• No results found

VIKTIGA UPPSKATTNINGAR OCH BEDÖMNINGAR FÖR REDOVISNINGSÄNDAMÅL

Koncernens kassaflödesanalys

NOT 3 VIKTIGA UPPSKATTNINGAR OCH BEDÖMNINGAR FÖR REDOVISNINGSÄNDAMÅL

de kritiska bedömningar och uppskattningar för redovis-ningsändamål som behandlas i detta avsnitt är de som företagsledningen och styrelsen bedömer vara de vikti-gaste för en förståelse av Koncernens finansiella rapporter med hänsyn tagen till graden av betydande påverkan och osäkerhet. dessa bedömningar baseras på historiska erfa-renheter och de olika antaganden som företagsledningen och styrelsen bedömer vara rimliga under gällande omständigheter. Härigenom dragna slutsatser utgör grun-den för redovisade värgrun-den på tillgångar och skulder, i de fall dessa inte utan vidare kan fastställas genom informa-tion från andra källor. Faktiska utfall kan skilja sig från dessa bedömningar om andra antaganden görs eller andra förutsättningar är för handen. i not 2 anges de redo-visningsprinciper som Koncernen valt att tillämpa.

viktiga uppskattningar och bedömningar för redovis-ningsändamål hänför sig till nedanstående områden.

(a) Nyttjandeperiod för anläggningstillgångar Koncernens anläggningstillgångar skrivs av över tillgång-ens bedömda nyttjandeperiod. Ledningen prövar regel-bundet riktigheten i de bedömda nyttjandeperioderna.

prövningen baseras på tillgångarnas tillstånd och den bedömda perioden de kommer att generera ekonomiska fördelar till Koncernen.

(b) Nedskrivningar

Ledningen prövar materiella och immateriella tillgångars redovisade värden för att fastställa om det föreligger några indikationer på att dessa tillgångar skulle behöva skrivas ned. när dessa prövningar görs allokeras tillgångar som inte genererar egna kassaflöden till lämpliga kassa-genererande enheter. Ledningen gör uppskattningar och antaganden vid allokeringen av dessa tillgångar och likaså vid uppskattningen av tidpunkten för de underliggande kassaflödena när nyttjandevärden beräknas. Senare änd-ringar i kassagenererande enheter eller tidpunkterna för kassaflödena kan påverka redovisade värden av respek-tive tillgång.

(c) Verkligt värde av nyttjanderättigheter av mark Koncernens nyttjande av mark är föremål för olika lagar och regler som reglerar miljöskydd. Koncernen bedömer det verkliga värdet av nyttjanderättigheter av mark vid tid-punkten för förvärv av dotterföretag som innehar markhy-resavtal, baserat på ledningens förståelse av existerande lagkrav i olika jurisdiktioner, villkoren i markhyresavtalen samt internt genererade estimat.

Noter

Forts not 2

ÅrSrEdOviSning 2007 | ALpCOT AgrO 1 (d) Skattemässiga risker

Omfattande bedömningar krävs för att fastställa avsätt-ningen för inkomstskatter. det finns många transaktioner och beräkningar där den slutliga skatten är osäker vid den tidpunkt då transaktionerna och beräkningarna genom-förs. Koncernen redovisar en skuld för förväntade skatte-revisionsfrågor baserat på bedömningar av huruvida ytter-ligare skattskyldighet kommer att uppstå. i de fall den slutliga skatten för dessa ärenden skiljer sig från de belopp som först redovisades, kommer dessa skillnader att påverka aktuell skatt och avsättningarna för uppskjuten skatt under den period då dessa fastställanden görs.

(e) Eventualförpliktelser

på grund av osäkerheten i eventualförpliktelser kan utgången av dem endast fastställas när en eller flera fram-tida händelser inträffar eller inte inträffar. Bedömningen av utgången av sådana eventualförpliktelser kräver därför omfattande antaganden och uppskattningar av framtida händelser.

NOT 4 – SEGMENTSRAPPORTERING

Koncernen har för närvarande endast ett segment, ryssland, och en rörelsegren, jordbruk.

NOT 5 – FÖRVÄRV AV DOTTERBOLAG

Under 2007 har följande väsentliga dotterbolag förvärvats.

Förvärven redovisas i bokstavsordning nedan.

(i) LLC AgroDonL

den 19 oktober 2007 förvärvades 100% av Limited Liability Company Agro donL (Agro donL) kontant för 2 071 KSEK.

LLC Agro donL är verksamt inom spannmålsodling i Lipetsk regionen. Syftet med förvärvet var att få kontroll över ett markhyresavtal samt rörelsen som Agro donL bedriver i Lipetsk regionen.

Agro donL bidrog med 493 KSEK i intäkter och –1 620 KSEK i resultat före skatt från förvärvsdagen fram till 31 december 2007. Om förvärvet hade skett vid ingången av året hade Koncernens nettoresultat påverkats med –2 012 KSEK.

(ii) CJSC Agrokultura

den 8 juni 2007 förvärvades 100 % av Closed Joint Stock Company Agrokultura (Agrokultura) kontant för 76 KSEK.

CJSC Agrokultura är ett holdingbolag och syftet med för-värvet var att ta kontroll över Agrokultura’s ryska dotter-bolag.

Agrokultura bidrog med 169 KSEK i intäkter och 101 KSEK i resultat före skatt från förvärvsdagen fram till 31 december 2007. Om förvärvet hade skett vid ingången av året hade Koncernens nettoresultat påverkats med samma siffror som angetts ovan då endast begränsad verksamhet bedrevs före förvärvet.

(iv) LLC Bitug Plus

den 10 juli 2007 förvärvades 100% av Limited Liability Company Bitug plus (Bitug plus) kontant för 236 KSEK.

Bitug plus är verksamt inom spannmålsodling, boskaps-uppfödning och försäljning och distribution av de jord-bruksprodukter de producerar i voronezh regionen. Syftet med förvärvet var att få kontroll över långfristiga hyresav-tal av mark, cirka 4 100 hektar, samt rörelsen som Bitug plus bedriver i voronezh regionen.

Bitug plus bidrog med 1 722 KSEK i intäkter och –905 KSEK i resultat före skatt från förvärvsdagen fram till 31 december 2007. Om bolaget hade förvärvats vid ingången av året hade Koncernens nettoresultat påver-kats med –500 KSEK.

(v) LLC Borelskiy Melzavod

den 14 mars 2007 förvärvades 100% av Limited Liability Company Borelskiy Melzavod (Borelskiy) kontant för 2 078 KSEK. Borelskiy driver bl a en spannmålskvarn i volgograd regionen. Förvärvet av Borelskiy gjordes i kombination med förvärvet av LLC Sinegorie-invest, se (x) nedan, då säljaren kontrollerade båda dessa bolag och endast sålde dem tillsammans. vidare passar Borelskiy in i Koncernens jordbruksstrategi då delar av skörden kan lagras och för-ädlas i kvarnen som ingår i Borelskiys verksamhet.

Borelskiy bidrog med 743 KSEK i intäkter och –1 073 KSEK i resultat före skatt från förvärvsdagen fram till 31 december 2007. Om bolaget hade förvärvats vid ingången av året hade Koncernens nettoresultat påver-kats med –965 KSEK.

(vi) LLC Dina

den 25 oktober 2007 förvärvades 100 av Limited Liability Company dina (dina) kontant för 271 KSEK. dina är verk-samt inom spannmålsodling i Tambov regionen och syftet med förvärvet var att få kontroll över ett markhyresavtal samt rörelsen som dina bedriver i Tambov regionen.

dina bidrog med 371 KSEK i intäkter och –459 KSEK i resultat före skatt från förvärvsdagen fram till 31 december 2007. Om bolaget hade förvärvats vid ingången av året hade Koncernens nettoresultat påverkats med –891 KSEK.

Noter

Forts not 3

  ALpCOT AgrO | ÅrSrEdOviSning 2007 (vii) LLC Donskoe

den 16 juli 2007 förvärvades 100% av Limited Liability Company donskoe (donskoe) kontant för 29 861 KSEK.

donskoe är verksamt inom spannmålsodling i voronezh regionen och syftet med förvärvet var att få kontroll över ett markhyresavtal samt rörelsen som donskoe bedriver i voronezh regionen.

donskoe bidrog med 5 847 KSEK i intäkter och –1 395 KSEK i resultat före skatt från förvärvsdagen fram till 31 december 2007. Om bolaget hade förvärvats vid ingången av året hade Koncernens nettoresultat påver-kats med 891 KSEK. Om förvärvet hade skett vid ingången av året hade Koncernens nettoresultat påverkats med samma siffra som angetts ovan då majoriteten av bolagets verksamhet bedrivs under skördeperioden augusti till oktober.

(viii) LLC Agrokultura Ertil

den 26 april 2007 förvärvades 100% av Limited Liability Company Agrokultura Ertil (Ertil) kontant för 7 KSEK. Ertil är verksamt inom spannmålsodling i voronezh regionen och syftet med förvärvet var att få kontroll över ett mark-hyresavtal samt att skapa en legal enhet för Ertils verksam-het i voronezh regionen.

Ertil bidrog med 4 058 KSEK i intäkter och –9 040 KSEK i resultat före skatt från förvärvsdagen fram till 31 decem-ber 2007. Om bolaget hade förvärvats vid ingången av året hade Koncernens nettoresultat påverkats med unge-färligen samma siffror som angivits ovan då endast begränsad verksamhet bedrevs före förvärvet.

(ix) LLC Agrofirma Pervomayskoe

den 30 april förvärvades 100% av Limited Liability Com-pany Agrofirma pervomayskoe (pervomayskoe) kontant för 1 673 KSEK. pervomayskoe är verksamt inom spann-målsodling i voronezh regionen och syftet med förvärvet var få kontroll över ett landområde uppgående till cirka 4 200 hektar och att därefter sluta ett långfristigt hyresav-tal avseende marken.

Ertil bidrog med 81 KSEK i intäkter och –371 KSEK i resultat före skatt från förvärvsdagen fram till 31 december 2007. Om bolaget hade förvärvats vid ingången av året hade Koncernens nettoresultat påverkats med ungefärli-gen samma siffror som angivits ovan då endast begränsad verksamhet bedrevs för förvärvet.

(x) LLC Sinegorie-Invest

den 14 mars 2007 förvärvades 100% av Limited Liability Company Sinegorie-invest (Sinegorie) kontant för 7 KSEK.

Sinegorie är verksamt inom spannmålsodling i voronezh regionen. Syftet med förvärvet var få kontroll över jord-bruksmark i voronezh regionen, samt att få kontroll över ett rörelsedrivande bolag med jordbruksutrustning.

Sinegorie bidrog med 3 072 KSEK i intäkter och 3 558 KSEK i resultat före skatt från förvärvsdagen fram till 31 december 2007. Om bolaget hade förvärvats vid ingången av året hade Koncernens nettoresultat påver-kats med ungefärligen samma siffror som angivits ovan då största delen av bolagets verksamhet bedrivs under skör-detiden augusti till oktober.

(xi) LLC Agrofirma Vorobievskoe

den 22 november 2007 förvärvades 100% av Limited Liabi-lity Company Agrofirma vorobievskoe (vorobievskoe) kontant för 6 KSEK. vorobievskoe är verksamt inom spannmålsodling i voronezh regionen. Syftet med förvär-vet var att skapa ett dotterbolag som ska hyra mark samt bedriva verksamhet i voronezh regionen. Lokala myndig-heter uppställde krav på bildande av bolag för att kunna sluta hyresavtal avseende mark

vorobievskoe bidrog med 0 KSEK i intäkter och –94 KSEK i resultat före skatt från förvärvsdagen fram till 31 december 2007. Om bolaget hade förvärvats vid ingången av året hade Koncernens nettoresultat påver-kats med ungefärligen samma siffror som angivits ovan då endast begränsad verksamhet bedrevs för förvärvet.

innan ovanstående bolag förvärvades upprättade de inga årsredovisningar i enlighet med iFrS och det har där-för inte varit praktiskt möjligt, eller hade nyttan inte mot-svarat den ekonomiska kostnaden, att upprätta balans-räkningar i enlighet med iFrS för att fastställa bokförda värden av tillgångar, skulder och eventualförpliktelser omedelbart före förvärven. nedanstående tabeller redo-visar därför inte skillnaden mellan bokförda värden och verkliga värden enligt iFrS utan endast verkliga värden enligt iFrS vid förvärvstidpunkterna. den del av köpeskil-lingen som överstiger verkliga värden av tillgångar, skul-der och eventualförpliktelser har redovisats som goodwill.

Noter

Forts not 5

ÅrSrEdOviSning 2007 | ALpCOT AgrO 

Related documents