• No results found

Metoda MVTR (moisture vapour transmission rates)

Udávaná v jednotkách g/m2/24 hod. Tato metoda je starší a v souþasnosti je spíše na ústupu. Udává, kolik gramĤ vodní páry je schopno se odpaĜit za 24 hodin pĜes þtvereþní metr mČĜené látky. Parametry, které rozhodují o celkovém výsledku, jsou ovlivnČny také teplotou a okolní vlhkostí. I malá zmČna teploty mĤže velmi výraznČ ovlivnit výsledek, což je nevýhodou této metody. Navíc podmínky, za kterých byla daná hodnota namČĜena, se vČtšinou vĤbec neuvádČjí a tím mohou být výsledky snadno zkresleny.

Metoda „Ret

Mnohem objektivnČjší mČĜící metoda je metoda Ret. Ta mČĜí odpor, který klade látka pĜi prostupu vodní páry v jednotkách m2Pa/W. ýím menší þíslo, tím lepší paropropustnost.

Pro zjednodušenou interpretaci výsledkĤ lze použít následující tabulku:

Tabulka 3 – Paropropustnost 20

m

2

Pa/W Paropropustnost

0 – 6 velmi dobrá

6 – 13 dobrá

13 – 20 uspokojivá

20 – 30 nevyhovující

Zkoušení textilií mĤže být provedeno dle normy ýSN EN 31092 (80 0819) – MČĜení tepelné odolnosti a odolnosti vĤþi vodním parám za stálých podmínek (zkouška pocení výhĜevnou destiþkou). [9]

3.3.5 VČtruodolnost

V zimních mČsících se v nČkterých státech (zejména v KanadČ a USA) udává index ochlazení zpĤsobeného vČtrem – windchill index – pĜedstavující teplotu vnímanou jako subjektivní pocit v pĜípadČ vČtrného poþasí.

Tabulka 4 – Windchill efekt 21



20 http://www.tilak.cz/stranky.php?lang=cz&page=22&seo=system-obleceni

21 http://www.shaman.cz/praxe/vitr-rychlost-teplota.htm

 Rychlost

vČtru

Skuteþná teplota na teplomČru >°C@

10 4 -1 -7 -12 -18 -23 -29 -34 -40 -46 -51 m/s km/hod

Teplota, které je vystaveno tČlo >°C@

0 0 10 4 í1 í7 í12 í18 í23 í29 í34 í40 í46 í51

Nebezpeþí, které hrozí dostateþnČ obleþeným osobám Se stoupající rychlostí vČtru, dochází k rychlejšímu ochlazení organizmu a snížení tČlesné teploty. Windchill mĤže pĜedstavovat vážné nebezpeþí v pĜípadČ kombinace nízkých teplot a mírného vČtru, také tento pocit ukazuje jakému chladu je organizmus skuteþnČ vystaven a je dobrým zpĤsobem jak pĜedejít potencionálním omrzlinám þi hypotermii, což je popsáno v tabulce 5.

Tabulka 5 – PrĤmČrné hodnoty windchill indexu a jednotlivá rizika [4]

Windchill Riziko Pocit Ochrana

tváĜí a periferií (prsty

rukou i nohou, uši a rukavic a šály, roláku

nebo kukly. Pohyb. tváĜí a periferií (prsty

rukou i nohou, uši a rukavic a šály, roláku

nebo kukly. Pohyb.

-45 °C

Vysoké (vznik Vysoké riziko vzniku NČkolik vrstev velice

 s vnČjší vrstvou chránící

proti vČtru. Pokrytí

Pocit ochlazení je ovlivĖován tČlesnou konstrukcí, vlasovým porostem, úrovní metabolizmu. K dalším faktorĤm patĜí relativní vlhkost a intenzita sluneþního záĜení, proto ho nelze mČĜit pomocí pĜístrojĤ. Z tohoto dĤvodu je na Technické univerzitČ v Liberci vyvíjen model, který v sobČ zahrnuje zejména vliv teploty a rychlosti vČtru na pocit chladu, který je pociĢován tepelnými receptory. [4]

Vzhledem k tomu, že index ochlazení vzduchem udává subjektivní pocit chladu pouze na nechránČné pokožce, zĤstává otázkou, do jaké míry pociĢuje organizmus ochlazení v pĜípadČ rĤzných typĤ obleþení v kombinaci s klimatickými podmínkami. [4]

Následující tabulka pomĤže odhadnout pĜibližnou rychlost vČtru.

Tabulka 6 – PĤsobení vČtru22 Rychlost vČtru

m/s km/hod

PĤsobení vČtru

11 40 Vítr pohybuje slabšími vČtvemi

15 50 Vítr ztČžuje pochod s batohem na zádech 16 60 Vítr hýbe silnými vČtvemi, chĤze je již velmi obtížná 20 70 PĜi chĤzi musíme udržovat rovnováhu pomocí hĤlek 22 80 Vítr lomcuje silnými vČtvemi a slabšími stromy, chĤze

zaþíná být nemožná

25 90 Lze chodit jen se sníženým tČžištČm 28 100 Vítr láme a vyvrací silné stromy

30 110 Postupovat lze jen pĜískoky

40 140 Pohyb je možný jen plazením

Poslední tabulkou v této þásti je vČtrná stupnice, která zlepší pĜedstavu o úþincích vČtru.

Používají ji meteorologové k vizuálnímu urþování síly vČtru.



22 http://www.shaman.cz/praxe/vitr-rychlost-teplota.htm

 Tabulka 7 – VČtrná stupnice 23

StupeĖ km/hod Název Úþinky

0 1 bezvČtĜí KouĜ stoupá kolmo vzhĤru

1 4 vánek KouĜ se lehce vychyluje

11 100 prudká bouĜe Padají komíny, stožáry, vítr rve lehþí stĜechy 12 150 orkán Vyvrací a pustoší vše, kudy prochází

3.4 Údržba softshell Ĥ

Pravidelná péþe a údržba uchová funkþní vlastnosti výrobku a prodlouží jeho životnost.

Aby materiály ĜádnČ plnily svou funkci je potĜeba pĜi údržbČ postupovat pĜedevším podle pokynĤ doporuþených výrobcem. PĜed chemickým þištČním je upĜednostĖováno praní v automatické praþce za specifických podmínek.

3.4.1 Praní

Membránové odČvy se doporuþují prát oddČlenČ od ostatních odČvĤ a pokud možno jednotlivČ. PĜi praní v automatické praþce je tĜeba odstranit vše, co by mohlo materiál mechanicky poškodit.

Je vhodné použít klasické mokré praní v praþce na jemný program nebo prát ruþnČ.

Výrobcem doporuþená teplota je vČtšinou 30qC. Pro tyto materiály jsou doporuþované speciální tekuté prací prostĜedky, které dokážou obnovit vodoodpudivou úpravu.

Pro praní tČchto materiálĤ nejsou doporuþeny prací prostĜedky, které obsahují bČlící, zmČkþovací pĜísady a aviváže, které naruší vodoodpudivost a zpĤsobují rychlejší degradaci membrány. V dĤsledku toho obleþení po vyprání ztrácí funkþní vlastnosti,



23 http://www.shaman.cz/praxe/vitr-rychlost-teplota.htm



zejména vodoodpudivost. PĜed praním se doporuþuje spustit prací cyklus naprázdno, aby se odstranily zbytky bČžného pracího prášku z pĜedešlého praní.

Po praní je nutno obleþení dĤkladnČ vymáchat, aby se vyplavily i sebemenší zbytky pracích látek a neþistot, které výraznČ zhoršují vodoodpudivou úpravu.

Protože používané materiály na odČvy jsou nepromokavé, nelze je klasicky odstĜećovat.

Tento zpĤsob mĤže textilii nevratnČ poškodit. OdČv je tĜeba nechat vykapat a dosušit zavČšený pĜi pokojové teplotČ.

PĜíklady speciálních pracích prostĜedkĤ, pĜíklady:

- NIKWAX TECH WASH - speciální tekutý prací prostĜedek pro ochranu odČvĤ a výzbroje za špatného poþasí. Tento výrobek je šetrný tekutý prací prostĜedek, který je speciálnČ vyroben pro funkþní odČvy a jeho pravidelné používání nenarušuje trvale vodČodolnou (DWR) ochrannou vrstvu. Na bázi vody - pĜátelský vĤþi pĜírodČ, biologicky odbouratelný, nehoĜlavý, nejedovatý. Koncentrovaný Nikwax Tech Wash mĤže být pĜed praním aplikován pĜímo na silnČ zašpinČná místa a mastné skvrny. OdstraĖuje staré zbytky pracích práškĤ a neutralizuje je.

- TOKO - SOFT SHELL WASH – speciální prací prostĜedek pro softshell, fleecové a streþové materiály. OdstraĖuje špínu a zároveĖ podporuje funkþnost materiálĤ.

Optimální pro veškeré elastické tkaniny. ProstĜedek je urþen pro ruþní praní i praní v praþce pĜi teplotách okolo 30°C a je doporuþován pro materiály jako je GORE TEX, Sympatex, Schoeller. 

a) b)

Obrázek 19 – praci prostĜedek a) NIKWAX TECH WASH24, b) TOKO – SOFT–SHELL WASH



24http://www.maxsport.cz/nikwax-tech-wash-100-ml-_sport_-14714.html





3.4.2 Impregnace softshellĤ

BČžným nošením, pĤsobením pracích prostĜedkĤ, repelentĤ þi jiných látek se životnost povrchových úprav zkracuje. Snížená schopnost odpuzovat vodu se projeví tak, že déšĢ na látce pĜestane tvoĜit kapiþky a voda se zaþne vsakovat do svrchní tkaniny. OdČv nasáklou vodou následnČ ztČžkne a utvoĜení vodního filmu zpĤsobí i snížení paropropustnosti. Je proto nutné po urþitém þase užívání a praní vodoodpudivost tkaniny vhodnou impregnací obnovit.

Impregnace mĤže být v nČkolika formách, které se liší jak chemickým složením, tak zpĤsobem nanášení:

x Roztoky – jedná se o impregnace, kde jsou vodoodpudivé látky vpravovány do materiálu pĜi praní. Jejich úþinnost je velmi dobrá, neboĢ se v lázni dostanou do celé struktury materiálu. Nevýhodou je, že se tímto zpĤsobem naimpregnuje celý odČv vþetnČ podšívky, což mĤže být nežádoucí z dĤvodĤ snížení schopnosti odvádČt vlhkost.

x Spreje – impregnace ve sprejích by se mČla používat vždy na vyþištČný a suchý materiál, aby její úþinnost byla co nejvČtší. Vodou nasáklý svrchní materiál ztČžuje pronikání impregnace do struktury materiálu. Impregnace ve sprejích jsou vČtšinou vyrábČny buć na bázi silikonu nebo fluorpolymerové impregnace na bázi vody.

Fluorpolymerová impregnace proniká snadno do celé struktury, nepĤsobí na její barevnou úpravu a je všeobecnČ úþinnČjší. Výhodou sprejových impregnací je, že jsou vČtšinou univerzální a snadno se aplikují. Také pĜíliš nesnižují paropropustnost.

PĜíklad impregnace:

- NIKWAX SOFTSHELL PROOF – impregnace pro aplikaci pĜi máchání urþená na odČvy ze softshellu. Obnovuje a zlepšuje vodČodolnost pĜi zachování prodyšnosti. Prodlužuje životnost odČvĤ a optimalizuje jejich funkþnost za deštivého poþasí. Lze použít v praþce i pĜi ruþním praní. MĤže být aplikován na mokrou látku. Je na bázi vody - pĜátelský vĤþi pĜírodČ, biologicky odbouratelný,



nehoĜlavý, nejedovatý. Neobsahuje fluorid uhliþitý a nemČní vzhled materiálu. Také ve spreji – vhodný pro softshell odČvy se savými vrstvami.

Obrázek 20 – Impregnace NIKWAX SOFTSHELL PROOF 25

Vhodné impregnaþní i prací prostĜedky lze zakoupit v outdoorových prodejnách.





25 http://www.vseprooutdoor.cz/product/impregnace-nikwax-softshell-proof:847/



4. Experiment

Jak už bylo uvedeno v pĜedchozích kapitolách, odČvy z funkþních textilií si získávají stále vČtší popularitu mezi širokou veĜejností. PĜes všechny úžasné vlastnosti ovšem stále zĤstávají odČvem a jako takové je nezbytné tyto odČvy náležitČ udržovat, mimo jiné také praním. VČtšina výrobcĤ pĜi prodeji doporuþuje, jak tyto odČvy prát (kapitola 3.4.1) a neopomene doporuþit nČkterý ze speciálních pracích prostĜedkĤ pochopitelnČ za speciální cenu. Proto jsem v této práci zkoumala, jak se zmČní vlastnosti softshellových materiálĤ po vyprání dle doporuþení výrobce pĜi použití jednak klasického tekutého pracího prostĜedku jednak speciálního pracího prostĜedku pro funkþní materiály.

Na základČ získaných informací o struktuĜe a vlastnostech softshellových materiálĤ víme, že praní ovlivĖuje jednak mechanické vlastnosti materiálĤ (deformace vláken, zmČny adheze mezi vrstvami apod.), jednak jejich funkþní vlastnosti (vodoodpudivost, prodyšnost apod.). Pro vyhodnocení strukturních zmČn jsme proto sledovali zmČny v tloušĢce (deformace vláken) a tuhosti v ohybu (zmČny soudržnosti vrstev). ZmČny funkþních vlastností byly studovány na zmČnách prodyšnosti materiálĤ a smáþivosti jejich povrchĤ.

PĜi praní nebylo postupováno dle normy ýSN EN ISO 6330 (80 0821), protože dle doporuþení výrobcĤ funkþních textilií se membránové odČvy doporuþují prát oddČlenČ od ostatních odČvĤ. Pouze jsme je neprali jednotlivČ. Použili jsme program pro jemné prádlo, teplota byla nastavena na 30qC. Materiál jsme dle doporuþení neodstĜećovali, nechali jsme ho vykapat a dosušit zavČšený pĜi pokojové teplotČ 20°C.

Pro experiment byly vybrány 2 vzorky softshellového materiálu (2–vrstvý laminát) a 1 vzorek tzv. hardshellového materiálu (3–vrstvý laminát).

Vzorek A

Hardshell (3– vrstvý) s membránou a nanoúpravou Vzorek B

Softshell (2– vrstvý) s membránou a nanoúpravou Vzorek C

Softshell (2– vrstvý) s membránou bez nanoúpravy



4.1 Vlastní m ČĜení

4.1.1 TloušĢka

Pro vyhodnocení zmČn ve struktuĜe materiálu byla jako základní charakteristika mČĜena tloušĢka materiálu na digitálním tloušĢkomČru SDL M034 A. MČĜení probíhalo v souladu s normou ýSN EN ISO 5084 (80 0844), kde je tloušĢka definovaná jako kolmá vzdálenost mezi dvČma definovanými deskami, pĜiþemž na textilii pĤsobí pĜítlak 1kPa nebo nižší.

PĜístroj je vybaven pĜítlaþnou hlavicí 20 a 100 cm2 a je možno aplikovat sílu 0,1-200 N.

PrĤbČh mČĜení a zpracování výsledkĤ je Ĝízen pomocí poþítaþového softwaru.



Obrázek 21 – SDL M034 A

Vzorky nesmČjí být poškozeny, bez záhybĤ a podobných deformací. Vzorky pro mČĜení byly o rozmČrech 18 x 18 cm. Každý vzorek byl mČĜen 15-krát.

Pro mČĜení byl použit doporuþený pĜítlak dle normy na 100 Pa s plochou pĜítlaþné patky 100 cm2. Tyto parametry byly vybrány dle typu použitého materiálu.



4.1.2 Propustnost vzduchu - prodyšnost

Norma ýSN EN ISO 9237( 80 0817) – ZjišĢování prodyšnosti plošných textilií stanovuje metodu pro mČĜení prodyšnosti plošných textilií. Je použitelná pro vČtšinu typĤ plošných textilií, které jsou prodyšné, vþetnČ prĤmyslových textilií pro technické úþely, netkané textilie a textilní odČvní výrobky.

PĜístroj: SDL M021S

Obrázek 22 – SDL M021S

Definice:

Propustnost vzduchu, oznaþovaná též jako prodyšnost, je vyjádĜena jako rychlost proudČní vzduchu procházejícího kolmo danou plochou textilie pĜi stanoveném tlakovém spádu a dobČ.

Podstata zkoušky:

MČĜení rychlosti vzduchu procházejícího kolmo danou plochou plošné textilie pĜi stanoveném tlakovém spádu.

Použitý tlakový spád: 100 Pa

 Zkušební vzorky:

RozmČr každého vzorku je 150 x 150 mm.

Vzorky musí být pĜed odbČrem klimatizovány (dle ISO 139) a nesmí být poškozeny.

Poþet vzorkĤ: 15 vzorkĤ z každého vzorku, všechny mČĜeny z lícní i z rubní strany.

Postup zkoušky:

- PĜístroj je složen z ventilátoru, který nasává vzduch z okolí pĜes vzorek textilie.

Vzorek je upnut do kruhového držáku. Plocha držáku: 20 cm2.

- Množství nasávaného vzduchu, které textilie propustí, je mČĜeno plovákovým prĤtokomČrem, tzv. rotametrem. PĜi vČtším množství proudícího vzduchu se plovák zvedá, pĜi menším klesá.

- Množství vzduchu se odeþítá na stupnici prĤtokomČru pĜi vrchní þásti plováku.

- Podtlak se reguluje ventilem a po dosažení pĜedepsané hodnoty se mČĜí manometrem. Podtlak je nastaven podle normy a druhu textilie. Rozsah nastavitelného tlaku pĜístroje je: 10 Pa, 50 Pa, 100 Pa, 200 Pa, 500 Pa, 1 kPa, 2 kPa.

(100 Pa pro odČvní plošné textilie, 200 Pa pro technické plošné textilie).

- Výslednou veliþinou zjištČnou pĜístrojem je objem prošlého vzduchu qv [ml/s].

Propustnost vzduchu R [mm/s], tedy rychlost vzduchu procházejícího danou plochou plošné textilie pĜi stanoveném tlakovém spádu, se vypoþítá dle následujícího vzorce:

167 A

R qv [mm/s] (1)

kde A………..………… zkoušená plocha textilie v cm2 q ……… aritmetický v prĤmČr rychlostí prĤtoku

vzduchu v l/min

167……….….. pĜepoþítávací faktor z l/min na mm/sec



4.1.3 ZkrápČcí metoda – stanovení vodoodpudivosti

Toto mČĜení bylo provádČno dle evropské normy ýSN EN 24920 – Textilie. Stanovení odolnosti plošných textilií vĤþi povrchovému smáþení (zkrápČcí metoda).

Tato norma platí pro stanovení voduodpudivosti plošných textilií, které mají nebo nemají voduodpudivou úpravu. Postup není urþen pro stanovení odolnosti plošných textilií vĤþi pronikání vody, protože voda proniknutá textilií se nemČĜí.

Definice:

StupeĖ smáþení povrchu se definuje jako míra odolnosti povrchu plošných textilií vĤþi smáþení.

Podstata zkoušky:

Vzorek upevnČný v držáku pod úhlem 45q se zkrápí stanoveným objemem destilované nebo demineralizované vody. StĜed vzorku je ve stanovené vzdálenosti pod zkrápČcí trubicí. StupeĖ zkrápČní se stanoví porovnáním povrchu s pĜedepsanou srovnávací stupnicí a srovnávacími fotografiemi.

Zkušební vzorky:

RozmČr každého vzorku je 180 x 180 mm.

Vzorky musí být pĜed odbČrem klimatizovány a nesmČjí obsahovat lomy nebo sklady..

Poþet vzorkĤ: 3 vzorky z každého druhu materiálu, mČĜeno pĜed a po vyprání.

Postup zkoušky:

- Zkušební vzorek se upevní v držáku (obrázek 23) lícem nahoru a umístí se na podložku. Pokud není požadováno jinak, je zkušební vzorek orientován tak, že smČr osnovy je paralelnČ se smČrem stékání vody na zkoušeném vzorku.

- 250 ml vody se rychle, avšak nepĜetržitČ nalévá do nálevky tak, aby zkrápČní bylo od zaþátku kontinuální.



- Ihned po ukonþení zkrápČní se držák se zkušebním vzorkem sejme a dvakrát se silnČ oklepne o masivní pĜedmČt. BČhem tohoto postupu musí být plošná textilie témČĜ ve vodorovné poloze s lícem vespodu.

- Po oklepnutí se zkušební vzorek ponechá v držáku a hodnotí se podle následující pĜedepsané srovnávací stupnice nebo podle fotografické srovnávací stupnice (obrázek 24). Zkušebnímu vzorku se udČlí hodnota pro smáþení povrchu vždy podle toho, který z tČchto pozorovacích stupĖĤ smáþení nejlépe vystihuje.

Obrázek 23 – ZaĜízení pro zkrápČní a zkrápČcí trubice

1 – sklenČná nálevka o prĤmČru 150 mm, 2 - kruhový držák, 3 - pryžová kruhová spojka, 4 - nástavec pro zkrápČní vody, 5 - stojan, 6 - vzorek, 7 - držák vzorku, 8 – podstavec, 22 – 12 otvorĤ o prĤmČru 0,9 mm na kružnici o prĤmČru 21,4 mm, 22 - 6 otvorĤ o prĤmČru 0,9 mm na kružnici o prĤmČru 10 mm, 32 – 1

otvor o prĤmČru 0,9 mm ve stĜedu

StupnČ smáþení povrchu:

1 – smoþení celé zkrápČné plochy

2 – smoþení poloviny zkrápČné plochy, vzniklé splynutím malých oddČlených ploch



3 – smoþení zkrápČné plochy pouze v malých oddČlených plochách 4 – Ĝádné smoþení, pouze malé ulpČlé kapky na zkrápČné ploše 5 – žádné smoþení a žádné kapky ulpČlé na zkrápČné ploše

Fotografická stupnice ISO pro hodnocení:

Fotografická stupnice ISO pro hodnocení odpovídá fotografické stupnici AATCC26 jak následuje:

ISO 5 = AATCC 100, ISO 4 = AATCC 90, ISO 3 = AATCC 80, ISO 2 = AATCC 70, ISO 1 = AATCC 50

Obrázek 24 – Fotografická stupnice ISO pro hodnocení smáþivosti

Z namČĜených zkrápČných vzorkĤ pĜed a po vyprání lze dle následujícího vzorce spoþítat procento pĜírĤstku hmotnosti:

) 100

( 

k k v

m m

U m [%] (2)



26 AATCC – Americká spoleþnost textilních chemikĤ a koloristĤ – stupnice pro hodnocení je komerþnČ dosažitelná



4.1.4 Tuhost v ohybu

Podstata zkoušky spoþívá ve stanovení odolnosti plošné textilie vĤþi ohýbání.

PĜístroj: Flexometr typ FF-20

Postup zkoušky:

2 vzorky stĜižené pĜesnČ po niti ve smČru osnovy a 2 vzorky ze smČru útku o rozmČrech 30 x 150 mm se založí do pĜístroje k jedné hranČ ploché þelisti pĜístroje. Vysouváním její horní desky se zároveĖ vysouvá zkoušený vzorek. Pro danou délku pĜevisu se mČĜí úhel 4 >q@ pĜevisu. Odeþítání se provádí poþínaje délkou pĜevisu l = 30.10-3 >m@

s pĜírĤstkem 10 mm až do celkové délky pĜevisu 90. 10-3>m@.

ZjišĢované ukazatele:

PrĤmČrná tuhost v ohybu ve smČru osnovy Too>N*m2@ PrĤmČrná tuhost v ohybu ve smČru útku Tuu>N*m2@

Pokyny pro zpracování výsledkĤ mČĜení:

Stanovení konstanty g……… tíhové zrychlení >m/s2@



4.2 Shrnutí experimentu

4.2.1 ZmČna tloušĢky vzorkĤ

Graf 1 – tloušĢka mČĜených vzorkĤ pĜed a po vyprání

Z grafu je patrné, že praní nejvíc ovlivnilo strukturu 2–vrstvých softshellĤ (vzorek C a vzorek B). Vzorek A (3–vrstvý laminát) zĤstal i po praní témČĜ beze zmČny. Kompletní výsledky mČĜení jsou v pĜíloze 1.

4.2.2 Propustnost vzduchu - prodyšnost

Zpracování namČĜených dat:

PĜístroj je umístČn v plnČ klimatizované laboratoĜi na katedĜe textilních materiálĤ TU v Liberci. Bylo provedeno celkem 15 mČĜení každého vzorku propustnosti vzduchu z lícní strany (neprofoukne) a z rubové strany (prodyšné) vždy pĜed i po praní. Výsledky jsou zaokrouhleny na dvČ desetinná místa a jsou ukázány na následujících grafech. Tabulky se všemi hodnotami jsou umístČny v pĜíloze þ.4, 5.

Z grafu je patrné, že propustnost vzduchu z lícní strany (neprofuþnost) se u vzorkĤ pĜíliš nemČnila, což je spíše zpĤsobeno malou citlivostí pĜístroje v této oblasti, než samotným materiálem. Pro propustnost vzduchu z vnČjší strany by bylo lépe zvolit jiný pĜístroj, toto mČĜení pouze ukazuje, že hodnoty propustnosti vzduchu z lícní strany zústávají v kategorii neprodyšné.

 a)

 b)

Graf 2 – prodyšnost vzorkĤ pĜed a po praní a) z lícní strany, b) z rubové strany

Dále vidíme, že propustnost vzduchu z rubu (prodyšnost) zústala u vzorkĤ témČĜ beze zmČn, pouze u vzorku C se prodyšnost vlivem pracího prostĜedku výraznČji snižuje.



4.2.3 ZkrápČcí metoda – stanovení vodoodpudivosti

 Obrázek 25 – prĤbČh mČĜení zkrápČcí metodou

pĜed praním po praní ( normální prací p.) po praní (speciální p.p.) Obrázek 26 – zkrápČní vzorku A





  

pĜed praním po praní ( normální prací p.) po praní (speciální p.p.) Obrázek 27 – zkrápČní vzorku B

  

pĜed praním po praní ( normální prací p.) po praní (speciální p.p.) Obrázek 28 – zkrápČní vzorku C



Z výše zobrazených fotografií je patrné, že praní vzorkĤ s nanoúpravou povrchu (A a B) nemČlo vliv na vodoodpudivost materiálu, dle fotografické stupnice AATCC vzorky pĜed i po praní hodnotíme stupnČm 4 – na povrchu plošné textilie není patrné smoþení, ulpČlo pouze nČkolik malých kapek vody. Pouze u vzorku C se vodoodpudivá vlastnost snížila, pĜed praním vzorek odpovídal stupni 4, stejnČ jako vzorek A a B. Po vyprání lze však vzorek posunout na stupeĖ 3 – na povrchu plošné textilie je v místech zkrápČní patrné malé smoþení. Pro tyto materiály je tedy po praní nezbytné používat impregnaci bez ohledu na použitý prací prostĜedek.

Tomu také odpovídají namČĜené hmotnosti v níže zobrazených grafech. Nejvyšší pĜírĤstek hmotnosti mČl vypraný vzorek C.

 Graf 3 – hmotnost vzorkĤ praných a nepraných vzorkĤ pĜed zkrápČcí metodou

Graf 4 – pĜírĤstek hmotnosti po zkrápČní



4.2.4 Tuhost v ohybu

Graf 5 – prĤmČrná tuhost vzorkĤ v ohybu pĜed a po vyprání

Z namČĜených hodnot tuhosti v ohybu vidíme že nejvČtší odolnost vĤþi zmČnám ve struktuĜe má 3–vrstvý softshell (A), naopak 2–vrstvé softshelly (B,C) jsou v procesu praní mnohem ménČ odolné a pĜi delším užívání budou mít tendenci "hadrovatČt".

Tabulky z namČĜenými hodnotami jsou souþástí pĜíloh 6–11



5. Záv Čr

Cílem pĜedložené diplomové práce bylo vyhodnotit, zda a jak jsou ovlivnČny vlastnosti

Cílem pĜedložené diplomové práce bylo vyhodnotit, zda a jak jsou ovlivnČny vlastnosti

Related documents