• No results found

Villa Cederschiölds dagverksamhet

In document SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING (Page 28-32)

Fakta om verksamheten Villa Cederschiölds dagverksamhet Namn Villa Cederschiölds dagverksamhet

Adress Erstagatan 1F, besöksadress

Box 4619 116 91 Stockholm

Verksamhet Dagverksamhet enligt 3 kap. 6 § Socialtjänstlagen, SoL

Driftsform LOV-upphandlat valfrihetskontrakt. Avtalsperioden är på ett år med äldrenämnden och möjlighet till ett års förlängning och tre månaders uppsägningstid.

Avtalspart

Förestår/verksamhetschef

Ersta diakonisällskap

Margareta Hardenfalk/ vik. Anna Andersson

Målgrupp och antal Villa Cederschiölds dagverksamhet har möjlighet att ta emot 13 gäster. Då inte alla gäster är där dagligen har de 27 gäster på deltidsplatser.

Antal anställda 4 anställda motsvarande 4 årsarbetare

Tillstånd Socialstyrelsens diarienummer för tillståndet är 7021-08-92701 daterat 2009-09-19 för 13 gäster i lokalerna samtidigt.

Metod för uppföljningen

 Besök i verksamheten av MAS Britt-Marie Johansson och avdelningscontroller Christina Amundberg

 Datum för besöken har varit 24 och 25 januari samt 2 maj 2012

 Dialog med vikarierande verksamhetschef Anna Andersson, metodutvecklare Tekla Larsson, MAS Ulla Ståhl samordnare, medarbetare och gäster

 Kontroll av verksamhetens dokumentation och rutiner gjordes i anslutning till besöken.

 Kontroll av personalförteckning

 Dialog med företrädare från beställarenheten.

 Upplysningar från Skatteverket, Upplysningscentralen och Bolagsverket görs av Äldreförvaltningen.

 Kontroll av underleverantörer, försäkringsbrev och fakturaunderlag görs av äldreförvaltningen

Verksamhet

Villa Cederschiöld är en daglig verksamhet för personer med demenssjukdomar.

De är anslutna till kommunens valfrihetssystem för dagverksamheter.

Erstadiakonis äldreverksamheters värdegrund är hämtad från den kristna etiken.

Deras metoder är att genom aktivering, validation, reminscens och taktil massage skapa en god dag och känsla av sammanhang för att gästerna ska kunna hålla sig friskare längre. Varje gäst har ett eget veckoprogram med samvaro, aktiviteter, möjligheter till vila och återhämtning i sin egen takt. Dagverksamheten har

tillstånd att tillsammans med de boende laga lunch, baka och förbereda frukost och mellanmål. De använder sin uteplats ofta. De kan även promenera i parken, besöka större arrangemang i den gemensamma salongen, volontärcafét eller åka till sin kolonilott.

Tillgänglighet, lokaler och inventarier

Dagverksamheten ligger i markplan med en egen uteplats. Lokalerna består kök och matplats, matrum och tre olika aktivitetesrum. Det finns möjlighet till vila i avskildhet. Det är möblerat med för gästerna tidstypiska möbler, prydnadsföremål och hushållsutrustning. De har också olika utrustning för sociala, fysiska och intellektuella aktiviteter. Dagverksamheten har också en kolonilott som de besöker och odlar på.

Gäster på Villa Cederschiöld

De flesta gäster kommer från Södermalms stadsdelsförvaltning. Genom stadens valfrihetssystem kan de ta emot gäster från andra stadsdelar. Vid besöket hade de deltagare från Bromma, Hässelby och Norrmalm. Andra kommuner kan också köpa plats. Det finns kö till dagverksamheten. Vissa perioder har den varit förhållandevis lång.

Brukarundersökning

Stockholms stad gör en årlig brukarundersökning för gäster i dagverksamhet. Den redovisas med ett samlat resultat för hela Södermalms stadsdelsförvaltning. Därför saknas resultat specifikt från Villa Cederschiöld.

Det samlade resultatet för samtliga dagverksamheter på Södermalm är bättre för Södermalms dagverksamheter än resultaten för stadens genomsnitt. En viss förbättring av resultaten har också skett från 2010 till 2011.

Brukarinflytande/delaktighet/självständighet

Villa Cederschiölds dagverksamhet har personliga veckoprogram för varje boende utifrån deras önskemål. Vissa uppskattar att hjälpa till i köket, andra föredrar mer promenader, musikstunder eller att spela spel eller lösa korsord. Aktiviteterna kan också varieras och individualiseras genom att lokalerna medger att gruppen kan delas fem mindre grupper inomhus genom de olika rummen som finns att tillgå.

Bemötandemetoderna validation och reminiscens används ständigt för att säkra den enskildes vilja och skapa trygghet, erkännande och självständighet.

Biståndshandläggarna gör minst årliga uppföljningar kring gästens omfattning av biståndsbeslutet och tar ställning till om det finns behov av förändring av beslutet.

Avvikelse

Det finns inga klagomål från gästerna eller deras anhöriga i dagverksamheten som är framförda till förvaltningen. Dagverksamhetens medarbetare är noga med att vara lyhörd för gästernas egna önskemål i den dagliga kontakten.

Ersta diakoni har inlett ett utvecklingsarbete med anledning av den nya

föreskriften om kvalitetssystem för att mer systematiskt och skriftlig arbeta med avvikelser och ständiga förbättringar. Det kommer att innebära att gästernas synpunkter även kommer att ingå i verksamhetens kvalitetsarbete.

SoL- dokumentation

Villa Cederschiöld använder dokumentationssystemet Magna Cura som innehåller genomförandeplaner och en löpande social dokumentation. Vid uppföljningen fanns för samtliga gäster en löpande social dokumentation. Angående

genomförandeplaner var dessa inte alltid uppföljda eller uppdaterade inom 12 månader. Det största flertalet var från januari 2011. Vissa genomförandeplaner saknades och andra var allt för summariska. Ledning och medarbetare fick i upprätta genomförandeplaner som saknades, att uppdatera de genomförandeplaner som var äldre än ett år och komplettera de ofullständiga senast 2012-09-01.

Anhöriga erbjuds lämna in levnadsberättelser som komplettering till genomförandeplan. De fanns i vissa akter.

Hälso- och sjukvård Dokumentation

Det finns inte hälso- och sjukvårdsdokumentation för alla gäster vid

dagverksamheten.Det är endast ett fåtal som är i behov av insatser från hälso- och sjukvårdspersonalen.

Lokala rutiner

En stor del av de lokala rutiner som behövs för att säkerställa patientsäkerheten finns idag framtagna och tillgängliga för personalen.

Avvikelser

Verksamheten har ett avvikelsesystem i sitt intranät. Det är inte ett säkert system då den som skrivit avvikelsen kan avsluta den innan den kommer till MAS. Då den är avslutad kan inte MAS komma åt den i systemet.

Det var även en avvikelse som inte var skriven i förhållande till incident/händelse som fanns dokumenterad i journalerna.

Läkemedelshantering

De gäster som är i behov av att få hjälp med sina läkemedel erbjuds detta. All personal har aktuella delegeringar så att gästerna kan få denna hjälp.

Patientsäkerhetsberättelse för 2011 har upprättats.

Personal- och kompetensförsörjning

Ledningen för dagverksamheten har högskoleutbildning och hälso- och sjukvårdspersonal har formell kompetens. Omvårdnadspersonal har

grundläggande kompetens minst vårdbiträde eller undersköterska. De har också vidareutbildning kring demenssjukdomar och metoderna validation, reminiscens och taktil massage. Det finns också medarbetare som har gruppledar- och

reflektionsutbildning. Detta ger personalen ibland till medarbetare i boenden eller på andra boenden och dagverksamheter. Det finns inga rekryteringsproblem för Villa Cederschiöld.

Årets kompetensutveckling för personalen är kvalitetsutbildning enligt Lean-metoden för att ha som grund när samtliga medarbetare deltar i uppdateringen av deras kvalitetsarbete.

Avtal

Äldrenämnden är avtalsförvaltare. Stadsdelsförvaltningen utför

uppföljningsuppdrag av dem enligt fullmäktigebeslut. Förvaltningen kommer att rapportera till äldreförvaltningen om att det saknades ett flertal aktuella eller fullständiga genomförandeplaner.

Utvecklingsarbete

Villa Cederschiölds utvecklingsarbete kommer att inriktas på att förbättra kvalitetsarbetet och ta fram ett nytt ledningssystem enligt föreskrift.

Förvaltningens samlade bedömning om Villa Cederschiöld Förbättringsområden ;

 socialdokumentation med genomförandeplaner

 hälso- och sjukvårdsdokumentation

Förutom ovanstående bedömer förvaltningen att verksamheten uppfyller de krav som kan ställas utifrån gällande lagstiftning, förordning, föreskrifter och stadens riktlinjer.

Förvaltningen har begärt att Villa Cederschiöld ska ha upprättat eller uppdaterat genomförandeplanerna för samtliga gäster senast 2012-09-01. Förvaltningen kommer att göra en uppföljande kontroll av detta under september månad.

Bilaga

1. Sammanställning av förvaltningens bedömning av respektive verksamhet

In document SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING (Page 28-32)

Related documents