Vad gör jag om… ...22

(4)

4 Inför denna säsong 2011/2012 kommer inga större uppdateringar ske på själva

rapporteringen. Nedan listas de uppdateringar som kommer:

 Under själva matchen kommer endast de spelare som man angivit under ”Ändra Matchdata/laguppställningar” fram i listan för målskyttar, assist och utvisningar.

 Internationellt stöd med möjlighet att kunna välja vilka ledare som ska stå vid avbytarbänken.

 Stabilare matchklocka med möjlighet att själv kunna stoppa, starta och ställa tiden i klockan.

 Ny funktion för redigering av matchhändelse.

 Två nya knappar vid klockan: ”Andra halvlek slut”, ”Starta förlängning”. Dessa två knappar används endast vid slutspel.

Utvisningsassistenten läggs helt på is eftersom tekniken inte ännu fungerar idag via internet.

Detta beror på att en klocka som körs i en webbläsare inte går rätt. Den är helt beroende på datorns snabbhet, har man en snabb dator går klockan för fort och har man en trög dator går den för sakta. Samma sak är det med matchklockan som finns under rapporteringen,

anledningen att den fungerar lite bättre är att klockan synkroniseras varje gång en händelse läggs in.

(5)

5

 Påhittiga matchsekreterare som löser uppkomna problem

 Många har hört av sig vid problem, hör man av sig så går det mesta att lösa!

 Man pratar med varandra och många hjälps åt.

 Komma i kapp med rapporteringen vid tekniska problem, strömavbrott mm.

 Många väljer att inte utnyttja ”Skott på mål” och ”Frislag”

Fortfarande problem med matchsekreterare som inte rapporterar in ”Straff”, utan bara Mål (Straff). Statistiken blir förstörd av det.

 Fortfarande många fel när det gäller lindrigt matchstraff (3x10 min). Se sid 14

 Egna kommentarer fortfarande några "icke professionella-värderingar"

 Felaktigt inmatade spelartrupper

 Felaktigt inmatade målskyttar / assist, tar tid att ändra

(6)

6 För tillfället används den gamla adressen:

Från och med den 24 oktober kommer en annan adress användas för rapportering:

Försöker man använda den gamla adressen kommer man automatiskt bli omdirigerad till den nya adressen, så detta kommer aldrig bli ett problem.

Fyll i din förenings inloggningsuppgifter längs upp i högra hörnet på startsidan. Klicka sen på knappen ”Login”. Kontrollera att inloggningsforumläret försvinner och ersätts med texten

”Inloggad” i stor gul text.

(7)

7

Under menyvalet ”lagen” hittar du administrationen av alla lag som är inlagt i systemet. Här kommer du själv kunna lägga in lag som inte tidigare finns. Du kommer inte kunna lägga till lag i fastställda serier såsom Elitserien, Allsvenska, Div 1 mf. Lägger du in egna lag hamnar de automatiskt under ”Övriga”.

1. Klicka på den serie som laget du vill redigera ligger.

2. Alla lag som ligger i en serie listas. Leta fram laget du vill redigera och klicka på den blå texten näst längst till höger på raden där det står: ”Redigera laginformation”

3. Ett formulär laddas och där fyller du i de uppgifter som saknas eller du vill lägga till.

4. Klicka sen på knappen ”Spara”

VIKTIGT: Systemnamn är det namn som används vid själva rapporteringen

och Visningsnamn är det namn som används på www.elitrapport.se. Skriv in inte hela föreningsnamnet under systemnamn utan försök förkorta det så mycket det går. Ex.

Föreningsnamnet Broberg/Söderhamn Bandy används som visningsnamn medans endast Broberg används som systemnamn.

(8)

8 Om en förändring i ett lags spelartrupp sker finns möjligheten att korrigera detta. Exempelvis när en spelare byter klubb eller någon klagar på felstavat namn/nummer.

2. Alla lag som ligger i en serie listas. Leta fram laget du vill redigera och klicka på den blå texten längst till höger på raden där det står: ”Ändra spelartrupp”

3. Här kan du nu lägga till spelare, redigera spelare, ta bort spelare, återställa borttagna spelare

 Vill du t.ex. byta nummer på en spelare eller ändra födelsedatumet, klicka på

”Ändra” (1) och justera dessa.

 Vill du lägga till en ny spelare klickar du på ”Lägg till

spelare” (2) och fyll i alla uppgifter.

 Vill du ta bort en spelare eller återsälla en borttagen spelare från laget klickar du på

”Ta bort/Återställ” (3).

 Är du huvudadministratör finns även alternativet ”Likvidera”, klickar man på den så tas spelare bort från hela systemet.

VIKTIGT: När spelarens födelsedatum skrivs in MÅSTE det ha följande format: ÅÅÅÅ-MM- DD

2

1

3

(9)

9

Ganska ofta händer det att en spelare byter från ett lag till ett annat. I systemet finns en funktion som man kan använda för att byta lag på spelare.

 Byter spelaren lag som spelar i helt olika serier ex.

Elitserien->Allsvenskan så ska man ta bort spelaren från Elitserielaget och lägga till spelaren som en ny spelare i det allsvenska laget.

 Byter en spelare mellan lag som spelar i samma serie så letar du upp och ändrar

spelartruppen för laget som spelare ligger.

1. Klicka ”Ändra” på spelaren du vill byta lag på.

2. Formuläret där du ändrar namn/nummer mm på spelaren kommer fram. Längs ner i det forumläret ligger det en rullist med rubriken ”Byt lag på spelare till”.

3. Klicka i rullistan och välj det lag som spelaren ska byta till.

4. Klicka sen på ”Spara”

(10)

10 Du kan lägga till egna

(träningsmatcher/Lekstuga) och ändra matcher som ligger i systemet. Detta gäller INTE de officiella serierna, där hämtas/uppdateras matcherna automatiskt.

1. Klicka på ”matcher” i menyn.

2. Klicka på den serie där du vill lägga till matchen (Övriga matcher->Träningsmatcher).

3. Leta fram rubriken

”Träningsmatcher” eller

”Lekstuga” och klicka sen på ”Ny match”.

4. Fyll i formuläret.

a. Matchnr - behövs inte

b. Huvuddomare – Välj i listan eller skriv in det för hand c. Domare 2-4 – Skriv in namnen på övriga domare

d. Datum/Tid – Skriv in datum och tid för matchen enligt följande format: ÅÅÅÅ- MM-DD tt:mm.

e. Periodlängd – Spelas matchen med annan periodlängd än 45 minuter kan du välja det här.

f. Hemmalag – g. Bortlag -

h. Spelas – Här kan du ange om matchen kommer spelas eller om den är inställd. Här går du alltså in och ställer in matcher som av någon anledning inte spelas. Då visas det på elitrapport på ett tydligt sett.

5. Klicka ”Spara”

Se ovan under punkt 4.h

Leta fram matchen du till ta bort, längt till höger på samma rad hittar du ”Ta bort”, klicka där.

Leta fram matchen du till ta bort, längt till höger på samma rad hittar du ”Återställ”, klicka där.

(11)

11

Vid ny elller redigering av match, saknas en domare i listan, kontakta en huvudadministratör.

(12)

12 Leta fram matchen du ska rapportera genom att klicka på ”matcher” i menyn och sen klicka på den serie matchen spelas i. Klicka sedan på ”Rapportera match” som står till höger om själva matchen.

Det finns några saker som du bara måste gör innan du kan rapportera. Kontrollera lagens spelartrupper så att alla spelare finns tillgänglig samt att födelsedatum är korrekt på samtliga spelare som ska delta i matchen.

Har något lags lagledare slarvat med att lämna in en laguppställning kan man skriva ut respektive lags spelartrupper och lämna till det lagets lagledare. Klicka på ”Skriv ut spelartrupp XXXXXXX”.(1)

För att lägga till respektive lags laguppställning klickar du på ”Ändra matchdata/laguppställningar” (2).

2

1

(13)

13

Fyll i formuläret enligt följande:

a. Matchnummer – fyller ingen funktion

b. Matchsekreterare – Ditt namn samt mobilnummer så vi kan kontakta sekreteraren vid problem.

c. Huvuddomare – Välj i listan om inte det redan står någonting. Finns inte huvuddomaren i listan kan du skriva in det för hand i textrutan till höger d. Domare 2-4 – Skriv in samtliga domare. Om förbundets tävlingssystem tillåter

kommer även dessa fält vara ifyllda från början.

e. Arena – Skriv in namnet på arenan där matchen spelas f. Publik – Detta fyller du i efter matchen eller i halvtid.

g. Temperatur – ett positivt eller negativ tal, temperaturen på arenan.

(14)

14 h. Spelartrupp – Bocka bara för de spelare som är anmäld till matchen. Tänk på att det

bara är de som är för bockade som kommer synas i själva rapporteringen sen. Var noga med att kontrollera så att födelsedatum stämmer samt att inga ”dubbletter”

finns.

i. Lagledare - Skriv in namnet på respektive lags lagledare.

Klicka sedan ”spara”.

Nu är du redo att börja rapportera.

klicka på knappen ”Börja rapportera”.

(15)

15

I bilden ovan beskrivs samtliga funktioner.

1. Halvlek – Anger aktuell halvlek

2. Manuell tid – Här kan man skriva in aktuell tid för en händelse manuellt.

3. Välj matchhändelse – En lista på att matchhändelser som går att lägga till 4. Matchklocka – Visar aktuell tid

5. Klockjustering – Justeringsknappar för matchklockan, öka/minska minuter eller sekunder

6. Klock/Period –kontroller – Används för att starta matchen/matchklockan samt avsluta halvlek/match.

7. Snabbknappar hemmalag – Snabbknappar som automatiskt lägger till händelser, hämtar tiden från matchklockan.

9. Matchlogg – Lista med matchens alla händelser, används också för att ta bort händelser eller redigera händelser.

10. Lägg till – Knapp för att lägga till matchhändelse som inte finns bland snabbknappar eller om man vill lägga till händelser manuellt.

När domaren blåser igång matchen klickar du på knappen ”Starta matchen”. Klockan startar då på 00:00 och händelsen ”Matchen startar” läggs till automatiskt.

16 När domaren blåser av för halvtid klickar du på knappen ”Första

halvlek slut”. Klockan stannar då och matchhändelsen ”Först halvlek slut” läggs till automatiskt.

När domaren blåser igång andra halvlek klickar du på knappen

”Starta andra halvlek”. Klockan startar då på 45:00 och matchhändelsen ”Andra halvlek startar” läggs till automatiskt.

När domaren till sista blåser av matchen klickar du på knappen

”Matchen slut”. Klockan stannar då och matchhändelsen

”Matchen slut” läggs till automatiskt.

Skulle det bli något fel som gör att klockan t.ex. stannar så går det skriva in tiden i min/sek fälten (2) och välja dessa händelser manuellt i rullistan (10).

Tänk på att försöka klicka på knapparna sammtidigt som domaren blåser. Missar ni det och systemet

matchklockan inte går rätt kan du justera matchklockans tid med knapparn Öka/minska min/sek. Klicka inte för snabbt bara!

Slutar systemet helt att fungera, kontrollera

internetuppkopplingen eller starta om datorn. Startar du om datorn och går in i systemet igen så kommer du tillbaks där du var innan omstarten, sen är det bara att fortsätta.

VIKTIGT: Om man råkar lägga till händelsen ”Andra halvlek startar” två gånger och därefter tar bort den ena kommer klockan stanna. Händer det så måste du ta bort båda två först, sen klickar du på ”Starta andra halvlek”, då startar klockan, därefter kan ju bara justera tiden med öka/minska min/sek.

(17)

17

Skulle matchklockan sluta fungera eller någonting måste lägga in i efterhand måste man lägga inte händelsen manuellt.

1. Skriv in vilken halvlek (1)

2. Skriv in tiden händelsen ska ha. (2) 3. Klicka och välj händelse i rullistan. (3) 4. Beroende på vilken händelse du valt visas

nu fler val.

5. Klicka på knappen ”Lägg till”, Klart! (4)

Ibland blir det fel och man vill korrigera någonting. I Matchloggen (som ligger under snabbknapparna) ligger alla händelser. Till höger om händelsen finns två val, ta bort och redigera.

Klicka på redigera.

VIKTIGT: Att redigera en händelse är samma sak som att ta bort den. Det systemet gör, är att det tar bort händelsen men lägger in tiden i min/sek fälten och skriver ut vad det var för händelse i en grön rutan direkt ovanför min/sek –fälten. Du måste därför välja händelse på nytt (3) och därefter klicka på

”Lägg till” (4).

I Matchloggen (som ligger under snabbknapparna) ligger alla händelser. Till höger om händelsen finns två val, ta bort och redigera. Klicka på ta bort.

1. Välj Straff

2. Välj sen vilket lag som fick Straffen.

3. Klicka på knappen ”lägg till”

Skeendet vid en straff är följande:

1. Rapportera ”Straff”

2. Rapportera ”Utvisning” om det är någon

3. Rapportera eventuellt Mål (Straff) eller missad straff.

1. Snabbknapp – Mål [LAGNAMN].

2. Kontrollera att tiden blev rätt 3. Välj ”Hur kom målet till”

a. Spelmål b. Straff c. Hörna d. Frislag e. Självmål

4. Välj ”Vem passa till målet” bara om det finns.

5. Klicka på ”Lägg till”

Manuellt – Skriv in tiden och period först, se ovan.

VIKTIGT:

 Självmål har INTE någon assist.

 Straffmål kan det bara bli om målet förekoms av en Straff. Du måste alltså lägga till händelsen ”Straff” innan du lägger till mål på straff.

 Hörnmål kan det bara bli om målet förekoms av en hörna. Du måste alltså lägga till händelsen ”Hörna” innan du lägger till mål på hörna.

 Om en spelare som gjorde mål inte finns med i listan ”Vem i laget gjorde målet” är den spelaren inte inlagd i laguppställningen. Skriv ner tiden, målgöraren och måltypen på papper. Klicka sen ”Tillbaks till matchen” längst upp på sidan och

redigera laguppställningen. Därefter kan du fortsätta rapportera matchen och lägga in målet manuellt.

 Vad många missade i vinter var just att först rapportera in ”Hörna” och Straff”, sen om det blir mål, då rapporterar man Mål (straff) / Mål (Hörna)

a. 5 minuter b. 10 minuter

c. Lindrigt matchstraff d. Grovt matchstraff 6. Klicka på ”Lägg till”

VIKTIGT: Använd matchstraffen korrekt.

Om en spelare blir utvisad för Sabotage och det är dennes tredje utvisning

rapporterar ni inte in en vanligt 10 minuters utvisning utan rätt ska vara Utvisning ->

Sabotage -> Lindrigt matchstraff. Är det bara spelarens andra utvisning rapporterar ni Utvisning -> Sabotage -> 10 min.

Var noggranna med matchstraffen, tredje utvisning skall markeras som lindrigt matchstraff.

När en spelare får en dubbelutvisning skall den första 5:an eller 10 skrivas in och registreras därefter samma tid, olämpligt uppträdande lindrigt matchstraff.

Snabbknapp – Timeout [LAGNAMN]

Snabbknapp – Lagvarning [LAGNAMN]

Snabbknapp – Frislag [LAGNAMN]

Snabbknapp – Skott [LAGNAMN]

(20)

20 Följande händelser finns endast i rullistan med händelser.

Text kan användas för att beskriva ovanliga händelser eller domarens kommentarer 1. Välj händelsen ”text”

2. Skriv in texten/kommentaren i textrutan ”Text som skall visas:”

3. Klicka på ”Lägg till”

Skriver ut texten ”förlängning”, kommer under slutspelet starta klockan igen på 90 minuter tills man rapporterar ”Matchen slut”

Skriver ut texten ”Paus”, kan användas vid matcher som spelas 3x30 under spolning.

1. Välj ”Tidstillägg”

2. Välj ”Antal minuter” i rullistan 3. Klicka på ”Lägg till”

Används vid straffavgöranden i matcher som gått tiden ut. Påverkar inte slutresultatet.

(21)

21

När matchen är färdigspelad klicka man på ”Tillbaks till matchen” som står absolut längst upp på sidan. Därefter ska domaren signera matchen.

Kolla igenom matchloggen noga efter fel, hittar ni något fel går ni tillbaks till ”Börja rapportera” och justerar det. Efter signeringen är matchen låst och kan endast ändras av förbundet.

Låt domaren kolla igenom

matchrapporten och klicka sen på

”Signera och lås matchen”.

Om allt är rätt ifyllt kommer bilden nedan fram och domaren kan skriva in sin signeringskod.

Har ni glömt någonting får ni däremot ett felmeddelande och en beskrivning på vad ni glömt.

Åtgärda felet och gå sen tillbaks till signeringen.

Signeringen kan ta ganska lång tid ibland beroende på serverns belastning. Tar det över 1 minut kan ni avbryt och försöka igen.

(22)

22 Jag inte hinner med vid utvisningar eller dylikt?

Svar: Anteckna på papper och lägg in det när spelet lugnat ner sig. Några lägger bara in

”Utvisning” utan varken spelare eller orsak och sen går tillbaks och justerar det senare.

Klockan stannade i andra halvlek?

Svar: Se sidan 11

Domaren har glömt sin signerings kod?

Svar: Ring Martin Henriksson 070-3558666 eller Bosse Fasth

Sorteringsordningen i loggen är helt fel?

Svar: Blir det fel i sorteringsordningen i er rapportering, kolla så att "periodsiffran" är rätt.

Systemet sortera alla händelser enligt följande ordning: period->minuter->sekunder

Vad gör jag om en spelare får en dubbelutvisning?

Svar: Var noggranna med matchstraffen, tredje utvisning skall markeras som lindrigt matchstraff. När en spelare får en dubbelutvisning skall den första 5:an eller 10 skrivas in och registreras därefter samma tid, olämpligt uppträdande lindrigt matchstraff.

Snabbknapparna inte fungerar?

Svar: Tydligen finns det en bugg på vissa kombinationer med Internet Explorer och

Windows. Tror det gäller Internet Explorer 8 på en dator som kör Windows Vista Home. Har ni problem så prova installera Mozilla Firefox

Matchen måste spelas i 3x30?

Svar: Använd händelsen ”Paus” när domaren blåser av för spolning/plogning, låt klockan fortsätta att gå. Sen när matchen är igång igen, använd händelsen ”Paus slut”. Vid 45 min/sidbyte lägger du sen in ”Första halvlek slut” och när domaren blåser igång, ”Andra halvlek startar”. Vi nästa spolning/plogning använder du ”Paus” igen.

(23)

23

Datorn kraschar mitt under matchen och vi får inte igång den?

Svar: Skriv rapporten på papper och rapportera in i systemet senare. Ring en

huvudadministratör så vi kan skriva ut ett meddelande på elitrapport.se. Glöm bara inte att matchen måste signeras. Har hänt och kommer hända igen!

Vår internetuppkoppling på arenan inte fungerar?

Svar: Ring en huvudadministratör så vi kan skriva ut ett meddelande på elitrapport.se.