• No results found

Yttrande åtgärdsvalsstudie för korsningen väg 49/194 Huseby, Skövde

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar att överlämna upprättat yttrande över åtgärdsvalsstudie för korsningen väg 49/194 Huseby, Skövde.

Yrkanden

Leif Walterum (C) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag.

Yttrande

Skövde kommun har gemensamt med kommunerna Hjo, Karlsborgs och Tibro tidigare agerat för att få förbättringsåtgärder till stånd på väg 49. Det är därför positivt att åtgärdsvalsstudiens för korsningen väg 49/194 nu är framme.

Utifrån de åtgärdsförslag som utredningen presenterar förordar Skövde kommun åtgärdskombination 2B, en anpassad cirkulationsplats med åtgärder för ökad kollektivtrafik och cykelpendling, som löser kapacitetsproblemen för resande från Hjo utan att påverka framkomligheten i stråket längs väg 49 negativt. Förslaget stöds också av de samverkande kommunerna som förordat en omfördelning av medlen i stråkpotten till förmån för korsningen väg 49/194.

Eftersom åtgärdsvalsstudiens anför att åtgärdskombination 2B är möjlig att

genomföra först på medellång sikt, anser kommunen att föreslagna steg 1 åtgärder för ökad kollaktivtrafik snarast sätts in. Åtgärden bör också kompletteras med kraftig hastighetssänkning och trafiksäkerhetskameror för att främja framkomligheten och upplevelsen av trygghet korsningen i väntan på att cirkulationsplatsen färdigställs.

I syfte att öka trafiksäkerheten anser kommunen vidare att de mindre vägarna, från korsningen väg 49/194 och in mot järnvägsbron över ån ösan och som idag har egna in-/utfarter längs väg 49, ledas om och samordnas med vägarna i den anpassade cirkulationsplatsen.

Som utredningen fastslår har stråk 5 med bland annat sträckan Skövde–Igelstorp identifierats som bristfällig ur flera olika perspektiv. I regional plan för planperioden 2010-2021 finns medel avsatta för att bygga om sträckan till högre standard med mötesfri landsväg 100 km/h under perioden 2018-2021. För att detta ska kunna realiseras är därför nödvändligt att under våren 2013 starta förstudien om sträckan Igelstorp–Skövde. Skövde kommun är beredd att medfinansiera en sådan studie och har sedan 2011 reserverat medel för detta.

Bakgrund

Korsningen i Huseby utanför Skövde, har under lång tid uppmärksammats av

berörda kommuner som problematisk. Vid framtagande av förslag till åtgärder på det utpekade arbets- och studiependlingsstråk, stråk 5, som innefattar korsningen i Huseby, presenterades därför förslag från kommunerna på en cirkulationsplats. När Trafikverket lämnade in förslagen på åtgärder i detta stråk till Västra

Götalandsregionen får beslut, framkom tveksamhet om just en cirkulationsplats är bästa korsningslösning i Huseby. Trafikverket fick då i uppgift att titta vidare på detta, vilket resulterade i föreliggande åtgärdsvalsstudie för Husebykorset.

Denna studie är tänkt att ge bättre underlag för beslut om lämpliga åtgärder för problematiken i Huseby och möjlighet att gå vidare med beslut om åtgärder i det utpekade stråket. Studien är översänd på remiss och sista svarsdag är den 30 september.

Om åtgärdsvalsstudien…

Problem

I stråk 5 har bland annat sträckan Skövde–Igelstorp identifierats som bristfällig ur flera olika perspektiv. Inom regional plan för planperioden 2010-2021 finns medel avsatta för att bygga om sträckan till högre standard med mötesfri landsväg 100 km/h. Objektet finns med sent i planperioden, 2018-2021, och i underlag till beslut om objektet framgår att möjliga korsningslösningar för korsningen mellan väg 49 och väg 194 vid Huseby, är cirkulationsplats eller trafikplats. I den

samhällsekonomiska kalkylen har medräknats kostnad för en cirkulationsplats.

Denna korsning upplevs dock av berörda kommuner i stråket som viktig att åtgärda dessförinnan. Problemet i korsningen är främst bristande framkomlighet för resande från Hjo mot Skövde i högtrafiktid inklusive framkomligheten för kollektivtrafiken, vilket i sin tur leder till ökat risktagande vid vänstersväng ut från väg 194 mot Skövde.

Korsningen belastas av pendlingstrafik från Hjo mot Skövde samt från Karlsborg/

Tibro till Skövde och från Skövde mot Tibro/Karlsborg. Då trafiken från Tibro och från Skövde har företräde blir det långa köer och väntetider för trafiken från Hjo när strömmarna möts i korsningen. De längst fram i kön från Hjo stressas till att köra ut

sig igenom korsningen från Hjo mot Skövde. Även av denna anledning är det av vikt att framkomlighetsproblematiken åtgärdas.

Åtgärdsval

Åtgärdsvalsstudien presenterar 6 åtgärdskombinationer, vilka inte ännu är samhällsekonomiskt beräknade:

1A: Ökad kollektivtrafik.

Med denna åtgärdskombination är avsikten att korsningen i stort sett ska se ut som idag, och att resurser istället helt läggs på åtgärder i steg 1 och steg 2. Samtliga åtgärder i detta paket är sådana som även helt eller delvis kan ingå i efterföljande åtgärdskombinationer. Kostnad: ca 1.5 Mkr

1B: Prioriterad kollektivtrafik och cykelpendling.

Med denna åtgärdskombination ligger fokus på åtgärder för att ge prioritet för

kollektivtrafiken genom en signalreglering av korsningen med kollektivtrafikprioritet samt särskilda körfält för kollektivtrafiken. Vidare ingår en separat gång- och

cykelväg mellan Igelstorp och Skövde samt marknadsföring av cykelvägen för att möjliggöra cykelpendling. Kostnad: ca 17.5 Mkr (16.5 Mkr utan extra körfält) 2A: Cirkulationsplats, standardlösning.

Denna åtgärdskombination motsvarar det förslag på lösning som i tidigare skeden förordats av kommunerna och denna åtgärdskombination studeras här för att underlätta jämförelser mellan denna lösning och lösningar i övriga föreslagna åtgärdskombinationer. Kostnad: ca 11 Mkr.

2B: Anpassad cirkulationsplats, ökad kollektivtrafik, cykelpendling.

Här presenteras en cirkulationsplats med en högre genomströmning för väg 49, i kombination med tidigare beskrivna åtgärder i steg 1 och 2 samt åtgärder för ökad kollektivtrafik och cykelpendling. Avsikten är att öka framkomligheten men samtidigt inte få en ökad biltrafik, vilket förhoppningsvis resulterar i kortare restid för samtliga resenärer. Kostnad: ca 26.5 Mkr.

3A: Trafikplats.

Med denna åtgärdskombination elimineras kapacitetsproblemen i korsningen och restiderna minskas. Kostnad: ca 61 Mkr.

3B: Trafikplats med åtgärder för ökad kollektivtrafik och cykelpendling.

Med denna åtgärdskombination är målet full framkomlighet och kortade restider men med kompletterande åtgärder för att begränsa trafikökningen på grund av den ökade kapaciteten. Kostnad: ca 74.5 Mkr.

Utifrån presenterade åtgärdskombinationer framgår att en vanlig cirkulationsplats som del i kombination 2A, inte till fullo uppnår de målsättningar som fanns för korsningen i Huseby. Detta eftersom resande i stråk 5 längs väg 49 från Karlsborg–

Tibro mot Skövde får försämrad framkomlighet om korsningen byggs om till

cirkulationsplats. Detta talar därmed emot att föreslå en cirkulationsplats som korsningslösning i den utformning som presenteras i 2A.

Åtgärdskombination 2B löser kapacitetsproblemet för resande från Hjo utan att påverka framkomligheten i stråket längs väg 49 negativt. Den dock inte en kortsiktig lösning då formell vägplaneprocess krävs. Åtgärden är möjlig på medellång sikt.

Den enda åtgärd som är möjlig att genomföra på kort sikt, är köp av utökad kollektivtrafik upp till den nivå som krävs för att belastningen i korsningen ska minskas i tillräcklig grad. Det är också viktigt att den utökade trafiken kombineras med de stödjande åtgärderna, för att uppnå överflyttningseffekt.

Åtgärdskombination 3A och 3B är tidsmässigt inte realistiskt att genomföra innan planering påbörjas av objekt Skövde–Igelstorp. I underlagsmaterial till objektet tydliggörs att olika tänkbara korsningslösningar är cirkulationsplats eller trafikplast.

De samhällsekonomiska beräkningarna som gjordes som underlag inför att objektet kom med i regional plan, har dock bara utgått ifrån kostnad för cirkulationsplats. En trafikplats innebär en större kostnad och därmed krävs ytterligare nyttor för att uppväga den högre kostnaden för att objektet ska bli samhällsekonomiskt lönsamt.

Handlingar

Åtgärdsvalsstudie för korsning väg 49/194 Huseby, Skövde Delges

Anna Möller, Gata-/Parkavdelningen

Bengt-Åke Bengtsson, Kollektivtrafik och Infrastrukturenheten Björn Berle, Gata-/Parkavdelningen

Maria Palmqvist, Näring och Samhällsbyggnad Stig Johansson, Näring och Samhällsbyggnad

KS § 148

Related documents