• No results found

Vin och sprit

In document Livsmedelsverket (Page 134-137)

9.5 Övriga områden för kontroll

9.5.20 Vin och sprit

Resultatet av kontrollen rapporteras till berörda företag och in i Livsmedelverkets databaser. För detaljerad information se Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016, del 2, avsnitt 10.4.3.22.

10 Gränskontroll av levande djur,

livsmedel, andra animaliska

produkter m.m.

10.1 Beskrivning av kontrollområdet

För detaljerad beskrivning av kontrollområdet, se ”Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016-2019”.

10.2 Kontrollens omfattning och resurser

Livsmedelsverket

Under 2016 kontrollerades 3 688 importsändningar med livsmedel av animaliskt ursprung av Livsmedelsverkets gränskontroll. Det var cirka 100 fler animaliesändningar jämfört med 2015. Dessutom kontrollerades 1 182 vegetabiliesändningar och cirka 15 sändningar med köks- redskap. Därmed kontrollerades ca 800 färre sändningar med livsmedel av vegetabiliskt ursprung jämfört med 2015. Denna minskning går att härleda till förändringar i gällande lagstiftning. Framförallt för livsmedel från Japan finns inte längre samma krav på kontroll vid import som 2015 och tidigare år.

Vid avdelning support/team handel och myndighetssamverkan fanns under 2016 två tjänster som arbetade med gränskontrollfrågor. Vid avdelning analys/team eko fanns under 2016 cirka 0,25 tjänst som arbetade med gränskontrollfrågor. På gränskontrollstationerna tjänstgjorde under 2016 cirka sju årsarbetskrafter. En teamchef ansvarar tillsammans med den centrala supporten för den operativa gränskontrollen.

Jordbruksverket

Under 2016 kontrollerade Jordbruksverkets gränskontrollveterinärer 579 sändningar med produkter av animaliskt ursprung jämfört med 561 under 2015 och 463 under 2014.

Huvuddelen av sändningarna bestod av foder till framför allt sällskapsdjur, medan ett mindre antal var andra produkter, t.ex. laboratorieprodukter jakttroféer och sperma. För mer detaljerad information om vilka produktkategorier som kontrollerats hänvisas till datasystemet Traces. Jordbruksverket kontrollerade även 586 sändningar med levande djur under 2016, att jämföra med 524 kontrollerade djursändningar 2015 och 513 sändningar 2014. 316 av sändningarna med djur bestod av hästar och 270 bestod av sällskapsdjur som exempelvis hundar, katter, kaniner och fåglar samt akvariefiskar och försöksdjur. För närmare information hänvisas även här till Traces.

Tabell 74. Gränskontroll utförd av Jordbruksverket

Gränskontrollstationerna bemannas av veterinärer inom Jordbruksverkets distriktsveterinärorganisation. Två personer arbetar på heltid, medan övriga

gränskontrollveterinärer tjänstgör vid behov. Centralt på Jordbruksverket har ca 20 procents tjänst avsatts på Kontrollavdelningen för samordning av gränskontroll- veterinärerna och ca 20 procents tjänst på Avdelningen för djurskydd och hälsa. Tullverket

De restriktioner som avser privatinförsel av animaliska produkter gäller gentemot länder utanför den Europeiska unionen med vissa undantagna länder enligt artikel 1 punkten 2 i EU-

förordningen 206/2009. Det innebär att de gränspassager som är aktuella för kontroll av den här typen av restriktioner i första hand gäller flygplatser. Av flygplatserna i Sverige är det främst Arlanda och Landvetters flygplatser som är aktuella när det gäller reguljär- och chartertrafik med dagliga ankomster året runt. Chartertrafik från tredje land finns även på ett trettiotal andra flygplatser men är då mer av säsongskaraktär.

Tullverkets beslagsstatistik för 2016 avseende privatinförsel av animaliska produkter. Resandeflödet

Kött eller köttprodukter Kap.2 71 kg (6 beslag) Mjölk eller mjölkprodukter Kap.4 (mjölkpulver) 1 kg (4 beslag) Animaliska produkter Kap. 1-5 (ej specificerat) 51 kg (3 beslag) Post- och kurirflödet

Inga beslag finns redovisat.

I övrigt har nedan angivna mängd varor överlåtits till Tullverket på Arlanda- och Landvetters flygplats under 2016. Någon statistik avseende beslag eller överlåtelser på andra orter med trafik från tredje land föreligger inte.

Animaliska produkter: 109 stycken överlåtelser på totalt 594 kilo köttprodukter och 70 kilo mejeriprodukter och 30 kilo honung.

Det kommersiella flödet

Tullverket har som uppgift att se till så att sändningar med livsmedel från tredje land som omfattas av krav på importkontroll inte släpps för fri omsättning förrän Livsmedelsverket lämnat sitt medgivande. Om en importör, speditör eller annan operatör missat/ underlåtit att föranmäla en sändning till gränskontroll, ska den sändningen därmed fastna i Tullverkets röd kanalsystem, sändningar som stoppas i avvaktan på åtgärd.

Under 2016 upptäckte Tullverket 57 sändningar med livsmedel som inte genomgått föreskriven gränskontroll utförd av Livsmedelsverket. Sändningarnas innehåll har varit av varierande slag, kycklingkött, kosttillskott, frysta räkor, fikon, fisksås, buljonger, fisk, sesamfrö, jord nötter, pistaschmandlar, kex, honung, tonfiskkonserver mm.

De flesta av dessa sändningar har dock stoppats utan att komma ut på marknaden. En del sändningar har inte blivit gränskontrollerade vid första EU-ort. Några av sändningarna har transiterats enligt ett förenklat förfarande och en del har lagts upp på tullager utan att de har varit i kontakt med Tullverket eller Livsmedelsverket. Sex stycken sändningar har anmälts till fri omsättning utan att gränskontroll utförts av veterinär och kommit ut på marknaden. Det stora flertalet av de 57 sändningarna har dock fångats upp i våra system. Anmälan till Livsmedels- verket har gjorts i efterhand i de flesta fall men det har även förekommit att sändningar har föranmälts men inte presenterats. Dessa sändningar har i vissa fall godkänts vid en efterkontroll av Livsmedelsverket men i de flesta fall avvisats från Sverige eller destruerats under tullkontroll

efter beslut från Livsmedelsverket. De företag som har hanterat sina sändningar fel följs upp av Tullverket för ett eventuellt ifrågasättande av tillstånd.

Under året har Tullverket deltagit i den FVO-revision som gjorts i Sverige. I samband med detta så har Tullverket fått visa upp vår kontrollapparat för att kunna fånga upp sändningar som inte har veterinärkontrollerats på rätt sätt.

10.3 Måluppfyllelse

Syftet med målen är att importörerna ska ha förtroende för kontrollverksamheten, att kontrollerna är ändamålsenliga, likvärdiga och rättssäkra. Målet bedöms vara uppfyllt bland annat genom att det har satsats på utbildning av gränskontrollveterinärerna och tydligare instruktioner till veterinärerna samt regelbundna avstämningsmöten. Det har även skett inspektioner på gränskontrollstationerna under året och aktiviteterna bedöms sammantaget ha lett till en ökad samsyn och mer effektiva kontroller.

In document Livsmedelsverket (Page 134-137)

Related documents