• No results found

VYUŽITÍ HISTORICKÝCH NÁZVŮ 36

In document Denisa Koldová květen 2017 (Page 36-59)

3. VÝSLEDEK PRÁCE

3.1 VYUŽITÍ HISTORICKÝCH NÁZVŮ 36

Příhodná slova jako orel a jednorožec, či koza, jsou stěžejními body instalace. Tvoří reálné sochy umístněné na svých místech a mají svůj přidaný význam. Stejně jako v dřívějších dobách sázím na atraktivitu, která přiláká širší společnost. Ta je podpořena a doplněna poznatky z předešlé analýzy.

15 Kachlová, Jana, Bakalářská práce, [online]. [cit. 2017—3]. dostupné z:

https://is.muni.cz/th/216322/fss_b/MU_bc_final.txt

37

3.1.1 Zlatý orel a jednorožec

Odrážejí neochotu lidí něco udělat se současným stavem. Instalace demonstruje rozklad budovy divadla a nic nedělající lid. Znázornění poukazuje na zvířecí říši (patroni z minulosti), která není tak lhostejná a situaci bere do svých "rukou".

3.1.2 U města Petrohradu

Petrohrad je město známé barvami a především zlatem a luxusem - což je znázorněno již se zvířaty. Další ojedinělost způsobená blízkostí města k polárnímu kruhu jsou "letní bílé noci". Je to úkaz, kdy v létě slunce sice zajde za obzor, ale tma nenastane. Tento jev se v mé instalaci promítne na pochozí ploše, která je ve světlé barvě. Tím je docíleno, že zem odráží světlo i v nočních hodinách a prostor tak stále přitahuje pozornost.

3.1.3 Kozí plácek

Je to prostor mezi zmiňovanými ulicemi Trávnice a Krajířova. Plácek přímo sousedil s domy, které musely padnout na úkor stavby kina. I tady se mi jeví jako vhodné využití pravých kozích soch taktéž ve zlaté. Veselému prozíravému oku, které je recesi otevřené, neuteče jistá symbolika ve tvaru dětské atrakce. Kozy tedy ochraňují "svůj plácek", na kterém v současné době stoji budova kina. Ta je zároveň střežena dvouocasým lvem (patronem ze znaku města Turnov, který je nad jedním vstupem kina, a je spojen s dávnou historií města a rodem Markvarticů), a tak je i tento lev zahrnut do instalace.

V této části prostoru instalace vycházím také z dobové fotografie, která zachycuje domy ještě před demolicí a plácek před stavbou kina. Jsou na ní zachyceny stromky

Obr.: 31 Zlatý jednorožec Obr.: 32 Zlatý orel

38

v květnících, dřevěný plot, nebo např. dům porostlý břečťanem. Tyto prvky taktéž využívám pro instalaci.

3.1.4 Trávnice

Názvem návrat k historii místa. V dřívějších dobách zde byly zelené husté travnaté prosty, díky nimž se ulice jmenuje Trávnice. Proto do své instalace vnesu trochu života díky zeleným trávníkům v oblasti kozího plácku.

Obr.: 33 Kozy

Obr.: 34 Dvouocasý lev

Obr.: 35 Skákadla

Obr.: 36 Kozí plácek, dobová fotografie

Obr.: 37 Traviny

39

3.2 MONUMENTY

Zásadním monumentem u vstupu do divadla se stal průsvitný tunel. Nese v sobě prvky symboliky a recese. Jedná se o tunel, který světélkuje - imituje tím lesk hvězd a hvězdný prach. Hlavní poutače a magnety diváků divadelních představení. Symbolika naráží na slepotu lidí, kteří přes samotný svit lákadel nevidí realitu kolem sebe - exteriér v otřesném stavu. (Mj. v sobě zahrnuje funkci osvětlovací, slouží jako posezení, zastřešení a závětří. Zároveň jako ochrana před zmiňovanými možnými úlomky omítky z přilehlého domu. Ten je taktéž v otřesném stavu, a tak je v rámci instalace tato stěna osázena popínavými rostlinami, které ji alespoň částečně zakryjí.)

Tento vjem je podpořen pohyblivou částí instalace. Tvoří ji "tekoucí hvězdný prach", který padá z poutače "Divadlooo". Line se po stropě tunelu směrem k silnici, kde následně padá na zem. Odtud je roznášen směrem k prostranství u kina. Zde se dostává do pohybu lidským činitelem. Dvě vyboulené části v zemi jsou pružné - určené k hraní, skákání - jímž se prach zdvihá od země a reflektuje svit před stěnami kina.

V nápise Divadlooo (a Ki-nooo) je taktéž skryta recese. Padající "ooo" symbolizuje možný nastávající úpadek, v důsledku dalšího nezájmu o řešení stavu. "Úpadek" také představuje padající hvězdných prach, který se sype z nápisu a následně na zem.

Dále je na divadle realisticky vyobrazena díra ve střeše, skrz kterou prosvítá vnitřní impozantní lustr. Ta je taktéž malým odkazem z minulosti, kdy děravou střechou zatékalo do divadla a došlo tak ke škodám. (.. doba poklesu, zaviněná tím, že hlediště a jeviště divadla vyžadovaly oprav a tyto nebyly majitelem provedeny. Špatným stropem propadala se voda, která poškodila dekorace i sedadla a proto divadlo bylo uzavřeno). Měl by to být takový

"zdvižený ukazovák" poukazující opět na možnou analogii destrukce s minulostí.

Z namalovaného lustru, který je věrnou kopií lustru z interiéru, vychází světelný proud

40

Nejdelší stěna divadla v ulici Ladislava Petrnouška, která je neustálým terčem vandalů - nezkušených sprejerů, je nyní opatřena monumentálním rámem, který je vyplněn zrcadlem. Rám je tvořen opět kameny. Zrcadlová výplň je volená ze dvou důvodů. Prvním je všeobecný charakteristický znak divadla, které je "odrazem společnosti" - zrcadlí ji ( "V této souvislosti se často hovoří o umění jako o zrcadle, které je nastavováno společnosti.

A divadlo je vskutku tím specifickým druhem umění, kde je metafora nastaveného a nastavovaného zrcadla platná, neboť divadlo vždy odráží, reflektuje, kritizuje či se jakkoli, ať již minimálně nebo zcela, vymezuje ke společenskému dění."). Druhým je psychologický vliv na pachatele vandalství. A to z toho důvodu, že je prokázána nechuť vidět osobu vlastní při vlastním činu. Čímž chci zabránit neustálému poškozování fasády divadla. Přes celý rám je navíc aplikováno bezpečnostní sklo, které brání rozbití zrcadla. Vizuálně je stav divadla podpořen zlatým lešením. Jeho lesk kontrastní k nelibé fasádě poukazuje na fakt, že se se současným stavem nic nedělá. Zároveň upozorňuje na "překážku v cestě" v podobě hromady kamenů.

Zlaté lešení je umístěno i u budovy kina, kde znázorňuje totéž a taktéž kolemjdoucím brání přímému vstupu k nejvíce poškozeným částem budovy. Dále je budova kina doplněna o svítidla, která mají zlaté kozy na krku upevněné purpurovou stužkou. Od nich pak vychází

"světelný proud", který slouží jako zábrana proti vstupu do budovy. V části kozího plácku je nově položený travnatý koberec, dále je kolem plácku a mezi budovami dřevěný plot, který je kopií plotu z dobové fotografie. Ve stejném provedení jako na fotce jsou v instalaci použity i květníky osázené stromky. Na trávnících jsou pak velké balvany (avšak plastové) stejných tvarů jako u divadla, které jsou náhradami za lavičky.

Hlavním monumentem u kina jsou však dvě skákadla, ve tvaru "koz". Jsou to vzduchové polštáře - trampolíny, na kterých je taktéž zlatý prach, který skákáním vzlétá do výšky a třpytí se před ošklivými zdmi kina. Zdi přilehlých domů jsou cíleně osázeny popínavými rostlinami, stejně tak jako tomu bylo na dobové fotografii.

Největší monument celé instalace je pochozí plocha, která vede od divadla až ke kinu.

Je to jeden velký celek vyrobený ze stejného materiálu. Jeho symbolika tkví v názvu "U města Petrohradu" a ve spojitosti s "letními bílými nocemi". Díky ní je instalace stále prosvětlená a dobře viditelná.

Celý prostor je důmyslně nasvětlen, ale také ozvučen a "ovoněn". Jsou to skryté prvky instalace, které ale mají na lidi velký vliv.

41

3.3 VYUŽITÍ PSYCHOLOGIE

Výběrem následujících barev je docíleno silnějšího účinku při poutání pozornosti a cílené ovlivnění lidí. Tomu napomáhá i použití zvuku a vůně v prostoru instalace.

3.3.1 Barvy

působit rušivě v chrámech, koncertních síních, divadlech, vladařských sídlech. Zlatá barva tak může doprovázet pravé umění, pravé vládnutí, pravé úsilí o povznesení ducha. Zlatá je vystupňováním účinku žluté barvy. Příliš silný vliv zlaté barvy tlumí běžnou smyslovou pozornost a může vyvolat poruchy koncentrace při běžných činnostech.16

ŽLUTÁ: Žlutá je barvou slunce, která v nás probouzí radost ze života, chuť žít. Umožňuje člověku, aby se ve hmotném světě dobře upevnil, s lidmi, k získávání poznatků a k cestování. Tělesně účinkuje na nervový systém, motorické nervy a zažívací trakt.17 Žlutá barva rozjasňuje, vyvolává dobrou náladu, zlepšuje pracovní výkon a zvyšuje chuť k jídlu.

16 Palouček, Jan, MUDr. Poselství barev. Integrál Brno, 2009.

17 Tamtéž.

42

BÍLÁ: Žádná jiná barva nezrcadlí tak jasně příměs jiné barvy jako bílá.

Symbolizuje věrnost vysokým ideálům. Vnáší do prostoru jasnost a pocit čistoty. Tento očišťující efekt a jeho neutrální všeobsáhlost je také důvodem toho, proč je bílá barva v porovnání s ostatními snad nejlépe snášena a téměř bez výhrad přijímána. Bílé světelné paprsky obemykají svým neviditelným vlivem i naše myšlení a cit a vedou je ke koncentraci. V porovnání s černou barvou však bílá barva nevede k mlčenlivé koncentraci, nýbrž ke koncentrovanému vyjádření myšlenek.18 Bílá je barvou světla, symbolem čistoty, nevinnosti, věčnosti, moudrosti. Prozrazuje citlivost, smysl pro čistotu, pořádek. Je také barvou začátku života, ale i konce. Pomáhá osvětlovat a pročišťovat. Rozveseluje mysl a usnadňuje hluboké změny a tak nám může pomoci vidět a vnímat věci v novém, jasnějším světle.19

PURPUROVÁ: Je soutokem fialové a červené. Fialová barva přináší neklidné, ale přesto vyrovnané napětí, pramenící z vyváženého střetu dvou mezních sil: síly ducha a síly hmotného světa. Fialová barva zde symbolizuje povznesení hmotného světa činností ducha, který v tomto světě již natolik zdokonalil a zesílil, že je připraven nastoupit cestu ven ze hmotnosti. Červená barva jako základní esence života obrací účinek této barevné kombinace k přítomnému

Najednou přijde okamžik, kdy sice pozorujeme danou věc stejnýma očima jako dříve, ale ten, kdo se jimi zevnitř dívá, je již někdo jiný. To je jediný způsob, jak může obyčejné zkrásnět, jak se šedivé může proměnit v záplavu světla. To je také jediný způsob, jak se ze země může stát obraz rajské zahrady. Co je však na purpurové barvě nesmírně cenné je skutečnost, že po "přečtení" máme chuť pomáhat, nikoliv se odvracet. 20

18 Palouček, Jan, MUDr. Poselství barev. Integrál Brno, 2009.

19 Procházková Simona, Rubrika zdraví, vliv barev na psychiku, [online]. [cit. 2017—4]. dostupné z:

http://www.dama.cz/zdravi/jak-ucinkuji-jednotlive-barvy-na-nase-zdravi-a-psychiku-22909

20 Palouček, Jan, MUDr. Poselství barev. Integrál Brno, 2009.

43 BARVY PŘÍRODY

ZELENÁ A HNĚDÁ: Zelená barva je symbolem hledání rovnováhy, pravdy, regenerace a obnovy sil, rozvahy, zralých rozhodnutí a spravedlnosti. Zcela jasně je zelená barva zakotvena ve viditelné přírodě. Snad většina lidí si přeje, aby mohli žít uprostřed zeleně.

I toto přání je přirozeným projevem duše, která se může v sepětí s přírodou mnohem lépe důvěryhodnosti a spolehlivého úkrytu před divokými proměnami okolního světa.21

Zlatou barvou zásadně ovlivňuji pozornost lidí. Její charakteristika-schopnosti jsou k tomu jasně předurčené. Probíhá tím tedy můj plán na vyvolání "úžasu, zájmu, popularity".

Její oprávněné místo je na zemi všude tam, kde se lidé mohou setkat s nejvyššími hodnotami, např. v chrámech, divadlech, apod. Doprovází tak umění, vládnutí, ale také úsilí o povznesení ducha. V tomto případě o povznesení ducha místa divadla. Přílišný vliv zlaté tlumící běžnou smyslovou pozornost , což vyvolá poruchu koncentrace při běžných činnostech, je v jistém slova smyslu pozitivní účinek na kolemjdoucí, kteří se vymaní ze své rutiny.

Barva žlutá aplikovaná na "světelných proudech", zábranách proti vstupu do budovy kina, nabízí jiné možnosti. Tato plocha zabraňuje vstupu především bezdomovcům, kteří pozitivní energie příliš nemají. Proto je zde žlutá barva, která je psychicky podvědomě může posunout k jednání lepším směrem (např. proti často využívané barvě zákazu - červené - vyvolávající zlost a vztek), povzbudit je do nového začátku a udělat tečku za minulostí.

Bílá barva na pochozích plochách vnáší světlo a jas do momentálně smutných prostor. Evokuje pocit čistoty, ale i začátku a konce. Odráží okolní svět, vyvolává v lidech potřebu jednat, což je nejžádanější jev této instalace. Bílé paprsky nás vedou ke koncentraci -lidé se na prostor více soustředí, přemýšlí nad ním, a proto také utkví více v jejich paměti.

Bílá také rozveseluje mysl a usnadňuje hluboké změny, pomáhá vnímat věci v novém světle.

Purpurová je ta nejlepší volba při výběru barvy na nápisy. Slovo spojené s natolik

21 Palouček, Jan, MUDr. Poselství barev. Integrál Brno, 2009.

44

ovlivňující barvou člověku zanechá dostatečnou stopu v mysli, čímž je opět docíleno zvýšeného vnímání prostředí. Její vliv kdy " po přečtení máme chuť pomáhat, nikoliv se odvracet" je to nejdůležitější pro ideu mé práce. Povznesení síly ducha a přítomna fialovou se dá přiblížit k hodnostem divadelních schopností v ohledu působení na lidskou mysl.

Zelená barva má uklidňující účinek na pohybové funkce, krevní tlak, zvyšuje bystrost zraku, také posílí vyčerpané nervy, zklidňuje a dodá novou energii a relaxaci - o důvod víc, proč místo znovu navštívit.

3.3.2 Zvuk

V dnešní době je prostor kolem nás plný akustického smogu. Jedná se o hluk, který už cíleně přehlížíme, navzdory tomu, že našemu organismu škodí. Rozhodla jsem proto aplikovat do mé instalace zvuky uším přirozené, a to zvuky přírody. Kolem celé instalace jsou rozmístěné malé reproduktory, ze kterých se nepřetržitě, avšak velice tiše nesou zvuky lesa.

Les je místo příbuzné a zároveň příjemné téměř naprosté většině lidí. Nevědomky tak jsou lidé přitahování k místu, kde jim je příjemněji. Pocítí zde pocit klidu a harmonie, čímž je opět docíleno jejich pozornosti k místu, která vede k dalšímu zkoumání okolí. Tento zvuk je v souladu s přírodní barvou trávy a plotu,ale také s vůní.

3.3.3 Vůně

"zvelebit". (Toto chování je podpořeno i bílou barvou na pochozí ploše.)

3.3.4 Zrcadlo

I zrcadlo je v instalaci voleno z psychologického hlediska. Od doby jeho vzniku mu vždy byla přisuzována jakási magická moc. Také je považováno za nástroj sebepoznání - sebereflexe, což bývá někdy těžká věc. Stejně tak jako se někteří lidé neztotožní se svým stárnoucím obrazem ve zrcadle, tak je těžké se vidět při páchání nesprávných věcí, či trestných činů. Tímto vjemem a jevem chci zabránit vandalům "sprejerům" v poškozování omítky divadla. Taktéž je použito jako "metafora" ke zrcadlení společnosti divadlem.

45

3.4.MATERIÁLY 3.4.1 Sochy

Sochy jsou vyrobeny z plastových odlitků zatížených pískem. Mají na sobě zlatý nástřik, který tvoří dokonalou imitaci pravého zlata. Ten je navíc ošetřen tekutým sklem, což je povrchová úprava, která zajistí neulpívání nečistot na materiálu, zároveň má antibakteriální účinky. Tím je prodloužena živnost soch a pojištěna dlouhodobá lesklost.

3.4.2 Pochozí plocha

Propojení mezi budovou kina a divadla je tvořeno bílou plochou, která je vyrobena z umělého kamene vyrobeného z akrylové pryskyřice. Jeho výhodou je odolnost vůči mechanickému poškození, ušpinění a také odraz světla. V případě instalace volím umělý kámen značky Staron vzorek Dalmatian ve zvětšeném měřítku. Výhodou je možnost různého tvarování, změny tloušťky povrchu, ale i např. zdrsnění povrchu proti skluzu.

Tímto povrchem je znázorněna dříve zmíněná "letní bílá noc" z Petrohradu. Díky barvě a lesklému povrchu dochází k odrazu světla a prostor je tak neustále viditelný - přitahující pozornost.

Obr.: 38 Schéma, pochozí plocha

46

3.4.3 Tunel

Svítivý tunel vedoucí k divadlu je z pryskyřice (DEKORAKRYL: syntetický materiál z akrylátových pryskyřic PMMA - polymethylmetakrylát. Výhody dekorakrylu jsou vysoká odolnost proti vodě, nízká hmotnost - 2,5krát nižší než obyčejné sklo, trvanlivost -5krát vyšší než sklo, odolnost vůči výkyvům tepla a dlouhá životnost.22), ve které jsou zalité malé led diody různých velikostí. Přívod elektřiny je veden od zdroje pouličního osvětlení. Strop tunelu je do mírného písmene "V" směrem do středu, aby mohl zlatý prach padající z nápisu sjíždět směrem k silnici. Taktéž je kvůli spádu celý tunel zešikmen. Z boku tunelu je výklenek sloužící jako lavička, která je taktéž z pryskyřice, tentokrát již bez světel. Je ve výšce 45 cm, což je výška běžného sedu.

Schody a pochozí plocha tunelu jsou z dřevěných prken, ve kterých jsou taktéž vloženy diody - voděodolné, které svítí nepřetržitě a vedou nás do divadla.

Celý tento "proces", kdy lidé prochází tunelem, symbolizuje "ovčí" zaslepenost lidí vůči okolnímu světu. Vidí jen "lesklé" stránky života, ale ty rozpadající se přehlížejí.

22 Dekorakryl, Anli-Brand, [online]. [cit. 2017—4]. dostupné z: http://www.anli-brand.com

Obr.: 39 Tunel-rozměry, osvětlení, pochozí plocha

47

3.4.4 Nápisy

Nápisy "Divadlooo" a "Ki-nooo" jsou vyrobeny z neonových trubic, které jsou přiloženy k totožnému nápisu z duté plastové skořepiny. Do ní je veden pomocí poháněcího systému vzduch, díky němuž proudí "hvězdný prach". Ten se sype z nápisu směrem dolů a následně přes tunel k zemi, kde je pod mřížkou, na které se tvoří zlatá hromada, ukrytá šachta. Od ní vede potrubí, které pomocí ventilátoru tlačí prach v určitých intervalech zpět do nápisu. Padající písmena OOO symbolizují upadající zájem lidí, který by měla zpět pozdvihnout purpurová barva. Ta vznikla spojením dvou dominantních barev budov.

K divadlu patří neodmyslitelně červená, kino mělo za dob největší slávy jako hlavní barvu fialovou. Jejich propojením vznikla již dříve zmiňovaná purpurová (její účinky viz kap. 3.3.1).

Tato barva se dále promítne do stužek, které mají zlatá zvířata na krku.

Značí to jejich náklonnost a patřičnost k budově kina a divadla. Kozy na střeše na nich mají zavěšená světla.

Obr.: 40 Výběr barev, nápisy

48

3.4.5 Prach

Sypké části, které představují hvězdný prach, jsou tvořeny plastovými korálky ve zlaté barvě. Jejich "konzistence" dovolí v instalaci jak sypání, tak "ztékání" (popis systému viz kap.3.4.4). Zároveň jsou v odlehčené verzi rozsypané i kolem skákací plochy, díky jejich malé váze jsou odráženy nárazy do výšky a blyští se v prostoru v letu. Jsou odolné vodě, vítr je neodvane, a tak jsou znovu použitelné. Dalším materiálem v instalaci jsou zlaté glitry, které jsou rozsypané u hromady pod tunelem, a rozprášením tvoří cestičku ke kinu. Lidé kteří kolem projdou, nebo si zde budou s instalací pohrávat budou pozlaceni třpytkami.

3.4.6 Skákadla

Dvě kulatá skákadla jsou vzduchové polštáře, ve zkratce řečeno trampolíny. Mají taktéž zlatý povrch, který je navíc zasypán zlatými kuličkami. Okolí skákadel je zabezpečeno změkčeným povrchem Unixin grip - zlatým. Jedná se o pružné měkké protiskluzové povrchy z gumy, které jsou využívány především na povrchy dětských hřišť, různých chodníčků, bazénových okolí, schodů apod. Tím je zvýšena bezpečnost prostoru, který přináší zábavu nejenom dětem, ale i dospělým. Skákání na trampolíně odbourává stres, zlepšuje náladu a jejich užívání může evokovat vznik nových komunikačních vazeb mezi doposud neznámými osobami.

Obr.: 41 Schéma, hvězdný prach

49

3.4.7 Světla

Osvětlení u kina, které visí ze střechy, jsou plechové lampy ve tvaru zvonku. Každou lampu má koza uvázanou na krku purpurovou stužkou, proto světlo vypadá jako zvonek, kterým na sebe upozorňuje. Průměr svítidla je 50cm, délka se liší u každé kozy od 140 do 180 cm.

3.4.8 Proud světel

"Proud světel" vycházející od lamp je vyroben z plexiskla, to je vyříznuto vždy na příslušný tvar (každý o jiných rozměrech dle výšky a šířky dveří). Na tuto desku svítí výše uvedená lampa shora, ale i led pásek (voděodolný) zespodu, který je připevněn na spodní hraně této desky. Žlutá barva byla zvolena dle předešlé definice (viz kap. 3.3.1). Desky překrývají celé dveře, ale i nízká okna, čímž slouží jako opatření proti vstupu do budovy v havarijním stavu. Jsou přilepené bezbarvým lepidlem k rovným částem zdi kolem otvorů (ale také jsou na části divadla a přilehlé budově). Pro výrobu jsem volila plexisklo značky Perspex® odstín S2 2T07 Frost Citrus Yellow, na jehož povrchu jsou taktéž aplikovány zlaté glitry, které světelným proudům dodají lesk a třpyt.

"Proud světel" vycházející od lamp je vyroben z plexiskla, to je vyříznuto vždy na příslušný tvar (každý o jiných rozměrech dle výšky a šířky dveří). Na tuto desku svítí výše uvedená lampa shora, ale i led pásek (voděodolný) zespodu, který je připevněn na spodní hraně této desky. Žlutá barva byla zvolena dle předešlé definice (viz kap. 3.3.1). Desky překrývají celé dveře, ale i nízká okna, čímž slouží jako opatření proti vstupu do budovy v havarijním stavu. Jsou přilepené bezbarvým lepidlem k rovným částem zdi kolem otvorů (ale také jsou na části divadla a přilehlé budově). Pro výrobu jsem volila plexisklo značky Perspex® odstín S2 2T07 Frost Citrus Yellow, na jehož povrchu jsou taktéž aplikovány zlaté glitry, které světelným proudům dodají lesk a třpyt.

In document Denisa Koldová květen 2017 (Page 36-59)

Related documents