• No results found

7. Resultat och Analys

7.2 Det Visuella

Barbies lydande kvinnoroll bryts i slutet av filmen. Massmedieföretaget har ändrat på Barbies video där hon intervjuar Amelia. De har redigerat den så att Amelia framhävs som en

högfärdig person som tror att hon är bättre än alla andra på grund av att hon är kunglig. Detta var inte det budskapet som Barbie hade haft i åtanke när hon redigerade videon och speglar en osanning kring Amelia som person. Barbie uttrycker sitt missnöje om ändringarna i videon och att det får henne att se ytlig ut. Massmedieföretaget menar på att det är så här det är ifall man vill vara stor inom media. Barbie håller inte med dem och säger att deras samarbete inte kommer att bli av. Barbie är sann gentemot sig själv då hon inte tänker göra något som får henne att känna sig obekväm. Hon visar på ett självständigt tänkande och låter sig inte mobbas. Barbie uttrycker att det kändes skönt att säga ifrån. Hon tar på sig sitt

signaturhalsband som det står Barbie på, detta fick hon ta av sig tidigare i filmen för att kunna lura folk att hon var Amelia. Att ta på sig halsbandet symboliserar att hon väljer att vara sig själv och att hon går sin egen väg. Amelia visar på en aktiv roll i scenen då hon och Barbie flyr från deras kidnappare. Amelia visar på en självsäkerhet som bryter mot hennes tidigare sätt där hon endast visat upp sin lydande egenskap. Även Barbie har en aktiv roll i denna scen.

7.2 Det Visuella

7.2.1 Fysiska utseende

Amelia och Barbie har stora likheter i deras design. Deras utseende har flera tecken som ger denotativa tolkningar och konnotationer till att de båda är kvinnor. Deras långa blonda hår, ögonfransar, ögonskugga, läppglans, deras kroppsformer som visar på midja och runda bröst är flera tecken som skapar en typisk gestaltning av en kvinna. Skillnaden på Amelia och

Barbie är att Amelia har vågigt hår och lite mer smink än vad Barbie har. Båda karaktärerna är vita i deras hudfärg och är blåögda. Theresa är gestaltad som en kortare olivfärgad kvinna med brunt, långt och vågigt hår. Daisy är en medellång kvinna som visar på lite mer kurvor än de andra kvinnliga karaktärerna, hon har även långt hår färgat stark rosa och är vit i sin hudfärg. Renee är lång, ljus i sin hudfärg och har svart långt hår. Hennes färg på hud och hår, samt att hon har lite smalare ögon än de andra kvinnorna är tecken som skapar en konnotation att Renee har asiatiska drag. Nicki är kort i längden och har långt uppsatt hår som är

mörkbrunt samt mörk hudfärg. Theresa, Renee, Daisy och Nicki bär alla smink och deras kroppsformer visar på midja och bröst.

Barbie Princess Adventure (2020)

En midja och runda bröst på en kropp är tecken som på en denotativ meningsnivå uppfattas som kvinnligt. Alla sex karaktärer tolkas därför på en denotativ meningsnivå som kvinnor utifrån deras kroppsgestaltning (Pooke och Newall. 2008. 141). I studien som gjordes av forskarna Orr Verde och Maizonniaux (2016) där de undersökte Barbiefilmerna dra dem slutsattsen att de kvinnliga huvudkaraktärerna och sidokaraktärerna bär samma fysiska kroppsform som Barbie-personan samt att de har långt hår. Detta stämmer överens med de sex karaktärerna i denna undersökning. Trots att de sex karaktärerna är olika långa så är deras kroppsform lik Barbies och alla har långt hår.

7.2.2 Kostym

7.2.2.1 Barbie och Amelia

Barbie Princess Adventure 2020

Amelias huvudkostym består av en pastellblå kjol med silvriga glitterdetaljer på. Överdelen är ett rosa åtsittande linne med fransdetaljer på framsidan. Hon bär en silvrig tiara som huvudbonad. Denna kostym förekommer Barbie också i då hon låtsas vara Amelia. Amelias andra kostym är åtsittande mörka jeans och en mörkrosa tröja med ett huvud av en enhörning på. När hon krönas så har hon en längre mintgrön kjol med ett linne i samma färg. Barbie som är huvudkaraktären förekommer i några olika kostymer. Hennes huvudkostym som hon ses återgå till när hon inte intar Amelias huvudkostym, är en kostym som består av gråa leggins med en rosa klänningströja med olika bilder av sminkprodukter, slogans, med mera.

Hennes formella kostym består av en rosa glittrig kjol med ett rosa linne till. Hon visas med en lila kort jacka i scenen när hon ska på fest och utan jackan när Amelias kröningsceremoni sker.

Barbie Princess Adventure 2020

7.2.2.2 Barbies vänner

Theresas huvudkostym är en orange kort klänning med en vit krage. Daisys huvudkostym består av åtsittande mörkblå byxor med en lila v-ringad tröja. Renees huvudkostym är åtsittande grå byxor med en ärmlös vit blus. Som huvudbonad har hon en grå mössa på sig.

Nicki har på sig en grön kort klänning med röda blomdetaljer.

Barbie Princess Adventure 2020

Theresa, Nicki, Renee och Daisys huvudkostymer, som är beskrivna ovan, visar på en del olikheter. Dessa karaktärer har två andra kostymer som de visar under filmen. Dessa

modell, en kortare rak klänning men med vissa små olikheter. Karaktärernas hår har

dekorerats med hårsmycken med olika typer av kronor på. Kronorna är ett tecken som har en denotativ betydelse som ett smycke och huvudbonad. Kronans konnotativa betydelse är kunglighet. Då de bär klänningar som har en konnotation till femininitet tillsammans med hårsmycken med kronor på gör att deras kostym ger en konnotation av prinsessa. Deras formella klädsel bär de på en fest och Amelias kröningsceremoni. Kostymen består av en glittrig kjol med en kortärmad tröja som har små skillnader som varierar från karaktär till karaktär. Kostymerna har en konnotation av femininitet på grund av att kostymerna innefattar en kjol samt feminina färger. När den formella kostymen används i kröningsceremonin så används även hårsmyckena med kronor på, samma som användes när de har sina nattkläder.

Här har också den andra versionen av den formella kostymen konnotationen prinsessa genom att kostymerna innefattar en kjol och hårsmyckena med kronorna på.

Barbie Princess Adventure 2020

Related documents