas ske inom en överskådlig framtid, är valutakursvinster och förluster som upp-kommer från en sådan monetär post och anses utgöra en del av en nettoinvestering i en utländsk verksamhet och redovisas i övrigt totalresultat, inom eget kapital i FCTR.

(c) Finansiella instrument

(i) Icke-derivativa finansiella tillgångar

Koncernen redovisar inledningsvis lån och fordringar och insätt-ningar på dagen de uppstår. Alla andra finansiella tillgångar (inklusive tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträk-ningen) redovisas initialt på affärsdagen då koncernen blir avtals-mässig part till instrumentet.

Koncernen tar bort en finansiell tillgång när de avtalsenliga rättigheterna till kassaflöden från tillgången löper ut, eller läm-nar över rätten att erhålla avtalsenliga kassaflöden från den  finansiella tillgången i transaktionen där alla risker och förmåner förknippade med ägandet av den finansiella tillgången överförs.

Andelar av överförda finansiella tillgångar som skapats eller behållits av koncernen redovisas som en separat tillgång eller skuld.

Finansiella tillgångar och skulder kvittas och nettobeloppet redovisas i rapporten över finansiell ställning när, och endast när koncernen har en laglig rätt att kvitta beloppen och avser att antingen reglera ett nettobelopp eller att realisera tillgången och reglera skulden samtidigt.

Koncernen har följande icke-derivativa finansiella tillgångar:

finansiella tillgångar till verkligt värde via resultaträkningen, finansiella tillgångar som innehas till förfallodagen, lån och ford-ringar och finansiella tillgångar tillgängliga för försäljning.

Finansiella tillgångar till verkligt värde via resultaträkningen En finansiell tillgång klassificeras till verkligt värde via resultaträk-ningen om den klassificeras som tillgång som innehas för handel eller angavs så vid första redovisningstillfället. Finansiella till-gångar värderas till verkligt värde via resultaträkningen om kon-cernen förvaltar sådana investeringar och gör inköps- och försälj-ningsbeslut baserade på deras verkliga värde i enlighet med kon-cernens dokumenterade riskhanterings- eller investeringsstrategi.

Vid det första redovisningstillfället redovisas hänförliga trans-aktionskostnader i resultaträkningen när de uppstår. Finansiella tillgångar till verkligt värde förs via resultaträkningen till verkligt värde och förändring i dessa redovisas i resultaträkningen.

Finansiella tillgångar som innehas till förfallodagen

Om koncernen har för avsikt och förmåga att hålla skuldebrev till förfall, då klassificeras sådana finansiella tillgångar som innehav till förfallodagen. Finansiella tillgångar som innehas till förfal-lodagen redovisas inledningsvis till verkligt värde plus eventuella direkt hänförbara transaktionskostnader. Efter den initiala redo-visningen, värderas finansiella tillgångar som innehas till förfal-lodagen till upplupet anskaffningsvärde enligt effektivränteme-toden, med avdrag för eventuella nedskrivningar. Försäljning eller omklassificering av ett mer än obetydligt belopp av tillgångar som innehas till förfallodagen långt från förfallodagen skulle leda till omklassificering av alla tillgångar som innehas till förfallodagen som tillgängliga för försäljning, och förhindra koncernen från att klassificera investeringar i värdepapper som innehas till förfall under innevarande och följande två räkenskapsår.

Finansiella tillgångar tillgängliga för försäljning

Finansiella tillgångar tillgängliga för försäljning är icke-derivativa finansiella tillgångar som klassificeras som tillgängliga för försälj-ning och som inte klassificeras i någon av de tidigare kategorierna.

Koncernens investeringar i aktier och vissa räntebärande värde-papper klassificeras som finansiella tillgångar tillgängliga för för-säljning. Efter första redovisningstillfället värderas de till verkligt värde och förändring däri, annat än nedskrivningsförluster (se not 3 (h) (i)) och valutakursdifferenser (se not 3 (b) (i)), vilka redovisas i övrigt totalresultat och presenteras i eget kapital i fonden för verkligt värde. När en investering tas bort från balansräkningen, överförs den ackumulerade vinsten eller förlusten i övrigt totalre-sultat till retotalre-sultaträkningen.

Kundfordringar

Kundfordringar redovisas initialt till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde enligt effektivräntemetoden.

Lämpliga avsättningar för osäkra fordringar redovisas i resultat-räkningen när det finns objektiva bevis för att tillgången minskat i värde. Den redovisade avsättningen mäts som skillnaden mel-lan tillgångens redovisade värde och nuvärdet av uppskattade framtida kassaflöden, diskonterade med den effektiva räntan som  beräknades vid första redovisningstillfället.

Lånefordringar

Pengar som lånas ut direkt till låntagaren kategoriseras som lån och redovisas till upplupet anskaffningsvärde. Detta definieras som det verkliga värdet på kontantersättning som har använts för dessa lån och som bestäms genom hänvisning till marknadspriser på lånedatum. Samtliga lån redovisas när pengarna betalats ut till låntagaren.

En avsättning för nedskrivning av lån görs, om det finns objek-tiva bevis för att koncernen inte kommer att få tillbaka hela belop-pet enligt de ursprungliga låneavtalen. Storleken på avsättningen är skillnaden mellan det redovisade värdet och återvinningsvär-det, vilket motsvarar nuvärdet av förväntade kassaflöden inklusive  belopp som kan återfås från garantier och säkerheter, diskonterat med den ursprungliga effektiva räntan för lånet.

Kassa och bank

Kassa och bank består av likvida medel och inlåning med löptider på tre månader eller mindre. Checkräkningskrediter som är betal-bara på anfordran och utgör en integrerad del av koncernens kas-sahantering ingår i kassa och bank i kassaflödesanalysen.

(ii) Icke-derivativa finansiella skulder

Koncernen redovisar ursprungligen emitterade värdepapper och efterställda skulder vid det datum de har sitt ursprung. Alla övriga finansiella skulder (inklusive skulder till verkligt värde via resul-taträkningen) redovisas initialt på affärsdagen då koncernen blir avtalsmässig part.

Koncernen räknar bort ett ekonomiskt ansvar när dess skyldig-heter enligt avtalet betalas, ställs in eller löper ut.

Finansiella tillgångar och skulder kvittas och nettosumman redovisas i rapporten över finansiell ställning när, och endast när koncernen har en legal rätt att kvitta beloppen och avser att antingen reglera ett nettobelopp eller att realisera tillgången och reglera skulden samtidigt.

Koncernen har följande icke-derivativa finansiella skulder: lån och krediter, checkräkningskrediter samt leverantörsskulder och andra skulder.

Sådana finansiella skulder redovisas inledningsvis till verkligt

(iii) Aktiekapital Stamaktier

Stamaktier klassificeras som eget kapital. Extra kostnader som direkt kan hänföras till emission av stamaktier och aktieoptioner redovisas som ett avdrag från eget kapital, netto efter eventuella skatteeffekter.

(d) Materiella anläggningstillgångar (i) Redovisning och värdering

Materiella anläggningstillgångar värderas till anskaffnings-värde minus ackumulerade avskrivningar och ackumulerade nedskrivningar.

I anskaffningsvärdet ingår utgifter som direkt kan hänföras till förvärvet av tillgången. Kostnaden för egentillverkade tillgångar inkluderar kostnader för material och direkt lön, andra kostna-der som är direkt kopplade till att få tillgången i ett fungerande skick för avsedd användning, samt kostnader för nedmontering och bortforsling av tillgången och återställande av platsen där den är belägen. Kostnaden kan även omfatta överföringar från eget kapital av eventuella vinster eller förluster på kvalificerade säkringar av kassaflöden i utländsk valuta för inköp av materiella  anläggningstillgångar. Inköpt programvara som är en integrerad del av funktionerna i tillhörande utrustning aktiveras som en del av tillgången. Lånekostnader i samband med inköp, konstruktion eller produktion av kvalificerade tillgångar redovisas i resultaträk-ningen när de uppstår.

När delar av en materiell anläggningstillgång har olika nyttjan-deperioder redovisas de som separata objekt (stora komponenter) av materiella anläggningstillgångar.

Vinster och förluster vid avyttring av en materiell anlägg-ningstillgång fastställs genom en jämförelse av intäkterna från försäljning med det redovisade värdet på anläggningstillgången och redovisas netto under ”övriga intäkter” i resultaträkningen.

När omvärderade tillgångar säljs, överförs beloppen som ingår i omvärderingens överskottsreserv till balanserade vinstmedel.

Om det redovisade värdet för en tillgång är större än dess beräknade återvinningsvärde, skrivs tillgången omedelbart ned till sitt återvinningsvärde.

(ii) Omklassificering av tillgångar som tas i bruk

Egendom som byggs för framtida bruk redovisas som mate-riella anläggningstillgångar som inte är i bruk fram till anlägg-ning eller utbyggnad är klar, då den omklassificeras till lämplig tillgångskategori.

(iii) Tillkommande kostnader

Kostnaden för att ersätta en del av en materiell anläggningstill-gång tas med i det redovisade värdet för posten om det är san-nolikt att framtida ekonomiska fördelar som är förknippade med delen kommer att komma koncernen tillgodo och dess kostnader kan mätas tillförlitligt. Det redovisade värdet för den utbytta delen tas bort från balansräkningen. Kostnaderna för det löpande underhållet av materiella anläggningstillgångar redovisas i resul-taträkningen när de uppstår.

(iv) Avskrivningar

Avskrivningar redovisas linjärt i resultaträkningen över en upp-skattad nyttjandeperiod för varje del av en materiell anläggnings-tillgång, eftersom detta närmast återspeglar den förväntade förbrukningen av de framtida ekonomiska fördelar förknippade med tillgången . Leasade tillgångar skrivs av över den kortare av leasingperioden och nyttjandeperioden, om det inte är

någor-De årliga avskrivningstakterna som använts för innevarande och jämförbara perioder är följande:

År

Byggnader 7–10

Motorfordon 7–10

Anläggningar och maskiner 5–10

Datorer 3–5

Installationer 5–7

Avskrivningsmetoder, nyttjandeperiod och restvärden prövas vid slutet av varje räkenskapsår och justeras vid behov. Inga ändringar gjordes under 2009.

(e) Immateriella anläggningstillgångar (i) Goodwill

Goodwill som uppkommer vid förvärv av dotterbolag redovisas i immateriella tillgångar. För beräkning av goodwill vid första redo-visningstillfället, se not 3 (a) (i).

Förvärv av icke-kontrollerande intressen

Förvärv av icke-kontrollerande intressen redovisas som trans-aktioner med bolagets ägare i deras egenskap av aktieägare och därför redovisas inte goodwill som ett resultat av sådana transaktioner.

Efterföljande beräkning

Goodwill beräknas till anskaffningsvärde minus ackumulerade nedskrivningar. När det gäller redovisningen av intressebolag ingår det redovisade värdet av goodwill i det redovisade värdet av investeringen, och en nedskrivning på en sådan investering är inte tilldelat någon tillgång, inklusive goodwill, som utgör en del av det redovisade värdet av intressebolaget.

(ii) Övriga immateriella tillgångar

Övriga immateriella tillgångar som förvärvas av koncernen, som har begränsad ekonomisk livslängd, värderas till anskaffnings-värde minus ackumulerade avskrivningar och ackumulerade nedskrivningar.

(iii) Tillkommande kostnader

Tillkommande kostnader balanseras endast då de ökar de fram-tida ekonomiska fördelar förknippade med den specifika till-gången den relateras till. Alla andra utgifter, inbegripet utgifter för internt genererad goodwill och varumärken, redovisas i resul-taträkningen när de uppstår.

(iv) Avskrivningar

Avskrivningar belastar resultaträkningen linjärt över den beräk-nade nyttjandeperioden av immateriella tillgångar om den inte är obestämd. Immateriella tillgångar, utöver goodwill, som inte har en obestämbar nyttjandeperiod skrivs av från det datum de är tillgängliga för användning.

(f) Leasingobjekt

Leasingobjekt där koncernen har i princip alla risker och för-delar med ägandet klassificeras som finansiell leasing. Vid det första redovisningstillfället värderas den leasade tillgången till ett belopp motsvarande det lägsta av dess verkliga värde och nuvärdet av minimum beloppen av leasingavgifterna. Efter första redovisningstillfället redovisas tillgången i enlighet med de redo-visningsprinciper som gäller för den specifika tillgången.

Andra leasingavtal är operationella leasingavtal och, med undantag för förvaltningsfastigheter, redovisas inte de lea-sade tillgångar i koncernens rapport över finansiell ställning.

Förvaltningsfastighet som innehas genom ett operationellt lea-singavtal redovisas i koncernens rapport över finansiell ställning till verkligt värde.

(g) Varulager

Varulager värderas till det lägsta av anskaffningsvärde och verkligt värde. Kostnaden för varulager baseras på först in-först ut prin-cipen och inkluderar utgifterna för att förvärva inventeringarna, produktions- eller omställningskostnader samt kostnader för att föra dem till deras nuvarande plats och skick. När det gäller egentillverkade varulager och pågående arbeten, ingår en lämplig andel av produktionsomkostnaderna, baserat på normalt kapaci-tetsutnyttjande, i kostnaderna.

Nettoförsäljningsvärdet är det uppskattade försäljningspriset i den löpande verksamheten, med avdrag för uppskattade kostna-der för färdigställande och försäljningskostnakostna-der.

(h) Nedskrivningar

(i) Finansiella tillgångar (inklusive fordringar)

En finansiell tillgång som inte redovisas till verkligt värde via resul-taträkningen, skall värderas vid varje balansdag för att fastställa om det finns objektiva bevis för att värdet är nedsatt. En finansiell tillgång behöver skrivas ned om objektiva bevis tyder på att en förlusthändelse har inträffat efter den första redovisningen av tillgången, och det uppskattas att förlusthändelsen haft en nega-tiv inverkan på de uppskattade framtida kassaflödena för denna  tillgång.

Objektiva bevis för att finansiella tillgångar (inklusive aktiere-laterade värdepapper) har ett nedskrivningsbehov kan omfatta uteblivna eller försenade betalningar av en gäldenär, omstruktu-rering av ett belopp som ska betalas till koncernen på villkor som gruppen inte skulle överväga annars, tecken på att en gäldenär eller emittent kommer att gå in konkurs samt bortfallet av en aktiv marknad för ett instrument. Dessutom, för investeringar i aktieinstrument, är en betydande eller utdragen nedgång i verkligt värde, under anskaffningsvärdet, ett objektivt bevis på nedskrivningsbehov.

Koncernen bedömer belägg för nedskrivningsbehov för ford-ringar och investeford-ringar i värdepapper som hålls till förfall, både på en särskild tillgång och på kollektiv nivå. Alla individuellt betydande fordringar och investeringar i värdepapper som hålls till förfall bedöms för specifika nedskrivningsbehov. Alla indivi-duellt betydande fordringar och investeringar i värdepapper som innehas till förfall som inte anses ha ett särskilt nedskrivnings-behov ses sedan över gruppvist för nedskrivningsnedskrivnings-behov som har uppstått, men som ännu inte identifierats. Fordringar och inves-teringar i värdepapper som hålls till förfall som inte är individuellt betydande prövas kollektivt för nedskrivningsbehov genom att gruppera fordringar och investeringar i värdepapper som hålls till förfall med liknande riskegenskaper.

Vid bedömningen av gruppvisa nedskrivningsbehov använder sig koncernen av historiska trender i sannolikheten för fallisse-mang, tidpunkt för återkrav och summan av uppkomna förluster, justerat för ledningens bedömning av om nuvarande ekonomiska och kreditförhållanden är sådana att de faktiska förlusterna san-nolikt kommer att vara större eller mindre än vad historiska tren-der föreslår.

En nedskrivning avseende en finansiell tillgång värderad till upplupet anskaffningsvärde beräknas som skillnaden mellan dess redovisade värde och nuvärdet av uppskattade framtida kassa-flöden, diskonterat med tillgångens ursprungliga effektiva ränta. 

Förluster redovisas i resultaträkningen och avspeglas i ett juste-ringskonto mot fordringar. Ränta på en nedskriven tillgång fort-sätter att redovisas under avveckling av diskonteringen. När en senare händelse gör att nedskrivningsbeloppet minskar, åter föras minskningen i nedskrivningen via resultaträkningen.

Nedskrivningar av finansiella tillgångar tillgängliga för försälj-ning redovisas genom en överföring av den ackumulerade förlust som har redovisats i övrigt totalresultat, och visas i reserven för verkligt värde i eget kapital, till resultaträkningen. Den ackumu-lerade förlust som tas bort från övrigt totalresultat och redovisas i resultaträkningen är skillnaden mellan anskaffningsvärdet, med avdrag för eventuella amorteringar och avskrivningar, och det aktuella verkliga värdet, minus eventuell nedskrivning som tidi-gare redovisats i resultaträkningen. Förändringar i nedskrivnings-avsättningar hänförliga till tidsvärdet återspeglas som en del av ränteintäkterna.

Om det verkliga värdet på ett nedskrivet skuldebrev tillgänglig för försäljning ökar i en efterföljande period och värdeökningen kan hänföras till en händelse som inträffat efter det att nedskriv-ningen gjordes i resultaträknedskriv-ningen, så reverseras nedskrivning med beloppet för återföringen som redovisats i resultaträkningen.

Men senare återhämtning i det verkliga värdet av ett nedskrivet aktierelaterat värdepapper tillgängligt för försäljning redovisas i

Men senare återhämtning i det verkliga värdet av ett nedskrivet aktierelaterat värdepapper tillgängligt för försäljning redovisas i

In document 7 Översikt 8 Mål och strategi (Page 35-41)

Related documents