• No results found

YTTERLIGARE REFLEKTIONER AV STUDIEN

Under studiens gång har vi samlat på oss en rad erfarenheter och många nya frågeställningar, tankar och slutsatser har utvecklats. Dessa är naturligtvis kopplade till vår studie men hamnar ändå utanför vårt problemområde, varför vi valt att inte ta upp de här lärdomarna i vår analys. Däremot tycker vi själv det är spännande iakttagelser och tycker de förtjänar ett eget avslutande kapitel. Vi hoppas naturligtvis att även andra finner dem intressanta. Kanske kan det inspirera till vidare forskning eller möjligen ge ett bidrag till en nyansering av hur vi exempelvis ser på mediebevakningen av branschen samt synen på Fastighetsmäklarnämnden.

7.1 Allmänna reflektioner

Vi som blivande mäklare med tre års högskolestudier i baggaget hade naturligtvis en rad olika föreställningar om branschen, om Fastighetsmäklarnämnden, om varningar och avregistreringar med mera. Efter många spenderade timmar i biblioteket utspridda på ungefär två månader är det många saker som diskuteras och olika paralleller som dras.

Vi har nämnt det lite flyktigt tidigare arbetet men förutom våra slutsatser så är det starkaste intrycket för oss efter detta arbete att vi fått en förändrad bild av Fastighetsmäklarnämnden. Från att ha varit rädda och nojiga att nämnden bara är ute efter att sätta dit stackars oskyldiga mäklare har vi nu istället en bild av att disciplinnämnden gör ett bra och rättvist jobb. De resonerar mycket fram och tillbaka och i de allra flesta fall tycker vi att de tagit rätt beslut. I vissa hänseenden har det nästan känts som om att de varit för milda i sina bedömningar, samtidigt som det känns tryggt att veta att de bara delar ut varningar för relevanta fel. Samtidigt kanske vissa nog kan tycka att de fokuserar på fel saker. Till exempel så borde det vara viktigare att komma åt fusk som fejkade bud medan avsaknad av boendekostnadskalkyl ur ett mäklarperspektiv kan ses som en onödig orsak att varna för. Det ska även bli intressant att se hur vår egen uppfattning av nämnden kommer att påverkas i och med att vi själva börjar arbeta som mäklare.

Alla skriverier om mäklarbranschen och fuskande mäklare och den lavinartade ökningen av anmälningar mot mäklare var anledningen till att vi intresserade oss för ämnet. Här känns det som att vårt resultat till viss del är en motbild till den som förmedlas i media. Det är inte fusk och omoral som står för de flesta varningarna utan okunskap och slarv, en bild som vi anar att den även stämmer överrens med hur det ser ut i andra branscher. Samtidigt gör bilden i media att Fastighetsmäklarnämnden och branschen som helhet måste jobba med problemen och sitt rykte, något som vi tror är bara positivt och driver utvecklingen framåt. Till exempel arbetar de större kedjorna med egen kvalitetssäkring genom att de har personer som låtsas vara ohederliga personer som vill ha hjälp av mäklarna att göra saker som bryter mot Fastighetsmäklarlagen.

7.2 Vidare forskning

Vår undersökning är begränsad till att framförallt undersöka hur läget sett ut angående våra frågeställningar. Vi har presenterat varför mäklare blivit varnad och även pekat på de tendenser som kunnat urskiljas angående vilka som blivit varnade mellan 2005 och 2007. Dessutom har vi till viss del kommenterat vad vi tror kan ligga bakom dessa siffror. Det är

alltså utifrån våra egna erfarenheter och tankar. Djupare förklaring kring de bakomliggande faktorerna till dessa olika företeelser skulle därför vara intressant att forska vidare om. Resultatet av sådana undersökningar skulle kunna vara förklaringar och konkreta förslag på åtgärder för att minska antalet varningar, och därmed även förbättra branschens rykte.

Fortsatt forskning ur ett genusperspektiv om varför manliga mäklare blir varnade i större utsträckning än sina kvinnliga kollegor tycker vi känns som ett väldigt intressant ämne. Är kvinnor mer försiktiga, mer noggranna? Skiljer sig män och kvinnors attityd till arbetet eller moraliska frågor? Mer personliga, bättre på att få närmare kontakt med sina kunder?

Vi tycker även att det skulle vara intressant att intervjua mäklare, dels sådana som blivit varnade men även sådana som inte blivit det, för att undersöka deras syn på Fastighetsmäklarnämnden och dess agerande, praxis och beslut? Är nämnden rättvis eller känns det som att den försöker sätta dit mäklarna? Hur kommer det sig att de blev varnade, har de lärt sig något av att det? Hur ser mäklare på sin egen utbildning, är den tillräcklig? Saknar de något som hade kunnat förebygga att de blev varnade?

Hur ser mäklare på sin arbetssituation? Stress och press - påverkar det kvaliteten på arbetet? Genar i kurvorna? Exempelvis slarv med objektsbeskrivningarna, hoppar över boendekostnadskalkyl eller identitetskontroll?

Hur kommer det sig att yngre mäklare har färre varningar än sina äldre kollegor? Har de betydligt färre affärer? Påverkar utbildningen så positivt? Är det skillnad på attityden till mäklaryrket? Kanske är det nyhetens behag som gör att de nyregistrerade mäklarna är noggrannare och därmed får färre varningar.

När vi inledde arbetet med denna uppsats hade vi som ambition att i en frågeställning undersöka om det finns några skillnader i antalet varningar och avregistreringar mellan mäklare som arbetar i större kedjor jämfört med dem som har enskilda företag. Vi började även att undersöka detta och fick fram vissa resultat, dock var det svårt att få fram tillförlitliga siffror som kunde jämföras på ett tillförlitligt sätt. Därför valde vi på grund tidsbrist att stryka den frågeställning för att kunna hålla en hög trovärdighet i hela arbetet. I det resultat vi fick fram var dock tendensen att en större andel mäklare som arbetade i enskilda företag blev varnade. Men som sagt, det skulle vara roligt att se en större studie på det.

Detta är många olika idéer, frågor och förslag på olika frågeställningar. Vi är dock medvetna om att de kanske är väl vida och opreciserade för att fungera som färdiga problemformuleringar till exempelvis en c-uppsats, vår tanke är mer att inspirera.

7.3 Vårt bidrag till forskningen

Det är svårt att kommentera vårt bidrag till forskningen innan arbetet presenterats offentligt men vi anser i alla fall att vi lyckats med att belysa varför Fastighetsmäklarnämnden delar ut varningar samt vilka mäklare som blivit varnade mellan åren 2005-2007. Därmed fyller den sitt syfte att ligga som grund för vidare forskning inom ämnet. Förhoppningen är även att våra resultat och slutsatser ska nå ut till en större publik för att göra främst branschfolk mer medvetna om dessa frågor. Kanske kan den hjälpa till att förebygga och minska antalet varningar i framtiden. Dessutom tycker vi själva att arbetet ger svar på våra frågeställningar samtidigt som den väcker nya frågor.

Related documents