• No results found

VISUALISERING AV PRODUKTKONCEPT De idéer som valdes att ta vidare gestaltades med

In document Designstrategi & produktdesign (Page 37-43)

GJORDA I PAPPER FLEECE

8.8 VISUALISERING AV PRODUKTKONCEPT De idéer som valdes att ta vidare gestaltades med

skisser för att få en bättre bild av koncepten. Detta gav ett bra underlag för att se vilka som skulle fungera med det valda temat för produkterna.

Produktkoncept 1: Idéen bakom konceptet är att man utåt visar bilden av en diskret stil med vita klasonger, men inåt är man färgglad och busig. Överdelen av boxerkalsongen är vit medan underdelen är färgstark och mönstrad. Med konceptet är budskapet att man inte behöver visa sin passionerade sida utåt, utan istället själv veta om det och dela det med de man själv väljer.

Produktkoncept 2: Konceptet är motsatsen till koncept 1, övre delen är färgstark och spännande medan underdelen är diskret. Här vill användaren framhäva sin färgstarka och passionerade sida och gömma undan sin diskreta sida.

Produktkoncept 3: Detta koncept baserades på att förstärka något som många av Björn Borgs produkt- användare gör, vilket är att visa den övre delen av boxer- kalsongerna ovanför byxlinningen. Konceptet har en linje runt boxerkalsongen som indikerar på var byxlinningen ska placeras för att kalsongerna ska framhävas bäst.

Produktkoncept 4: Är ett modigare koncept som bygger på Björn Borgs sportiga arv. Boxerkalsongerna är helt vita vid inköp och vid användning tills man börjar svettas, då träder ett blommigt, färgstarkt mönster fram. Boxerkalsongerna återgår sedan till sitt vita ursprung när svetten har torkat eller de har tvättats.

Figur 15: Produktkoncept 1 Figur 17: Produktkoncept 3

8.9 KONCEPTVAL

Valet av produktkoncept baserades på analyserna i förstudien, företagets nya kärnvärden, det valda temat och realiseringsmöjligheter. Två koncept valdes för att arbeta vidare på, dessa var koncept 1 och 2. Båda koncepten valdes eftersom de kompletterar varandra och skapar ett helhetskoncept, där man väljer en av två personligheter vid inköp i butik. Konceptet valdes eftersom de ansågs vara ett koncept med mer innovationshöjd än företagets andra produkter, och handlar inte enbart om mönster, vilket ansågs vara ett av problemen idag. Konceptet ansågs också reflektera de nya kärnvärdena, passion och modig, på ett bra sätt, därför att de berättar en historia om personen som väljer att använda dem, samt att de kan anses som modigt att man antingen vågar visa sitt rätta jag utåt eller att man undanhåller sitt rätta jag.

Figur 19: Produktkoncept 1

Figur 20: Produktkoncept 2

8.10 IDÉGENERERING AV MÖNSTER

En brainstorm genomfördes med två designstudenter på temat party (se figur 21). Detta gjordes för att skapa idéer med kopplingar till temat. Alla idéer skrevs ner. De nerskrivna orden användes senare som grund till de mönster som skulle finnas på produkterna. Orden makerade med blåa ringar, var de idéer som togs vidare till skissandet av olika

mönster. Dessa valdes för att de representerar fart och rörelse på olika sätt, men också för att de kan ge färgstarka resultat. PARTY PARTY MUSIK VIP DJ DRINKAR RÖRELSE DANS KÄNSLOR KONTRASTER KÖ ROLIGT RÖKMASKIN SPÄNNANDE KVINNOR LAMPOR STRÅLKASTARE FÖRFEST TAXI BUBBLOR TRÅNGT GLÄDJE FÄRG MÄN DISCOKULA DJBÅS

8.11 MÖNSTERUTVECKLING

De idéer som framkom under brainstormen för mönster skissades ner för att se hur resultatet skulle kunna bli. De med mest potential togs även vidare och utvecklades i Adobe Illustrator, dessa var mönsterna som var inspirerade av discokulor och strålkastare. Dessa ansågs färgstarka och rörelse- fyllda, vilket representerar temat “party” väl. De ansågs också möjliga för studenten att genomföra. Genom Illustratorbilderna fick konceptet en verkligare bild av resultatet och önskad effekt kunde justeras fram.

Figur 26: Mönster inspirerat av discokulor samt strålkastare.

Figur 24: Mönster inspirerat av strålkastare i olika färger.

Figur 25: Mönster inspirerat av en discokula

Figur 22 Mönster inspirerat av dans och rörelse.

Figur 23: Mönster inspirerat av dans och rörelse.

Figur 27: Vidareutveckling av mönster “discokula”

Figur 28: Vidareutveckling av mönster “discokula” där färgklickar representerar en statisk reflektion från människor runt omkring, likt en ögonblicksbild.

Figur 31: Vidareutveckling av mönster “strålkastare” där färgerna är fler och rummet runtomkring är mörkt. Figur 30: Visualisering av mönster “strålkastare”

8.12 URVAL AV MÖNSTER

Bland de mönster som visualiserades valdes mönstret i figur 28 att användas på boxer- kalsongerna. Mönstret har tydliga kopplingar till party-temat genom sina referenser till en discokula. Det förstärks även ytterligare av att färgklickar har integrerats som ska vara reklektioner från människor i sina färgglada partyutstyrslar på dansgolvet. Mönstret ansågs också komplettera produkt-

koncepten väl, eftersom det inte skulle ta fokus från grundkonceptet.

8.13 VAL AV PRESENTATIONSMATERIAL

I projektet har syftet varit att ta fram en ny metod för hur företaget Björn Borg ska ta fram sina

produkter. Resultatet är en ny designprocess som sedan har tillämpats i en exempelprodukt i form av en boxerkalsong. För att fokus inte skulle försvinna från processen, som skulle kunna hända om en verklig prototyp görs och visas upp, valdes det att visa produkten grafiskt, precis som med processen. Detta gör att boxerkalsongen inte står ut mer än det övriga och ger en större förståelse för projektet.

För att skapa en säljande grafisk presentation av materialet gjordes valet att skapa en reklamposter för boxerkalsongerna. Detta möjliggör en tydlig kommunkation av konceptet och ansågs vara ett bra sätt att visa slutkonceptet för företaget. Vidare följde hur postern skulle läggas upp och hur konceptet bäst kunde framhävas. Ett par skisser gjordes med förslag på detta (se figur 33,34,35). Förslagen bygger på att personen i fråga ska definiera vilken av de två alternativen de är, den som vill vara diskret utåt och färgglad inåt eller tvärtom.

Figur 33: Postern visar två personer som sitter i en bar, en med de diskreta boxerkalsongerna och en med de odiskreta.

Figur 34: Postern illustrerar en person som står mellan valet av boxerkalsonger, diskreta eller odiskreta.

Figur 35: Postern visar tre personer som står i kö, första personen använder de odiskreta boxerkalsongerna medan de två följande har de diskreta på sig.

9. RESULTAT

Resultatet av designprocessen är två stycken boxerkalsonger gjorda för Björn Borgs underklädes- kollektion med temat “party”. Konceptet består av två kalsonger som är varandras motsatser. De bygger på två typer av personligheter, där det ena konceptet är vitt och diskret utåt och färglatt inåt och det andra konceptet är färgglatt och mönstrat utåt och vitt samt diskret inåt. Personligheterna skiljer sig mellan personen som utåt sätt vill visa sig diskret och enkel, men inåt är en passionerad, färgstark person och personen som visar upp ett färgstarkt yttre men istället har ett blygsamt inre.

Mönstret på boxer- kalsongerna har inspirerats av discokulor, någonting som man ofta hittar på natt-

klubbar och därför kan associeras till temat “party”. I mönstret syns även starka färgklickar, dessa sym- boliserar reflektioner av människors färgglada kläder som dansar i närheten av discokulan.

Produkten har samma passform och kvalitet som Björn Borgs övriga sortiment har. Produkterna har även illustrerats i sina förpackningar, för att gestalta hur produkterna kommer se ut i butiken (se figur 37,39). Tillsammans med förpackningarna har en säljande reklamposter (se figur 40) utvecklats, med syfte att disponeras i samband med förpackningarna vid eventuell produktlansering.

Figur 40: Reklamposter för produkterna

Reklampostern blev efter omarbetning en variant mellan figur 33 och figur 34. Då en kombination av dessa symboliserade produktkonceptet, det valda temat “party” och Björn Borgs nya kärnvärden (se figur 40).

In document Designstrategi & produktdesign (Page 37-43)

Related documents