• No results found

3. Använda enbart ESET Endpoint Security

3.9 Arbeta med ESET Endpoint Security

3.9.4 Webbkontroll

Avsnittet Webbkontroll gör det möjligt att konfigurera inställningar som skyddar mot risk för företagsansvar.

Webbkontroll kan reglera åtkomsten till webbplatser som bryter mot upphovsrätt. Målet är att förhindra att anställda får tillgång till sidor med olämpligt eller skadligt innehåll eller sidor som har en negativ inverkan på arbetets produktivitet.

Webbkontroll gör det möjligt att blockera webbsidor med potentiellt stötande innehåll. Arbetsgivare och

systemadministratörer kan dessutom blockera åtkomst till mer än 27 fördefinierade webbplatskategorier och över 140 underkategorier.

Webbkontroll är som standard inaktiverat. Om du vill aktivera webbkontroll trycker du på F5 för att gå till

Avancerade inställningar och öppnar Webb och e-post > Webbkontroll. Välj Integrera med systemet för att aktivera webbkontrollen i ESET Endpoint Security. Klicka på Redigera intill Regler för att öppna fönstret Regelredigerare för webbkontroll.

I fälten Meddelande om blockerad webbsida och Grafik för blockerad webbsida kan du enkelt anpassa meddeladet som visas när en webbplats blockeras.

TIPS

Ett meddelande om blockerad webbsida kan exempelvis lyda Webbsidan har blockerats ef tersom den anses olämplig eller innehåller skadligt innehåll. Kontakta administratören f ör mer inf ormation, och det går att ange en webbadress eller nätverkssökväg med en anpassad bild, exempelvis http://test.com/test.j pg. Storleken på en anpassad bild är automatiskt inställd på 90 x 30; bilderna kommer automatiskt att skalas till denna storlek om de inte redan är det.

TIPS

Om du vill blockera alla webbsidor och endast låta vissa vara tillgängliga klickar du här.

3.9.4.1 Regler

I redigeringsfönstret för Regler visas befintliga webbadress- eller kategoribaserade regler.

Listan med regler innehåller flera beskrivningar av regler, såsom namn, blockeringstyp, åtgärd att utföra efter matchning av en webbkontrollregel och logga allvarlighet.

Klicka på Lägg till eller Redigera för att hantera en regel. Klicka på Kopiera för att skapa en ny regel med förinställda alternativ som används av en annan vald regel. Genom att trycka på Ctrl och klicka kan du välja flera regler och ta bort alla valda regler. Kryssrutan Aktiverad inaktiverar och aktiverar en regel. Detta kan vara användbart när du inte

vill ta bort en regel permanent om du vill använda den i framtiden.

Regler sorteras i prioriteringsordning, med högre prioriterade regler överst. Utvärdering av regler baserat på URL har alltid högre prioritet än utvärdering baserat på kategori. Om exempelvis en regel baserad på en URL-adress befinner sig under en regel baserad på kategori i regellistan har den URL-baserade regeln högre prioritet och utvärderas först.

3.9.4.1.1 Lägga till webbkontrollregler

Fönstret Webbkontrollregler gör det möjligt att manuellt skapa eller ändra en befintlig filtreringsregel för webbkontroll.

Ange en beskrivning av regeln i fältet Namn för enklare identifiering. Kryssrutan intill Aktiverad inaktiverar eller aktiverar regeln. Detta är praktiskt om du inte vill ta bort regeln permanent.

Åtgärdstyp

· Webbadressbaserad åtgärd – för regler som styr åtkomsten till en viss webbplats anger du webbadressen i fältet URL.

· Kategoribaserad åtgärd – när detta valts anger du kategorin för åtgärden med hjälp av listrutan.

Specialtecknen * (asterisk) och ? (frågetecken) kan inte användas i webbadresslistan. När du skapar en

webbadressgrupp som innehåller en webbplats med flera toppnivådomäner (TLD:er) måste varje TLD läggas till separat. Om du lägger till en domän i gruppen blockeras eller tillåts allt innehåll på denna domän och alla underdomäner (t.ex. sub.examplepage.com) baserat på ditt val av URL-baserad åtgärd.

Åtkomstbehörighet

· Tillåt – åtkomst till URL-adressen/kategorin är tillåten.

· Varna – varnar användaren om URL-adressen/kategorin.

· Blockera – blockerar URL-adressen/kategorin.

Använd under – används för att tillämpa en skapad regel under en viss tid. Välj den skapade tidsplatsen i listrutan.

För mer information om tidsplatser klickar du här.

OBS!

Allvarlighetsgraden för loggning kan konfigureras separat för varje lista. Loggar med statusen Varning kan samlas in av ESET Remote Administrator.

Användarlista

· Lägg till – öppnar dialogrutan Välj användare eller grupper, där du kan välja önskade användare. Om ingen användare anges tillämpas regeln för alla användare.

· Ta bort – tar bort markerad användare från filtret.

3.9.4.2 Kategorigrupper

Fönstret Kategorigrupper är indelat i två delar. Fönstrets högra del innehåller en lista med kategorier och underkategorier. Välj en kategori i listan Kategori för att visa dess underkategorier.

Varje grupp innehåller barnförbjudet och/eller allmänt olämpliga underkategorier såväl som kategorier som i allmänhet anses vara acceptabla. När du öppnar fönstret Kategorigrupper och klickar på den första gruppen kan du lägga till eller ta bort kategorier/underkategorier i listan över lämpliga grupper (exempelvis Våld eller Vapen).

Webbsidor med olämpligt innehåll kan blockeras, eller så kan användare informeras efter att en regel med fördefinierade åtgärder skapats.

Markera kryssrutan för att lägga till eller ta bort en underkategori i en viss grupp.

Här är några exempel på kategorier som användarna kanske inte är bekanta med:

Övrigt – vanliga privata (lokala) IP-adresser såsom intranät, 192.168.0.0/16 osv. Visas felkoden 403 eller 404 matchar webbplatsen även denna kategori.

Inte matchad – denna kategori inkluderar webbsidor som inte matchar på grund av ett fel vid anslutning till webbkontrollens databasmotor.

Utan kategori – okända webbsidor som ännu inte finns i webbkontrollens databas.

Proxyservrar – offentliga proxyservrar eller webbsidor som anonymiserar eller omdirigerar kan användas för att få åtkomst till webbsidor som vanligen inte tillåts av filtret i Webbkontroll.

Fildelning – dessa webbsidor innehåller stora mängder data såsom bilder, videor eller böcker. Det finns risk för att dessa webbplatser innehåller potentiellt stötande eller barnförbjudet innehåll.

OBS!

En underkategori kan tillhöra vilken grupp som helst. Det finns en del underkategorier som inte inkluderats i fördefinierade grupper (till exempel Spel). Matcha en önskad underkategori med Webbkontrollfilter genom att lägga till den till en önskad grupp.

3.9.4.3 URL-grupper

Med URL-grupper kan du skapa en grupp som innefattar flera URL-länkar som du sedan kan skapa en regel för (tillåta/inte tillåta en viss webbplats).

Om du vill skapa en ny URL-grupp klickar du på Lägg till. Välj en URL-grupp och klicka på Lägg till i fönstrets nedre högre hörn om du vill lägga till en ny URL-adress i listan, eller klicka på Importera om du vill importera en lista med URL-adresser (avgränsa värden med en radbrytning, exempelvis *.txt med UTF-8-kodning). Om du vill ställa in en åtgärd som ska utföras för en viss URL-grupp öppnar du Regelredigerare för webbkontroll, väljer URL-gruppen i listrutan, justerar övriga parametrar och klickar sedan på OK.

OBS!

Blockera eller tillåta en viss webbsida kan vara noggrannare än att blockera eller tillåta en hel kategori

webbsidor. Var försiktig när du ändrar dessa inställningar och när du lägger till en kategori/webbsida på listan.