• No results found

Vimmerby kommun. Tillstånd för spridning av bekämpningsmedel

Miljö- och byggnadsnämndens beslut

Miljö- och byggnadsnämnden ger Tobo Golfklubb (833200-4079) tillstånd att sprida bekämpningsmedel på sina greener under år 2015 och ställer följande villkor för detta tillstånd

1. Om inget annat står i de villkor som följer ska besprutningen bedrivas enligt det som angavs i ansökan.

2. 25 meters skyddsavstånd ska hållas till alla ytvattenförekomster. Inom skyddsavståndet får ingen besprutning av bekämpningsmedel ske.

3. Besprutning ska endast ske vid behov och ej förebyggande.

4. Vid besprutning av greenerna ska det tydligt visas vart och när

besprutning sker, genom att sätta upp skyltar vid utslagspunkterna för det hål vars green ska besprutas. En skylt vid den aktuella greenen och ett anslag på anslagstavlan kan också sättas upp.

5. Endast följande bekämpningsmedel får användas:

• Medallion TL, regnr. 5075

• Headway, regnr. 5076

• Primo Maxx, regnr. 5004

6. Besprutningen ska ske efter anvisningarna som angavs vid Kemikalie-inspektionens produktgodkännande av det aktuella bekämpningsmedlet.

• Vilka andra åtgärder som provats innan spridning av bekämpningsmedlet valdes som sista alternativ

8. Dokumentationen från villkor 7 samt en rapportering där alla villkor i detta tillstånd kommenteras gällande hur de har följts, ska skickas in till miljö- och byggnadsförvaltningen senast den 31 mars 2016.

Lagstöd

Förordning (2014-425) om bekämpningsmedel §§ 40, 45, 56

Motivering till beslut

I 40 § i Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel står det att: det är förbjudet att utan särskilt tillstånd av den kommunala nämnden

yrkesmässigt använda växtskyddsmedel inom idrotts- och fritidsanläggningar.

Med anledning av denna paragraf så skrivs särskilda tillståndsvillkor som måste följas för att tillståndet ska gälla.

I 45 § i Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel står det att: den som avser att sprida växtskyddsmedel, ska innan det sker informera om det på väl synliga anslag.

I 56 § i Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel står det att: Den som yrkesmässigt använder växtskyddsmedel ska dokumentera varje användning av växtskyddsmedel och ange vilka skyddsavstånd som har hållits vid spridning som sker utomhus, vilka övriga försiktighetsåtgärder till skydd mot miljöpåverkan som har vidtagits vid spridning samt vilket syfte växtskyddsmedlet har använts.

Övrigt

Miljö- och byggnadsförvaltningen kommer att följa upp beslutet för att kontrollera att villkoren i tillståndet följs.

Ärendebeskrivning

2015-01-02 kom en anmälan om spridning av bekämpningsmedel in till miljö- och byggnadsförvaltningen. Då det nu gäller nya regler så krävs det tillstånd från den kommunala nämnden istället för en anmälan som det var tidigare. Den anmälan som skickades in var knapphändig och ett samråd hölls med Kenneth Johansson, ordföranden för klubben, och Micael

Nilsson, sprutföraren, 2015-01-13. På samrådet kom vi överens om att en ny ansökan skulle skickas in.

2015-02-03 inkom en fullständig ansökan om tillstånd in till miljö- och byggnadsförvaltningen.

I ansökan står det att greenerna ska besprutas efter behov mot snömögel och antracnause (rotdödare och bladfläcksjuka) och det rör sig då om totalt cirka en hektar som de vill spruta bekämpningsmedel på. De anger själva att de tänker hålla ett skyddsavstånd på 25 meter till sjöar och vattendrag, det innebär att det är två av arton greener som inte kommer att besprutas.

Klubben föreslog att skyltning vid besprutning ska finnas på anslagstavlan och att det muntligt skulle talas om för kansliet att besprutning sker.

Golfklubben har försökt att lufta och dressa greenerna ofta för att bli av med grässjukdomarna med de verkar ligga latent och när de kommer upp slår de ut hela greenerna.

§ 29

Styrmodell

Miljö- och byggnadsnämndens beslut

Miljö- och byggnadsnämnden tackar för informationen.

Ärendebeskrivning

Kvalitetskoordinator Sofia Aust och förvaltningschef Anders Helgée redovisade en sammanställning av övningar och gruppdiskussioner som genomfördes av nämnden 2015-01-07.

Ett förslag till mål och nyckeltal för 2016 visades. Det enda som eventuellt bör ses över är målnivån på sjukfrånvaron.

Nämnden kommer att ta beslut om mål och nyckeltal för 2016 vid nästa nämndsammanträde 2015-03-18.

§ 30

Information

Miljö- och byggnadsnämndens beslut

• Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att länsstyrelsens beslut om upphävande av nämndens avslagsbeslut om yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde ska överklagas

• Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att ordförande Lars-Inge Green och miljö- och hälsoskyddsinspektör Sophia Berggren deltar på

sammanträde och syn som mark- och miljödomstolen kallat till. De ska även syna täktverksamheten på plats

• Miljö- och byggnadsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att skicka en skrivelse direkt till landshövding Stefan Carlsson angående länsstyrelsens handläggning av strandskyddsärenden

För övrigt tackar nämnden för informationen.

Ärendebeskrivning

Länsstyrelsen i Kalmar län har efter överklagande upphävt nämndens avslagsbeslut angående yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde. Ärendet återförvisas för meddelande av tillstånd och föreskrivande av villkor. Nämnden ska ta ställning till om ärendet ska överklagas till mark- och miljödomstolen eller ett tillstånd medges.

Nämnden är enig om att ärendet ska överklagas.

Berg Grus Sand Småland AB har överklagat länsstyrelsens beslut angående ansökan om tillstånd för täktverksamhet på fastigheterna Alsta 3:3 och Uggletorp 1:6, Vimmerby kommun. Växjö tingsrätt, mark- och

miljö-Sara Dolk fortsatte informationen med ärenden som gäller anmälan av eldstad. Samarbete mellan förvaltningen och sotarna samt räddningstjänsten har inletts för att gemensamt informera vad som gäller vid dessa ärenden.

Förvaltningen ska även bli tydligare i sin information på hemsidorna.

Förvaltningschef Anders Helgée redovisade det ekonomiska utfallet 2014.

Trots stora resursinsatser för att skapa den nya gemensamma förvaltningen har de ekonomiska målen uppnåtts. Årets överskott blir 783 tkr vilket främst beror på lägre kostnader för vakanta tjänster. Nämndens resultat belastas även med en kostnad för FÖP Vimmerby tätort med 156 tkr.

§ 31 Dnr MOB 2015-67

Related documents