• No results found

Vision, mål och strategier för regionens utveckling

4. Synpunkter på samrådsförslagets olika delar och RTK:s kommentarer

4.2 Vision, mål och strategier för regionens utveckling

RUFS 2010 utgår från en vision: Stockholmsregionen ska vara Europas mest attraktiva storstadsregion. Det innebär att regionen ska vara bra att bo och arbe- ta i och lockande att besöka. Här ska finnas gynnsamma förutsättningar för att bedriva många olika sorters verksamheter. Regionen ska ses som en intressant, viktig och väl integrerad del i internationella nätverk.

Fyra övergripande mål föreslås för regionens utveckling: den ska vara öppen och tillgänglig, en ledande tillväxtregion, erbjuda en god livsmiljö och vara resurseffektiv.

I samrådsförslaget anges sex strategier för att nå de regionala utvecklings- målen. Dessa är: öka uthållig kapacitet och kvalitet inom utbildningen, transpor- terna och bostadssektorn, utveckla idéer och förnyelseförmåga, säkra värden för framtida behov, vidareutveckla en flerkärnig och tät region, stärk sammanhåll- ningen och frigör livschanser.

Visionen i RUFS 2010

Synpunkter från remissinstanserna

Den överväldigande delen av de remissinstanser som kommenterar visionen i RUFS 2010 stället sig bakom förslaget. Några av dessa markerar att visionen, i sig själv, kan stärka regionen. Så anser t.ex. Järfälla att visionen är utmanande på ett stimu- lerande sätt. Eskilstuna anser att visionen också fungerar i ett vidare regionalt per- spektiv.

Ett fåtal instanser uttrycker tvivel på att visionen kan fungera utan komplette- ringar. LO-distriktet i Stockholms län pekar på att de inomregionala ojämlikheterna först måste åtgärdas. Kulturgeografiska institutionen och Miljöpartiet uttrycker tvekan om visionen har eller kan få en förankring hos medborgarna. Regionförbun- det Östsam menar att visionen i stället bör uttrycka vilka kvaliteter Stockholmsregi- onen ska få under planperioden eller ha vid planperiodens slut.

RTK:s kommentar

Kontoret anser att visionen – Europas mest attraktiva storstadsregion – har ett brett stöd av remissinstanserna och bör förbli oförändrad. Kontoret finner att nyck- elbegreppet attraktivitet enligt remissinstanserna fungerar för att bedöma regionens läge idag och för att ange ett framtida önskvärt tillstånd.

Målen för regionens utveckling

Synpunkter från remissinstanserna

Ett stort antal remissinstanser ställer sig bakom de fyra föreslagna målen. Att mål- formuleringarna är breda i positiv bemärkelse noteras av flera instanser t.ex. Nacka och Akademiska hus. Eskilstuna, Sandviken m.fl. anser att målformuleringarna även är relevanta för den större regionen.

Vissa instanser, som Stockholms stad, efterlyser ökad tydlighet medan andra pekar på att målformuleringarna kanske inte helt täcker in viktiga mål för olika grupper (HomO, Handikappombudsmannen m.fl.). Enstaka andra svar lyfter fram att det finns aspekter som inte berörs som borde kunna inkluderas i målformule- ringarna: Riksantikvarieämbetet/kulturmiljön, Stockholms handelskammare/ skattetrycket och Svenska ESF-rådet/kompetensförsörjning.

Några remissinstanser (Haninge kommun, LFV Bromma Arlanda, Klimataktion, Naturhistoriska museet) efterfrågar regionala klimatmål. Södertälje efterlyser tyd- liga och uppföljningsbara mål på miljöområdet.

RTK:s kommentar

Kontoret finner att de övergripande målen för regionens utveckling får ett brett stöd och bör hållas oförändrade. Regionala miljömål beskrivs i ”Klimat, energi och transporter”.

Strategier

Synpunkter från remissinstanserna

Ett stort antal remissinstanser ställer sig bakom de sex föreslagna strategierna. Några remissinstanser anser att det finns behov av ytterligare förtydliganden eller alternativa formuleringar av någon strategi. Nacka anser att svårigheterna att genomföra tidigare regionplaner/regionala utvecklingsplaner visar att regionala ambitioner behöver avgränsas och förses med skarpa konkretiseringar för att kunna realiseras. Flen framhåller att det inte är helt konsekvent när vissa strategier såsom integration och näringslivsutveckling enbart har Stockholms län som rumsligt per- spektiv medan andra strategier såsom infrastruktur och bostäder har hela östra Mellansverige som perspektiv. Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO) anser att strategin Stärk sammanhållningen bör inklude- ra sexuell läggning. Regionförbundet Örebro framför att strategierna för Stock- holmsregionens roll i ett nationellt system skulle kunna utvecklas mera. SLU anser att strategierna generellt behöver preciseras och fördjupas.

Några remissinstanser framför önskemål om att lägga till en eller par strategier. De sex kommunerna i nordost önskar en strategi om landsbygd och skärgård. Riks- antikvarieämbetet efterlyser strategier för hur den befintliga bebyggelsens och land- skapets värden ska kunna utvecklas samt för hur regionens kulturvärden ska kunna värnas och utvecklas. Stockholms stad efterlyser en strategi för samverkan med det civila samhället. Stockholms Sjögård önskar ett antal nya strategier som handlar om att utveckla sjötransporterna till och inom regionen, utveckla integrerade strategier för en havspolitik på regional nivå och för det maritima kulturarvet. Uppsala efter- lyser en målinriktad internationell strategi för Stockholm-Mälarregionen som byg- ger vidare på den beskrivning av storregionens roll i Östersjöområdet som gavs i underlaget inför aktualitetsprövningen.

RTK:s kommentar

Uppslutningen bakom de föreslagna strategierna är stor. De förslag till förtydligan- den som framförts kommer att beaktas i det fortsatta planeringsarbetet.

Att formulera en särskild strategi för delar av det geografiska område som ut- vecklingsplanen omfattar avstyrks. Samtliga föreslagna strategier avses vara centra- la och relevanta inom Stockholms län.

De av Riksantikvarieämbetet föreslagna tilläggen bedöms kunna innehållas i strategin Säkra värden för framtida behov. Stockholms stads föreslagna tillägg bedöms på motsvarande sätt kunna innefattas i strategin Stärk sammanhållningen. Uppsalas förslag att formulera en internationell strategi för Stockholm-Mälar- regionen bedöms behöva hanteras i särskild ordning då de internationella frågorna hittills inte varit föremål för gemensamma diskussioner i östra Mellansverige kopp- lat till RUFS-arbetet. Stockholms läns landsting och RTN har relativt nyligen fattat beslut om en internationell strategi och en inriktning för det internationella arbetet och en utvecklad samverkan i internationella frågor sker i Stockholms Europakom- mitté (SEU) mellan ett antal aktörer i Stockholmsregionen. I RUFS 2010 bör det tydligare framgå hur det internationella arbetet kan fokuseras utifrån ett Stock- holmsregionperspektiv.

Related documents