• No results found

PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE

YTTRANDEN SOM INKOMMIT

Yttranden med erinringar, påpekanden, synpunkter och frågor som föranleder kommentarer respektive skall inarbetas i planen har inkommit från:

Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund E.ON Elnät Sverige AB

Telia Sonera Skanova Access AB Österlens Golfklubb

Markus Nilsson och Eleonor Persson Kjell Henricson och Gulli Henricson

Helner Persson, Armi Persson, Krister Persson, Martin Persson, Marie Persson och Sofi Karhi

Brigitta Ramdell och Mikael Stamming Britten Ohlsson

INKOMNA SYNPUNKTER SAMT KOMMUNENS KOMMENTARER

Kommunens kommentarer och förslag med anledning av vad som framförts redovisas med kursiverad och indragen text.

Länsstyrelsen, LS, (Yttrandet är bifogat till samrådsredogörelsen) Kommentar: Länsstyrelsens yttrande kommer att beaktas i det fortsatta planarbetet.

Vägverket meddelar att en trafikutredning måste göras i det fortsatta planarbetet för att skapa underlag för ett ställningstagande till eventu-ellt nödvändiga åtgärder i väg- och gatunätet.

Vägverket förutsätter att inga nya kopplingar till väg 9 erfordras och att området i sin helhet planeras och utformas så att gällande riktvär-den för buller inte överskrids.

Kommentar: En trafikutredning har genomförts av Tri-vector Traffic AB (2009-05-31) som visar att förslag till planerat området förväntas alstra ca 180 fordon/dygn, vilket är ett försumbart tillskott på väg 9 som år 2035 förväntas trafikeras av 6 600 fordon/dygn. 2006 trafike-rades väg 9 av ca 4000 fordon/dygn. Under turistsäsong fördubblas trafikmängden.

Befintlig bebyggelse norr om det nyplanerade området har idag utfart till väg 9 precis norr om planområdet.

Denna utfart föreslås flyttas något söderut så att den lig-ger inom planområdet för att minska trafikpåverkan på den befintliga bebyggelsen. Utfarten kommer att sam-nyttjas av den befintliga och den nyplanerade bebyggel-sen.

Bullerberäkningar har genomförts vid befintligt hus vid väg 9. Vid det befintliga huset svarar trafiken på väg 9 för all bullerpåverkan och ljudnivån påverkas inte av trafiken från lokalgatan. Den ekvivalenta ljudnivån vid det befintliga huset överskrider riktvärdet på 55 dBA med 1-2 dBA. Vid en eventuell uteplats överskrids rikt-värdet 70 dBA med 1 dBA.

Ny bebyggelse ska uppfylla riktlinjerna för buller.

Kommunstyrelsen är positiv till exploatering av området men exploa-teringsgraden bör närmare studeras i det fortsatta planarbetet. Konse-kvenserna för omgivningen bör också studeras.

Samrådsredogörelse Viks Fiskeläge 1:32 090814 2

Kommentar: Planförslaget ska omarbetas och antalet tomter minskas så att mer grönområden

bevaras/tillskapas. Konsekvenserna för omgivningen ska analyseras.

Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund meddelar att verksamhe-ten är acceptabel ur risksynpunkt. Vidare meddelar de att brandvatverksamhe-ten bör finnas tillgängligt i området enligt VAV-norm P32, att tillfartsvä-gen bör utformas så att avståndet för uppställningsplats av tunga for-don är max 50 m samt att brandskyddsdokumentation skall upprättas.

Kommentar: En brandpost kan anläggas där räddnings-tjänsten finner mest lämpligt.

Tillgängligheten för räddningstjänst ska tillgodoses ge-nom att uppställning av fordon kan ske på gatan ige-nom avstånd på 50 m.

Brandskyddsdokumentation upprättas om nödvändigt i bygglovskedet.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen meddelar att påverkan från jordbruksverksamhet eller djurhållning i omgivningen bör beaktas så att ett framtida boende på fastigheten inte innebär störningar för de boende. Verksamheter i närheten av den aktuella fastigheten bör ges tillfälle att yttra sig i ärendet. Fastigheten berörs av område med värde-fulla kulturmiljöer och kulturmiljöstråk.

Kommentar: I planförslaget ska mark lämnas obebyggd mark i nordväst intill fastigheten Rörum 72:19 med od-ling respektive djurhållning. Fastighetsägarna har fått tillfälle att yttra sig i ärende.

Socialförvaltningen anser det positivt att möjligheten till bostadsut-byggnad prövas väster om Viks fiskeläge, det ger en ökad möjlighet för inflyttning till kommunen och ett bättre underlag för olika service-funktioner. Förvaltningen påpekar vikten av att planera området så att framtida bostadsanpassningsåtgärder så långt som möjligt undviks.

Kommentar: Synpunkterna beaktas i det fortsatta planarbetet.

Kultur- och fritidsnämnden meddelar att de inte har något att erinra mot fortsatt planarbete men att stor hänsyn ska tas till ett bevarande av äppleträd och trädridåer samt att exploateringsgraden ska studeras yt-terligare.

Kommentar: Planförslaget ska omarbetas och antalet tomter minskas så att mer grönområden

bevaras/tillskapas.

Samrådsredogörelse Viks Fiskeläge 1:32 090814 3

E.ON Elnät Sverige AB meddelar att de ej har några ledningar i pro-gramområdet. För att klara elförsörjningen av det planerade bostads-området behövs två nya nätstationer med tillhörande jordkablar anläg-gas i området.

Kommentar: Mark för teknisk försörjning (nätstation) ska reserveras på två ställen på plankartan.

Telia Sonera Skanova Access AB meddelar att de har befintlig riks-kabel som korsar området i nord-sydlig riktning. Kabeln är tagen ur drift och kan vid behov tas bort. Vid borttagning ska Skanova kontak-tas för kapning och ändisolering av kabel. Eventuella åtgärder för att möjliggöra borttagning skall bekostas av exploatören.

Kommentar: Plan- och genomförandebeskrivning förses med information om ledning enligt ovan samt att kostnad för borttagning åläggs exploatör.

Österlens Golfklubb tillstyrker planförslaget under förutsättning att exploatören på dennes mark säkerställer att en skyddszon skapas med tanke på deras redan befintliga golfbaneverksamhet. Om skyddszon ej säkerställs inom fastigheten Viks Fiskeläge 1:32 motsätter sig golf-klubben planprogrammet.

Kommentar: Enligt illustration som tillhör detaljplan för golfbanan är hålen placerade så att slagen är riktade bort ifrån planområdet. Möjlighet finns att uppföra skyddsnät i planområdets gräns mot golfbanan. Planför-slaget ska omarbetas och antalet tomter minskas så att mer grönområden bevaras/tillskapas, i samband med detta bör avståndet till golfbanan beaktas.

Markus Nilsson och Eleonor Persson (ägare till fastigheten Grävs-vinsträtet 1:58 samt 1:38) anser det oacceptabelt att trafik till handel samt 50 villor ska passera Grävsvinssträtsvägen som ligger utanför planområdet och menar att nybyggnationens trafik ska förläggas i det nya området. De ifrågasätter även att handel eller serviceverksamhet förläggs närmast väg 9 och framför vikten av att bevara Viks natur-landskap, framför allt utmed väg 9.

Kommentar:

Tillfarten till Grävsvinssträtsvägen bör flyttas något sö-derut så att den ligger inom planområdet för att minska trafikpåverkan på den befintliga bebyggelsen. Utfarten bör samnyttjas av den befintliga och den nyplanerade bebyggelsen. En mindre del av Grävsvinsträtsvägen som ansluter till väg 9 bör övergå till gång- och cykelväg och kopplas på cykelvägen utmed väg 9.

Samrådsredogörelse Viks Fiskeläge 1:32 090814 4

Kjell Henricson och Gulli Henricson (ägare till fastigheten Rörum 72:19) meddelar att deras fastighet används för växtodling samt djur-hållning och att detta bör beaktas så att inskränkningar i jordbruksdrif-ten ej kan förekomma. På marken sprids gödsel och växtskyddsmedel i normal omfattning.

Kommentar: Planförslaget ska lämna obebyggd mark i nordväst i anslutning till fastigheten Rörum 72:19 med hänsyn till odlingsverksamhet respektive djurhållning.

Helner Persson (ägare till fastigheten Backen 4:1), skrivelsen även undertecknad av Armi Persson, Krister Persson, Martin Persson, Marie Persson och Sofi Karhi, ställer sig kritiska till planprogrammet med argumenten att turistiska värden går om intet genom att landska-pet byggs igen med villaområden, att planförslaget innebär ett otidsen-ligt förstörande av odlingsmark samt att oåterkalleliga natur- och kul-turvärden går till spillo.

De anser att exploateringen runt Vik och Rörum är alltför hård. Turism återstår, jämte jordbruk, som traktens viktiga näringsfång och turismen kräver attraktivitet. De skriver bland annat att de värden som förknip-pas med Österlen håller på att försvinna i takt med en allt hårdare ex-ploatering.

De påpekar att Vik har identifierats som riksintresse för kulturmiljö och att kusten och backlandskapet runt Vik har mycket stora skönhets-värden och är av stort kulturellt bevarandeintresse.

Senare tiders bebyggelse uppfyller inte det krav på ”lokal stil” som man tidigare talade om. Nytillkommen bebyggelse saknar även en na-turlig bykänsla. Bebyggelsen är dessutom planerad med en låg grad av förtätning vilket är ett slöseri med viktig odlingsmark. Framför allt äppelodlingar, som är mycket viktig karaktäristiska för Österlen, har fått stryka på foten.

Vidare påpekas att en exploatering i planområdet innebär att det enda kvarvarande fria grönområdet i Vik och den sista luckan i bebyggelsen försvinner. Detta innebär att tyngdpunkten för Viks fiskeläge förskjuts på ett icke önskvärt sätt, genom att den stora delen av samhåller kom-mer att ligga väster om väg 9. Man tror att området komkom-mer att bli ett fritidshusområde för välbeställda personer som under några sommar-veckor söker ett sommarboende, påpekar att golfbanor inte bör ses som rekreationsområden samt att affärsverksamhet på landsbygden som överlever ekonomiskt under en längre tid är ovanligt.

Kommentar: Planförslaget ska omarbetas och antalet tomter minskas så att mer grönområden

bevaras/tillskapas.

Bebyggels- och gatustrukturen ska omarbetas för att bättre anpassas till topografin.

Samrådsredogörelse Viks Fiskeläge 1:32 090814 5

Planen styr inte upplåtelseform

(fritidsboen-de/permanentboende). Byggrätterna är så pass stora att åretruntboende ryms.

Brigitta Ramdell och Mikael Stamming (ägare till fastigheterna Backen 1:22 och 1:24) meddelar att de i princip inte har något emot en utveckling/utbyggnad av Vik men att det är ett problem med mer trafik på riksväg 9 om inte hastigheten kan sänkas på sträckan genom Vik.

Trafiken ger upphov till buller men också allvarliga säkerhetsproblem i korsningar med såväl bil- som gång- och cykeltrafik. Bebyggelse som den i programförslaget lockar vidare till barnfamiljer med oskyd-dade trafikanter. Birgitta och Mikael yrkar därför på att förslaget kom-pletteras med trafikutredning och att beslut om ny bebyggelse avvaktar en sådan utredning.

Kommentar: Se svar till Vägverket angående trafikut-redning.

Britten Ohlsson (ägare till fastigheten Grävsvinssträtet 1:44) påpekar att de inte har några speciella kommentarer till planarbetet, sådant det ser ut i detta skede, men meddelar sitt intresse att underhand följa det fortsatta arbetet till dess att slutlig detaljplan har antagits. Efterhand kan frågeställningar uppstå som kräver förändringar från kommunens sida som mera direkt påverkar fastighetsägare på Grävsvinssträtet.

Kommentar: Ägare till de fastigheter i Grävsvinssträtet som gränsar till planområdet ingår i sakägarkretsen och kommer även fortsättningsvis att få planhandningarna skickade hem till sig och kunna följa arbetet under dess gång. Förslaget finns även tillgängligt för allmänheten på kommunens hemsida samt ställs ut i där meddelade lokaler under samråd respektive utställning.

SAMMANFATTNING

• Länsstyrelsens yttrande kommer att beaktas i det fortsatta planarbetet.

• Bebyggels- och gatustrukturen ska omarbetas för att bättre anpassas till topografin. En mer organisk struktur är att föredra.

• Planförslaget ska omarbetas och antalet tomter minskas så att mer grönområden bevaras/tillskapas. Konsekvenserna för om-givningen ska analyseras.

• I planförslaget ska mark lämnas obebyggd mark i nordväst in-till fastigheten Rörum 72:19 med hänsyn in-till odlingsverksam-het respektive djurhållning.

• Ny bebyggelse ska uppfylla riktlinjerna för buller.

• Utfart till väg 9 flyttas något söderut för att minska trafikpå-verkan på den befintliga bebyggelsen.

• Mark för teknisk försörjning (nätstation) ska reserveras på två ställen på plankartan.

Samrådsredogörelse Viks Fiskeläge 1:32 090814 6

Samrådsredogörelse Viks Fiskeläge 1:32 090814 7 FÖRSLAG TILL BESLUT

Samhällsbyggnadsnämnden föreslås godkänna programsamrådsredo-görelsen som grund för upprättandet av detaljplan för Viks Fiskeläge 1:32

Henrik Martin Olsson Planarkitekt

Plan- och bygglovsavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen

Related documents