• No results found

Yttrande till förvaltningsrätten avseende överklagat beslut gäl- gäl-lande bolagsordning och ägardirektiv för Upplev Botkyrka AB

(mål nr. 5148-20) (KS/2020:207)

Beslut

Kommunstyrelsen godkänner och översänder kommunledningsförvaltningens yttrande som kommunens svar till Förvaltningsrätten i Stockholm i målnummer 5148-20.

Deltar ej

Stina Lundgren (M) deltar inte i beslutet.

Sammanfattning

Yngve RK Jönsson har till Förvaltningsrätten i Stockholm lämnat in ett överklagande av ett beslut som kommunfullmäktige fattade 2020-02-20 i ärende ”Antagande av ny bolagsordning och ägardirektiv för Upplev Botkyrka AB”. Yngve RK Jönsson yrkar att Förvaltningsrätten undanröjer beslutet att godkänna tillägget av punkten 2 i

ägardirektiven för Upplev Botkyrka AB, då han anser att beslutet strider mot intentionerna i aktiebolagslagen.

Med anledning av att Förvaltningsrätten har förelagt kommunen att yttra sig i målet, avger kommunstyrelsen i Botkyrka kommun sitt yttrande i ärendet.

Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i tjänsteskrivelse med tillhörande yttrande 2020-03-31.

Propositionsordning

Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är ordförandeförsla-get. Ordföranden finner att kommunstyrelsen beslutar enligt ordförandeförslaordförandeförsla-get.

Protokollsanteckning

Vi håller inte med om varken Mittenmajoritetens eller kommunledningsförvaltningens slutsatser i yttrandet.

Vi deltar inte i beslutet då Förvaltningsrätten ändå avgör ärendet.

Avslag kan vi inte yrka då Mittenmajoriteten och kommunledningsförvaltningen har rätt att driva sin hållning och syn på frågorna.

Stina Lundgren (M)

Tjänstgörande ers.

Lundgren Stina, 2:e v ordförande M

Närvarande Ärende nr

NEJ AVSTÅR

Östlin Ebba, Ordförande S

Melki Gabriel, 1:e v ordförande S X

Inglot Martin, Ledamot SD

Ekman Marcus, Ledamot S X

Lund Tuva, Ledamot S X

Viitala Willy, Ledamot M X

Thorén Anders, Ledamot TUP

Widercrantz Carl, Ledamot TUP X

Ahlse Dag, Ledamot C

Rosensvärd Anne, Ledamot SD X

Einarsson Mats, Ledamot V Dayne Stefan, Ledamot KD Gladh Niklas, Ledamot MP Viklund Ing-Marie, Ledamot L

Jönsson Yngve R K, Ersättare M X

Ksiazkiewicz Emanuel, Ersättare S X

Ingren Lena, Ersättare S X

Aslan Robert, Ersättare S X

Öztürk Leyla, Ersättare S X

Hjelte Kia, Ersättare M X

Jägemalm Camilla, Ersättare TUP X

Nakamura Lindholm Karin, Ersättare TUP X

X

X X X

Aydin Yusuf, Ersättare KD X

Holmberg Lars, Ersättare SD X

Amelin Kerstin, Ersättare V

Wåhleman Helene, Ersättare L Blom Caroline, Ersättare KD Persson Myrna, Ersättare MP

SÄRSKILT YTTRANDE Kommunstyrelsen/kommunfullmäktige

2020-04-06 Ärende 43 Kommunens årsredovisning 2019 (KS/2020:186)

Det är anmärkningsvärt att kommunen, när man räknat bort engångsförsäljningar som ex.

Samariten och Riksteatern, har ett resultat på –22,7 miljoner kronor (avstämt mot kommunallagens balanskrav). Planen är att försöka hämta igen detta på tre år. Utöver effektiviseringarna som redan ligger kommer det bli ett väldigt utmanande 2020 och 2021.

Det finns fler tecken på en försvagad kommunal ekonomi:

1. Självfinansieringsgraden är numera bara 53 % (mot 68 % 2015).

2. Skulder och avsättningar är nu 71 946 kr/inv. Siffran var 40 615 kr/inv. år 2015.

3. Soliditeten har gått ner från 53 % till 41 % sedan 2015.

Varför är 2019 års resultat mycket negativt? En del av förklaringarna kan vi hitta i

Utbildningsnämndens och i Socialnämndens underskott. Vi har tidigare flaggat för att sviterna av 2015 års migrationsvåg börjar få återverkningar på vår kommunala ekonomi. Under förra året märktes tydligt än tidigare, inte minst när Migrationsverkets ersättningar till kommunerna har urholkats allt mer.

Utöver det belastar ökade kostnader för Allégården och Samariten kommunens resultat.

Majoriteten bör historiskt ha gjort betydligt mer för att motverka och förebygga social oro och organiserad kriminalitet. Endast 68 % anser att det är tryggt att leva i sin kommundel och det är en ökning från förra årets 61 %, vilket är en hoppfull indikation. Dock behöver vi göra ännu mer kring tryggheten.

Ett område majoriteten brukar slå sig för bröstet för är den demokratiska dialogen med Botkyrkaborna. Märkligt då andelen som upplever att de kan påverka i kommunala frågor minskade från 40 % 2018 till 33 % 2019. Det är indikation på en tydlig försämring.

Vad gäller beroendet av externa skattemedel (bidrag) svarar utjämningsbidragen (inklusive kommunal fastighetsavgift) för 1,65 miljarder kronor. Botkyrka är fortsatt helt beroende av utjämningssystemen för att finansiera verksamheterna.

Kommunen är, utifrån storlek, relativt sett lågt belånad i dagsläget. Men nu kommer flera tuffare år då många och tunga investeringar behöver göras framöver. Det kommer innebära en kraftigt ökad upplåning och inte minst inom skolsektorn.

Stina Lundgren (M)

Ärende 43: Årsredovisning 2019

Botkyrka kommun har obalans i ekonomin. Kommunen redovisar ett negativt balanskravsresultat på 22,7 miljoner kronor och nämnderna gör ett sammanlagt budgetunderskott. Den pågående

coronakrisen bidrar till att de ekonomiska förutsättningarna försämras ytterligare.

Vi konstaterar att måluppfyllelsen vad gäller de 14 utvecklingsmålen är god för endast 1 mål. I flera nämnder noterar vi röda lampor och ej godtagbar måluppfyllelse.

Vi har i olika sammanhang kritiserat kommunens mål och hållbarhetsutmaningar. Ett exempel är hållbarhetsutmaningen ”Botkyrka har de bästa skolorna”, som vi inte anser är realistisk. Statistiken visar att fler väljer bort Botkyrkas skolor och färre slutför grund- och gymnasieskola jämfört med länet.

Hållbarhetsutmaningen om demokrati har debatterats vid flera tillfällen. Tullinge har backat från ett uselt resultat till en riktig bottennotering. Dialogen är bristfällig och det finns ett stort

demokratiunderskott. Jämfört med mindre kommuner som Salem och Nykvarn är skillnaderna påtagliga. Nöjdheten är också lägre än i grannkommunerna Huddinge och Södertälje.

Sammantaget konstaterar vi att Botkyrka sedan tidigare har ett pressat ekonomiskt läge och att den pågående coronakrisen gör situationen ännu tuffare. Prognoserna och analyserna i årsredovisningen kastas omkull av den rådande krisen. Att fokusera på kommunal kärnverksamhet är viktigare nu än någonsin.

Anders Thorén (TUP)

Ärende 45: Förutsättningar till nämndernas yttrande till Mål och budget 2021 med flerårsplan 2022-2024

Tullingepartiet deltar inte i detta beslut.

I samband med kommunfullmäktiges behandling av mål och budget för 2021 kommer

Tullingepartiet att presentera ett eget budgetförslag med andra inriktningar och prioriteringar.

Anders Thorén (TUP)

SÄ R SK I L T YT T R A N D E

Godkännande av tilläggsavtal till ramavtal avseende del av 4:34 - Hallunda gård (KS/2020:220)

Vänsterpartiet har alltid värnat den unika och kulturhistoriskt omistliga mil-jön och verkat för att Hallunda gård ska bli tillgänglig för Botkyrkaborna.

Det föreslagna exploateringsområdet omfattar dessutom mycket värdefull jordbruks- och naturmark.

Vänsterpartiet lade redan för tolv år sedan (KS 2008-03-03) ett yttrande i ärendet, där vi bland annat påpekade att vi konsekvent har avstyrkt att områ-det i och kring Hallunda gård tas i anspråk för exploatering. Ett grundläg-gande skäl är att hela Hallunda-Norsborgs-området i samband med miljon-programsutbyggnaden blev mycket hårt exploaterat och att det därför är syn-nerligen angeläget att den rest av det fria naturlandskapet som kvarstår beva-ras. Ett annat lika starkt skäl är de betydande kulturhistoriska värden som en ytterligare bebyggelse skulle inkräkta på.

Det är av stort allmänt intresse att helhetsmiljön vid Hallunda gård räddas från förfall samt att den i framtiden kan utnyttjas för kultur- och friluftsända-mål och att området är tillgängligt för kommunens invånare och besökare.

Det är angeläget att kommunen kan utvecklas vad gäller såväl verksamheter som boende, men det bör inte ske till priset av att väsentliga inslag i kommu-nens natur- och kulturtillgångar utarmas eller förloras, tillgångar som är be-tydelsefulla för bilden av Botkyrka och för kommunens attraktivitet.

Mats Einarsson (V)

Ärende 52: Uppförande av flygplansmonument vid infarten till Rikstens Friluftsstad

Tullinge har en rik historia som bland annat inbegriper tiden med en jaktflottilj, F18, vars uppgift var att skydda huvudstaden och kustflottan.

F18 Kamratförening har under många år arbetat för att uppföra ett monument som håller minnet av flygflottiljen vid liv. Redan 2011 skrev Tullingepartiet en motion om att placera ett

minnesmonument på en central plats i Riksten. Syftet var att levandegöra Tullinges historia och därmed påminna om all den aktivitet som funnits på området för länge sedan. Historiska referenser berikar känslan för området.

Vi i Tullingepartiet är glada att kommunledningen nu följer vårt exempel och gör en insats för att värna Tullinges historia. Det är även på sin plats med ett stort tack till de sponsorer som möjliggör konstverket.

Anders Thorén (TUP)

Related documents